18 september, 2019

Kas sulle meeldivad soomlased?

Ajasin ükspäev mingi võõra inimesega juttu (sest Kanadas võib ja peab) ning otse loomulikult küsis ta, et kust ma pärit olen? Juhuslikult on tal soomlastest sõpru ja järgmiseks uuris, kas mulle soomlased meeldivad?

Eee... ma ei tea. Ma pole sellele kunagi niimoodi mõelnud! Kohmasin, et "nad on okei". Siis sain aru, et kukkus vist nii välja nagu tahaks sitasti öelda, mida ma ju otseselt ei plaaninud ning lisasin olukorda PARANDADA püüdes, et "neile meeldib palju juua ja pidutseda".


Ups. Piinlik. Mis mul viga on?! Lisasin siis vabandavalt, et eks Soome ole nii kaugel põhjas, et seal on enamik aega külm ja pime, mida muud sa sellises kliimas ikka oma eluga peale hakkad!

Vaju häbi pärast maa alla.


Tegelikult on nii, et ma pole soomlastega eriti palju kokku puutunud. Mulle kangastub soomlast mainides esimese asjana naine, kes näeb rohkem välja nagu mees ja on silmini täis. Ma ei tea, miks?! Mingi Soome laeva trauma?

Aga siis jäin mõtlema, et kui keegi küsiks, kas mulle eestlased meeldivad? Eeee... Aus vastus oleks, et väga paljud tõesti meeldivad, näiteks kõik mu parimad sõbrannad on eestlased. Aga niimoodi üldisemalt - rahvusena?

Kes mulle tõesti väga meeldivad, on filipiinlased. Nii palju kui ma neid üle maailma kohanud olen, on tegemist väga toredate inimestega. Ja kanadalased meeldivad, sellepärast ma ju siin elangi. Aga soomlased... ma ei tea.

18 kommentaari:

  1. Hahaa, meil siin just filipiinlased jutuks. Nimelt on neid viimasel ajal Bukarestis tohutult palju võõrtööjõuna näha.
    Üks suur punt renoveerib meie kõrvalmaja ja esmalt oli mul jube naljakas kui nad kõik, kollased kiivrid-vestid seljas bussi ootasid - täpselt nagu Minionid!
    Aga siis tekkis mul vajadus igapäevaselt metroo peale minna ja pean nüüd sellest renoveeritavast majast mööda minema. Mu päeva kõige ebameeldivaim hetk! Kui ma mööda kõnnin saadab mind selline vilekoor ja erinevad häälitsused, et ma ei tea, jäta või metroole minemata. No üldse kohe ei meeldi praegu filipiinlased. 😁😐

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sain seda lugedes aru, et mul pole filipiini meestega üldse kokkupuudet olnud! Hah! Nii palju siis lemmikrahvusest :D

      Aga filipiini naised on igal pool teenindavates ametites, hotellides koristajad, keemilises puhastuses leti taga jne. Ja nad on kuidagi niiii sõbralikud ja abivalmid, mul pole vist ühtegi halba kogemust! Kaks endist kolleegi on kah Filipiinidelt ja väga toredad inimesed jällegi.

      Vilekoori eest kaevataks Kanadas vist kohtusse, siin ei julge keegi vilistada :D

      Kustuta
  2. Haha, mul on ka seda juhtunud. Küll lältlaste, soomlaste ja venelastega. Nüüd olen õppinud sellele küsimusele vastama küsimusega "what do you mean?". Siis on vestluspartneril endal kohmetu olla ja mina pääsen. :D Ausalt, tegemist on imeliku küsimusega. Sellele on väga keeruline normaalselt vastata. Võibolla kui oled välispoliitik või rahvusvaheline juht siis saad sellega juttu siduda ja rääkida sellest perspektiivist. Aga ikkagi.

    Aga eestlastest rääkides on eemalt nii lihtne vigu näga. :D Eestlased on ja mõjuvad väga närvilised ja kannatamatud ning sellest tulenevalt ebaviisakad. Jonn on sees. Muidu pole eestlastel hullu viga midagi. Mul võttis ikka aastaid välismaal elamist, et oma jonni probleemist aru saada ja seda välja juurima hakata. Selle väljajuurimise ainus pahupool on, et nüüd häirib see mind teiste puhul veelgi rohkem. Hea pool on see, et võin kulmu kergitamata liiklusummikus passida, mind ei aja närvi kui kassapidaga eesoleva inimesega jutustab ning käed ei tööta, mul on jumala suva sellest kui väikesed lapsed lennukus nutavad, jne. Ühesõnaga asjad mis minust ja teistest ei sõltu või situatsioonid kus inimesed teineteise vastu lihtsalt lahked on (nagu jutukas kassapidaja) mind enam närvi ei aja. Isegi kui ma pean kusagil 5-10-15 minutit kauem "passima".
    Aga oi kui palju aastaid see aega võttis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga hea soovitus, järgmine kord küsingi niimoodi vastu. Sellega võidab ju mõtlemisaega ka. Ja no alati võiks ju pealiskaudselt "jah" öelda, nii ei saa kunagi puusse panna, aga ma tahaks ikka aus olla ja kohe kõik südamelt ära rääkida :)

      Eestlaste puhul jäöb mulle võõrsil elades silma (või noh, need kaks korda, mis ma Eestis olen käinud selle aja jooksul), et inimesed on kuidagi pahurad ja naeratavad vähe. Vist oli Epp, kes kirjutas oma blogis sellest, et kuidas ülessoojenemine võtab aega ja nii, aga turistil ei ole ju aega. Ongi ainult esmamulje nii taksojuhi kui poemüüjaga ja see esmamulje kipub veidi depressiivne olema. Ja teine asi, mida siin elades olen hakanud märkama, on see "naabrist parem" ja teistele tõestamise teema. Eestlastele on kaubamärgid olulised ja palju ehteid peab korraga küljes olema, sellised asjad. Siin ei ole see üldse tähtis, sest pole ka sellist ajalugu, kus kellelgi midagi ei oleks olnud, pole traumaatilist minevikku. Aga positiivse poole pealt võiks öelda, et eestlased on väga töökad! Ma julgeks ka võõrast eestlast tööle soovitada, keskmise kanadalasega võrreldes kindlasti usinamad.

      PS! See, kas kassapidaja jääb niimoodi jutustama, et käed ei käi, häirib mind VÄGA sel juhul kui olen mingil põhjusel Oscari pidanud poodi kaasa võtma ja seal sabas seistes ta siis jaurab ja üritab põgeneda ja mul on juba nahk märg sellest tõrksa taltsutamisest, aga kassapidaja muudkui seletab eelmisele kliendile näiteks oma kassist, hahaa :)

      Kustuta
    2. Eestis valitseb vähemalt osas mu tutvusringkonnas käibetõde, et Lõuna-Eestis ollakse lahkemad, naeratatakse ja suheldakse rohkem, ollakse rohkem orienteeritud sellele, et lõbus oleks, kui tublidusele nagu Põhja-Eestis. Huvitav, kas Eestis reisiv välismaalane tajuks samamoodi või ongi see lihtsalt laest võetud stereotüüp, mis sõidab tavalise "tööstusliku tubli Põhja - agraarse muretu Lõuna", protestantide-katoliiklaste vastanduse turjal.

      Kustuta
    3. Novot, näiteks seda ma kah ei teadnud!

      Kustuta
  3. Me ka just hiljuti arutlesime, et mis mulje mis rahvused tänaval jätavad. Kui olla positiivsete ja lobasuiste hispaanlastega harjunud. Mulle näiteks hakkavad alati venelased silma - nad tunduvad kuidagi agressiivsed ja pahurad - noh, pahandavad üksteisega pidevalt. Eestlased tunnen selle järgi juba kaugelt ära, et heledad ja vaiksed, isegi kui midagi räägivad, siis pole möödakäijale sõnakestki kuulda. Soomlased on täitsa okeid jaa :D Vähemalt need, kes siia satuvad. Sellised heatujulised ja samas kultuurihuvilised. Itaallased on veel tugevama häälega ja kordades jutukamad, kui hispaanlased. Inglased on punaseks põlenud. Jne :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Punaseks põlemine ongi vist põhjamaine värk, et kui harva saab, tuleb nahavähi hinnaga viimast võtta!

      Kustuta
  4. Anonüümne18/9/19 15:13

    Miks peaks üldse keegi sellist imelikku küsimust esitama? Imelik kogu rahvuse kohta nii küsida.
    Tõesti küsiks vast et what do you mean? Nagu soomlaste hulgas palju koledaid naisi ja samas väga ilusaid nagu igal pool ju. Ida euroopa tõesti erineb oma liiga " naiselikke" naiste poolest.

    VastaKustuta
  5. Anonüümne22/9/19 18:43

    Mul on soomlastega kesiselt kokkupuuteid, aga viimase kümne aasta muljed on umbes sellised:
    a) vanemad soomlased, mehed ja naised: ühesoolised, ülekaalulised ja lühikesed, suure kõhuga, lühikeste kesapükstega (põlvi mittekatvad), värvilise pildiga T-särk, teksatagi, võimalik nokamüts, võimalik joove, punetav nägu ja hele juus, kindel tahtmine rääkida ainult ja ainult emakeeles (liigvaljude detsibellidega) (kuigi olukord nõuaks kolme sõnapoega inglist), mõnetine tõredus või paindumatus, põlastav üleolek eestlaste suhtes
    b) nooremad naised, grupp I: meeletuseni ülevärvitud, tumedate juustega, trullad, seljas mitu numbrit väikesed riided, "mersumärk" püksivärvli ülal. võimalik joove, meeletu kära
    c) nooremad naised, grupp II: ilusad, värvilt tagasihoidlikumad, kehakaalust sõltumatult parajate riietega, pikemat kasvu, keeleoskusega, viisakad
    d) nooremad mehed: pikad, saledad, viisakad, keeleoskusega, vaiksed

    Need on minu isiklikud kogemused, aga see pole mingi tõde. Tunnen ka mõnda üksikut, kes mu enese kirjelduselegi üldse ei vasta. Arvan, et meil on neist üsna sama ülekohtune pilt, kui nendel meistki.

    Eestlasi ma armastan, rahvusena! Nii jahedad, alalhoidlikud, kahtlustavad ja altkulmu pilguga. Aga süda on salajas oi kui soe. Vaata või seda hiljutist Annabeli juhtumit, kus lootusetuna näiv rahasumma üsna kiirelt tusailmeliste eestlaste poolt kokku kraabiti. Ei taheta välja näidata, et tegelikult oleme me paid :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. "...võimalik nokkmüts, võimalik joove..." Hahhahhaaaaa

      Väga hea kirjeldus kõigile vanusegruppidele!

      Kustuta
  6. Anonüümne23/9/19 00:25

    Tallinnas laialivalgunud kehavormidega retuusides naisisikud on suure tõenäosusega soomlased.

    VastaKustuta
  7. Anonüümne23/9/19 16:01

    Minult tuleb pikk kommentaar Soome ja soomlaste kohta, sest olen nüüdseks Soomes elanud üle kuue aasta. Esiteks see stereotüüp, et soomlane on kõvahäälne ja purjus pidutseja, on ju täiesti loogiline, et nv-el tulevad naaberiigist, kus käib mitu laeva kuus korda päevas üle, ostma odavat alkoholi ja pidutsema Tallinnasse. See ongi ju üsna tõenäoline , et kruiisile tulevad pidutsevad inimesed ja loomulikult vaikseid ja mitte purjus soomlasi ei panegi keegi tähele. Ja naljakas on see, et just soomlasi peetakse hirmsaks suureks joojateks kui eestlased ise selles osas teps mitte paremad ei ole. Kunagi Eestis elades oma kodukohas teadsin päris paljusid mehi kes käisid Soomes tööl ja tavaline oli see kuidas nad reedel juba laevas hakkasid oma palka kulutama ilmselgelt joomise peale. Eestlased joovad täpselt sama palju kui soomlased. Loomulikult ei näe nii tihti Tallinnasse minemas korralikke soomlasi kes ei joo ega erutu Tallinna ööklubidest ja baaridest. Ja mis tähendab see sinu öeldud vabandus asjale, et Soome on kaugel põhjas, külm ning pime. Eesti on ju ka :D:D täpselt sama külm ja pime, kliima erinevust võib hakata alles märkama Kesk-Soomest ja minnes põhja poole, aga Helsingi ja pool Soomet on ikka suhteliselt sama.
    Soomlaste kui inimeste kohta ütleksin enamjaolt ainult positiivseid sõnu, mul on palju tuttavaid ja ka lähedasemaid sõpru soomlasi, äärmiselt soojad, veidike ehk tagasihoidlikud, aga ausad ja toredad ning sõpralikud inimesed kellega saab väga palju nalja. Mu kallimal on palju sõpru soomlasi ja need kõik on täielikud absolutistid, veetsime nendega aastavahetust koos ja kogu suure kamba peale sai ostetud ainult üks šampuse pudel ja ma olin alguses segaduses, et kas nii ongi:D ja oligi, esimene peaaegu alkoholivaba aastavahetus. Väga värskendav oli igatahes. Seega igas rahvuses on erinevaid inimesi ja seltskondi. Eestlased aga seevastu on minu jaoks ranged, kurja ja tõsise olemisega ning natukene matsilik rahvas. Alati kui ma Eestisse lähen siis mul tuleb peale mingit sorti stress, sest teenindus on pungil masendunud ja tüdinud nägudega inimesi. Mu kallim on Indiast pärit ja temaga oleme paar korda Eestis käinud ja ükskord toidupoes ta ütles mulle, et "mulle tundub, et Soomes on ikka palju sõbralikumad inimesed".
    Siin Soomes aga eestlaste puhul olen tähele pannud seda kuidas neile meeldib hirmasti petta ja saada kasu võimalikult palju iga nihverdamisega. Eestlastega on mul siin nii mõnedki probleemid ja riiud tulnud. Lihtsalt nii kohutavalt keevaline rahvas(jah olen ise ka eestlane, tean).
    Kuid sellega olen küll nõus, et filipiinlased on toredad, olen ka nende palju kokku puutunud.
    Ma tean, et minu kommentaar ei jätnud minust kõige patriotislikuma inimese muljet, aga ma tegelikult polegi seda väga ja Eestisse tulevikus tagasi kolida ei kavatse, sest tõenäoliselt ei suuda elusees harjuda seal uuesti ära selle ühiskonnaga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle hakkasid samuti eemal elades hoopis uued asjad eestlaste juures silma paistma, joomine on kindlasti üks neist. Kanadalased ei joo üldse nii palju, alkoholikultuur on täiesti teine. Ja teine asi on kogu see "välise sära" teema, tõestamine, kuidas sul on palju raha, samas kui enamikel üldse ei ole, üle võimete elamine siis põhimõtteliselt. Ma vaatan eesti beebigrupis üllatusega, et kogu aeg käib kaubamärgiarutelu, lapsele ostetakse kummikud kasvõi kolm numbrit suuremad, aga peaasi, et oleks mingid peened. Hinnad on sellised, et ma isegi kanada sissetulekute juures vaatan suu ammuli, aga Eestis saadakse ju kordades vähem palka! Oh, neid asju on palju! Ma pole kah suurem asi patrioot, pole kunagi olnudki, aga see on samuti tõsi, et asjad paistavad erinevalt olenevalt sellest, kas vaatad seestpoolt või väljastpoolt.

      Kustuta
    2. Anonüümne23/9/19 19:28

      Absoluutselt tõsi, et vaadata asja seest on hoopis teistmoodi kui vaadata väljast. Väga huvitav, et kanadalased väga ei joo. Mul endal kangastuvad Kanadaga seoses peamiselt positiivsed asjad ja tegu ju ometigi heaoluühiskonnaga seal? Nt olen kuulnud, et tervisehoid üks maailma parimad. Aga nt töökultuur pidi olema Usa-ga võrreldes sama, et puhkusi ei anta vms. Peab see paika? Või mis kanadalased sellest ise muidu arvava, sellest heaoluriigiks olemisest? On nad rahul või arvavad midagi muud? Küsin, sest soomlastega on küll sellised lood, et Soomegi peaks olema heaoluriik, aga kui sukelduda internetimaailma ehk need foorumid ja kommentaarid leheartiklite all, siis ma pean küll ütlema, et ma pole vist nii teineteist vihkavat ja negatiivset rahvast näinud kes muud ei oska teha kui kiruda valitsust ja poliitikat ja kuidas on elada ikka hirmus siin vaesuses ja mina loen ja imestan :D ma teen ka põhimõtteliselt Soome mõistes madalama palgaga tööd, maksan üüri ja muud vältimatud väljaminekud ja käin veel reisimas ka. Seega ma tõsiselt ei kujuta ette et kas neil oma sõnul vaesuses virelevatel sommidel on lihtsalt prioriteedid paigast ära ja raha läheb valesse kohta. Sest mina olen aru saanud, et siin saab toetust ikka absoluutselt iga asja eest riigilt ja kedagi otseselt siiski tänavale päris ei jäeta. Ärahellitatud rahvas tegelikult mingis mõttes. Samas kui ma sedasi inimestega muidu suhtlen siis nii hirmsat kriitikat ei kuule üldiselt, ollakse rahul. Ei kujuta ette milline kontingent sinna netiavarustesse ära on eksinud, eks Eestis ka need perekoolid ja asjad on täis päris hirmsate mõttemaailmadega inimesi.
      Ja sellest materiaalsuse ihalusest, millest sa mainisid, peab vist küll paika. Ükskord sattusin lugema mingi teemat kus keegi somm küsis, et miks eestlastel Eestis on nii uhked ja kallid autod ja vastused ajasid muidugi kergelt öeldes naerma. EEsti riik ei raiska pagulaste peale raha selleks saavad inimesed lubada endale neid autosid, noh ilmselgelt ei ole need nüüd ostetud kohe välja oma suure varanduse eest vaid ikka kõik on võetud liisingusse ja seda raha neil reaalselt ei pruugigi olla. Lihtsalt suurusehullustus, aga sommid jälle näevad et teisel pool on rohi rohelisem kui enda aias muidugi ja tulevad lagedale absurdsete väidetega.

      Kustuta
    3. Tead, ma hakkasin sulle vastu kirjutama, aga sain juba kolmanda küsimuse juurde jõudes aru, et vastus ei mahuks siia lihtsalt ära, hahaa :) Kirjutan järgmise postituse sellest!

      Kustuta
  8. Tohib, ma vaidlen Anonüümsele natukene vastu? Ütled: “Eestlasi ma armastan, rahvusena! Nii jahedad, alalhoidlikud, kahtlustavad ja altkulmu pilguga. Aga süda on salajas oi kui soe. Vaata või seda hiljutist Annabeli juhtumit, kus lootusetuna näiv rahasumma üsna kiirelt tusailmeliste eestlaste poolt kokku kraabiti. Ei taheta välja näidata, et tegelikult oleme me paid :)”
    Jaa, Annabeli juhtum oli südantsoojendav. Aga alati ei tähenda annetamine “pai” olemist. Ja vahel tähendab see lausa oma ego upitamist, kuigi ses mõttes jah vahet pole, et abivajaja saab oma abi kätte.

    Mis nüüd jahedusse, kahtlustamisse, altkulmu pilkidesse puutub, siis need on mu meelest igal juhul ebameeldivad omadused, olgu süda sees nii soe kui tahes. Igapäevases pealiskaudses inimeste vahelises suhtluses loeb siiski väline olek, keegi ei hakka ju bussis või tänaval teiste hinge kaevuma, et seda va soojust kätte saada.

    VastaKustuta