25 november, 2019

Hõõgvein

Hakkasin seda hõõgveini-asja siis katsetama, eksole. Jõulud on ainult kuu aja kaugusel, peab retsepti õigeks timmima. Ja mis selgus? Hõõgveini tegemine on esiteks nii lihtne ja teiseks nii kiire, et ma tõesti ei saa aru, miks ma seda siiani üldse poest olen ostnud?

Kusjuures poe omadega oli alati nii ja naa, mõned maitsesid väga hästi, teistel oli miskit puudu või üle, aga ise tehtud joogil oli täitsa kogemata kohe kõik paigas. Tahate ka hõõgveini teha? Paar nippi:

- sobib suvaline vein, sest kui vürtsid sisse panna, ei saa enam nagunii aru kui peen see "põhi" on.
- hõõgveini peab vaikselt sussutama, ei tohi keema lasta, sest siis kaob alkohol seest ära.
- erinevad retseptid soovitasid vürtsisegu veini sees kuumutada 15 minutit kuni 3 tundi. Mul oli palju aega ja üle tunni hõõgus see mul kindlasti pliidil, aga maitse jäi täpselt samaks, mis peale esimest veerandtundi, nii et tegelikult polegi vaja pikalt aega kulutada.
- valmis vein vala läbi sõela (või pane kogu see kraam veini sisse marlikotis).
- jahtunud veini võib külmkappi panna, ei pea kõike korraga ära tarbima.
- soovi korral lisa törts brändit/konjakit.
- serveeri kuumalt rosinate ja mandlilaastudega.


Retsept

Pudel (punast) veini
1 apelsin (koori ära ja lõika viiludeks)
10 tera nelki
2 kaneelipulka
2 tähtaniisi
3 sl suhkrut

6 kommentaari:

  1. Ma muide olen juba aaaaastaid ise talveti hõõgveini teinud, see on garanteeritult crowd pleaser, lööb ameeriklastel alati jalad alt, nii kaudses kui otseses mõttes, kuna nad siin ei tea hõõgveinindusest muhvigi, ja jook hakkab jube hästi pähe kah, iseäranis väljas lõkke ääres =)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kujutan ette! Siin sama asi - Matt polnud näiteks kunagi proovinudki! Ja müügil pole ma seda näinud (otseselt pole ka otsinud, aga väga levinud kindlasti ei ole). Nii ma siis olen kõik Kanadas elanud aastad igal talvel hõõgveini igatsenud ja mul polnud ÕRNA AIMUGI, et seda nii lihtne teha on!

      Kustuta
    2. Ahjaa, pähe hakka juba sellepärast hästi, et kui tavalist veini ei joo ma pea kunagi rohkem kui ühe klaasitäie, siis hõõgveini puhul pole probleem terve potitäis ära juua :D Ja need veinis ligunenud mandlilaastud!!!

      Kustuta
  2. Endal tuli ka kohe hõõgveini isu peale. Aga "peent" veini päris kindlasti selle puhul kasutama ei pea, eks see üks veini solkimine ole :) Odav kraam ajab asja Ära küll.

    VastaKustuta
  3. Seda ka veel, et mina suhkrut üldse ei pane, kuumutan koos rosinatega, need annavad magusust. Ja teinekord lisan kuumutamise lõpupoole väikese sortsu brändit või rummi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina olen magusasõber! Ilma oleks ka kindlasti hea, aga suhkruga on veel parem. Samas tee ja kohvi sisse ei pane ma näiteks kunagi suhkrut.

      Rosinaid ei julge ma üldse kuskile sisse panna, nii paljudel inimestel on rosinatega mingi teema. Jõuluks panen kausiga lauale, siis saab igaüks ise lisada, mida tahavad. Mulle endale rosinad väga maitsevad!

      Kustuta