tag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post1672360911226206284..comments2024-03-27T21:02:33.555+02:00Comments on Seiklused ja jutud: SöögivahetuspiduAnuhttp://www.blogger.com/profile/08944091579883949406noreply@blogger.comBlogger24125tag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-71797855740515588072016-11-10T03:52:05.758+02:002016-11-10T03:52:05.758+02:00Jaa, esimene oli kohe järgmise päeva lõunaks selle...Jaa, esimene oli kohe järgmise päeva lõunaks selle ära söönud ja talle väga maitses. Õnneks, hahaa :)Anuhttps://www.blogger.com/profile/08944091579883949406noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-25451619717486176202016-11-09T04:46:02.526+02:002016-11-09T04:46:02.526+02:00Vasakult paremale: kõrvitsasupp, kanakarri, bologn...Vasakult paremale: kõrvitsasupp, kanakarri, bolognese pasta, veiselihahautis, maguskartuli chili kinoaga ja lasanje.Anuhttps://www.blogger.com/profile/08944091579883949406noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-29963558182200067802016-11-08T21:37:12.455+02:002016-11-08T21:37:12.455+02:00Nii, aga palun kirjuta ka, mis karbis miskit on.Nii, aga palun kirjuta ka, mis karbis miskit on.Cax Murkahttps://www.blogger.com/profile/05216964696529859628noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-37674762438087097062016-11-08T12:27:48.707+02:002016-11-08T12:27:48.707+02:00Austraalias ka külmutatakse palju asju ja minul on...Austraalias ka külmutatakse palju asju ja minul on see komme ikka korralikult kylge hakanud. Mina kylmutan peaaegu koike, valjaarvatud juba keedetud juurvilju, need ikka ka kannatavad kvaliteedis kovasti kylmutades. <br /><br />Naiteks kulmutan pastasid, nuudliroogasid, riisipadasid, kastmeid, suppe - enamasti yhe portsu kaupa, et oleks hea kiire votta ja yles soojendada. Tootan juba kolm viimat aastat kodus ja kuigi alguses tegin tihtipeale endale lounaks mingi värske söögi, siis yhel hetkel avatastasin, et niigi raske on kinni pidada kodus tootamise paevakavast ja tihtipeale kippus veel mitu tundi lõuna ajal köögis kaduma minema. Noh et teed söögi valmis ja siis hakkd juba nousid pesema ja avastad et prygi vaja välja viia voi kylmkapp/pliit puhtaks teha jne. Siis otsustasingi et pean sooma kiirelt valmivaid asju, et tööjärg ära ei kaoks. Elukaaslasel olid ka pikalt sellised olud et oli alati vaja söök kaas votta lounaks ja siis oli vahel ikka hea et nö. Varuvariandid juhuks kui muud ei olnud, olid sygavkylmast vōtta.<br /><br />Kui esialgu tundub veider naiteks pastat sygavkylmutada, siis kylmuta naiteks ainult kaste esimesel korral. Naiteks bolognese - mitte midagi ei juhtu sellega seal sygavkylmas. <br /><br />Tean paris mitut inimest kes kypsetavadki naiteks pyhapaeviti terve laari pastat/aasiat/suppi ja kulmutavad terve nadala varu asju ara. <br /><br />Voibolla pakub see veel rohkem nalja aga mina ostan ka naiteks kastide viisi allahinnatud puuvilju ja hakin need ara ja sygavkylmutan smuutide ja nice creami jaoks - siis ei pea jääd lisama ja ei pea mingit sooja toatemperatuuril seisnud läga ka jooma. Osad asjad (apelsinid nt) ostan muidugi poest varskelt aga hea on kui on midagi kylma lisada. Siin näiteks ka poes sygavkylmytatud ja juba hakitud puuvilju just selsamal pohjusel. <br />Elinahttps://www.blogger.com/profile/10037593181970037606noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-28014148889070296652016-11-08T10:02:52.561+02:002016-11-08T10:02:52.561+02:00Tuleb meelde, kuidas ma kord kooli ajal ühe supi s...Tuleb meelde, kuidas ma kord kooli ajal ühe supi sisse pidin kolm korda klimpe tegema - esiteks sõi vend, va krae, kõik klimbid supi seest ära (ülejäänud suppi võid ise süüa), siis tahtsin ma ise ka, ja lõpuks tulid vanemad koju ja jäi väheks XDCax Murkahttps://www.blogger.com/profile/05216964696529859628noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-46702723308717111212016-11-08T03:56:14.545+02:002016-11-08T03:56:14.545+02:00Klimbid on "dumplings" (sama sõna kasuta...Klimbid on "dumplings" (sama sõna kasutatakse ka pelmeenide kohta, klimp ongi ju sisuliselt täidiseta pelmeen).<br /><br />Oo, keeleoskus on kõvasti täienenud, ma tulin ikka suht umbkeelsena siia. Suuremat praktikat polnud enne olnud, puhtalt koolis õpitud tase. Teoorias tore küll, aga kui pidi päevast päeva kõik asjad ainult inglise keeles ära seletama, oli päris raske. Alguses läks suht vähehaaval paremaks, sest kodus rääkisin kogu aeg eesti keeles ja ümberhäälestumine oli suht raske. Matt'iga koosoldud aja jooksul on kõva areng toimunud, sest nüüd ma räägin nii tööl kui kodus inglise keeles, kohalikke sõpru tuleb järjest juurde ja tööl on kliendid hästi jutukad (mu Vancouveri kliendid olid mõlemad üsna sügava puudega ja rääkisid väga limiteeritud ulatuses).<br /><br />Sellegipoolest ma vahel ikka takerdun, eriti mingites spetsiifilistes situatsioonides, näiteks pangaga suheldes - kõik need väljendid, mida panganduses kasutatakse, on ju mulle suht võõrad ja kuna pean neid nii harva kasutama, siis… Või kui on vaja ehituspoest mingit spetsiifilist jubinat, mille nimetust ma eesti keeleski ei tea ja seetõttu ei saa guugeldada. Tead, sellised situatsioonid. Aga üldiselt saan juba hästi hakkama. <br /><br />Mõtlen eesti keeles. Ainult tööl vahel inglise keeles, aga seda mitte pidevalt, vaid pigem mingite lõikude kaupa. Anuhttps://www.blogger.com/profile/08944091579883949406noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-53037265090264051302016-11-07T23:24:43.992+02:002016-11-07T23:24:43.992+02:00Oeh, tulin paha aimamatult lugema aga pidin nüüd, ...Oeh, tulin paha aimamatult lugema aga pidin nüüd, enne ööd, kiire võileiva tegema ja homme saab siis klimbisuppi keetma hakkama - no ei saa seda supipoti pilti enam silme eest ära ja magu juba ootab. Hea, et retsept olemas, pole varem teinud. Sügavkülmas on mul marjad, maitseroheline, pelmeenid ja jäätised lapsele ning ämma tehtud lihapirukad. Vot need pirukad on väär kraam kui kapid tühjad ja poed kinni. Siis läheb paar tükki neist mõneks minutiks uuni ning ongi olukord lahendatud. Varasemalt sai muud kraami ka külma topitud aga kogemus õpetas, et sinna need ununevadki nii, et pole rohkem nii teinud. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-14563322559261521662016-11-07T21:30:18.288+02:002016-11-07T21:30:18.288+02:00Endalgi on kommentaar või kaks kaotsi läinud, sest...Endalgi on kommentaar või kaks kaotsi läinud, sest see kõige viimane vajalik hiireklikk on kuidagi ebaloogiline ja kipub kahe silma vahele jääma: klikid ma-ei-ole-roboti ära, vaatad tekkinud rohelist linnukest, mis karjub valjult, et kõik on korras, ning paned rahulolevalt akna kinni - kuigi tegelikult tuleb veel kord Avalda vajutada.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-84942037130602995302016-11-07T21:18:03.158+02:002016-11-07T21:18:03.158+02:00Mu point oli et eestlane kanadas nälga ei jää, ma ...Mu point oli et eestlane kanadas nälga ei jää, ma ei tea kuidas ma nii poolikult kirjutanAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/13412886093947208636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-60932044307128830682016-11-07T21:16:30.058+02:002016-11-07T21:16:30.058+02:00Ükski mu kommentaaridest kunagi kohale ei jõua, ag...Ükski mu kommentaaridest kunagi kohale ei jõua, aga proovin nüüd telefoniga. Kanadalased teavad küll klimpe. Kana-klimbisupp on siin vägagi tuntud. Chicken and dumpling soup! Isegi piimasuppi teatakse, sest on palju Poola ja Ukraina jne juurtefa inimesi. Üldse on vähe toite, mida ei teata. Loomulikult üks inimene ei pruugi kõiki Eesti toite tuvastada, aga üldjuhul on ikka kõik olemas. Ma tahaks öelda, et me eestlased teeme enamikke toite paremini kui kohalikud, aga lõpuks on kõik ikkagi maitse asi. Aastate jooksul olen leidnud kohvi, mis maitseb nagu Eestis, sinepi mis nagu Põltsamaa sinep, viinerid mis nagu Rkv viinerid, superhea hapukapsa, lastevorsti ja peaaegu kõik mille isu välismaal elades võib tekkida. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13412886093947208636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-19335427978043583192016-11-07T18:37:46.129+02:002016-11-07T18:37:46.129+02:00Kuidas Sa oleksid supi täispikkuses nimetanud, kui...Kuidas Sa oleksid supi täispikkuses nimetanud, kuidas seda klimpi ing. keeles nimetada? <br /><br />Natukene off topic küsimus...kuna pole kursis Su keeletasemega, kas keeleoskus on Kanadas olles paranenud ka või oli enne juba heal tasemel? Kas vahel tuleb siiski ette momente, kus on raske end väljendada/sõnavara taha takerdumine? <br />Last, but not least...mis keeles mõtled? :-)Lailanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-91640837340723427712016-11-07T12:29:30.564+02:002016-11-07T12:29:30.564+02:00OMG selline toitude valmistamine tundub tõesti min...OMG selline toitude valmistamine tundub tõesti mingi kanadalaste välja mõeldud "geniaalne" idee. Mul õnneks taimetoitlasena õnnestub toiduvahetusgruppidest kõrvale hoida ��Kairihttp://reisikunst.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-31896904091292273252016-11-07T11:07:46.037+02:002016-11-07T11:07:46.037+02:00Kui laps pisike oli, siis meie tegime peaaegu alat...Kui laps pisike oli, siis meie tegime peaaegu alati süüa suurte portsude kaupa, et kolmandik ära süüa ning ülejäänu külmutada - beebi kõrvalt oli nii raske süüa teha, et need külmikutoidud olid elupäästjad, kui laps nuttis ja aega polnud ja vasimus oli, aga süüa oli vaja. Head asjad, mida külmutada olid: lambalihaga lasanje, kotletid, kõrvitsapüree ilma puljongita või kooreta (need said lisatud ülessoojendades), desdemoona kook. Kindlasti oli veel, aga ei tule meelde - lapsed nüüd juba suuremad ja teen peaaegu iga päev värskelt süüa...Mariahttps://www.blogger.com/profile/04410243927770596472noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-24609097221596187322016-11-07T10:28:00.230+02:002016-11-07T10:28:00.230+02:00Lihapallid ja kotletid on hea kraam, mida sügavkül...Lihapallid ja kotletid on hea kraam, mida sügavkülmast võtta. Kui kodus seljankat keedan siis kindlasti panen paar portsu sügavasse, et mehel või lapsel mõni päev oleks hea võtta. Kapsarullid taluvad külmutamist hästi ja näiteks spagetid bolognese- või lihakastmega. Kui kodus suurem ports pirukaid teha siis mõned sügavasse...<br />Regulaarselt ma portsude külmutamist ei harrasta aga vahel on päris hea võtta. Nellhttps://www.blogger.com/profile/03979852131601237604noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-23327980646487414702016-11-07T09:38:28.723+02:002016-11-07T09:38:28.723+02:00Mina teen sügavkülma panemisekslihapalle, mis on s...Mina teen sügavkülma panemisekslihapalle, mis on sisuliselt ju kah kotletid. Kui üle jääb, siis sügavkülmutan igasuguseid guljaši tüüpi hautiseid, ilma riisi/kartulita, need sünnivad soojendatud peast süüa küll. Ega me regulaarselt "vana" toitu ei söö, aga vahel jääme kojutulekuga hirmsasti hilja peale ja siis on hea, kui midagi on kodus olemas.reethttps://www.blogger.com/profile/08499837523769612306noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-65404515106198912242016-11-07T08:45:33.752+02:002016-11-07T08:45:33.752+02:00Mina ikka, jah.Mina ikka, jah.Anuhttps://www.blogger.com/profile/08944091579883949406noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-81080438755872122372016-11-07T08:41:17.521+02:002016-11-07T08:41:17.521+02:00Igaks juhuks prooviks ühe klimbiga ära kuidas ta p...Igaks juhuks prooviks ühe klimbiga ära kuidas ta peale ülessulatamist välja näeb, kas laiali ei pudene supi sees või maitse ei muutu. Struktuur võib muutuda peale külmutamist. Olen küll kõike külmutanud aga klimpe küll mitte..kuigi sul juba karbid valmis.<br />Tglt kotletid oleks küll hea olnud teha, näiteks karpi 3 kotletti ja juurde makaronid juustuga, makaronid hakklihaga ja juustuga.<br />Ma tean muide et poolakatel ja tshehhidel on ka klimbid, olen isegi söönud seal klimbisuppi, kuid huvitav oleks kuulda kas nad sul seal klimpe söövad..<br />P.S. kas Matt teeb ise endale nii uhkeid hommikusööke või teed sina talle alati hommikusöögid?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-37974931517973660832016-11-07T07:51:08.661+02:002016-11-07T07:51:08.661+02:00Midagi ei külmuta peale maasikate või nende toormo...Midagi ei külmuta peale maasikate või nende toormoosi ja hakitud värske tilliga. Kui sööki sai rohkem, on see järgmise päeva söögiks. Ma ei pane seda vahepeal isegi külmikusse.Ingahttps://www.blogger.com/profile/05218039939772573754noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-44394210535440347172016-11-07T07:42:36.871+02:002016-11-07T07:42:36.871+02:00Lõunasöögiks oleks tegelikult hea midagi sügavkülm...Lõunasöögiks oleks tegelikult hea midagi sügavkülmas hoida küll. Kui me vahel õhtul väljas sööme või külas käime ja ise ei kokka, on hommikul alati see häda, et tööle pole midagi normaalset kaasa võtta, ainult võileiba.Anuhttps://www.blogger.com/profile/08944091579883949406noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-36298563580268763232016-11-07T07:40:13.157+02:002016-11-07T07:40:13.157+02:00Isver, ma pole kotlette juba mitu aastat teinud! H...Isver, ma pole kotlette juba mitu aastat teinud! Hea mõte!Anuhttps://www.blogger.com/profile/08944091579883949406noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-33463006153035704902016-11-07T07:38:26.003+02:002016-11-07T07:38:26.003+02:00Puljongi ma keedan tavaliselt kanakoibadest (kindl...Puljongi ma keedan tavaliselt kanakoibadest (kindlasti peab kondiga tükk olema, fileest ei tule puljongit). Panen mõned koivad, paar kooritud tervet porgandit ja ühe terve sibula (koorega, see annab ilusa kollase värvi) tasasele tulele podisema kuskil 1-2 tunniks, olenevalt sellest, kuidas aega on.<br /><br />Seejärel korjan liha välja, lõikan tükkideks ja panen sisse tagasi. Porgandid annan kanadele ja sibula viskan ära. Alles siis lisan soola ja mõned loorberilehed. Vahepeal lõikan valmis kartulikuubikud, porgandiviilud ja hakin sibula. Kartul läheb otse patta, sibula pruunistan pannil või sees ja panen supi sisse. Seejärel pruunistan porgandid väheses võis ja panen kah supi sisse. Enne klimpide sissepanekut lisan natuke pipart, minu meelest pole mõtet varem panna, see maitse kaob keemise käigus kuidagi ära.<br /><br />Klimbitaigna teen puhtalt tunde järgi, pakuks, et 2 muna kohta panen ilmselt kuskil kaks spl hapukoort ja nii palju jahu, et selline natuke kummine tainas jääks. Ma katsetan alati esimese klimbiga - kui laiali läheb, panen taignasse nats jahu juurde. Liiga palju ei tasu jällegi panna, siis jäävad kõvad ja tuimad. No ja natuke soola muidugi ka.<br /><br />Klimpe panen sisse teelusikaga, alustuseks kastan lusika kuuma supi sisse, siis ei jää tainas lusika külge kinni. Võtan kuskil pool teelusikatäit tainast korraga, siis jäävad parajad klimbid. Nad natuke paisuvad ka. Kui klimbid sees, lasen veel kuskil 5 min podiseda ja siis ongi valmis. <br /><br />Põhiline on see, et tasasel tulel teha, siis jääb leem selge ja ilusad "kullaterad" ujuvad peal :) Kui suurel tulel teha, läheb häguseks.Anuhttps://www.blogger.com/profile/08944091579883949406noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-66212482477369162202016-11-07T07:12:50.437+02:002016-11-07T07:12:50.437+02:00Panen sügavkülma kotlette - hea lapsele paari kaup...Panen sügavkülma kotlette - hea lapsele paari kaupa anda. Rohkem vist polegi midagi valmistoitudest, ega kujuta küll hästi ette.Elishttps://www.blogger.com/profile/07802285607630189275noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-50893274720057123482016-11-07T06:54:16.752+02:002016-11-07T06:54:16.752+02:00Kuidas täpselt sa seda suppi teed? Eriti just klim...Kuidas täpselt sa seda suppi teed? Eriti just klimpe. <br />Ma olen püüdnud mingisuguste retseptide järgi teha, aga pole ikka nii hästi õnnestunud.<br />Tudengina külmutan mina praegu näiteks kõrvitsa püreesupi ära, mida kiiretel aegadel ruttu soendada-maitseb nagu oleks just värskelt tehtud :)lolluhttps://www.blogger.com/profile/05378607303978291950noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5053631373916048750.post-55816416709179480352016-11-07T06:21:04.809+02:002016-11-07T06:21:04.809+02:00Ma konkreetselt sügavkųlma panemiseks midagi ei te...Ma konkreetselt sügavkųlma panemiseks midagi ei tee, aga kui toitu üle jääb panen küll külma ja söön hea mmeelega:). Kuigi enamasti kuluvad need portsud hästi mehe ja poja lõunakotti ära. Dagnenoreply@blogger.com