11 oktoober, 2016

Tänupüha

Me käisime laupäeva õhtul kinos. Ma tahtsin seda "Bridget Jones'i beebit" näha, mida kõik kiidavad, kuigi sisetunne ütles juba eos, et mingit üleliia head nahka sellest ilmselt ei tule. Kui pidin Matt'ile seletama, millest film räägib, läks sisetunne veelgi hapumaks. Kusjuures esimene 15 minutit oli isegi okei, aga sealt edasi oleks vast tõesti saanud natuke vähem klišeelt teha.

Kanada kinodes ei ole nummerdatud kohti, nii et tavaliselt tuleb tund aega varem kohale minna, et ei peaks esireas istuma. Me läksime ainult pool tundi varem, sest tavaliselt leiab sellise varuga veel ka mõned kõrvuti kohad. Astusime saali… ja see oli täiesti tühi! Tere tulemast Nanaimosse! Inimestel on laupäeva õhtul muudki teha kui vaadata, kuidas 43-aastane Bridget kogemata lapse saab.

Arutasime, et näe kui äge on siin niimoodi omaette istuda, Vancouveris oleksime ümbritsetud sajast lärmakast hiinlasest - Nanaimol ikka on mingid omad eelised! Veerand tundi hiljem läks uks lahti ja kolm asiaati marssisid sisse. Nagu tellitult! Ma arvan, et siin ei elagi neid rohkem kui kolm. Aga õnneks kohalike kommetega, ei karjunud üle saali ega midagi.

Eile pidime minema Matt'i vanemate juurde kalkunit sööma. Kohe nende linnakese kõrval (mugavalt praami ja maja vahel) avati paari päeva eest megasuur kaubanduskeskus. Ja noh, Anul ju kummikuid vaja! Planeerisime siis nii, et meil jääks natuke aega poes käia (õigemini mina planeerisin selleks kolm tundi, aga lõpuks läks kiireks ja otsustasime järgmise praamiga minna, mis jättis ainult natuke üle tunni, enne kui pood kinni pandi - Kanada keskused ei ole pühapäeviti nii pikalt lahti nagu Eestis).

Ma ütlesin kohe pärast uksest sisseastumist, et saame hiljem kuskil kokku, sest meestega koos shoppamisest ei ole veel kunagi head nahka tulnud. Varsti jooksin puhtjuhuslikult Matt'i õega kokku ja ütlesin muuseas, et "me just jõudsime!". Ta hakkas naerma ja ütles, et oli juba kuskil Matt'i näinud, kes olevat kurtnud, et ta on juba terve igaviku poes olnud!

Kuskil pool tundi pärast saabumist otsis Matt mu üles ja haakis end mulle sappa. Oli jõudnud juba kaks paari teksasid osta -  mehed on efektiivsed, ma ütlen! Mina õigeid kummikuid muidugi ikka ei leidnud.

Edasi läks siis puhtalt söögilainel. Tänupüha on nagu varajane jõul, lihtsalt kingitusi ei saa. Ülesöömine on igal juhul garanteeritud. Menüü on kah alati kindel - kalkun ja kõrvitsakook. See kõrvitsaasi on muideks väga hea, mõnusalt kreemine ja natuke vürtsikas (retsept kommentaarides). Ma ei tea, miks see Eestis populaarne ei ole, kõrvitsaid ju jagub?! Kanadalased ei tee kõrvitsast midagi soolast, ainult kooki, Matt tõmbas näo ikka väga krimpsu kui seletasin, et meie näiteks marineerime seda. Muide, üks imelikumaid asju, mida kanadalased armastavad, on candied salmon ehk suhkru- ja siirupikattega suitsulõhe. Äärmiselt veider. Nende beef jerky (kuivatatud liha) on samuti magus. Ja kõik singid kergelt magusa alatooniga. Kesse sööb magusat liha, ah?!

20 kommentaari:

  1. Kas see oranž asi on bataat või?

    VastaKustuta
  2. Anonüümne11/10/16 23:05

    Selle magusajutu lugemise järel võtsin toidupildi suuremalt lahti - paistab, nagu herneste peale oleks suhkrut raputatud :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Paistab jah nagu oleks suhkur :) Tegelikult ei olnud, ma ei tea, miks seal valge laik on...

      Kustuta
    2. Mulle tundub, et lusikas on lihtsalt kartulipudru vms asjaga koos.

      Kustuta
  3. jaga siis mõnda kohalike kõrvitsakoogi retsepti ka ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pumpkin Pie

      1 purk kõrvitsapüreed (canned pumpkin)
      1 purk kondenspiima
      2 suurt muna
      1.5 tl kaneeli
      ½ tl jahvatatud ingverit
      ½ tl jahvatatud muskaatpähklit
      ½ tl soola
      vaniljet
      (vajadusel lisa veidi suhkrut)

      Siin müüakse eelküpsetatud koogipõhjasid, mille sisse see panna, aga muretaignapõhja võiks muidugi ise teha, saab parem.

      Küpseta 220 kraadi juures 15 min, seejärel alanda kuumust 175 peale ja küpseta veel 35-40 min (oluline on mitte üle küpsetada). Lase jahtuda ja serveeri vahukoorega.

      See võiks jõuluks väga hästi sobida, vürtsivärk loob kuidagi jõuluse maitse.

      Kustuta
    2. Kui suur see kõrvitsapüree purk on? Ise saaks seda ju ka teha. Ja kondenspiim - meil on umbes 400-grammine purk, no see pisem kohvikruus.

      Kustuta
    3. Kondenspiim on sama suurusega purgi sees nagu Eestiski, kõrvitapüree on 400ml.

      Kustuta
  4. Tundub, et lihatoiduline olla on Kanadas ikka väga raske, kui tavapoest ostes on kõik magus. Mulle väga maitseb sink, aga sealmaal normaalset soolast sinki vist siis ei leidugi? Kas toorest liha peaks ekstra mahefarmist tellima? Magusasõber ma eriti ei ole, ma vist läheks hulluks, kui kõik lihalised värgid oleks magusa alatooniga. Nagunii pole see isegi mitte roo- ega peedisuhkur, vaid puhas GMO siirup.
    Muide, kas sa tead, et see neetud Monsanto on viimaks ometi kohtu alla antud? Mingi aeg tagasi ma leidsin, et ei saa isegi enam National Geographicut lugeda, sest üks terve number oli meeletu läila kiidulaul Monsantole ja GMO-le, et kui väegade hää asi see geenmuundamine ikka on. Lausa vastik hakkas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma õnneks pole väga suur lihasõber, aga seda enam tahaks midagi õiget ja head. Singid ei ole muidugi nii magusad nagu candied salmon (mis on konkreetselt nagu kalakomm), aga mingi magus noot on ikkagi tunda, mõnel rohkem, teisel vähem. Liha on üldse teistsugune - praed kana ja esimese hooga tuleb hulk vett välja, mõnikord pann lausa ujub ja peab ära kallama. Halloo, miks on kana sees vesi? Ja sealiha ei ole ma siin enam üldse söönud, esimestel aastatel ikka püüdsin katsetada, aga siinne sealiha ei ole üldse hea. Mul ühtegi tuttavat mahetalunikku pole, aga poe oma ei kõlba kuskile. Sealiha pole kohalike seas kuigi populaarne ka (ma muidugi ei imesta), pigem süüakse kana ja veist.

      Puuviljad on see-eest kõvasti paremad kui Eesti poodides müüdavad, näiteks apelsinid on alati väga magusad, Eestis ma neid eriti ei söönud, sest enamasti olid pigem natuke maitsetud. Granaatõunad on hiiglaslikud ja super magusad/mahlased. Maisitõlvikud on nii magusad nagu kommi sööks. Kanad armastavad maisi väga, ma vahel lähen neile viima ja poole tee peal söön osa ise ära. Toorelt! Aga see kõik tuleb suure tõenäosusega GMO arvelt. Jube tegelikult.

      Kustuta
    2. Magusa apelsini nipp - osta alati nabaapelsini - navel orange. Need on alati magusad, teistega on nii ja naa.
      Muidugi apelsinid ja granaadid võivad head olla ka au naturelle, sest kui sa kord ütlesid, et kõik tuvvas Kaliforniast, siis see on neitele just sobiv kliima. Aga see muidugi ei tähenda, et inimene pole veel "takka aidanud".

      Kustuta
  5. Ah nojah, kui on vahtrasiirup, siis saavad veidi hinnaalandust, aga ainult veidi. Meemarinaad või meega määritud kamaraga ahjupraad oleks veel ok, aga et sink ja vorstki magusad on - mkm!

    VastaKustuta
  6. Kõrvitsakook tehtud ja poisid kiitsid heaks!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ohh, sa oled ikka kiire! Tore, et maitses! :)

      Kustuta
  7. Anonüümne16/10/16 15:19

    Mina tegin ka täna ja maitses väga hästi. Kõrvitsapüree tegin muskaatkõrvitsast ja kasutasin keedetud kondenspiima, see andis veel huvitava karamellise nüansi juurde. Aitäh retsepti eest.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Keedetud kondenspiima nipp on väga hea, see võib tõepoolest palju juurde anda. Siin keedetuna ei müüda ja ma ise ei ole viitsinud keeta. Keedetud kondenspiim on üks mu lemmikmaiuseid muidu!

      Kustuta
  8. Kohustuslik kutsude pilt ka olemas ja puha :D
    PS: Kõrvitsakoogi proovin ka kindlasti ära! Sa võiksid selle retsepti postitusse lisada ja pilt ka juurde, saaks Pinteresti pinnida :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Neist koertest ei saa sõna otseses mõttes üle ega ümber, neid on NELI!

      Kustuta