26 september, 2024

Mulle küll meeldib täiskasvanu olla

Kas teie ka tõstsite lapsepõlves oma tuba pidevalt ümber? Ma sain laias laastus ainult kirjutuslauda liigutada, aga abiks ikka. See oli mul küll pidevalt küll üht-, küll teistpidi. Täiskasvanuna on mul palju väiksem vajadus mööblit ümber tõsta ja ma olen mõelnud, kas see on äkki sellepärast, et mul on muude asjade üle rohkem kontrolli kui lapsena ja sellepärast ei ole vaja enda vahetut ümbrust pidevalt muuta?

Vanaisa ütles Oscarile hiljuti midagi sellist, et naudi lapsepõlve, see on kõige toredam aeg üldse. Aga sellises kontekstis, kus kolm täiskasvanut olid Ossule terve hommik ette lugenud, mida kõike ta ei tohi. Ära lärma, ära jookse, ära roni, pane Minecraft kinni, ei söö praegu magusat! Ja nüüd lähme mänguväljakule, aga alustuseks peame pool tundi sõitma ja siis lähme (laste jaoks igavale) lõunasöögile kohta, kus peab vaikselt istuma. Aga seejärel on plaanis mänguväljak ja kas pole mitte vahva olla laps?!

Ütlesin kohe, et minule näiteks just meeldib täiskasvanu olla. See ei ole miski, mida peab ette kartma.

Mulle ei ole kunagi meeldinud olla teiste lükata-tõmmata. Ma tahan olla kaua üleval, öösel koristada, hommikusöögiks küpsiseid võtta ja suvalisel kolmapäeval sädelavat kleiti kanda. 

Täiskasvanule ei tule keegi ütlema, et ei tohi.

Hiljuti käisime sõbra lapse sünnipäevapeol ja kui muidu mängivad meie lapsed väga hästi koos, siis sünnipäevapeod mööduvad enamasti konarlikult. Esiteks ei tunne Oscar tema teisi külalisi, sest kogu ülejäänud kamp käib teises koolis (Kanadas on koolid piirkonnajärgsed, igaüks õpib kodule lähimas). Teiseks on see seltskond pehmelt öeldes metsik. Iga kord on peo teemaks veesõda ja üksteist tulistatakse viiekesi ühe vastu ja otse silmaauku ja... 

Seekord vaatasin kogu seda asja pealt ja sain korraga aru, et mina ei ole neid sünnipäevasid kunagi nautinud ja Oscar ammugi mitte. Mille kuradi pärast ma teda iga kord sinna viin? Me võime muul ajal vastastikku külas käia ja kõik on tore, aga me ei pea sünnipäevadele minema.

Matt ütles, et ebamugavaid olukordi ei saa vältida, sest läbi nende kasvatad paksu nahka. Lapsi ei saa vati sees hoida. Ja tal on igati õigus. Aga! AGA! Ebamugavaid olukordi tuleb minu meelest elus niisamagi ette, ei pea neid ekstra otsimas käima. Matt ütles, et talle ka ei meeldinud lapsena sünnipäevad, kus kõik teised üksteist tundsid, aga tema oli ainsana teisest koolist. Täiskasvanuna ei pane me end enam vabatahtlikult sellistesse olukordadesse. Aga lapsena justkui peab...

Selleks aastaks on see pidu peetud ja võib-olla ma järgmiseks suveks rahunen maha, aga praegu on küll selline tunne, nagu oleks pirn pea kohal põlema löönud, et "aga me ju ei pea!"

Teine asi, mille üle vanematena vaielnud oleme, on kallistamine. Iga kord kui Matt'i vanemad külla tulevad (paar korda aastas), ütleb Matt poistele, et minge kallistage vanavanemaid! Oscar, nagu ka teised autistid, ei ole kallistaja. Tema kallistused on harvad ja väga loetud. Mina leian, et kui sa ise tahad oma vanemaid kallistada (ta ei taha), siis palun väga, aga lastele ei öelda, keda ja millal nad embama peavad. Kallistus tuleb välja teenida, see ei ole käsu peale pakutav teenus.

Õudselt raske on olla selline lapsevanem nagu olla tahaks. Keskteed on keeruline leida - tahaks lubada lapsel olla indiviid ja samas tahaks, et ta hukka ei läheks. Vati sees hoida ei pole mõtet, aga trauma hinnaga paksu nahka kasvatada pole samuti mõistlik. 

Balansseeri siis nende kahe vahel... ei ole lihtne.

Teil tuleb/tuli välja? 

8 kommentaari:

  1. Anonüümne27/9/24 14:09

    Uh, see kallistuse peale surumine lapsele. Miks peab?! Ei pea ju. Laps peaks saama valida kas ja keda ta kallistada tahab. See ju õpetab ka oma keha kuulama, et tema keha ja tema otsus. Kui mehe ema ja kasuisa tulevad, siis on meil kohe "tule tee vanaemale/taadile kalli, musi". Mina ütlen pojale kõrvalt, et kui sa ei taha, siis ei pea ja ka neile niiii palju öelnud. Minu ema ei sunni nii kallistusi peale. Laps 2a3k.

    M

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu meelest on lastele kallistuste pealesurumine väga levinud. Mulle tundub, et ma olen terve elu seda omajagu kõrvalt näinud, kasvõi sõprade pealt, kes oma lastele ütlevad, et mine kallista seda-või-toda (ehk oma vanemate sõpru). Mul endal on alati ebamugav, kui keegi oma lapsele ütleb, et ta mind peab kallistama, sest lapsed üldiselt ei hoia kallistusi tagasi kui nad parajasti tahavad kallistada. Ja kui nad ei taha, siis miks neid sundida?

      Kustuta
  2. Täiesti nõus nende mõtetega!

    VastaKustuta
  3. Anonüümne27/9/24 16:30

    Viisakas tuleb olla ja tervitada. Aga kallistama/musitama käsu peale tõesti ei sunniks. Meil poiss teeb vanaemale-vanaisale hoopis "nukid" tervituseks. Igaühele oma.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vanema generatsiooniga on see ka keeruline, et näiteks nukid ei ole neile alati nii väga tuttav ega vastuvõetav lahendus, aga samas ma leian, et tingimata ei pea üksteist tervitamiseks puudutama. Näiteks käesurumise komme on algupäraselt tulnud, sellest, et näidata, et sa tuled sõbralikult ega hoia relva käes. Sisuliselt näitad, et su käed on tühjad. Lapsed ei peaks minu meelest midagi "tõestama", võivad eemalt tere öelda ja kõik on hästi!

      Ma ise kasvasin sellisel ajal, mil kallistamise kommet väga polnud, aga mäletan, kui ebamugav oli, kui mõnikord vanemad inimesed tahtsid minuga tervituseks või hüvastijätuks kätt suruda. Imelikult ametlik ja üleüldse, miks peab...

      Kustuta
  4. Anonüümne27/9/24 19:38

    Igasugune käsu peale kallistamine ja rõõmus olemine jne on minu meelest ahistav nii laste kui ka täiskasvanute suhtes. Ikka juba noores eas võiks inimene ise otsustada, kes ja millal tema isiklikku ruumi tulla saab ja kes mitte. Ei pea mängiv väikelaps oma mängu pooleli jätma, et külla tulnud vanavanemale "kniksu teha". Ise täiskasvanuna ju lõpetad ka pooleli oleva asja ära ja siis tegeled teiste inimestega??

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ohhh ja siis osad vanemad inimesed ütlevad tülitsevatele lastele, et "nüüd kallistage ja leppige ära". See on isegi veel õudsem! Keset ebameeldivat emotsiooni pead lähenema kellelegi, kelle peale sa parajasti pahane oled ja teda kallistama?

      Kustuta