04 juuni, 2024

Perfektsionismist

Tegime sõbrannadega isiksusetesti ja võrdlesime tulemusi. Olime kõik kardinaalselt erinevad nagu oligi arvata. Vaatasime, et mis omadused kellelgi kõige tipus olid - mul on perfektsionism. Hiljuti rääkisime ühe tuttavaga, kuidas me kumbki ei talu poolikuid lahendusi ega segamini kappe. Näe, nüüd on siis teada, miks...

Ma olen peensusteni organiseeritud. Mul ei ole ühtegi üleliigset asja (garaažis on kott, kuhu läheb kõik, mida ma enam ei vaja ja kohe kui kott täis, viskan selle taaskasutusse). Ma tean täpselt, kus miski on. Mul ei ole ühtegi katkist, mõraga, auguga või plekiga asja. Ma korrastan igal õhtul terve maja ära. See ei võta tegelikult üldse kaua, sest lapsed viivad mänguasjad ise oma tubadesse, mina teen köögi puhtaks ja tõmban põrandad tolmuimejaga üle. Ma vihkan, kui pudi jääb jala alla. 

Samas lastelt ma ei eelda perfektsionismi. Neil on lihtne süsteem - suured mänguasjad lükatakse kappi, väiksed kasti ja klotsid sahtlisse. Done! Ma leian, et nemad ei pea ema kiiksude käes kannatama. Ja päeval on kõik asjad mööda elamist laiali plahvatanud nagu lastel ikka ning see on okei. Aga hommik algab puhtalt lehelt.

Organiseeritusel ja korraarmastusel on omad varjuküljed ka. Näiteks iga kord kui Matt midagi otsib, ütleb ta alustuseks, et nagunii oled sa selle juba ära visanud! 

Sageli muidugi olengi...

-

Muud omadused olid juba sellised keskmised ehk 50% kandis, nii et vaatasin huviga, et mida testiriba alumine ots näitab ehk mida mul üldse ei ole. 

Emotsionaalne labiilsus oli null. Nullilähedane oli ka depressiivsus, separatsiooniärevus, ekstsentrilisus, psühhootilisus, anhedoonia, impulsiivsus ja ärevus. Pean nõustuma.

Impulsiivsem tahaks ma küll olla. Aga see ei lähe vist perfektsionismi ja plaanimajandusega hästi kokku.

Eelmisel nädalal otsisin lastele uusi pidžaamasid ja avastasin, et millegipärast on peaaegu kõikidel komplektidel lühikesed käised, isegi siis, kui püksid on pikad.

Ma ei saa aru, kas pidžaamatootjad arvavad, et lapsed magavad ülakeha teki all ja jalad väljas? Minu omadel käib vastupidi. Jalgadele mõnikord isegi jagub tükike tekki, aga ülakeha on raudselt välja rabeletud. Hommikuks on üldiselt mõlema tekk läinud. Nii et neil on vaja pikki pidžaamasid.

Leidsin õnneks.

Sellega seoses tahtsin mainida, et Oscar on suht äsja kuueseks saanuna keskmise 8-aastase pikkune. Klassikaaslased on õlani, osad ei ulatu sinnagi. Inimesed on alati ta vanust kuuldes imestunud ja alati - ALATI - öeldakse järgmiseks, et tal on vist pikk isa.

Iga jumala kord imestan, et mina oma 176 sentimeetriga pikaks emaks ei kvalifitseeru?

Sel nädalal on koolis Parent Appreciation Week ehk hommikuti jagatakse maja ees vanematele kohvi ja saiakesi. Iga nädal võiks nii olla. 

Ehk ma pean nüüd magama minema, et hommikuseks soojaks vastuvõtuks valmis olla.

26 kommentaari:

  1. Anonüümne4/6/24 08:59

    Kuulun ka klubisse “õhtul kodu korda””! Ehk lapsed panevad mänguasjad ära, teen/mees teeb korda köögi, tolmuimejatiir… ei mõista soovitust “laste kõrvalt jäta koristamata”
    - lõpuks on ju topelt teha, parem teen õhtul ära. Organiseerimisega enamvähem sama, aga mõni plekiline asi lastel võib olla küll. Elu on ju mõnusam, kui on kord majas 😊

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Soovitust laste kõrvalt koristamata jätta ma iseenesest mõistan, sest see on nagu mitme peaga lohe, et raiud ühe maha ja seitse kasvab asemele. Aga ma lihtsalt ei suuda koristamata/korrastamata ka jätta. Ma nii naudin seda puhast vaatepilti enne magamaminekut (kui lapsed juba magavad), mil kõik on korras. Ja nendel päevadel, mil nad mõlemad kooli-lasteaeda lähevad, jääb ju lausa õhtuni korda!!!

      Plekilisi asju mu lastel pole, aga mustaks tohivad nad vabalt saada (peamiselt vist sellepärast, et mulle meeldib pesu pesta, hahaa).

      Kustuta
  2. Mina jälle olen suht segane kombo impulsiivsusest ja samas totaalsest perfektsionismist. Elada on üpriski keeruline.. :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sa siis ilmselt hüppad ühe asja juurest teise juurde? Laod sahtlid tühjaks, et need ideaalselt ära sorteerida, siis lähed midagi köögist võtma ja jääd seal midagi muud tegema? :D

      Kustuta
  3. Anonüümne4/6/24 09:56

    High five! Ma samamoodi koristan õhtuti, et hommikut nn puhtalt lehelt alustada. Lastelt nõuan vanusele vastavat enda järelt koristamist. Eksabikaasa vihkas mu seda omadust, aga praegu on päris mõnus, sest oleme elukaaslasega selles osas täiesti ühel nõul (st mõlemad koristame).

    Laste pikkusega on sama teema - lapsed on pikkusega paar aastat ees ning KOGU aeg (pool)võõrad mainivad, et ilmselt on isa pikk. Eee... ma olen 175 cm pikk ning lapse isa on hoopis keskmisest lühem ehk siis minust paar cm pikem :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ma räägin! Mis värk nende isadega on?! Kui mõni laps on ekstreemselt pikk, aga ema ülilühike, siis ma saaks aru, et "kahtlustataks" pikkuse geenides isa...

      Kustuta
    2. Anonüümne11/6/24 12:40

      Mina olen 164cm, lapseisa 170cm ja laps 184cm.

      Kustuta
    3. Ossa raks, ütle veel, et käbi ei kuku kännust kaugele!

      Kustuta
  4. Anonüümne4/6/24 20:08

    See laste pikkuse üle imestamine ja pika isa mainimine on vist mingi universaalne värk. Ma küll "vaid" 171 cm pikk ja lapsuke 10-aastaselt minu kasvu. Kusjuures lapse isa oli kaua aega lühike laps ja pikaks kasvas alles pea täiskasvanuna. Samamoodi imestatakse, et kuidas üks laps küll nii blond ja siniste silmadega on. Samal ajal seisab laps oma kahe blondi ja siniste/sinakashallide silmadega vanema vahel. Imestada võiks pigem siis kui meil pruunisilmne lapsuke oleks...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oscari kohta on paljud inimesed öelnud seda ka, et tal on isa juuksevärv. Kusjuures minul ja Mattil on TÄPSELT sama värvi juuksed. Aga värv tuli isalt.

      Kustuta
  5. Anonüümne4/6/24 22:16

    Oiiiiii, kuidas ma kadestan inimesi, kes suudavad kõik mittevajaliku kohe majapidamisest eemaldada!!! Teen remondiks valmistudes korterit tühjaks, ei jõua ära imestada, kui palju on kappidesse-panipaikadesse kogunenud tarbetut träni, mida ma aastaid puutunudki pole, ja IKKA on maru raske midagi ära visata - sest äkki läheb vaja! Seni ei läinud, sest mul polnud meeles, et mul see või teine asi on - aga nüüd äkki ikka on vaja. Kohutav heitlus iseendaga täiesti mõttetu koha peal - tean ju, et seisaks kõik see kraam samamoodi edasi. Nii tahaksin, et see ka oleks elementaarne, et ei pane praoga tassi kappi - sest MIDAGI saab selles ju ikka hoida :)! Õhtust koristamisetuuri samas väga mõistan - nii hea on päeva alustada korras kodus!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Matt on selline, kellel on võimatu midagi ära visata, sest äkki kunagi läheb vaja ja üleüldse, ma kunagi käisin selle eest omajagu raha välja. Nii et ma viskan tema eest :) Sul on lihtsalt vastupidist kaaslast vaja ja asi lahendatud!

      Kustuta
    2. Kus sa elad? Ma tulen viskan asjad ära su eest, pole üldse probleemi :D :D :D

      Kustuta
  6. Anonüümne5/6/24 22:35

    Seoses selle pidžaama teemaga ja ühe eilse korteriühistu koosolekuga tekkis küsimus, et mida teil seal Kanadas selliseks normaalseks toatemperatuuriks peetakse - nii kodus, koolis kui ka lasteaaias. On see seal üldse teema või ainult siin, kokkuhoiu ja rohepöörde valguses.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuna meil siin läänerannikul väga krõbedaid külmakraade ei ole, pole kütmine ilmselt nii kallis kui Eestis. Elekter on siin kõvasti odavam, teisi energialiike ei tea ma võrrelda. Aga normaalsusega on nii, et minu meelest jagunevad inimesed kaheks. Ühed, kellel on kogu aeg (minu jaoks) mõnus temperatuur, näiteks meil on talvel 22-23 kraadi toas ja suvel 23-25 kraadi (konditsioneeriga) ja siis teised, kellel on kodus alati külm. Näiteks vanematel inimestel on väga tavaline, et talvel on toas 18 kraadi (ja võiks ju arvata, et hoiavad kütte pealt kokku, aga ei, sest...) suvel samuti 18 kraadi! Aga see konditsioneeriga ja jahutamine ei ole kindlasti odavam kui kütmine, nii et neile lihtsalt meeldib, kui toas on külm. Minu jaoks kummaline! Mul on vahel suvel 25 kraadiga külm ja panen päeval 28 peale, sest kui õues on pidevalt 30, tundub see 25 kohati liiga jahe.

      Lasteaias ja koolis on mingid omad normid ehk soojemal ajal on konditsioneer sees, liiga soojaks ei lasta minna. Aga normaalne temperatuur on, miskit üle 20 nõks, ma pakuks (talvel).

      Kustuta
  7. Njah, see esimene osa postitusest oli nagu minu kirjutatud. Noogutasin iga lause juures nii agaralt kaasa, et kael jäi kangeks....
    Mu abikaasa tavatses meie abielu algusaastatel öelda et "tead, sa ei pea kogu aeg kodus ringi käima, lapp peos...." Sest lisaks perfektsionismile olen ma ka täiesti kompulsiivne koristaja. Sõbrad naeravad, kui ütlen, et koristan, et "mida sa koristad seal? Mingi sokk kukkus põrandale vä?" :D :D
    Asjade sorteerimine ja ebavajaliku ära viskamine on mu lemmik tegevus. Vaatan alati imestusega neid, kel garaaz maast laeni mingit träna täis ja pargivad oma kallist autot siis garaazi ees sissesõiduteel... Nagu...miks?? kuidas???
    Plekilisi, katkisi või kaltsuks kantud asju mu garderoobis pole vist kunagi leidunud. Ühelt poolt ma tüdin jube kiiresti ehk siis mõnda asja kannan natuke aega ja siis on selline kopp ees, et ei taha näha ka enam. Need lähevad müüki, sest on korralikud. Mõne asja annan kas taaskasutusse v viskan suisa minema. Seega imestan alati ka neid, kel on garderoobis 10 v rohkem aastat tagasi soetatud asju. Kuidas nad ära ei tüdine?? :D
    Teisalt on perfektsionism ja minu kompulsiivne koristushäire jube tüütu, sest ma märkan igat plekki-puru-korratust-ebasümmeetriat ja mind häirib see ja see on väsitav. Ma tahaks, et ma ei märkaks, oleks poole lihtsam elada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on see loogika, et kui miski pole juba mõnda aega kasutust leidnud, siis mul pole seda vaja. Ei jää ootama seda hetke, et äkki kümne aasta pärast... Matt jällegi tahaks kõik asjad alles hoida. Nt ehitab või parandab midagi ja igasugu jupid, torud ja vahendid, mis alles jäävad, laob garaaži hunnikusse, et äkki läheb kunagi vaja. Aga reaalsus on see, et kui siis kunagi ON midagi vaja, ei lähe ta elu sees garaaži kaevama, vaid sõidab otsejoones ehituspoodi.

      Kustuta
    2. Just meenus, et kui Matt'i õel beebi sündis, küsisid ta vanemad, et kas meil on veel beebiasju alles? Ma naersin, et mul pole isegi neid asju enam alles, mis Oliverile kuu aega tagasi väikeseks jäid, rääkimata üle kahe aasta tagustest asjadest. Aga Matt'i emal on veel enda beebide riided alles, mis siis, et beebid kõik 40-le lähenevad.

      Vanemate inimeste puhul ma mõtlen seda ka, et kas nad ei taha oma järeltulijate elu natuke kergemaks teha? Ühel päeval on inimesed ise läinud, aga asjadehunnik jääb ju nende lastele lahendada. Ja ükskõik kui palju me ka ei loodaks, et meie lastele kastitäite kaupa suvalisi nostalgiaesemeid kallid on, tegelikkuses läheb peaaegu kõik taaskasutusse ja prügimäele. Ja kui nad midagi alleshoitud esemetest tahtma peaks, saab need ju juba eluajal laiali jagada ning ülejäänud nodi ära visata.

      Kustuta
    3. Järeltulijate elu lihtsamaks tegemise osas - mu vanatädi suri tühjas toas, sest ta jagas kõik asjad laiali, kellele mida tahtis jätta, osa asju viskas minema ja jättis alles vaid hädavajaliku. Paraku mitte puhtast altruismist või praktilisusest ajendatuna, sest ta kannatas korraliku paranoia all ja kartis kohutavalt, et keegi tuleb ta asju varastama. Ju siis tundus turvalisem asjadest enne võimalikku vargust vabaneda :D :D

      Kustuta
    4. Mõnikord on paranoiast kasu ka!

      Kustuta
  8. Sa nagu ei olekski eestlane :) Meile on juba põlvkondade vältel sisse kodeeritud, et "äkki läheb vaja". Kolisime maale, majapidamisse kus vähemalt kolm minu vanemate põlvkonda on elanud ja asju kõrvale pannud. Maja oleme enam vähem oma soovi järgi saanud nüüd sisustada aga enamik kõrvalhooneid on veel sellises seisus, et parem on ust mitte avada. Ja ma alles võtan hoogu et teha pilte ja kusagile pakkuda, sest äkki ikka läheb vaja :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mu vanaemal on siiamaani kapp täis nõukaaegseid linu ja köögirätikuid, sildid küljes. Nõukaajal polnud ju midagi saada ja inimesed kogusid.

      Samas - kanadalastel on alati kõike olnud ja ikka koguvad! Nii palju on neid inimesi, kel on kümme korda rohkem asju kui tarvis. Nii et see ei ole ikkagi ratsionaalsusega kah selgitatav.

      Ma sinu majapidamist ei kujuta ettegi, vähemalt mahub sinna kõrvalhoonetesse ja ei pea majja mahutama :)

      Kustuta
  9. Anonüümne8/6/24 21:00

    Sama hea küsimus on, mida teha vanade raamatutega, millest osa on nn kirjandusklassika. Reaalselt pole neid keegi avanud vähemalt 50 aastat, 70 aastat. Midagi pannakse meil bussipeatuse putka avalikku raamaturiiulisse aga no kui mõtekas seegi tegevus on. Tegelikult on paber ja šrifitid aegunud, teemad sageli ka muidugi. Pehmeköitelisi juba panin mingi osa lihtsalt prügisse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaaaa! Minul isiklikult on eriline kana kitkuda ENEdega - need olid omal ajal niiiii kallid. Ja meil oli alati vähe raha. Aga iga kord kui uus ENE välja tuli, siis tingimata osteti! Nüüd seisavad need kümme tükki ema riiulis rivis, pole neid kunagi keegi avanud ja ei ava ka. Ma juba omal ajal ütlesin, et milleks... ja tagantjäreletarkusena leian, et mul oli õigus.

      Kustuta
    2. Anonüümne9/6/24 11:24

      Minu emal ka ENE rivi riiulis, aga kõik üsna kapsaks kasutatud, nimelt ta lahendab ristsõnu ja sealt leiab vastuseid. Kõik inimesed ei guugelda. Raamatutega ma ei teagi, mida teha, osasid hoian kiivalt endale, osad viin tagasi Eestisse, jagan sõpradele, kes soovivad, osad taaskasutusse.

      Kustuta