09 juuni, 2024

Plaanid versus tegelikkus

Ma ostsin ükspäev ilusad värvilised porgandid. Mõtlesin, et teen lastele kana-klimbisuppi ja nii vahva oleks, kui kollaste klimpide vahel ujuks kollased-oranžid-lillad porganditükid.

Tegin siis hoole ja armastusega puljongi, lasin üle tunni aja vaiksel tulel podiseda. Ilusad kullaterad ujusid pinnal, maitse oli nii hea! Olin enda üle uhke, et laps on opijärgselt juba mitu päeva jogurti ja jäätise peal elanud, nüüd saan talle midagi paremat pakkuda.

Viskasin vikerkaarevärvilised porgandikuubikud sisse ja klimbid ükshaaval kohe järele. Hetk hiljem kui liha oli väiksemaks hakitud ja valmis supi sisse tagasi minema, selgus, et mu värvilise unistuse asemel oli tumelilla leem hallide klimpidega. Nii palju siis vikerkaarest...


Operatsioon läks hästi ja paranemine on siiani muretu olnud. Enda kogemusest mäletan, et esimene nädal oli põrgulikult valus nii neelata kui rääkida, aga Ossul pole õnneks üldse selliseid muresid, sest valu on algusest peale kontrolli all püsinud. Minu suureks rõõmuks teeb vana hea Tylenol kogu töö ära ja midagi kangemat pole siiani vaja läinud, kuigi kindluse mõttes ühtteist kaasa anti.

Haiglas saime alustuseks oma tuppa, tualett oli isiklik ja telekast jooksid multikad, mis sa hing veel tahta oskad. Kogu personal oli nii maksimaalselt tore, kui üldse saab! Kuskilt ei torgitud, miski ei olnud hirmus. Opitoa eesruum oli mõnusalt hubane ja lastepärane (mitte rangelt meditsiiniline ja jahe nagu täiskasvanutel). Anestesioloog tuli värviliste vahapulkadega, andis lapsele valida, et millise puuvilja lõhn talle kõige enam meeldib - seda määriti maski sisse, sest gaas ei pidavat hästi lõhnama ja puuviljalõhn teeb kogemuse paremaks. Siis tuli õde ja lasi valida, mis värvi ja mis piltidega side kanüüli ümber pannakse. 

Kanüül paigaldati alles pärast uinumist, kuigi maagiline kreem kanti käele igaks juhuks juba varem. Mina sain kuni magamajäämise hetkeni kõrval olla ja juttu ajada, kaisuloom oli terve aja juures, opi ajal ka. Ärkamistoas avastasime, et kaisukale oli randme ümber sama side pandud, mis Oscari kanüüli paigal hoidis.

Nii et ainus ebamugav osa oligi ärkamine, aga juba varsti sai valu vastu rohtu ja sealt edasi on lepase reega läinud. Ärkamistoas öeldi kohe, et võin talle voodisse kaissu minna ja nii me seal siis pikutasime koos. Kõik oli nii lapsesõbralik, kui üldse olla andis. 

Esimese mahlapulga sai ka sealsamas, lõi hambad hooga sisse ja see hammas, mis hommikul elu eest loksus, kukkus lihtsalt välja! Ilmselt polnud ta esimene, kellel hambad haiglas pudenema on hakanud, sest kohe toodi spetsiaalne tops:


Ja oma palatisse tagasi jõudes ootas värviline sertifikaat, kuhu oli tema nimi ja vanus kirjutatud ning kinnitatud, et hambahaldjas on olukorrast teadlik.

Väikesed asjad, aga armas.

See roheline tugitool käis voodiks lahti, et vanem saaks ööseks lapse juurde jääda. Meie lahendasime olukorra nii, et päeval olin mina Ossuga, õhtupoole võttis Matt üle. Ütles, et see tugitool ei olnud magamiseks üldse nii halb, kui ta kartis. Oscarile enda voodi väga meeldis, sest sellel olid nupud ja sai seljatuge ja jalgu üles-alla sõidutada nii nagu parajasti vaja oli. Võite ise arvata, et kui juba selline võimalus antakse, on kogu aeg vaja kuskilepoole sõita.

Nüüd taastume kodus, enesetunne on küll hea, aga kooli niipea ei lubata, sest esimesed kaks nädalat on verejooksu oht. Kodus on lihtne silma peal hoida, aga koolis (mis kestab juuni lõpuni) läheb vahetunni ajal tempo suureks ja ununeb ära, et tuli rahulikult võtta. Aga ta ei kurda, sest kokkulepe on, et jäätist võib piiramatult süüa ja lisaks telekavaatamisele võib videomänge mängida, nii et elu on lill!

Vanemana on suur pingelangus, sest ikka natuke imelik tunne oli oma laps operatsioonile saata. Aga vaja tal seda oli ja loodetavasti sai nüüd parem!

-

Kanadas on hetkel igasugu enese-identifitseerimise teemad suured ja igal pool pidev arutelu, et kes millist tualetti peaks kasutama. Haiglas oli üldkasutatava tualeti seinal selline silt :)

14 kommentaari:

  1. Hea kuulda, et opiga kenasti läks! Huvitav kas minu negatiivset kogemust kohalikust meditsiinist põhjustavad suurlinna megahospidalid ja üle maailma kohale lennanud kahtlase väärtusega diplomitega arstid või lihtsalt halb aeg ja kokkusattumus.

    Selle enese identifitseerimisega on paras kammajjaa, vanasti võis hullumajast leida õige mitu tüüpi kes identifitseerisid end Paavsti, Rooma keisri, koera või Jeesuse Kristusena. Vastassoo esindajana enda identifitseerimine oli üks kergematest diagnoosidest. Moodsal ajal peavad mõned end tulnukateks, reptiilideks või presidentideks. Savi kuni nad ühiskonda ei sega aga eriõiguste ja eeliste nõudmine on mulle vastukarva.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Torontos on ilmselt see suurlinnavärk, jah. Nanaimo on umbes Tartu suurune linn ja enamik arste ja õdesid on täitsa kohalikud kanadalased.

      Mulle on ka vastukarva mitmed asjad selle eneseidentifitseerimise juures. Ma leian, et igaühel on õigus olla, kes iganes ta tunneb end olevat, aga ülejäänud maailm ei pea tingimata kohustuslikus korras kaasa mängima.

      Kustuta
  2. Anonüümne9/6/24 11:36

    Ma olen see "friik", kel ka Eesti meditsiinisüsteemiga halbu kogemusi pole ning haiglas ja EMOs on samuti tore olnud.
    Lillasid porgandeid panen supi sisse vahel täitsa sihilikult kuna toit näeb nendega eriti perversne välja 😃

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nägi tõesti eriti perversne välja! Ja need imeilusad lillad porgandid läksid tumeroheliseks selle lilla leeme sees.

      Kustuta
    2. Anonüümne12/6/24 10:59

      Ma tegin ükskord selle vea, et panin ahjuroa sisse punase sibula. Never again.

      Kustuta
    3. Seda pole ma veel proovinud. Nüüd siis ei proovi ka.

      Kustuta
    4. Ma ka see 'friik', kel halvad kogemused meie med.süsteemis puuduvad. Noh, peale nende, mis süsteemi puudulikusest tulenevad, nagu näiteks logopeedilise abi täiesti mõistetematu loogika ja kättesaamatus ning "antibiotsi maksame lõputult aga seda, mis häda välja ravib, peate ise tasuma" põhimõte.

      Ja see sinine leem! 😁 Ma sain kord malmpotis ahjuroale potisinise leeme. Väga sürr.

      Kustuta
  3. Anonüümne9/6/24 15:23

    Mis puudutab enese identifitseeriist kellena iganes siis tolerantse inimesena see mind ei sega. Aga ma ei leia, et erikohtlemine ja isegi eelised "tavainimeste" suhtes oleks õigustatud. Üldse minu meelest ei ole need eripärad mingi tänapäeva värk nagu väidetakse. Vanal ajal oli lihtsalt "küla lollike" iga küla piinlik probleem, tänapäeval on neil paraku ligipääs (sotsiaal)meediasse...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mind ka ei sega absoluutselt, küll aga häirib mind see osa, kus ülejäänud inimesed peavad fakte ignoreerima. Näiteks ei taha ma naiste riietusruumis/duširuumis olla kõrvuti mehega, kes küll "identifitseerib" end naisena, aga ainus, mis sellest aimu annab, on kleit ja parukas. Ma ei taha, et see inimene paljaste laste lähedusse satuks. Meil on siin näiteks pere-riietusruumid olemas, kus on privaatsed duširuumid, ma ei näe mingit põhjust, miks see inimene kogu oma riistaga just naiste ruumis peab olema? Ja ma leian, et spordis tuleb lähtuda tegelikust soost. Mehel on sünnipäraselt teistsugune luustik ja lihased, ta ei saa võistelda naiste liigas, see ei ole aus. Aastal 2015 valiti Caitlyn Jenner aasta naiseks - naisena olen solvatud, et aasta naine on... mees. Sellised asjad.

      Aaaa, ja peamine - ma leian, et meest ei tohiks kunagi panna naistevanglasse. Paraku on see saamas üsna tavaliseks, et isegi vägistajaid pannakse naiste vanglasse lihtsalt selle põhjal, et nad "identifitseerivad end naisena". Ei, mitte ei elanud oma elu naisena enne vanglasse sattumist, vaid avastasid endas uue identiteedi pärast vanglasse sattumist. Mingi selge mõistus võiks ühiskonnal siiski ju säilida.

      Ma arvan, et igaühe õigused peavad olema piisavalt kaitstud, aga seal on alati see tasakaalu küsimus, et kelle arvelt?

      Kustuta
    2. Anonüümne10/6/24 14:56

      Kõik, mida kirjeldad on teie näitejuhist peaministri usina poliitika viljad.

      Kustuta
    3. Ma ei jõua ära oodata, et see kloun võimult ära saadetaks.

      Kustuta
    4. Anonüümne12/6/24 11:01

      Ei jaksa ära imestada, kui võimekad on Reformierakonna peaministrid! Kümmekond aastat tagasi põhjustas Ansip ainuisikuliselt kogu maailma hõlmanud majanduskriisi, nüüd on Kaja Kallas omaenese väikeste valgete kätega terve maailma sallivaks mudinud! Hõissa ja johhaidii, tõepoolest...

      Kustuta
    5. Me räägime Kanada peaministrist. Kaja Kallase vastu pole mul küll mitte midagi.

      Kustuta
  4. Anonüümne15/6/24 21:01

    Värvilised porgandid ja triibulised peedid jäävad ahjuköögiviljadena väga ilusad :)

    VastaKustuta