27 detsember, 2013

Kuidas keeta sülti?

Süldi jaoks läheb vaja suurt pottiSee on päris tähtis, sest 3-tunnise keetmise käigus aurustub osa vett ära ja seda ei tohi juurde lisada. Lisaks potile on vaja:

Seajalg (sõraga)
Seakoot (jalast järgmine tükk, veidi pontsakam)
Sealiha, veiseliha, kanaliha  

Koorimata sibul (annab kuldse värvi) - 2 tk
Kooritud porgand - 2 tk
Sool, terapipar, loorber (6 lehte)

Mõned kasutavad veel seasaba või -kõrvu, need aitavad tarretuda. Maitseks võib lisada veidi küüslauku.

Lugesin netist, et paljud löövad seajala kodus kirvega tükkideks, et rohkem "liimi" luu seest välja pääseks. Siinses hiinlaste poes oli see juba ära tehtud. Ma tõesti ei tea, kas nemad keedavad ka mingit süldilaadset asja, aga sellega läks igatahes hästi.


Lihatükid võib paariks tunniks külma vette ligunema jätta, siis tuleb hiljem vähem vahtu. Mina alustasin kogu protsessiga õhtul kell kümme, seega ei jäänud liigseks peenutsemiseks eriti aega. Loputasin liha jooksva vee all ja lobistasin natuke kausis ka. Vesi läks iga kord sogaseks, nii et midagi sealt igatahes välja tuli. Liha tuleb asetada külma vette ja lasta vaevumärgatavalt keema. Aga tõesti nii, et ainult natuke mulle põhjast ülespoole roniks, sest kui suurema kuumusega kütta, läheb sült sogaseks. 

NB: sülti tuleb keeta ilma kaaneta ja kogu tekkiv vaht ära korjata!

Porgand, sibul ja maitseained lisa tunni-kahe pärast, loorberi võiks puljongisse panna 15 minutit enne keetmise lõppu. Sibulad ja porgandid viska hiljem lihtsalt ära. 

Mina ostsin jalale seltsiks mingi suvalise tüki veiseliha ja sama suvalise sealiha (ning kooti mul polnudki). Nagu aru saan, sobib ükskõik milline liha. Tahtsin tegelikult kana ka võtta, aga jäin mõtlema, et kui suur see pott ikkagi on ja kas leeme jaoks ikka jääb ruumi... 

Kolme tunni pärast tuleks liha välja korjata, peeneks hakkida ning tagasi potti panna. Siis veel korra keema lasta (aga hästi õrnalt) ja ongi sült valmis. Lao kaussidesse ja jäta jahedasse kohta tahenema. Valmis sülti võid ka sügavkülmas säilitada ja sobival hetkel lahti sulatada ning potis läbi kuumutada - järgmiseks hommikuks on jälle tardunud ja maitseb kui värske! 

1. pilt: äsja keema läinud ja esimene vaht (selleks läks pool tundi aega)
2. pilt: 1,5 tundi podisenud, sibul vupsas just sisse
3. pilt: 2,5 tundi (sibulad andsid väga hästi värvi küll, 10-minutiga oli sült kuldne)
4. pilt: 3 tundi sai täis, võtsin sibulad välja, et oleks näha kui palju vett on aurustunud (umbes veerand).


Kõige üllatavam oli see kui palju soola kulus! Ma olen ikka päris kogenud supikeetja - podistan samamoodi vaikselt tulel ja lisan soola alles siis kui puljong hakkab valmis saama. No supiga ei anna üldse võrreldagi! Süldi sisse läks ikka metsikult palju soola, et seda natukenegi tunda oleks.

Kuigi vahu korjasin korralikult ära, jäi lõpuks ikka mingeid seletamatuid kribalaid sisse. Valasime leeme läbi makaronisõela ühest potist teise, suurem sodi tuli niimoodi välja. 

Hakkimine läks ludinal, sest kondi ja kamaraga oligi ainult üks jalg. Ülejäänud kaks tükki oli tailiha, mis tundidepikkuse hautamise järel nuga nähes ise tükkideks hüppas.


Igatahes kell kolm öösel oli sült ilusti kaussides. Ühe tegime hästi tillukese, et hommikusöögiks kindlasti ära tarretuks. Minu poolest võivad jõulud nüüd alata!

3 kommentaari:

  1. Sain kusagilt õpetussõnad, kuidas süldikeetmisel vahust kergesti lahti saada. Pane liha ja koodid ja jalad keema. Lase keema tõusta ning vaha siis kohe vesi ära. Nüüd tuleb uus külm vesi peale valada ning lasta sel podiseda, just nii nagu igaühe enda retsept ette näeb :)
    Ilusat pühadeaega!

    VastaKustuta
  2. Oh, ja unustasin ütlemata, et ma olengi nüüd mitu aastat just nii sülti keetnud ja toimib tõesti ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma kuskilt lugesin sellest nipist, aga kuna paljud vaidlesid samas, et sel viisil läheb osa heast maitsest kaduma, ei julgenud katsetada :)

      Kustuta