10 oktoober, 2015

Paar sõbralikku sõna

Ma olen viimasel ajal eriti tubli olnud ja end mugavamalt Kanadasse sisse sättinud. Kõigepealt taotlesin kohaliku ID-kaardi. Siis haigekassa kindlustuse. Seejärel tegin pangakonto ning tellisin kohaliku krediitkaardi. Ja täna oli esimene verstapost kohalike lubade saamiseks. Õigemini mul ongi nüüd Kanada load, aga esialgu veel ajutised (kuniks sõidutest tehtud).

Tervisekindlustus (õigemini reisikindlustus, sest ma olen põhimõtteliselt ikka veel reisil, hahaa) sai veebruaris täitsa kogemata läbi. Lihtsalt unustasin pikendada! Õnneks on tööandja poolt igaks aastaks kindel summa, mille ulatuses nad absoluutselt kõik tervisega seotud asjad kompenseerivad, sealhulgas hambaravi, prillid, massaaž jne. Küll aga ei tahaks auto alla jääda või millegi veel kulukamaga hakkama saada, sest siis plekiks omast taskust ja need taskud pole just ülemäära sügavad.


Kõik rääkisid õuduslugusid kui kallid on teenused Kanada pankades ja ma tegelikult meelsamini ei maksaks pangale selle eest, et nad saaks minu raha kasutades omale raha teha. Onju! Aga kui lähemalt uurima hakkasin, selgus, et siin on asjad palju loogilisemad kui oodata oskasin! Kui hoiad mingi kindla summa kontol, on absoluutselt kõik teenused tasuta ja krediitkaardi saab valida premium kaartide hulgast, kaardihooldustasu loomulikult pole. Kui kontol hoida väiksemat summat, on mingid asjad tasulised. Ja kui veel väiksemat, on rohkemad asjad tasulised. Ja kui oled selline kulutaja, et konto pigem nullis istub, maksad iga ülekande ning muu liigutuse eest. Ehk see kõige hädisem konto on midagi sellist nagu mul Eestis täiesti tavaline Swedbank. Ainult, et mu sealne konto pole nullis, et neil tekiks moraalne õigus mult näiteks igakuist kaardihooldustasu kasseerida. Khm, see kaart, mida nad hooldavad, hakkab mul siin Kanadas juba vaikselt sammalt peale kasvatama…

Valisin panga välja, läksin kohale, ütlesin, et kuna mul nagunii alati mingi tagavararaha kontol istub, tahan nende kõige ägedamat paketti ning selle ma ka sain. Krediitkaardi valisin põhimõtteliselt pildi järgi, hahaa! Sädelusega! Muud toredad omadused on tal ka. Ahjaa, see summa, mis peab kontol olema, ei ole panga poolt broneeritud. Kui seda seal pole, maksad lihtsalt kuutasu. Kui on, siis ei maksa. Aga kõik teenused on mõlemal juhul tasuta.

No ja lõpuks kohalikud load. Eesti omadega võib ainult esimesed kolm kuud sõita ja edasi on kohalikke vaja. Läksin ICBC-sse (kohalik ARK) uurimaks, et mida ma tegema pean? Selgus, et teooriatesti ja sõidueksami. Alustuseks anti tasuta õpik. Väga loogiliselt üles ehitatud, lihtsasti loetav ja värviliste piltidega.

Eesti load võetakse ära, Kanada omad antakse vastu. Mille kuradi pärast nad Eesti omad ära võtavad - ma tõesti ei tea! Aga kuna Eestis pole nagunii lube vaja, on suht ükskõik (mitte et ma üleüldse väga tihedalt Eestisse satuks muidugi).


Õpik oli mul juba kuu aega põrandal vedelenud, et peaks sellest üle astuma ja oleks meeles lugema hakata. Ei mõjunud. Sellised trikid lihtsalt ei toimi! Iseenda eest kommide ärapeitmisest ei ole kah kunagi midagi head välja tulnud.

Eile võtsin raamatu tööle kaasa ja veetsin terve õhtu diivaninurgas lugedes. Viimases peatükis tulid sellised pärlid, et "enne sõidueksamit tee kindlaks, kuidas klaasipühkijad töötavad, sest neid võib eksamil vaja minna". Ma naersin kohe kõva häälega! Sain load küll juba 11 aastat tagasi, aga nii palju on meeles, et kui ma poleks osanud klaasipühkijaid kasutada, poleks keegi isegi kaalunud mind eksamile lubamast. 

Järgmises lõigus selgus, et inglise keelt ei pea ka oskama! Võib näpuga näidata kui sõna ei tea! Lisatud oli rida sõnu, mis oleks soovitav enne sõidueksamit selgeks õppida, et suhtlemist sujuvamaks muuta - auto, buss, jalakäija, loom, lumi jne. Kõige lõpus oli väike selgitus, et mismoodi sõidueksam täpsemalt välja näeb: "Eksaminaator tutvustab end ja ütleb paar sõbralikku sõna." Very Canadian! Otse loomulikult ütleb eksaminaator paar sõbralikku sõna!



Kuna üks ICBC esindus jääb mul tööle kõndides täpselt tee peale, tegin teooriatesti hommikul sõna otseses mõttes möödaminnes ära. Test on elektrooniline ja igas ICBC-s on rida eksamimasinaid, aega kokku leppima ei pea. Minu Eesti autokoolis oli selline süsteem, et võib olla üks õige vastus või mitu või kõik õiged. Kui kõik neli peaks õiged olema, aga valid ainult kolm, loetakse vastus valeks. Siin trikitamist ei toimu, neljast vastusevariandist on alati ainult üks õige, ajalimiiti pole ja kõiki küsimusi saab vahele jätta kui tahad. Küllap tuleb mõni selline ka, millele vastata oskad.

50-st peavad ainult 40 õiged olema, nii et sain tulemuseks 98%, kuigi väga pingsalt ei süvenenud. Kui nad vaid teaks, millist vatti me Eestis selliste asjadega saame, ei paluks nad meil siin ühtegi lisatesti teha. Eesti load võeti ära ja vastu anti ajutised Kanada omad. Öeldi, et aasta jooksul peab sõidueksami tegema, siis saab õiged load.

Sõidueksami juures on kõige naljakam see, et auto peab endal olema! Lubasid veel pole, aga auto ju ikka on! Eksamiaegadega on praegu millegipärast täiesti tuuga, esimene võimalus alles kahe kuu pärast. 

Ahjaa, nüüd pean natuke harjutama ka, sest ma pole täpselt kolm aastat mitte kordagi sõitnud! Huhuu :) Aga enne seda sõitsin kaheksa aastat absoluutselt iga päev, nii et mingi põhi peaks all olema. Täna istusin üle pika aja esimest korda uuesti rooli ja sõitsin Matt'i vanemate juurest koju, mis oli päris kaugel ning hõlmas endas kiirteed, tunnelit ja muud toredat. Üsna kummaline oli - ühest küljest hästi tuttav tunne, aga natuke ärev ka.

Nüüd peaks seda asjalikku joont hoidma ja Eesti reisiks piletid ära ostma, siis on selle aasta checklist täidetud.

4 kommentaari:

  1. Toronto Eesti Ühispaga deebetkaart töötab ka väljaspool Kanadat väga edukalt :-) Ainult palve on, et seda kasutada suuremate summadega, sest kuigi teenus on tasuta kõigile kaardi omanikele, siis pank peab ikka iga liigutuse eest, mis välismaal tehakse päris krõbeda summa maksma. Pangad loomulikult lasevad selle klientidel ise kinni taguda, pluss panevad midagi otsa. 5 dollarit välismaal ekstra maksta on nei päris tavaline. Ja kui mujal konto avada, siis soovitan ikka ühispankasid (credit unions). Olles ise panganduse telgitagustega väga kursis, siis pankadest hoiaksin suure kaarega eemale :-). Tean mitmeid pangatöötajaid, kes suurest süsteemist ühispanka tulnud ja kes ei jõua ära imestada, miks inimesed üldse pankadega tegelevad :-D Mõlemad proovivad kasumit teenida, ainult ühispangad teevad seda oma liikmetele mõeldes. Kasum jagatakse nendega ja kogkonnas (näiteks toetab Eesti pank Toronto eesti kooli, lasteaeda, laagreid jne). Suurd pangad jagavad kasumi omanike vahel.
    Krediitkaardi aga valiksin pigem pakutavate lisaboonuste alusel. Kõigepealt muidugi see, et poleks mingit aastamaksu, et oleks ikka tasuta kaart. Ja teiseks, et iga ostu pealt teeniks midagi. Mulle ei meeldi ei punktid ega lennumiilid. Esimeste eest saad valida teatud asju näiteks, aga kennmiilide lunastamine osutub lõpuks täielikuks piinaks, eriti kui tahad Eestisse lennata (lõpuks on odavam ikka pilet osta ja kinkekaart mõnda suuremasse poodi saada - nii juhtus minuga).
    Minu kaks kaarti on sellised, mille eest saan iga kasutatud dollari eest aasta lõpul teatud protsendi tagasi. Kuna kasutan krediitkaarti pea viimase kui ühe ostu jaoks ( kaasa arvatud leiva ja piimapoed), siis võib meil koguneda kena mitusada dollarit aasta lõpuks.
    Nii palju siis minu kogemustest ;-)

    VastaKustuta
  2. Ma ei tea, miks mul ei töötanud, proovisin päris mitmes kohas, aga ei miskit. Kanada-siseselt pole kunagi probleeme olnud. Aga lõpuks oli nagunii krediitkaarti vaja ja siis on lihtsam juba kõik toimingud ühes kohas teha. Krediitkaarti ma tegelikult ainult pildi järgi ei valinud, võtsin sellise, mis reisides kõik kindlustused ja muud mugavused tagab, autorendi puhul avariid katab jne.

    Huvitav on see, et Eestis kasutatakse igapäevaselt pigem deebetkaarte, Kanadas krediitkaarte. Ma arvan, et erinevus tulebki sellest, et siin on võimalik ka väga häid kaarte ilma kuutasuta saada. Eestis on kõik tasulised ja need, mis odavamad, ei anna jällegi lisaboonuseid. Cash back'i variant on hea, jah, eriti kui igapäevaselt kasutada.

    Panga eelis credit unioni ees on minu jaoks ka see, et võin oma uute kaartidega ükskõik millisest automaadist raha välja võtta ja see on tasuta. Välismaal ka (mitte, et ma välismaal seda teenust väga usinalt kasutaks, aga ikkagi). Muidu mulle meeldib see mõtteviis, et credit union toetab kogukonda ja hea meelega suuri pankasid ei nuumaks, aga eks oma nahk on ikkagi kõige lähem, et minu kui kliendi jaoks on suures pangas praegu rohkem eeliseid.

    VastaKustuta
  3. Kas mingi valemiga on need eesti load võimalik kunagi Kanadas ka tagasi saada, või läksid need otse hunti?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Neid tagasi ei saa, aga Eestis ei pea ju lubasid kaasas olema, ainult ID-kaart. Ja lihtsa vaevaga saab uued load tellida kui tõesti vaja peaks olema. Pealegi Kanada omad kehtivad ilmselt Eestis ka.

      Kustuta