10 detsember, 2015

Sõidueksam

Mul on reede hommikul sõidueksam ja vaikselt hakkab ärevus tekkima. Teiste kohalike eestlaste kogemused pole just eriti julgustavad, enamik said läbi alles teisel-kolmandal katsel. Kogu selle asja korraldamine on omajagu tüütu, sest eesti load (millega piiranguid polnud) võeti ju ära, asemele anti ajutised, mille kasutamisel on tingimus, et keegi, kel on kohalikud täisload, peab kõrval istuma. Ja auto, millega eksamit teha, peab samuti endal olema. Sest noh, lube pole, aga auto ju ikka on…

Kuna ma olen Matt'i omaga harjutanud, oleks loogiline ka eksam sellega teha. Matt ise on aga kuskil kaugel põhjas praktikat tegemas, õnneks nii kaugel, et kohale tuli lennata, mitte sõita, seega jäi auto siia. Aga autost üksi on vähe kasu, sest kohalikku juhti on kõrvale vaja! Seega tõstis Matt'i isa oma reedehommikuse koosoleku ümber ja lubas linna teisest servast kohale sõita, et minuga kaasa hängida. Nii tore isa! Matt ikka vahel naerab, et nojah, eestlastel ju pole isasid…

Kui teooriatest läbitud sai, jätsin õpiku ootele, et eks enne sõidueksamit viskan korra pilgu peale. No pole visanud veel. Suure tõenäosusega jääb see homsesse õhtusse, sest lähen ööseks Matti'i poole, et hommikul veits kauem magada saaks (auto on ju seal) ja kuna ma ei oska ta telekat käima panna, pole magamaminekuni jäävate tundidega nagunii midagi muud tarka peale hakata kui sõiduteooriat lugeda.

Parkimist pole muidugi veel üldse harjutanud (läks meelest!), aga midagi peab ju ometigi vanast rasvast kah tulema. Tahaks loota, et autosõit on nagu ujumine, et kui juba korra selge, solberdad kuidagi ikka ära, isegi kui harjutanud pole. Kuigi jah, kujutan ette, et tõenäoliselt teen mingi eriti idiootse vea, kukun läbi ja pean sada korda uuesti minema enne kui load antakse. Ja kuna lubade saamiseks on tingimus, et viisa peab veel vähemalt kuus kuud kehtiv olema, on mul tegelikult ainult 2,5 kuud aega sellega tegeleda. Immigrandi lõbus elu, noh!

Õnneks on siiani kõik tegurid minu kasuks, eksam on lõuna paiku, mil pole ummikuid ega hordide viisi koolilapsi liikumas, õues peaks olema valge... ja ei saja! Lihtsalt täiesti lambist tekkis üks absoluutselt päikesepaisteline päev vihmase nädala keskele, et ma oma eksami tehtud saaks. Või et saaks eriti haledalt põruda, sest kui isegi sellistes ilusates oludes sõita ei oska, on ju päriselt ka pahasti!

8 kommentaari:

  1. Shoulder check, shoulder check, shoulder check!!! :)
    Edu sulle :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma pean kõva häälega iseendale meelde tuletama kogu aeg, see on täiesti kreisi kui palju shoulder checki nad siin eeldavad!

      Kustuta
  2. Mul töökaaslane, armeenlane, käib pm iga kahe nädala tagant sõitmas, üleeile oli kolmas kord, tuleb ka neljas.
    Seekord tuli põhiviga sellisest olukorrast, et ta oli kõrvalteel, peateel liikuja jäi ristmiku ette seisma, ootaja aeg on pikk a töökaaslane pakkus, et oma minuti seisid nad nii, no ja ta siis hakkas vaiksely liikuma, samal ajal hakkas ka see peateel seisja liikuma ja nii see ohtliku olukorra viga tuligi. Üleõla miinus ikka ka.
    Nael kummi!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, seda on teised ka rääkinud, et mõnikord teeb lihtsalt mõni kaasliikleja midagi täiesti ebaloogilist ja siis pead ise umbes samaga vastama, näiteks jäämagi ootama lõputult vms. Ohh, ma nii loodan, et ma ei tee midagi lolli seal homme...

      Kustuta
  3. Anonüümne12/12/15 02:57

    See, et sul Eesti load ära võeti on enam kui kummaline! Seda EI OLE ICBC-l kohe kindlasti õigus teha. Ehk sattus sulle mingi ametnik, kes asjast suurt midagi ei taibanud? Ära saab võtta vaid teises Kanada provintsis välja antud load, aga kindlasti mitte teise riigi poolt väljastatud dokumenti! Niiet uuri seda asja!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teistel eestlastel on ka kõigil ära võetud. Ma teadsin ette ja ei viitsinud nendega vaidlema hakata, kuigi tõenäoliselt neil seda õigust pole. Ma tahaks lihtsalt Kanada omi asemele nüüd :)

      Kustuta
  4. Kanadas ei ole õigust omada mitut juhiluba, tolle paberi peal on ka see ilusti kirjas, kuhu linnukesed paned, et oled kõigest kenasti aru saanud, õiged dokumendid esitanud jne, kui lähed avaldust esitama, et välisriigi load Kanada omade vastu vahetada. Üks punkt ütleb selgelt, et eelnevad load (olgu Kanada või välisriigi omad) tuleb ära anda ning kui sinna linnukest ei pane ja lube ära ei anna, siis Kanada lube vastu ei saa. Igavesti totter süsteem küll, olen täiesti nõus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga samas saab Eestisse minnes kohe uued Eesti load kui vaja :)

      Kustuta