01 veebruar, 2016

Liikuv püha

Lugesin artiklit IKEA kohta, kus muuhulgas mainiti, et nende töötajaid koolitatakse klientidele abi mitte pakkuma enne, kui klient seda ise küsima tuleb. Halleluuja!

Mind (ja ilmselt teisigi) häirib hullupööra kui müüja tuleb kohe pärast poodi sisseastumist uurima, kas otsid midagi kindlat ja kas ta saab sind aidata ning kui siis mõlemale küsimusele eitavalt vastad, julgustab, et kui küsimusi tekib, anna palun teada! Ega jah, ise poleks iial välja mõelnud, kelle poole pöörduda… Minu meelest tõmbab see ostumotivatsiooni hoobilt alla kui sind esimesest silmapilgust kohe idioodiks peetakse.

Mina olen sulaselgelt IKEA-tüüpi klient, kes tahab rahulikult ringi vaadata ja endamisi mõtiskleda. Ja sealjuures on just IKEA see pood, kust alati suure kotiga välja vaarun, isegi kui lähen ainult pudeliharja ostma. Näe, toimib! Ja et poole poe peal alati söökla ette jääb, ei tee kah üldse paha, sest natuke lihapalle ja kaneelirulle mahub mulle iga kell.

Mis ühtlasi tuletab meelde, et ema kirjutas just, et tegi frikadellisuppi. Mul hakkasid kohe süljenäärmed tööle! Kusjuures ma ei ole kindel, miks neid lihapalle, mis supi sisse pannakse, just frikadellideks nimetatakse? 

Mis omakorda tuletab meelde, et mul on juba tükimat aega vastlakukli isu olnud ja hea retsept on ka olemas, aga noh… tegemist on ikkagi VASTLAkukliga, mida väljaspool hooaega (ehk üht nädalat veebruaris) kunagi ei tehta. Ma ei tea, miks! Kui Matt esimest korda vastlakuklit proovis, ütles, et see on ju põhimõtteliselt lihtsalt tavaline kukkel vahukoorega? No jumala eest - ongi! Iga päev võiks teha kui isu on! Aga näe, pole kombeks.

Õnneks on nüüd veebruar kohe sobivalt algamas ja mõtlesime sõpradega, et teeks siis? Teeks kohe hernesuppi ka! Oot, aga millal täpselt vastlapäev oligi? Elin guugeldas ja teatas: "Vastlapäev on kristlikus kirikukalendris ja eesti rahvakalendris tuhkapäevale eelnev päev ehk viimane päev enne ülestõusmispühadele eelnevat varakevadist seitsmenädalast suurt paastu."


Et millal siis?

Keris natuke edasi ja jätkas: "Vastlapäev on liikuv tähtpäev, mille kuupäev sõltub ülestõusmispühadest. Ülestõusmispüha peetakse esimesel pühapäeval, mis järgneb esimesele täiskuule pärast kevadist pööripäeva või pööripäeval. Vastlapäev on päev enne tuhkapäeva, millele järgneb nelikümmend päeva (seitse nädalat miinus pühapäevad) kestev ja ülestõusmispühaga lõppev suur paast. Seega on vastlapäev noorkuu teisipäev ajavahemikus 3. veebruarist 9. märtsini."

Et millal siis???

Ma tahaks lihtsalt kuklit vahukoorega! Tavalist kuklit tavalise vahukoorega. Mis päeval võib?

15 kommentaari:

  1. Anonüümne1/2/16 11:18

    vastlapäev on juba täitsa varsti, 9.veebruaril! :D
    minul on juba esimene hernesupp vaaritatud, ei jaksanud oodata :)

    VastaKustuta
  2. poes on vastlakuklid juba mitu nädalat müügil, nii et lase aga käia! kuni 9. veebruarini söö iga päev mõned kuklid, siis pärast aasta otsa ei taha :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meil siin Kanadas pole poekuklile vähimatki lootust, ikka ise peab tegema.

      Kustuta
  3. Nii vahva kui vastlad juba kohe on:D tahan kaaa kuklit :)

    Ps, mulle kaa meeldib IKEAs käia just sellepärast et keegi myyjatest ei tyyta:)

    VastaKustuta
  4. Hehe, Rootsis müüdi juba 2. jaanuarist vastlakuklid :)

    VastaKustuta
  5. Pärnumaal ilmusid ka paaris kohas vastlakuklid lettidele juba 2. jaanuaril. Et kõik ikka jõuaks oma isu täis süüa. Ma ise suur saiasõber pole ja teen vastlapäevaks hoopis tuuletaskuid kohupiima-vahukoore täidisega. Toode ise ju sama aga saia vähem ja koort rohkem :D
    PS! ma ka Ikea tüüpi klient, kui pärima ja jälitama hakatakse (et ikka abi pakkuda) siis lahkun poest kiirelt.

    VastaKustuta
  6. Käin tööle lasteaiast mööda ja nende lõunasöögilõhnad on kohe tunda. Ükspäev - hernesupp, ja nimelt kooritud hernestest, selline tummine ja suitsulihaga - koorimata hernestest supp lõhnab hoopis teistmoodi, teisel päeval - frikadelli, kolmandal - õunasupi lõhn :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Misasi on õunasupp? See on küll minust mööda läinud!

      Kustuta
  7. Vot kunagi oli jutuke, kus siilike ostis omale uue keedupoti. Metsarahvas käis vaatamas ja kiibitsemas ja igaühel oli midagi nõmedat ütelda, küll polnud kellukest, küll oli seest tühi, küll oli muu viga külges. No ja siilike siis nuttis ja hakkas viimaks õunasuppi keetma oma uue potiga. Ja supp tuli nii hea, et ta selle kõik ära sõi ja ta meel heaks läks. No mis see muud on kui õunakissell, kus õunatükid sees on, veidi kaneeli ka ja vahukooretörts peal. Lihtne ja maitsev :)

    VastaKustuta
  8. Anonüümne9/2/16 10:48

    Mina lasen endale alati saata mõne Eesti seinakalendri, siis on kõigist Eesti pidupäevadest täpne ülevaade. Las Su ema pistab aasta lõpus koos ajakirjadega posti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muuseas, ema on algusest peale igal aastal Eesti kalendri saatnud, aga sealt ma ei taibanud üldse vaadata!

      Kustuta
  9. No ega praegugi pole ju veel hilja :)

    VastaKustuta