18 aprill, 2016

Ei me kimpu jää

Kui Kanadasse kolisin ja siin pangakonto avasin, jäi Swedbank'i kaart sahtlisse seisma. Kolmeks aastaks. Kõik need kolm aastat maksin iga kuu paar eurot kaardihooldustasu ega taibanud kaarti kinni panna (konto omamine on ju tasuta). Kaks kuud tagasi sain meili, et kaardi kehtivus on läbi saanud ja võin selle nüüd ära visata. Ainult, et just nüüd on mul seda vaja!

Tellisin eile uue kaardi, et saaks selle järgmise nädala alguses kasutusele võtta (mul on eesti arvel nats raha, mida oleks mugav ilma vahetuskursse maksmata kulutada). Aga ei, elu ei pea mitte lihtne olema! Kaardi tegemise aeg on 7-10 tööpäeva ning kohaletoimetamisele võib veel mõni kuluda. Reisi lõpuks saan siis kätte kui hästi läheb! Absurd noh! Kaardi tegemine ei võta ometigi ju üldse aega, Kanadas on igal telleril see masin, vähem kui minutiga antakse kätte. Swed valmistab võib-olla käsitööna, kes teab...

Ahjaa, mul tuli sellega seoses veel üks Eesti-Kanada erinevus meelde - Kanada pangakontorites on igal telleril samasugune kaardimakse masin, mis poodideski, ainult et seda kasutatakse isiku tuvastamiseks. Tuleb kaart sisse torgata, pin panna ja korras. Dokumenti ei tahetagi näha! Kuna kontorisse on harva asja, unustan selle muidugi alati ära ja löön alustuseks hoopis ID-kaardi letti, mis neid natuke segadusse ajab.

-

Täna käisime sõbrannadega tulbifestivalil. Ma pole kunagi nii palju tulpe korraga näinud. Nii palju hiinlasi ka mitte (ärge laske end eksitada piltidest, kust neid eriti ei paista - see on ilmselgelt taotluslik).


Ma ei suuda kuidagi välja mõelda, kuidas oma Eesti-aega organiseerida. Nii paljusid inimesi tahaks näha ja enamikke neist soovitatavalt rohkem kui üks kord. Samas on selline tunne, et kõige mõnusam oleks lihtsalt kodus istuda ja mitte midagi teha. Seda enam, et praeguse prognoosi kohaselt sajab mu reisi ajal iga jumala päev vihma (välja arvatud need päevad, kus on ka lörtsilootust).

Ahjaa, Matt kaevas kuskilt välja oma kunagise eesti girlfriend'i isa käest saadud õllelaulude plaadid. Sellised simmairuudiralla tüüpi. Pani autos mängima ja ütles, et hakaku ma kodumaale minekuks vaimu valmis seadma.

Muuhulgas sain tõlkida väljendeid nagu "ei me kimpu jää" ja selgitada, et tegelikult kuulame sellist muusikat põhimõtteliselt ainult jaanipäeval. Aga noh, jaanipäev ju varsti tulebki. Ja appi - me saame ju oma aias lõket teha! Võib-olla peaks šašlõkki ka marineerima? Kellel on head retsepti?

13 kommentaari:

  1. Pangakontorisse kohale minnes (kui nagunii Eestis oled) saab "ajutise kaardi" kohe kätte.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle ajutisega saab minu teada ainult automaadist raha välja võtta, mitte poes maksta, aga ma ei tahaks eriti sularahaga arveldada.

      Kustuta
  2. Seda mitte ajutist tehase ka tegelikult rutem

    VastaKustuta
  3. See 7-10 päeva on üsna maksimum, meil reeglina on 5 päevaga kaart postkastis olnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul oli enne Kanadasse kolimist täpselt sama jama, et tulin Aasiast tagasi ja Eestis olemiseks jäi nädal enne kui uuesti tuli teele asuda ja tellisin samuti paar päeva enne kui see nädal algas. Tookord sain ikka napilt kätte, loodetavasti teevad seekord samuti veits rutem kui maksimumaeg.

      Kustuta
  4. http://toidutare.ee/grilltoidud/F5EA/ Meie teeme selle järgi. Vett ei pane, vaid veidi õli.. Ja ööks seisma ja niiii hea!! :) soovitan!

    VastaKustuta
  5. Hehe, kui mägesid poleks, siis arvaks, et... Holland :)
    Mägi ise aga näeb välja nagu Rumeenias Karpaatide lõunapoolsemad künkad (mis enam põhimassiivi ei kuulu) Rodna ja Maieru ümber.

    VastaKustuta
  6. Kui kauaks Eestisse lähed?

    Ja natukene teemaväline küsimus, kuidas te üldse Mattiga tuttavaks saite? Ma mäletan, et mingi hetk ta ilmus blogisse kui keegi Eesti huviline sõber :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ainult kaheks nädalaks lähen! Mõtlesin reisi planeerides (pool aastat tagasi!), et mul endal on hiljem lihtsam kui ei ole väga pikalt töölt ära, sest osasid asju ei saa nagunii teised minu eest teha, pean natuke ette ja natuke tagantjärele tegema ehk kaks nädalat oleks optimaalne. Aga nüüd, kus selgus, et kolime ja pean töölt ära tulema, tundub just, et oleks võinud kõigepealt töö ära lõpetada, siis Eestisse minna, rahulikult näiteks terveks kuuks jääda ja üldse mitte muretseda. Praegu jäi nii, et pean Kanadasse tagasi tulles kaks nädalat veel tööl käima, mis on pärast kaht äraoldud nädalat eriti tobe. Ja Eesti kuupäevi ei saa muuta, sest lähen ema juubeliks.

      Matt'iga saime tuttavaks nii, et üks eestlane õpetas talle aegajalt eesti keelt ja kuna minu pool olid igal laupäeva õhtul eestlaste peod, hakkas Matt mingi hetk seal käima ja jäime vähehaaval suhtlema. See võis olla kuskil veebruaris või nii (kaks aastat tagasi). Juunis kolis mu tollane elukaaslane Kustav Eestisse tagasi ja samal suvel läksid kõik toonased eesti sõbrad Kanadast ära, pärast mida jäin rohkem Matt'i ja tema sõpradega suhtlema ja Matt'ile eesti keelt õpetama.

      Kustuta
    2. Oma enda kogemusest - kaks nädalat on täpselt selline ajavahemik, et on nagu aega küll, aga samas ei ole seda üldse! Ja ma käin Eestis külas Kesk-Euroopast ja mitu korda aastas. Kolme(?) eemaloldud aasta järel kaheks nädalaks minna on ikka midagi hoopis muud...

      Kustuta
  7. Anonüümne21/4/16 10:31

    teie seltskonda on varsti uut beebit oodata? ;) asjaosalistele palun õnnitlused edasi anda! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, augustis lisandub üks väike neiu!

      Kustuta