12 juuli, 2016

Canada, eh?

Arvestades kui paljud Kanadasse tulnud eestlastest siia päriseks otsustavad jääda, otsustasin kokku panna põhilise, mida selle riigi kohta teada võiks:

Kanada on suuruselt maailma teine riik ja selle sisse mahuks 220 Eestit. Siin on kuus ajatsooni ja rohkem järvi kui terves ülejäänud maailmas kokku. Kanadas asub maailma pikim kiirtee, mis on 7604 km pikk (Trans-Canada Highway) ja Kanada/Ameerika piir on samuti maailma pikim, kokku 8891 km. Muideks, 90% Kanada elanikkonnast elab mitte rohkem kui 160 km kaugusel USA piirist (mida ülespoole, seda jahedamaks läheb, sinna ei taha keegi minna). Kanada on muuhulgas ka maailma kõige haritum riik, umbes poolel elanikkonnast on kõrgharidus. Siinsed targad inimesed on leiutanud korvpalli, telefoni, insuliini ja pesapalli kinda. 

Kui korraks juba järvedest juttu tuli, siis ma ei või küll pead anda, aga tõenäoliselt pärineb ka maailma pikim järve nimi just Kanadast, nimelt Lake Pekwachnamaykoskwaskwaypinwanik. Kanadas asub ka maailma ainus kahe hüüumärgiga linn - Saint-Louis-du-Ha! Ha! 


Kanada riigipea on Kuninganna Elizabeth II (jah, seesama, kes ka Inglismaad valitseb) ning kõik maad ja varad kuuluvad talle. Näiteks kinnisvara ostes on ametlikus lepingus punkt, et kui valitsejal peaks seda objekti vaja olema, ei ole see enam sinu, vaid hoopis tema oma (ma ei tee nalja!). 

Muideks, kas teie teadsite, et jõuluvana elab Kanadas? Mina olen alati arvanud, et Soomes… Wikipedia nõustub, et ikkagi Kanadas, aga selgitab, et kõigil põhjamaadel (Soome, Rootsi, Norra, Taani) on oma versioon sellest, kus ta elab ja seetõttu on igaühel oma jõuluvana. Kanada jõuluvana postiindeks on H0H 0H0 ja aadress North Pole, Canada. Igal aastal läkitatakse talle umbes miljon kirja ja ükskõik mis keeles see teele saata, tuleb jõuluvanalt alati ka vastus.

Vahele üks täiesti kasutu fakt - nimelt leidub Kanada läänerannikul sellist kala nagu candlefish ja teda eristab harilikust räimest (kelle moodi välja näeb) nii kõrge rasvaprotsent, et kui ta ära kuivatada ja taht külge pookida, saab küünlana kasutada (guugelda pilte kui ei usu).

Autojuhtidel on hea teada, et punase tulega võib parempööret teha ja reisisellid peaksid meeles pidama, et Kinder Surprise šokolaadimune ei tohi USA'sse smuugeldada, sest need on seal rangelt keelatud! Jah, Kanada ainus naaber Ameerika lubab igaühel omada ükskõik kui palju tulirelvi, aga hoidku jumal šokolaadimunade eest! Olevat liiga ohtlikud, lapsed võivad muna sees oleva mänguasja suhu pista ja selle kätte lämbuda. Millegipärast loen iga nädal uudistest, kuidas sealsed kolmeaastased kodus relvaga mängides kogemata mõne pereliikme maha lasevad või püssiga kooli lähevad. Aga see on okei.


Kanadast pärineb ka ports kuulsusi, näiteks Justin Bieber, Michael Bublé, James Cameron, Jim Carrey, Pamela Anderson (Pammy on pärit minu kodukoha pisikesest naaberlinnast Ladysmith'ist ja elab tänaseks jälle siin), Celine Dion, Ryan Gosling, Mike Myers, Bryan Adams, Alanis Morissette, Neil Young, Avril Lavigne, Nelly Furtado, Diana Krall, Leonhard Cohen, Shania Twain, Jason Priestley, Michael J. Fox ja selline bänd nagu Nickelback.

Mõningaid sõnu/väljendeid, mida teistes inglise keelt rääkivates maades ehk nii palju ei kasutata:

Canuck - kanadalane.
Washroom - mitte restroom ega bathroom ning jumala eest kindlasti mitte WC.
Hydro - elekter (sest see tuleb hüdroelektrijaamast).
Tim Horton's - Starbucks'i tüüpi kohvikett, mille asutas üks kanada hokimängija. See asub siin ilma suurema liialdamiseta tõesti igal nurgal.
Timbits - väiksed sõõrikupallid (põhimõtteliselt sõõriku keskmine osa), mida Tim Horton's müüb.
Pop - igasugune karastusjook, olgu purgis või pudelis.
Toque - kindlat sorti müts (guugelda pilte).
Stag/stagette party - kanada versioon bachelor/bachelorette party'st (poissmeeste/tüdrukute õhtu).
Runners - igasugused tossud, ei pea ainult jooksujalats olema.
Double-double - kaks suhkrut ja kaks koort (kohvile).
Homo milk - homogeniseeritud (rasvarakud on lõhustatud, et seisma jäädes rasv pinnale ei ujuks) 3.25% piim.
KD - ehk Kraft Dinner ehk Mac and Cheese. Te ei kujuta ette kui väga kanadalased oma KD-d armastavad! Neid siniseid pakke leidub igaühe kodus isegi siis kui maapähklivõid või vahtrasiirupit ei satu olema (ma pole kindel, et neil siin kunagi juhtub, et maapähklivõi otsa saab, aga vahtrasiirupit ei pruugi küll alati olla).
Kitty Corner - see on veits imelik, aga siiski väga laialt levinud: vastasnurk, mis asub millestki/kellestki muust diagonaalis (Starbucks is kitty corner to the market).
Molson Muscle - õllekõht (Molson on Kanada tuntuim õlletootja).
Two-Four - 24-ne kast õlut (muideks 80% kogu Kanadas tarbitavast alkoholist on õlu).
Mickey - 375 ml pudel kanget alkoholi (nn pläsku või taskupudel).
BLT - bacon, lettuce, tomato ehk võileib peekoni, salatilehe ja tomatiga.
Hooped - kui miski on nii katki, et seda enam parandada ei saa.
Keener - keegi, kes on liialt innukas ja nats pugeja, vahel öeldakse ka brown-noser.
Hoser - luuser.

Out for a rip - kui lähed kuskile sõpradega aega veetma - näiteks jooma, khm. Vaata ka videot, kus kanadalased ise kõigist kanadapärastest asjadest räpivad.

Hang a larry - pööra vasakule
Hang a roger - pööra paremale

Righty tighty lefty loosy - see pole küll kanada väljend, aga kasulik sellegipoolest. Sobib ükskõik mille kinni- ja lahtikeeramise kohta.

Eh? Eh! Eh?! - kui leiate kanadalase, kes ei lõpeta lauseid-väiteid-tähelepanekuid-küsimusi sõnaga eh, siis… ta pole kanadalane.

Ja ära ehmu kui siinsed inimesed ise esimesena vabandavad kui juhtud neile otsa komistama. See jääb nii hästi külge, et varsti oled samasugune. Sorry!

12 kommentaari:

  1. Ma tahan ka Kanadasse, tundub nagu wonderland, eh? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mitte ainult ei tundu, vaid ongi! :)

      Kustuta
  2. See EH? on sama hea kui eestlastel vä? Üks hetk avastasin, et kõik eestlased KÕIK lõpetavad oma küsimused vä-ga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Päris sama ei ole, sest kanadalased kasutavad eh-d täiesti lambi kohtades, mitte ainult küsimusena. See võib olla nii "noh" kui "eksole" kui… sada muud varianti.

      Kustuta
  3. Anonüümne12/7/16 13:46

    Nii palju uut infot:) Kuidas sa küll kõike tead:D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muudkui õppisin üllatusmomentide toel, kodus alati guugeldasin, et "oot, mis eelmisest lipust nad rääkisid" ja siis leidsin, et ohoo, 13 eelmist??? Jne. Ja mingil hetkel tekkis mu ellu Matt, kes siiamaani iga mõne aja tagant ütleb, et no kuidas sa seda sõna ei teadnud, seda kasutatakse ju kogu aeg! Kitty corner näiteks!

      Kustuta
  4. Anonüümne12/7/16 14:06

    Penitsilliini avastas Alexander Fleming, kes oli šotlane ja sai ka Nobeli preemia selle eest. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Novot siis, sul on täitsa õigus! Ma ei tea, kust ma nii valed andmed leidsin?!

      Kustuta
  5. Anonüümne14/7/16 02:25

    Omalt poolt lisaks, et siin juuakse clamato mahla , mitte tomati mahla (tomatimahla ja merekarbimahla segu), tehakse caesari kokteili sellest, bloody mary siin ei eksisteeri :)
    Tobaaggen - kelk, millega lapsed talvel mäest alla sõidavad. Inglise keeles muidu kutsutakse seda "sleigh", aga siinsed kohalikud ei kasuta seda sõna
    Rye- viski (alkohol), mitte "whiskey" nagu mujal maailmas :P

    VastaKustuta
  6. Kui lahe postitus! Mulle väga meeldib selliseid lugeda, kuna ise elan Austraalias ja seal on ju ka kõik 'normaalsusest' erinev! Keep going, avastasin su blogi alles mitu kuud tagasi, aga iga postitus on nii huvitav - isegi kanade kohta!

    VastaKustuta
  7. Nelly Furtado on tegelikult Assooride paritoluga canadalane. Ma ei teagi, kelleks ta ennast ise nimetab, aga oma juuri on ta mitmel pool rohutanud.

    VastaKustuta
  8. Lisan veel juurde, et punase tulega ei tohi Kanadas Quebeci provintsis paremale pöörata ;) Kuna mujal see lubatud, siis igaks juhuks on valgusfooride juurde ilmunud sellekohased keelumärgid. Eestis olles võiks ka mõni meeldetuletus olla, sest vahel võib täiesti mõtlematult hakata punasega keerama.
    Kanadalaste leiutustest võiksin nimetada näiteks kokkupandavat triikimislauda, mille patenteeris mustanahaline kanadalane umbes 100 aastat tagasi (ta vanemad olid Ameerika orjad, kes põgenesid Kanadasse). Insuliini eest on kanadalane lausa Nobeli preemia saanud.
    Siin üks tore video sellest, kuidas olla kanadalane.

    VastaKustuta