25 oktoober, 2016

Muna!

Kui kellelgi peaks tekkima küsimus, et kas kõigepealt oli kana või muna, siis meil näiteks olid kanad enne. Esimene muna tuli pea viis kuud hiljem - täna hommikul! Matt saatis mulle tööle sellised pildid:


Vau! See on täiega imelik, et kanad nüüd muneda oskavad… Või noh, vähemalt üks oskab!

Ja kui te arvate, et keetsime muna ära ja tegime vennalikult pooleks, et mõlemad sest pühast hetkest osa saaks, siis te muidugi eksite. Matt'il oli just hommikusöök pooleli ja lõi värske muna joonelt pannile! Saate aru! Põhjenduseks ütles, et tahtis näha, kas see on seest imelik või näeb välja nagu muiste. Ei olnud imelik. Täitsa tavaline muna oli.

Meil on muideks eriti hästi hoitud kanad, eile näiteks puhastasin neile granaatõuna ja panin mõned maasikad juurde. Banaani saavad raudselt iga päev, neile väga maitseb! Kõik räägivad, et anna toidujääke, aga meil ei teki toidujääke! Mis sa siis hädaga teed… 

Kui ma juba kanalainel olen, pean sellest ka rääkima, et kui meile alguses tundus, et kanad on rassistid, siis nüüdseks pole selles enam mingit kahtlust! Kuigi nad hängivad alati viiekesi koos, hoiavad valged omavahel kokku ja punased omavahel. Aga Doral ei ole ju enam omavärvi sõpra! Kuudis magatakse ka alati värvikaupa. Dora passib siis üksi kuskil eemal. Nad tegid päris tillukeste tibudena sama asja, aga ma eeldasin, et see on juhuslik, aga näe, ei olnud!


See sügis on olnud täiesti teistsugune kui kõik eelmised - kogu aeg sajab! Ma ei saa aru, mis juhtus? Iga päev kontrollin ilmateadet, et millal sadu otsa saab, aga paistab, et ei saagi! Mul on õnneks uued kummikud ja noh, auto muidugi. Aga jube tüütu kui kogu aeg tilgub! 

Meil olid nädalavahetusel külalised ja õnneks ei sadanud. Oli lihtsalt ühtlaselt hall. Saime natuke matkamas käia, aga vaated ei ole sellise ilmaga just kiita. Ma sain vist värske õhu mürgituse ka, magasin mõlemal hommikul kella kaheteistkümneni! Me kõik magasime! Mina olen muidu see kana, kes igal juhul üheksast üleval on. Ma ei tea, mis juhtus?!

Mõnel üksikul päeval on korraks päike kah piilunud (aga väga korraks!). Sügis on ju tegelikult väga ilus aastaaeg! Ma veedan kõik pärastlõunad noorteprogrammis, nii et ilusa ilma puhul saan kohe väikse matka välja kuulutada ja korraks nina õue pista. Mulle meeldib kui jalutamise eest makstakse!


Ahjaa, meeldimisega tuli see meelde, et Matt paneb iga kord sõnad valesse järjekorda kui püüab eesti keeles öelda, et ma talle meeldin ("mulle meeldid sina" vms). Ja lõpuks sain aru, et miks?! Sest selles ei olegi mingit loogikat!!!

I like you - sa meeldid mulle
I love you - ma armastan sind

Inglise keeles jääb ju samaks, aga eesti keeles peab esimese variandi puhul "sinast" alustama. Kõik muud asjad, mis mulle pähe kargasid, käivad ikka "mina" loogikaga - "mulle meeldib magada", "mulle maitseb jäätis"… ja siis korraga "sa meeldid mulle". 

Meil on vahel õhtune romantika/keeletund. Matt teeb tihti enne magamajäämist oma programmeerimisasju ja selle aja peale kui ta voodisse jõuab, mina juba magan. Tuleb võtab mu kaissu ja torkab selja tagant näpu näkku: "Nina. See on sinu nina. Sul on väike nina". Maga siis niimoodi, onju... "Sul on ilusad juuksed". Mul ei ole just maailma kõige ilusamad juuksed, aga ta lihtsalt ei tea muid sõnu. "Körrv, krrrv, köörrv, siin on sinu körrvad". Aga ta räägib juba päris hästi tegelikult! Ma ei saaks vist kunagi eesti keelt selgeks kui väiksest saadik harjutanud poleks.

14 kommentaari:

  1. Valgetel kanadel peaks vist valged munad tulema nii et yks pruunidest v6i Dora pidi selle muna munema.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma kahtlustan samuti neid. Ma arvan, et üks pruunidest, sest ühel pruunil ja ühel valgel kasvasid viimase paari nädalaga harjad ja lotid kõvasti suuremaks, kõigil ülejäänutel on ikka veel madalad. Ma pole selle kohta veel uurinud, aga eeldan, et see võib olla mingi munaküpseks saamise tunnus kui nad näevad välja nagu täiskasvanud kanad.

      Kustuta
  2. Anonüümne25/10/16 10:04

    Kahju Dorast, teine nii üksildane..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on ka täiega kahju, aga ta õnneks ei tundu õnnetu, muudkui pressib ennast kampa.

      Kustuta
  3. Anonüümne25/10/16 11:38

    Kanad pole rassistid vaid tegelevad ellujäämisega- valgete kanade keskel on valgel kanal tunduvad lihtsam ära kaduda. Samuti moodustavad ühte värvi linnud kiskja jaoks ebamäärasema kogumi. Nii et poel rassistid-targad on hoopiski :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Novot siis! See kõlab küll loogiliselt! Kusjuures ellujäämisinstinktid on neil küll super head, see pidev kambas püsimine ja mööda aiaääri kõndimine, ei lähe risti üle lageda platsi. Kuidas nad küll teavad?! Nii palju ikka antakse geenidega kaasa.

      Kustuta
  4. Anonüümne25/10/16 20:30

    Mis kana sul selle eesti keelega pidevalt kitkuda on?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Anonüümne25/10/16 23:11

      Ma ei usu, et Anul eesti keelega kana oleks kitkuda, aga seda on ennegi öeldud, et eesti keel on õppimiseks üks raskemaid.

      Kustuta
    2. Eesti keel ei anna asu! :) Hästi huvitav on avastada, kuidas asjad, mis kogu aeg loogilised on olnud, tõlkides keeruliseks muutuvad.

      Kustuta
    3. Anonüümne26/10/16 15:28

      Eesti keel ongi lahe ja kummaline. Nt just hiljuti avastasin, et on olemas "südasuvi" ja "südatalv" aga "südakevadet" ja "südasügist" ei ole :D Ja Matti võid rõõmustada õhtul nt kui hakkab magama tulema lausega " Oot-oot, tee enne teed" ;)

      Kustuta
    4. Anonüümne27/10/16 06:29

      Noh, päikesel on kaks äärmist otsa ja see ülejäänud, mis on nende äärmuste vahel. Sealt tulenevalt on nii skandinaavia kui ka germaani keeltes olemas kesksuvi ja talvine pööripäev... Kevad ja sügis kaovad sinna vehele ära.

      Kustuta
  5. Selline kana on kitkuda, et sihandne eesti keel tõmbab vällamaalasi pidevalt haneks XD Viskad aga ühe "kuke" vahele ja kraaksud edasi, kuni ööbikud laulavad XD XD XD Ega siis vanasõnagi asjata ütle, et parem varblane pihus kui tuvi katusel, ja seni sul sulgi rapitakse, sabasulgi kärbitakse, kuni pime kana leiab tera ja muna tuleb.
    Aga mõnel kanatõul ongi hari ja lokutid suuremad kui teistel, ei pruugi üldse kuskile järele kasvada, kui neid tõuomaselt ei ole. Sama tõu kukel on need muidugi suuremad kui kanadel, meeste värk, juu nõu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muuseas pime kana ilmselt ei leiagi tera, sest isegi kui õues juba veidi hämaraks läheb, on kanad kohe magamaminekuvalmiduses ja mingit söömist ega muud ei toimu. Ühtlasi kaob neil igasugune iseloom kohe ära, neid saab sülle võtta ja neil on kõigest täiesti ükskõik. Matt tegi ükspäev õhtul kanadest püramiidi, pani kolm alla ja kaks nende peale seisma. Kanad on hämaras nagu mänguloomad. Pime kana ilmselt sureks nälga, kanaaju lülitub välja kui miskit näha pole.

      Kustuta
  6. Nojah, egas siis asjata räägita kanapimedusest - see on see, kui enam hämaras ei näe.

    VastaKustuta