05 märts, 2017

Kisma

Tervitusi kanalast!

Paar päeva tagasi tüdinesin igapäevasest tolmupühkimisest ära ja kolisin tibud majapidamisruumi ümber. Nii hullult siblivad, kogu aeg on tolmupilv üleval! Ei tea, mida nad nii meeleheitlikult leida püüavad? Kui lasteaed jalust ära sai, hakkasin koristama. Selgub, et kanasulgedega on nagu kuuseokastega - ikka leiad mõne veel jaanipäeval ka. Kõik kohad on neid täis...

No ja siis on meil need silkie'd... Esimesed kaks nädalat elasid oma majakese ja puuriga keset kanaaeda, seejärel hakkasime kampa vähehaaval kokku laskma. Ja mis selgus - meie muidu padurahulik valge kana käitub nagu kuri vanainimene kui mõni silkie'dest vaatevälja juhtub! Ülejäänutel on suht suva. Punastel kohe nii suva, et ma pole aru saanud, kas nad üldse märkasid, et neile sõbrad tõime. Hierarhia on muidu selline, et punased on kunnid, must Dora on kuskil vahepeal ja valge kana kõige madalam.

Matt otsustas ükspäev vaadata, et mis juhtub kui silkie'd teistega ühte kuuti panna? Valge kana peksis nad muidugi otsekohe välja. Jube kummaline on vaadata, sest siiani on nad kõik eriti rahulikud olnud, pole kunagi ei üksteist ega meid nokaga löönud. Ja nüüd lendab valge kana silkie'le selga, hoiab jalgadega kinni ja vehib nokaga turja nii kuis saab!

Õues on nad nüüd kogu aeg koos, mis tähendab, et silkie'd hoiavad enamasti oma maja taha varju ja valge kana ajab neid ainult siis taga kui meelde tuleb. Aju on ju pisike, vahel läheb isegi poole jooksu pealt meelest ära, mida ta parasjagu tegemas oli. Vaatab korra kõrvale ja kohe ongi, et... oot mis... ahjaa, tore rohulible... sööks veidi.

Mingil hetkel hakkasime pimeduse saabudes silkie'sid kuuti tõstma. Ja siis mingi aeg läksid juba ise, aga ootasid tunnelis, kuniks valge kana magama jääb, enne kui päriselt sisse läksid. Matt käis taskulambiga vaatamas, et mis seis on. Ühel õhtul leidis veel mingi looma eest. Ütles, et ei jõudnud näha, kas oli rott või orav. Teised kanapidajad kurdavad kuuti tikkuvate rottide üle, nii et mina olin täiesti kindel, et rott. Aga Matt arvas, et pigem orav! Noh eksole, teistel on rotid, aga meil, näe, orav. Nii nunnu.

Eile läks enne magamaminekut kanu kontrollima ja leidis jälle külalise eest. Seekord ei saanud külaline suure ehmatusega aru, et mis värk on ja vahtis tükk aega Matt'ile otsa, enne kui liduma pistis. Istusid seal kõik külg külje kõrval põrandal reas - silkie'd ja rott. Ei olnud orav!


Kanade integreerimisega on veel üks nipp - selle asemel, et rünnatavaid peita, võib hoopis ründaja eraldada. Selle käigus peaks ta aegamisi oma koha hierarhias kaotama ja uued sõbrad omaks võtma. Täna jälgisin seda seltskonda natuke ja no nii kahju silkie'dest! Nad on juba palju julgemad, siblivad rõõmsalt ja üritavad sisse sulada, kuniks valgele kanale jälle meelde tuleb, et ammu pole terrorit teinud. No ja siis on natuke aega jälle suurem tagaajamine.

Panin siis valge kana sellesse puuri, mida silkie'd varem kasutasid. Oo, see ei meeldinud talle kohe üldse! Teised vanad kanad ei saanud jällegi aru, et mis juhtus, millest selline lärm - lendasid puuri katusele ja muudkui uurisid, kuidas saaks sõbrale abiks olla. Vaesed silkie'd olid järjekordselt nii ära ehmatatud, et hoidsid majakese taha peitu, ei jaganud ära, et kiusaja välja ei pääse.

Käisin vahepeal poes ja kui tagasi tulin, hakkas hämarduma. Ja mida ma näen - silkie'd on rõõmsalt kuudis ning istuvad koos teistega õrre peal! Me ei ole eelnevate nädalate jooksul neid mitte kordagi õrrel näinud, mõtlesime juba, et see on mingi tõu eripära!

Lasin valge kana välja ja ta oli ikka väga kuri! Lendas tunneli katusele ja röökis mu peale. Ma pole teda kunagi niimoodi käitumas näinud. Mõne aja pärast läks kuuti ja peksis loomulikult kohe silkie'd välja. Et ta ka jaksab... Tsirkust on meil siin kogu raha eest!

Täna viisin keset seda kammaijaad tibud esimest korda õue. Nad on alles vähem kui nädala lambi alt väljas olnud, nii et pikki visiite ei saa teha - külm hakkab! Aga kuna nad nii hullult oma kastis siblivad, mõtlesin, et oleks tore neile muru tutvustada. Ladusin lapsukesed pesukorvi ja õues keerasin selle neile teispidi peale. Nad piiksuvad nii kõvasti, et kohemaid on kõik ümbruskonna varesed ja harakad kohal... Muru maitses neile väga hästi, aga natuke kippusid lõdisema. Nad on praegu sellised veidi rääbakad ka, kasvatavad uusi sulgi selga. Pole nagu õiget puhvaikat veel.


Muudest uudistest nii palju, et järgmisel nädalal saame lõpuks ometi noorteprogrammi uutesse ruumidesse kolida. Reedel sain võtmed kätte ja sõitsin päev otsa ringi, et kõike vajaminevat kokku osta. Meil hakkab nüüd neli korda rohkem ruumi olema! Alguses vaatasin rohkem mööbli poole, aga siis muutsin lähenemisnurka ja soetasin hoopis nukumaja, hularõngad ja lauahoki. Las hullavad! Küll see mööbel aegamisi tuleb, meil juba ühtteist on ka.

Nendes ruumides asus varem lasteriiete pood, seepärast on värvid sellised... pehmelt öeldes julged. Mulle meeldib! Ainus jama, et kõik ruumid on samade värvidega ja minu kontoris on üks roosa ning kolm sinist seina. Väikeses ruumis, eksole. Kärtsroosa ja kärtssinine. Alguses mõtlesin, et lasen üleni heledaks värvida, aga nii suur isu oli kolima hakata, et ei hakanud mässama. Panen valged kardinad  ja loodetavasti näeb kogu asi natuke vähem hullumeelne välja kui mööbel sisse tuleb. Või siis läheb hullemaks...

Pildil on kuskil veerand kogupinnast - kogu ruum on selline tore sopiline ja avatud. Sellest osast, mis minu kontori kõrvale jääb, tahan teha vaikse ala, kus oleks hea niisama lösutada või raamatut lugeda. Selle ruumi ühele seinale kleebin kõik fotod, mis mul viimase poolaasta jooksul ühistest matkadest-tegemistest kogunenud on - lasin just 70 pilti välja printida. Nimelt see ruum avaneb tagahoovi ja kuna seal on parkla, palun vanematel just seda ust kasutada, mitte neid klaasist eesuksi. Meil käib nats nagu lasteaias, et kui ema tuleb, on ikka kas mäng või jutt pooleli, ei saa kohe minema. Siis on vanematel vähemalt midagi vaadata.

Ühte soppi tuleb suur laud ja palju toole, et saaks lauamänge mängida. Ja ühte nurka läheb ainult vaip, palju patju, nukumaja ja mänguasjad. Meil on paar klienti, kes hea meelega päriselt mängiks. Hetkel on ruumipuuduse tõttu nii, et kui nemad oma dinosaurused laiali laotavad, jõuab ikka mõni sealt üle kõndida ja noh, oleneb kes, mõnel kipub nii olema, et kohe peab teise asjadele peale astuma ja oh seda hädakisa siis.

Üks osa tuleb tugitoolidega, et nad saaks koos istuda, aga ei satuks üksteisele "kogemata" liiga külje alla. No ja siis lauahoki osa, mille ümber peab natuke tühja ruumi jääma, sest selles mängus kipuvad seisud vahel veidi tuliseks minema. Muul ajal saab seda tühja ala siis hularõngaga keerutamiseks või hüppenööriga hüppamiseks kasutada. Appi, ma olen nii elevil! Täna on laupäev ja käisin seintele tehtud pisiparandusi üle värvimas. Ei suutnud vastu panna!

Näeb ju vahva välja?!

9 kommentaari:

  1. Anonüümne5/3/17 10:48

    Mulle tundub, et valge kana tuleks supiks keeta ja ongi kõik rahul.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ütlesin talle täna, et läheb supiks kui ei oska sõber olla!

      Kustuta
  2. Nii ilusad uued ruumid! Kui valge kana mõneks ajaks päris ära viia teiste nägemisulatusest, siis ehk tunneb ennast tagasi tuues uuena ja võtab vaiksemalt? Meil oli kunagi riiakas kukk, kes lõpetas supis, sest keegi ei julgenud enam õue minna, kohe oli seljas ja peksis nokaga pähe. Ja kanu olen ka lapsena näinud tibusid päris surnuks nokkimas, nii et parem ühest valgest loobuda kui kõik tibud kaotada...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures kui meil kukk oleks, läheks uute kanade lisamine oluliselt libedamalt, sest kukk ei laseks neil kakelda.

      Aga tibud elavad veel tükk aega toas, nende jaoks on õues liiga külm. Õue lähevad alles siis kui palju suuremad on ja õues soojaks läheb (meil tuli täna öösel jälle lumi maha). Ja ka siis elavad tibud alguses oma puuris, teistega kukku puutumata. Tibude pärast ma tegelikult eriti ei muretse, sest nemad hakkavad vanadele kanadele sarnasemad välja nägema, kasvavad samasuureks ja pealegi on neid kolm, mis teeb tasakaalu uute ja vanade vahel natuke paremaks.

      Kustuta
  3. Anonüümne5/3/17 12:23

    Jah, mõtlesin ka, et mis siis veel toimuma hakkab kui tibud juurde tuuakse..mul ka on selline tunne, et peate valge ära sokutama..kui siit ei loeks siis ei teakski kui keeruline see kana elu võib olla.
    Ehk oled siin kirjutanud aga kas see noorte maja on nagu ütleme siis päevane hoid noortele, nagu hommikul tuuakse hoida sinu juurde? Noored mingi puudega või käitumishäirega?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hommikuti käivad nad kõik koolis. Osad spetsiaalses autistide koolis, teised tavakooli "life skills"-klassis. Ainult kaks on sellised, kes ei käi kuskil, aga nemad saavad üks-ühele toetust, nii et ei satu grupiga kokku, käivad hommikupoole oma töötajaga jalutamas ja bowlingut mängimas, vahel astuvad programmist läbi, et lauamönge mängida.

      Kella kahe paiku on kõigil kool läbi ja siis korjavad meie töötajad nad autode peale. Igaks päevaks on mingid kindlad tegevused - ujumine, bowling, matk, raamatukogu jne. Ja pärast seda tulevad nad noortekasse ja veedavad natuke aega kõik koos, kuniks vanemad järele tulevad. Osad viiakse meie töötajate poolt koju, näiteks kui vanemal autot pole.

      Kõigil on autismi-diagnoos, paljudel veel mingeid asju, nagu näiteks aktiivsus-tähelepanuhäire, obsessiiv-kompulsiivkäitumine, õpihäire jne. Grupis on ühe töötaja kohta kolm klienti.

      Need, kes grupis on, on pealtnäha täitsa tavalised noored, natuke aega peab jälgima, et aru saaks, et neil mingi diagnoos võiks olla.

      Sellele lisaks on mul 24/7 "kodud" majandada, kus kliendid elavad umbes poole oma nädalast (teise poole siis kodus). Nemad on kõik üks-ühele töötajaga ja omavahel kokku ei puutu. Üks neist on kaks ühele süsteemiga ehk päevasel ajal on kaks töötajat ühe kliendi kohta, sest tema võib agressiivne ja muidu väsitav olla. Muidu hästi nunnu, näeb välja nagu Nukitsamees, samas vanuses ka. Üks klient on näiteks mitte-verbaalne. Mitte ühtegi sõna ei räägi, kunagi ei ole rääkinud. Jne. Nemad on osalise aja meiega selleks, et vanematele puhkust anda. Vanematel on tegelikult võimalik nad ka täisajaks meile anda (nagu mu Vancouveri kliendid olid) ja neid ainult kindlal päeval kodukülastusele võtta, aga kuna 24/7 majade kliendid on vanusevahemikus 7-15, ei ole vanemad veel valmis neid nii kauaks ära saatma.

      24h kliendid on täiel määral riikliku rahastusega, vanemad ei maksa midagi selle teenuse eest. Noorteprogrammi omadest kvalifitseeruvad umbes pooled riiklikule rahastusele ja poolte puhul maksavad vanemad ise. Kõik koolid on tasuta.

      Sellel ettevõttel on täiskasvanute päevaprogramm ja täiskasvanute 24/7 majad ka, aga neid juhib teine inimene. Mul on ainult noored.

      Kustuta
  4. Anonüümne5/3/17 21:56

    Suured tänud põhjaliku vastuse eest!

    VastaKustuta
  5. Oh, naersin praegu korralikult, kollegid juba heitsid imelikke pilke. See kanala elu on ju nagu filmis :) Aga tundub jah et see valge riiukukk on varsti supi kandidaat.

    VastaKustuta