17 mai, 2017

Võib-olla on mõlemad tropid...

Lugesin, mida Rents Võrnode saagast arvab ja ühtlasi viskasin pilgu kommentaaridele, kus keegi oli arvanud, et "mida üldse kommenteerida kahe inimese vahelisi asju, võib-olla on mõlemad tropid".

Aagrhhhh!

Sellepärast peabki neist asjadest rohkem rääkima, et inimesed automaatselt ei arvaks, et perevägivalla ohver on tõenäoliselt ise ka tropp. Seda enam, et kui sinist silma pole ette näidata, siis mis vägivallast me üldse räägime, eksole? Kui oleks ette näidata, osutaks jälle näpuga ohvri poole ja tänitaks, et "mina oleks sellise mehe küll kohe maha jätnud, eks ta ongi ise süüdi, et minema pole läinud". Nii vahva, kuidas mõnel inimesel on maailm täitsa must-valge!

Vaimne vägivald võib füüsilisest miljon korda valusam olla. Ja seda ongi väga keeruline ette kujutada kui ise pole kogenud! Minu meelest on Häli täitsa hästi kirjeldanud, mis toimus ja miks see haiget tegi. Noh, jättes muidugi kõrvale fakti, et proua Veidenberg oli artiklit kokku pannes tõesti natuke liiga hoogu läinud, püüdes mingit eriti nutust kuvandit tekitada.

Juhtusin mingid kuud tagasi nägema seda intervjuud Anu Välba saates, kus Võrno raamatut promos ja missioonil käimisest rääkis. Juba siis jäi veits sitamaik suhu, sest tookordne sõnavõtt oli kuidagi maru kibestunud. Tohutu sõdur tuli välja! Põhiasi, mis meelde jäi, oli see, et tuli missioonilt tagasi ja kujuta ette - naine kukkus kohe eeldama, et tema võiks nüüd kah midagi teha! Et vahepealse poolaasta jooksul oli boiler läbi põlenud ja külmkapp katki läinud ja... Aga mees leidis, et tema on nüüd sõdur. Oli end mingiks tõsiseks kangelaseks mõelnud.


Ja pere, näe, ei oska hinnata! Kujutavad ette, et sõdur hakkab koju jõudes mingeid lihtlabaseid meestetöid tegema. Lahmis suuri sõnu, kuidas sõduri asi on oma rida ajada ja mitte muretseda sellepärast, kas näiteks lambid põlevad: "Sõdur teab oma kohta üksuse struktuuris". Ma ei kujuta ette, mida see kodune struktuur neil muidu ette nägi ja kes vanasti külmkapi parandamise üksusesse kuulus, aga missioonilt tulnuna ei saanud muidu intelligentne vend Võrno vist päris hästi aru, et Viimsi ei ole nii sitaks ohtlik koht, et peaks relvaga aknalaul istudes isamaa kaitsele keskenduma. Et võib küll selle pooltunni kulutada ja katkisele boilerile pilgu peale visata.

No ja nii pettunud kõiges. Naises pettunud ja poegades pettunud. Kõik teevad liiga! Ei kirjuta talle piisavalt tihti ega kirglikult. Ema, näe, kirjutab! Mitu korda päevas kirjutab. Oma elukaaslase (mitte abikaasa, eksole) osas kurdab, et see ei paku kodusoojust ja "õhk on romantika puudumisest paks". No shit, Sherlock! Ise oled ju siuke romantik, et anna olla! Isegi mustad särgid tõid koju laste emale pesta - ka kõige intensiivsematel ringitõmbamisaegadel! Vot see on alles austus ja lugupidamine! Häli võinuks taolisi žeste ikka veidi kõrgemalt hinnata ja tänutäheks kodusoojusele kütet juurde keerata.

Aga mul on hea meel, et naine lõpuks välja kolis. Jah, muidugi on raske kui oled oma elu 20 aastat ühiselt ehitanud ja siis päevapealt kõigest ilma jääd. Ka isiklikust varast. Aga hingerahu tuleb aastatega kindlasti tagasi ja see on tegelikult kõige olulisem. Pojad on tublid ja ka uus kaaslane tuleb kui aeg on küps. Loodetavasti selline, kes teda paremini väärib.

Hannese perspektiivid on seevastu veidi kehvemad. Raske on leida sobivat kaaslast kui endaga midagi täitsa pahasti on. Lähisuhete loomist ja hoidmist mõjutab see ju kõige enam. Sõpru - vabalt! Huvitavaid töiseid väljakutseid - muidugi. Facebook'i võib skisofreenilisi postitusi kirjutada ja fänniklubi ikka laigib, nii et näpud villis. Aga kui õhtul sind keegi koju ei oota või ootajad iga mõne kuu tagant välja vahetuvad, on lõppkokkuvõttes ikkagi kurb. Siis istudki oma kenas villas üksi. Ja hingerahu ei tule mitte kunagi.

12 kommentaari:

  1. Super kui hästi SA kirjutasid!
    Olen sinuga samas paadis... Ja kaks korda kogenud lähisuhte vägivalda psyyhilisel tasandil... Pole kerge... Aga Saba rõngasse ja edasi päikese Poole:)

    VastaKustuta
  2. Bill Naughton kirjutas kunagi raamatu koknist nimega Alfie, millest ka kaks filmi on tehtud. Ja too Alfie, eluvend ja muidu luhvtivend nagu ta oli, leidis lõpuks: Kui sul pole hingerahu, siis pole sul midagi.
    Aga meil kipub jah selline "anomalische machotismus" suhtumine olevat, et mehel on kõik õigused ja naisel kõik kohustused.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Alfie on väga tore film! Ma olen seda vist isegi rohkem kui korra näinud.

      Kustuta
    2. Ee, aga kumba sa nägid? Kas uut Jude Law'ga peaosas või vana Michael Caine'iga? Mulle meeldis vana rohkem, eriti kuna Jude Law on selline näitleja, kes mind häirib. Ega Caine'gi lemmik ole, aga too oli kuidagi nö ajastutruum.
      Ja muidugi raamat ise on ka tore.

      Kustuta
    3. Ma nägin Jude Law'ga, ei teadnudki, et teine on veel.

      Kustuta
  3. Võrnol pidi uus kaaslane juba olemas olema.
    Eestis pole neljakümneviiesel naisel sugugi kerge uut kaaslast leida, kuna selles vanuseklassis vabad mehed otsivad 20 a nooremaid kaaslasi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen üsna kindel, et uuele kaaslasele näidatakse end suhte alguses ainult parimas valguses. Ja see, kui hästi ühel paaril esimestel kuudel läheb, ei olegi nii suur näitaja. Tehku see 20 aastat kooselu järele, mis Hannesel Häliga oli ja vaatame siis kui palju kodusoojust ja silmasära seal järele on jäänud.

      Muide, Eestis on naiste ja meeste tasakaal paigast ära, ma ei viitsi praegu statistikat välja otsida, aga võrreldes teiste Euroopa riikidega on Eestis suht vähe mehi. Riskikäitumist on lihtsalt nii palju, et paljud saavad noorelt hukka. Ja see viibki omakorda olukorrani, kus igal suvalisel jorsil on alati naisi jalaga segada, aga igati kenal ja toredal naisel võib olla raske kaaslast leida. Seda enam kui vanus on... noh üle 25.

      Suure vanusevahega suhted on veel täitsa omaette teema, Eestis ei vaata keegi eriti viltu kui naine on mehest tunduvalt noorem, igaüks teab selliseid paare. Kanadas ei ole see absoluutselt levinud, no eks erandeid ikka leidub, aga üldiselt peetakse seda ikka täiega veidraks kui naine on liiga palju noorem.

      Kustuta
  4. Väga hästi sõnastatud Anu ja mullegi meenus raamat Alfie selle postituse lugemise peale.

    VastaKustuta
  5. Mina ka kirjutan Anu jutule täiega alla!!!

    VastaKustuta
  6. Väga väga väga hea postitus!

    VastaKustuta