30 august, 2017

Jumalik juustusai

Mul on viimastel nädalatel nii hea olla olnud, et võiks juba vähehaaval asjalikuks hakata. Matt oli ka täna kodune, mõtlesin, et kokkaks siis midagi. Hommikul käisin aia tagant põldmarju korjamas, tegin toormoosi ja nende kõrvale pannkooke. Kui viimane pannukas ümber keeratud, hakkas süda pahaks minema, pea ringi käima ja pilt eest ära minema. Matt pani mu põrandale pikali, tõstis jalad üles ja nentis, et minestamine pidi rasedatel suht tavaline olema, eriti kui nii palav on. Nojah siis. Hea, et nägupidi pannile ei kukkunud.

Pikutasin siis mõnda aega diivanil, jõin vett ja guugeldasin retsepte. Mul oli juba ammusest ajast üks saiaretsept ära salvestatud, aga kuna selle valmistamisõpetus tundus jube keeruline, lükkasin küpsetamist aina edasi.

Mind üldiselt hirmutavad sellised juhendid, mis soovitavad taigna rullida "45x15 cm ristkülikuks". Võta või mõõdulint kõrvale! Ja kui edasi läheb ka nii, et lõika sedapidi ja siis teistpidi ning lao neid tükke siia-sinna, kusjuures lõpuks peavad need mingite klotsidena vormi minema, tekib selline tunne, et appi, liiga keeruline!

Aga tegelikult ei olnud üldse keeruline! Klotsid lõikasin suht silma järgi ja vormi ladudes sain aru, et halloo, see on ju pärmitainas - ükskõik, mispidi laod, vorm kerkib nagunii täis! Tegelikult tulebki neid kuubikuid suht täpselt, mingit üleliigset ruumi ei jää.


Retsept soovitas "kuskile sooja kohta" kerkima panna. Meil on siin täielik leitsak, 33 kraadi täna. Igal pool on "soe koht", pärmitaignale väga meeldis.

Teil pole aimugi kui hea see sai on! Alustuseks püüdke ette kujutada sooja juustusaia lõhna, mis ahjuukse vahelt koos küpseva küüslaugu aroomiga välja immitseb! Ohhhhh... Sõime kuumalt kohe pool pätsi supi kõrvale ära ja kuigi kõht sai rohkemgi kui täis, ei suuda ma üldse vastu panna ja käin muudkui tükikaupa juurde lõikamas. Mulle meeldib külmalt vist isegi veel rohkem!

Retsepti tahate? SIIT saab.

11 kommentaari:

  1. Ee..., vabandust, kas poleks lihtsam rullida tainas lahti, raputada täidis peale ja keerata uuesti rulli ja sellisena siis vormi panna? Kerkib see asi ju nagunii igas suunas, ei jää sellisest "kubismist" seal vormis küll midagi järele. Ja iseasi, kui oleks veel juustuKANGID, aga riivjuust? Ja ma paneks sisse veel hallitusjuustu ja raputaks juustu saia peale ka (juustu pole kunagi küllalt) :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ütleks, et lõikamine oli isegi lihtsam kui rullimine, kuigi kirjeldus tundus keeruline. Lõppkokkuvõttes vahet pole, võib ilmselt igatmoodi teha.

      Kustuta
  2. Kas sa tead, milline on Bostoni kook? No siin nimetatakse seda ka pidusaiaks, aga mina sain retsepti ühest vanast Soome ajakirjast, Kotiliesi või mis tan'd oligine. Põhimõte oli lihtne - rullid pärmitaigna lahti, määrid peale võid ja raputad vahele südamest kaneeli ja suhkrut ja rullid kinni. No natuke sarnane nende kanapeedega, eksole. Siis lõikad rullist juppe ning laod nad püstipidi suure vormi sisse. Ja kui küpseb, siis on pealt selline siiruviiruline. Sisuliselt kaneelisaiake, muudkui suur ja kõik ühes tükis, aga need tükid siiski eralduvad kergelt üksteisest. Peale võis veel mooniseemneid raputada.
    No ja nii kui ma kanapeesid tegin juustu ja pipraga, nii ma kujutan ette, et seda kooki saab samuti teha juustuga ja küüslauguga. Oleks ehk veel eriti huvitav, peale aga võiks, kuna tegemist soolase asjaga, raputada lina- või seesamiseemneid.

    VastaKustuta
  3. Raseduse ja beebide kõrvalt avastavad väga paljud kokanduse. Sul juba ju see soolikas nagunii olemas, seega ootame põnevusega, mis retsepte Sa tulevikus avastama hakkad :p Eriti kui on selline nunnu, kes päevas teeb lõunaund 4 tundi :D

    VastaKustuta
  4. Anonüümne30/8/17 09:30

    Ideee järgi ei peaks seda üldse lõikama, vaid lõõtsana kubistliku küpsetamise eesmärk on toote rebitavus. Juustuga ma ei olegi teinud, aastaid meie lemmik olnud magusa küpsetisena nii kaneeli- kui kardemonivariandis. Niimoodi on küll ideaalselt rebitavate kihtidega, mõnus sotsiaalne söömine ümber laua (piruka):). Vb juust "kleebib" kihid rohkem kokku ja vaja lõigata?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Me ei saanud sellepärast rebida, et sai oli just ahjust tulnuna tulikuum ja me ei suutnud oodata, kuniks nii palju jahtub, et sõrmi ära ei põleta :) Muidu on see väga hästi rebitav, jah!

      Kustuta
    2. Anonüümne31/8/17 08:59

      Selge, tõsine argument! :))

      Kustuta
  5. Hea Marinarasse kasta ;)

    VastaKustuta
  6. Ei no ma tegelikult ise teen neid lõõtsasid alati tunde järgi - peaasi saada mingid ruudu-ristküliku laadsed tooted, mida kõrvuti laduda. Ei pea nad olema ei ühes suuruses ega mingis kindlas suuruses. AGA kui ma peaks niimoodi retsepti kirjutama, siis tekitan nii palju segadust ja jube palju lisatööd endale küstimustele vastamise näol.. :D :D
    Suurepärane, et sai meeldis! Sa kirjeldasid seda kõike nõnda isuäratavalt, et tekkis endalgi isu taas..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See sai on tõesti nii hea, et ma juba iga kahe päeva tagant küpsetan, kogu aeg nõutakse. Vabalt võiks iga päev ka teha, sest päevaga saab alati otsa, aga juusu ja või koguse peale mõeldes... Imeline retsept!

      Kustuta
  7. Appi see juustukas on ju killer! NII HEA!!! Appi! ;)

    VastaKustuta