03 august, 2017

Puhkus

Mul tuli ükspäev meelde kui väga ma kondenspiima armastan! Lihtsalt sellepärast, et köögikapis oli üks purk ja mingil hämaral põhjusel polnud ma seda veel ära söönud. No tegelikult oli küll kaks, üks neist vene poest toodud keedetud kondenspiim, teate see pruun, aga see osutus mingiks kummaliseks plägaks, mil polnud õige asjaga kohe mitte midagi pistmist. Aga tavalist kondenspiima müüakse siin igal pool ja see on täiesti õige maitsega ka. Mul sellepärast tuli meelde, et sõin praegu kuskil veerand purgitäit ära ja võtsin seejärel tüki arbuusi ning imestasin, et mis selle arbuusiga üleöö juhtus - eile oli küll magus?! Vale järjekord vist.

Suvi on ikka nii mõnus! Kõigepealt muidugi sellepärast, et meil ju ei saja suviti üldse. Juuni keskpaigast saadik on iga päev täpselt sama ilm olnud, ainus muutus, mis hiljuti toimus, oli see, et temperatuur hüppas 25 pealt 30 peale.

Ja teine suursündmus oli lemmiksõbranna külaskäik. Tema on nüüd juba aastaid New York'is elanud, nii et meil ei ole tegelikult väga pikk maa üksteist vaatamas käia ja kuna Nanaimosse polnud ta veel sattunud, oli vaja see viga kiirelt parandada.

Võtsime plaani, et esimesel päeval oleme Vancouveris ja teisel sõidame Whistlerisse. Ööbisime Matt'i vanemate juures ja üle kahe päeva polekski seal vastu pidanud, sest ämm oli meile sellise söögilaadungi varunud nagu oleksime terve suguvõsaga tulnud. Ainult, et me tahtsime seal ainult magada ja saabusime õhtuti täis kõhuga. Külliki oskab vanemate inimestega ekstra sossu kah olla, nii et keset ööd keedeti talle värskeid kartuleid, sest ta oli korra jutu sees maininud, et New York'is neid eriti ei müüda ja tee peale kaasa suruti veel suur karbitäis pähklisegu, et me kahetunnise Whistleri sõidu käigus nälga ei sureks.


Whistleris mõtlesime rahulikult võtta, tegime Küllikist olümpiarõngaste kõrval kohustusliku turistipildi, käisime mu lemmikkohvikus ja sõitsime gondliga mäe otsa. Gondlisõit on päris äge, üles jõuab see kuskil poole tunniga ja vaade läheb kogu aeg ainult vingemaks. Selle mäe tipus on üks mu lemmikumaid matkaradasid, aga leidsime, et 3-4 tundi kõndimist oleks keset puhkust ikka liig mis liig ning otsustasime niisama mõnnamise kasuks.


Nanaimosse jõudmise ajaks oli Külliki juba mitu päeva kukeseentest rääkinud ja kohe esimesest poest me need ka leidsime. Neid jällegi New York'is eriti ei müüdavat. Ahhhhh, mul tuli kohe meelde, et ma pole vist Kanadasse kolimisest saadik kukeseenekastet söönud. Nii hea oli! Muus osas tegime kah ikka vana hea Eesti kombe kohaselt korraliku nuumprogrammi, küpsetasime vahvleid, lihapirukaid ja kaneelirulle. Lihapirukate ajal oli Matt ka kodus ja nendest pole isegi pilti, sest me sõime terve plaaditäie kolme peale nii kiiresti ära, et ei jõudnud vahepeal sõrmigi puhtaks pühkida. No ja siis käisime veel mustikakaaiandis, mis nagu hiljem selgus, oli alles esimest päeva sel hooajal avatud - jällegi õnnekas - niii head marjad olid! Seal on põõsad minust kõrgemad, ei pea kükitama ega vaeva nägema. Marjad on hiiglaslikud! Korjasime kõhu täis, panime osa sügavkülma ja ülejäänud läksid hommikul pudru peale ja õhtul koogile kaunistuseks.

Aa, just - Brita kooki tegin ju jälle! Külliki käis hea idee välja, et ei peagi ju kahte kihti panema, võib ühekordseks jätta, on lihtsam süüa ja väiksemad portsud. Väga loogiline! Laupäeva õhtul tulid Nanaimo sõbrad külla ja Brita läks nagu tulisele kerisele.

Lõpuks käisime veel liivalosside võistlust vaatamas ja oligi nädal läbi nagu niuhti. Külliki arvas ka, et paariks kuuks võiks vabalt veel jääda, meil jäid pooled jutud veel rääkimata ju.

12 kommentaari:

  1. Anonüümne3/8/17 20:36

    Need kaneelirullid näevad väga isuäratavad välja. Kas oleks võimalik retsepti saada? (Ja ega Brita retseptist ka ära ei ütleks - või on need äkki kuskil vanemates postitustes juba olemas?)

    Mul on muide telefonis Weather appis Vancouver kui üks unistuste sihtkoht salvestatud ning iga nädal ikka vaatan ja kadestan. Viimase kolme-nelja nädala jooksul olen näinud vaid ühel päeval pilve tagant piiluvat päikest.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eesti suvega paistab, jah, midagi täitsa pahasti olevat viimasel ajal.

      Ikka saab retsepti, aga kuna mul on oma retseptifail, mida vastavalt vajadusele täiendan ja kohendan, siis kogused on juba kohalikeks tehtud ehk dl asemel cup ja C asemel F. Neid saad muidugi suht lihtsa vaevaga tagasi teisendada neti abil. Minu retseptis on kuivpärm, sest siin tavalist ei müüda ja kuivpärm on mul alati kodus olemas. Eestis kunagi ei kasutanud seda, aga praegu tundub, et mingit vahet ei ole. Seda peab ka teisendama, et värske pärmi kogust saada).



      Kohevad kaneelirullid

      12 g kuivpärmi, ¼ cup käesooja vett, 100 g sulatatud võid, 1.3 cup piima, 0.4 cup suhkrut, veidi soola, 4 cup jahu.

      Täidis
      sulatatud võid, suhkrut, kaneeli.

      Lahusta pärm soojas vees. Sulata või. Lisa toasoe piim, sool ja suhkur ning vala segu pärmi hulka. Sõtku juurde jahu, kuni saad ühtlase taigna. Kata taignakauss rätikuga ja lase tund aega kerkida. Küpseta 420F ahjus 10-15 minutit.



      Brita kook maasikatega

      Põhi:
      2/3 cup toasooja võid (vahusta suhkruga kohevaks), 0.5 cup suhkrut, 3 munakollast (lisa vahustades või- ja suhkrusegule), 0.8 cup jahu, 2 tl küpsetuspulbrit , 0.4 cup piima

      Kate:
      4 munavalget (toasoojad!), 0.5 cup suhkrut, vaniljet, mandlilaaste

      Vahele:
      Vahukoort (suhkru ja vaniljega). Võib lisada toorjustu või kohupiima.

      Kata väiksem ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri tainas sinna peale (märja käega siludes). Määri kate ettevaatlikult ahjuplaadile eelmise taina peale (mul tuleb sellest kuskil poole ahjuplaadi suurune kogus). Puista peale mandlilaastud. Küpseta 370-kraadises ahjus, kuni beseekiht on kergelt kuldne ning alumine kiht läbi küpsenud. Võta tordipõhi ahjust välja, lase jahtuda ja lõika portsjoniteks. Igale portsjonile kaks kihti kooki, vahele maasikaid ja vahukoort, peale maasikaid ja tuhksuhkrut (võib lisada vahkoort ja röstitud mandlilaaste).

      Kustuta
    2. Anonüümne5/8/17 17:57

      Suur tänu! :)

      Kustuta
  2. Mis su lemmik matkaraja nimi on?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. High Note Trail. Lähed selle tavalise tõstukiga mäe otsa, sealt juba näed lahtist istuktõstukit, mis viib veel kõrgemale (selle tõstuki pealt on kõige ägedamad vaated ka) ja sealt algabki rada. Vastupäeva soovitatakse seda teha. Alguses on natuke kivide peal turnimist, aga edasi väga mõnus rada, vaated on uskumatult vägevad, hästi vaheldusikas ka, maastik ja vaated muutuvad palju kordi. See on pigem sügisene matk, rajale lubatakse alles augustist. Praegu paistis seal ikka päris palju lund olevat veel, pead guugeldama, kas juba saab matkata.

      Kustuta
  3. Mis poes neid kukeseeni on? Ma igal aastal otsin... paar aastat tagasi sain Costcost aga rohkem pole näinud neid seal. Aitäh :)

    VastaKustuta
  4. Sirje Kiin oma ameerika-raamatus kirjeldab sellist asja:

    Sirje Kiini laimikook (Florida Key lime pie)


    2 purki suhkruga kondenspiima
    4 munakollast (või 200 g maitsestamata jogurtit)
    1 pudel ehk 250 g laimimahla või värsketest laimidest pressitud mahla
    400 g digestiivküpsiseid
    200 g võid või margariini

    Purusta küpsised, sulata või, sega taignaks ja laota tihedalt surudes laiale koogivormipõhjale.
    Sega munakollased või jogurt kondenspiimaga, seejärel sega ettevaatlikult pidevalt segades laimimahl. Segamise ajal on tunda, kuidas koogitäidise mass tihkemaks muutub. Sega mass hästi ühtlaseks ja vala koogipõhjale laiali. Pane külmkappi ja hoia üleöö. Serveeri järgmisel päeval kas niisama või vahukoore, vaniljejäätise või beseega.
    Soovi korral võib veel kaunistada laimilõikudega.

    Valmimise järel peakski teda külmkapis hoidma, sest ühelt poolt jube magus, teiselt poolt jube hapu, aga kokku saades väga nämm. Hea lihtne teha ka.

    VastaKustuta
  5. Aa, ma tegin korra ka poole kogusega, sest sööjaid oli vähem. Maitse oli ikka sama hea.

    VastaKustuta
  6. Anonüümne10/8/17 18:26

    Ma nüüd broneerin lennupileteid Vancouverisse detsembri lõpuks. Kas linnas tehakse ilutulestiku ka?
    Teeme mehega see aasta rannapuhkusest pausi ja puhkame hoopis talves. Tundus kihvt idee. Lennupiletid ka hetkel odavad. Edasi tagasi saab 600-800.eurot. Oleneb mitu ümber istumist teha.Mida me peaksime Vancouveris kindlasti külastama? Otsin veel ööbimist linnas.Saame 3.nädalat Vancouveris seigelda.Päikest

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ilutulestik tavaliselt ikka on, jah. Aga kuna talvel on vihmahooaeg, siis paki kindlasti kummikud ja vihmakindlad riided kaasa, sest tõenäoliselt sajab sõna otseses mõttes iga päev. Sellisel hallil ajal on keeruline vaatamisväärsusi soovitada, sest kõik on hall, pilvede tõttu erilist vaadet kuskilt ei ole. Detsembris tasub kindlasti Whistlerisse minna (no sinna tasub aastaringselt igal ajal minna), seal talvel ei saja, see on kõrgemal, nii et Whistleris on lumi. Nii et loodetavasti meeldib teile suusatada-lumelauda sõita, seda saab detsembris küll iga päev teha.

      Talvel muidugi aegajalt juhtub vihmavabasid päevi ja lausa päikest ka vahel, aga selle peale otseselt loota ei tasu, muidu võib juhtuda, et peab pettuma.

      Kuhu minna - blogi paremal pool ääres on link nimega Vancouver, seal on kõik külastamist väärivad kohad koos kommentaaridega üles loetletud. Akvaariumisse ma soovitaks vist kõige rohkem.

      PS! Ümberistumised ei aita alati raha kokku hoida, sest söömise peale läheb lennujaamades päris palju raha (oleneb muidugi kui suur see hinnavahe erinevate piletite vahel on).

      PS! Ööbimine otsi kindlasti skytraini lähedusse, see annab NII suure ajavõidu ja mugavuse. Kui AIrBnB kaudu otsid, siis see on kindlasti kuulutusse lisatud kui skytrain on lähedal. Enamik vaatamisväärsusi ja muidu huvitavaid kohti on kesklinnas ja selle vahetus ümbruses ja kui elukoht on kaugemal, on veidi tüütum seigelda. Talveks peaks igasugu kohti saada olema, siia ei ole detsembris väga suurt tungi, enamik turiste tahavad suvel tulla kui kuude kaupa üldse ei saja. Aga ma arvan, et majutust ei ole sul mõtet veel praegu ära broneerida, kuu-kaks ette on täiesti piisav.

      Kustuta
  7. Anonüümne10/8/17 19:58

    Aitäh nii detailse info eest. Hakkan kohe googeldama.

    VastaKustuta