25 august, 2017

Teine kuu (hirmutav)

Arsti juures tekkis korraga nii palju positiivseid emotsioone. Tema oli esimene, kellega oma suurt uudist jagasime ja jagatud rõõm on ilmselgelt alati topelt. Eriti rasedana. Kõigile paistab hirmsasti meeldivat kui inimesed lapsi saavad!

Kuna aega oli, otsustasime kohe ümber nurga asuvas laboris ka ära käia, et vere- ja uriiniproovid tehtud saaks. Jällegi - kõik kohe nii rõõmsad, et oh kui vahva, palju õnne, kas see on teil esimene jne. Vabandati ette ja taha, et nõelatorge on nüüd korraks valus. Ütlesin, et pole hullu midagi, see laps peab lõpuks ju kuidagi välja tulema ja see saab ilmselt veits ebamugavam olema kui nõelatorge. Seejärel vabandati veelkord, et raseduse esimene verevõtt on päris suur, kaheksa ampullitäit läheb vaja.

Kui vereproov tehtud, anti uriinitops, millega ma uhkelt vetsu kõndisin. Nii tore päev - okserohtude retsept olemas, täitsa kogemata sai oma arsti ka nähtud, nüüd vere- ja uriiniproovid tehtud, rase olemine polegi nii keeruline!


Pissisin topsi, seejärel pühkisin... ja paber oli täiesti verine! Mitte lihtsalt natuke määrdunud, vaid konkreetne erepunane veri. Võite ette kujutada, mis tunne see oli...

Sõitsime vaikuses koju. Matt küsis, et kui palju verd täpselt ja mis värvi ja kas kuskilt valutab. Ei valutanud. Aga kuidas sa seletad vere hulka paberil? Punane näeb valgel taustal ka väikeses koguses dramaatiline välja, rääkimata natuke rohkemast.

Matt pakkus, et lähme arsti juurde tagasi, arst saab läbivaatuse teha ja siis on teada, kas emakakael on kinni või mitte. Kui peaks lahti olema, polevat enam midagi päästa. Kliinikus aga ultrahelimasinat ei ole, mis tähendab, et me ikkagi ei teaks, kas embrüo on kinnitunud emakaseinale või jäi kuskile munajuhasse kinni ja areneb nüüd vales kohas. Kui läheks EMO'sse, peaks ilmselt mitu tundi järjekorras istuma, aga vähemalt saaks kõik vastused kätte.

Mina ei tahtnud mitte midagi teha. Tõmbasin dressid jalga ja viskasin voodi peale pikali. Mõtlesin, et kui rasedus ei taha püsima jääda, pole sellest võimlemisest nagunii mingit kasu, parem olen siis juba kodus, puhkan ja lihtsalt vaatan, mis saab. Lõpuks otsustasime, et lähme ikkagi arsti juurde tagasi.

Arst rääkis täpselt sama juttu, mida juba kodus kuulnud olin, pinnis verekoguse täpse hulga kohta (vandusin endale, et kui veel peaks juhtuma, teen sellest kuradima paberist pilti), vaatas mind läbi ja kinnitas, et emakakael on ilusti kinni. Huu, kergendus! Veel ütles, et üleliia ei maksa siiski rõõmustada, sest fakt, et hetkel kõik hästi on, tähendabki ainult seda, et hetkel on kõik hästi. Ühtlasi arvas, et kuna mul valusid ei ole, pole vähemalt esialgu põhjust kahtlustada, et rasedus emakaväline oleks ja ultrahelisse pole tingimata vaja minna. Ootame ja vaatame.

Aga et me mõne nädala pärast Euroopasse pidime lendama, tegi muidugi meid kõiki murelikuks. Reisi ära jätta me ei tahtnud. Emakavälise raseduse tõenäosus ei ole kuigi kõrge, pealegi kui suur on võimalus, et mul just lennukis suurem verejooks ja valud algavad? Matt oli natuke rohkem mures ja ütles, et kõige kehvemal juhul suren ma sinna lennukisse lihtsalt ära, sest ookeani kohalt ei ole kuskile hädamaanduda ka.

Samas valusid mul ju polnud. Ja vabalt võis kõik kõige paremas korras olla, lihtsalt väikese veritsusega. Ei pea tingimata alati nii olema, et kogu sitt just mulle kaela langeb!


Ja mis juhtus, oli see, et järgnevate nädalate jooksul toimus samalaadset veritsust veel neljal korral. Juhtus Kanadas, juhtus lennukis ja juhtus Eestis. Minu roosiline plaan, et saan kodumaal pere ja lähemate sõpradega beebiuudist jagada ning kasutada oma ainsat võimalust neile näost näkku öelda, sai ilmselge ja fataalse tagasilöögi. Ma ei öelnud mitte kellelegi. Eestis õnneks keegi ei teadnud, et üritasime last saada.

Kanadas elavatele sõbrannadele olude sunnil valetasin. Küsimise peale ütlesin, et ei ole uudiseid. Ja tundsin ennast seejuures jube sitasti. Ma olin tahtnud neile kohe öelda kui teada saan, aga enne kui kellegagi rääkima juhtusin, oli esimene draama juba toimunud.

Teate, kuidas raseduse viimastel nädalatel kõik helistavad ja küsivad, et noooh, kas varsti minek? Ja nii iga päev! Minu meelest kõik rasedad kurdavad selle üle... Aga pinnimine ei ole ainult lõpuprobleem!

Kui beebit planeerid, hakkavad kõik, kes olukorrast teadlikud, pidevalt küsima, et kuidas läheb/mis uudist/oled juba rase? Esimesel kuul on tore, teisel kuul enam-vähem, aga kuskil kolmandast kui asi juba endale ka muret hakkab tegema, muutub natuke tüütuks. Sest iga sõber küsib korra nädalas. Ja ütleme, et viis tükki teavad. Mis teeb iga nädal viis korda seletamist, et veel ei ole rase, vot ei tea, miks see nii kaua aega võtab. Kõigil on ju huvitav kaasa elada - täitsa arusaadav!

Pärast esimest veritsust sain aru, et kui raseduse avalikuks teeksin, tahaksin ka muret jagada, sest vastasel korral peaksin vähemalt osaliselt ikkagi valetama! Ja kui teised verejooksudest teaksid, toimuks pidev küsimine veel suurema intensiivsusega, sest siis oleksid ka nemad mures! Mul endal oli väga raske peast välja saada, et midagi võib pahasti olla ja arvestada pideva võimalusega, et rasedus võib katkeda. Ma ei oleks suutnud iga jumala päev seda veel teistega arutada. Ja see oli miski, mida ma enne rasedaks jäämist üldse ette ei osanud kujutada.

13 kommentaari:

  1. Anonüümne25/8/17 10:08

    See on lihtsalt kohutav. Ise läksin ultrahelisse emaka vaheseina otsima aga tuli hoopis välja, et 4 nädalat rasedust. Oi kui õnnelik ma olin. Järgmine päev aga sõitsin bussiga ja too põrutas aukudest läbi nii, et mul käis valujutt kõhust läbi. Paar tundi hiljem tuli verd ja mitte vähe. Samal õhtul kiirustasin EMOsse ja võeti kohe haiglasse sisse. Järgmine päev (23.08) öeldi, et rasedust 6 nädalat ja emakakael suletud ning loodet ennast pole kuskil. Järgmine päev (24.08) öeldi, et 7 nädalat, lootekott on aga loodet ennast pole. Oh kui ahastuses ma olen. HCG langes 55 000 45 000-le. Põhimõtteliselt oleks nagu kõik. Täna aga leiti lootekotist loode mida eile veel ei olnud). Arst oli isegi nii imestunud. Mina ise kipun arvama, et õigus oli Tartul, kea ütles nädala algul raseduse suuruseks 4 nädalat. Igatahes sain ma nüüd natukene lootust juurde. Äkki läheb kõik ikkagi hästi. Enne ultraheli veel ütlesin arstile, et kui ongi kõik, siis ma tahaks lihtsalt koju minna ja nädala oodata, et äkki lükkab emakas ise kõik välja aga näe, üks tegelinski otsustas end näidata. Kuigi kui isegi saad aru, et on kõik, siis ikka loodad, et äkki siiski

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Need esimesed kuud on ikka kõige närvesöövamad! Loodetavasti läheb sul ikka kõik hästi ja hakkab laps nüüd muudkui suuremaks kasvama.

      Kustuta
  2. Õnnesoovid! Ma loodan, et rasedus jätkub ilusti ja (ma tean küll, et lihtne öelda aga raske teha, kuid) proovi vähem muretseda! :)

    Ma olen selline kinnine, ka kellelegi ei öelnud midagi enne kui 3-4 kuud läbi sai mõlema raseduse puhul. Kui hiljem paar muret oli, siis ka ei rääkinud. Ainult madalast vererõhust rääkisin, sest lihtsalt paha oli teise raseduse ajal pidevalt. Mind ka kuidagi häiris see, et üks küsib ja teine küsib jne. Ja lõpupoole keelasin endale helistamise üldse ära :D Mõlemad poisid läksid tähtajast 4-5 päeva üle, jõua siis igaühele öelda, et ei pole veel sündinud ja ei ole veel märkigi, et sündida tahab :D

    VastaKustuta
  3. Tore, et teil kõik ikkagi hästi! :) Me üritanud juba 2 aastat ja noh alguse sisse jäi üks katkemine ka kahjuks, sai isegi südamelöögid ära nähtud jne, seega eriti ränk läbielamine oli...

    Praegu jookseme arstide vahet, mehel kõik tulemused korras ja mina igalepoole analüüsidele kirjas. Seega, vedas, et teil niiruttu õnneks läks ja tore, et beebiga kõik ikka korras!!!

    VastaKustuta
  4. Seda emotsionaalset rännakut on äärmiselt põnev lugu. Hoian teile pöialt!

    VastaKustuta
  5. Anonüümne25/8/17 12:17

    Ohh, need veritsused.... Mul oli esimese rasedusega 12 algusnädalal vist 7 korda: alguses veidi vetsupaberil ja ühel hetkel sellist maksa moodi tükikestega. Päris hirmus aeg oli. Alguses jooksin kohe EMO-sse, hiljem suutsin oodata ka järgmise päevani et oma arstile helistada. Sellega on alati nii et võimalus katkemiseks 50:50. Minul läks kõik õnneks ja seda veritsuste-asja ei osatudki mulle seletada.
    Hiljem olen sellest üsna palju rääkinud ja tuleb välja et seda tuleb palju tihemini ette (ja ei tähenda kohe katkemist) kui me arvatagi oskame.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõigi selliste asjadega on nii, et kui rääkima hakata, selgub, et paljudel on sama jama olnud, aga keegi ei taha oma tervisehädadest esimesena rääkida. Sellepärast ma tahtsingi kõik ausalt kirja panna, et teised, kel samuti rasedus ainult lust ja lillepidu pole olnud, näeksid, et see ei ole nii haruldane.

      Kustuta
  6. Issand Anuke, palju jõudu sulle!

    VastaKustuta
  7. Mul veritses esimesed 4 kuud. Olin voodirežiimil. Kui esimene veritus oli 7 nädalal, siis arvasin ka, et katkes ära. Järgmine päev oli nkn arsti aeg ja siis oleks asjale kinnitust saanud. Aratil selgus hoopis, et rasedusega kõik korras, aga emaks on verevalum, mis siis seda veritsust põhjustas. Pidingi kodus lebama, et val rohkem veritsema ei hakkaks ja loodet endaga kaasa ei tõmbaks. Oli ikka jube aeg küll. Seetõttu olin mina ikka väga kaua kapirase. Isegi sõbrannadele ütlesin 5.ndal kuul alles, kuna kõhtu polnud, siis keegi aru ei saanud ja kui kuhugile kutsuti, siis ütlesin, et olen haige. Peab ütlema, et minu puhul oli rasedus ikka haigus küll.
    Samas nüüd kui oma plikat vaatan, siis oli seda vaeva väärt. Lihtsalt ta jääb üksikuks lapseks, sest rase mina rohkem olla ei taha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Neli kuud on ikka väga pikk aeg... Kusjuures ma alati mõtlen, et kuidas need rasedad hakkama saavad, kel väikesed lapsed kodus. Siis ei saa ju rahus põdeda, kogu aeg tahab keegi tähelepanu, päris raske ilmselt.

      Kustuta
  8. Anonüümne26/8/17 23:46

    Mul on olnud rasedustega sellised verejooksud, et ma arvasin, et midagi hästi seal olla ei saa. Ikka verd on lahmanud. Korra oli hematoom ja teisel korral peetus üks kaksikutest ja sama rasedusega veidi veel hiljem toimus veel suurem verejooks uuesti. Lisaks sellele olen riskirase ja et rasedust lõpuni saaksin kanda, tehakse enne 15.nädalat üks narkoosiga sekkumine arstide poolt. Seetõttu olen alati pidanud oma rasedust varjama. Millest on tulnud palju pahandust, sest keegi ei mõista,miks peaks varajama. Aga see on olnud minu valik. Ei taha anda asjata lootust. Õnneks on mul kõik lõpuks hästi läinud.

    VastaKustuta
  9. Anonüümne4/9/17 22:46

    Mul on praegu neli eelkooli ealist last, aga sinna vahele ka 6 raseduse katkemist. Kõik katkemised esimese kolme kuu jooksul. Ma olen sellesse suhteliselt külmalt suhtunud: üle poole rasedustest pidigi katkema ja on isegi hästi, et katkevad (igasugu väärarendid loote arenemise algusjärgus). Lihtsalt proovisingi mitte lootma hakata enne, kui kolm kuud täis.

    VastaKustuta