30 oktoober, 2017

Kuus kuud täis

Ohoo kui tore nädalavahetus mul oli! Matt pidi teises linnas mingeid suuri eksameid tegema ja arvas, et ma võiks kaasa minna. Hotelli jõudes ütles check in'i tädi, et see tuba, kus me peatume, olevat tema lemmik, asub 17-ndal korrusel ja on imelise vaatega. Paljutõotav, eksole?! Mul on oluliselt tihemini juhtunud, et kui hotellil on mitukümmend korrust, saan mina ikka mingi kolmanda või nii ja kui broneerimislehelt tundub, et peaaegu igast toast peaks super vaade olema, vaatab minu aken vastasmaja seina või muud igavat. See on nagu autorendiga - Audi A4 or similar ei ole mitte kunagi Audi A4, vaid alati similar.

Järgmiseks tõmbas tädi sahtli lahti ja ulatas meile kaks paberkotikest, kummaski soe pähklite ja šokolaaditükkidega küpsis sees. Saate aru, neil on selline sahtel, mis küpsiseid soojana hoiab! Ühtlasi selgus, et need küpsised on kogu hotellis viibimise aja piiramatus koguses tasuta, mine ainult ja küsi! Viisakas kanadalane võib-olla tõesti piirduks ainult selle ühega, mis talle saabumisel anti, aga nahaalne rase ida-eurooplane käis küll iga kord leti juurest läbi kui vähegi alumisele korrusele asja oli.

Rasedus on selles mõttes tore, et täiesti vabalt võib näiteks keset ööd jäätist süüa, mingit süümepiina ei teki. Kõik normaalsed riided on nagunii lootusetult kitsaks jäänud ja rasedate omad tehakse õnneks sellised, kus on alati venimisruumi. Mul pole õrna aimugi, mitu sentimeetrit on raseduse ja mitu maiustamise tagajärjel juurde tulnud. Varsti tehakse see kohustuslik diabeeditest, siis võib muidugi juhtuda, et lõbus elu saab läbi.

Aga tuba oli tõesti vägev ja vaate osas üldse ei valetatud, isegi vannitoast oli vaade!


Ja kui ma esimese hooga arvasin, et ei raatsi toast välja minnagi, täiesti okei oleks rõdul peesitada ja küpsiseid süüa (sooja oli +17), muutus see kohe kui Matt leidis, et äkki ma võiks natuke beebiasju kokku otsida, sest suuremas linnas on teadagi parem valik.

Lapsesaamine on ikka täitsa sürr ettevõtmine. Mul on endiselt natuke raskusi mõistmisega, et see tüüp, kes mu kõhus põtkib, on päriselt olemas ja tuleb ühel hetkel välja. Ebareaalne! Päris oma beebi! Vau...

Kohaliku veebruaribeebide grupi esimene laps on juba sündinud, tuli 25-ndal nädalal, aga on senini õnneks kenasti kosunud. Vaatan neid pilte ja ei suuda uskuda, et mul on sama suur laps kõhus. Et tal on isegi küüned ja ripsmed, muust rääkimata. Ma pigem kujutan teda ette selle kummikaruna, keda esimest korda ultrahelis nägin. Selles staadiumis, kus neil on saba ning kõrvad pole veel kaelalt pea külge liikunud. Teoreetiliselt saan ju aru küll, et see pirakas tegelane, keda viimases ultrahelis nägin, arenes ikka sellestsamast kummikarust, aga... ma ei tea, mõistus ei võta vist veel hästi vastu.

Kuniks Matt eksameid kirjutas, käisin peaaegu kõik beebipoed läbi. Sain päris palju asjalikke asju, näiteks mähkmekoti. Paljudel emadel kipuvad need olema kirjud ja piltidega, aga mul oli algusest peale kinnisidee, et kuniks mina seda tassima pean, mitte laps, peab kott olema võimalikult neutraalne. Selline, mida ma ka muidu kannaks. Leidsingi! Ma ausalt öeldes ei kujuta ette, miks need kotid kõik nii suured on - kui palju träni ma siis ikka kaasa vean, aga rase sõbranna, kel juba kaheaastane mudilane olemas, ütles, et ärgu ma muretsegu, pigem jäävat ruumist puudu.

Mis võib olla tõsi, sest kui viimane kord koos kohvikus käisime, lasi seesama kahene ennast niimoodi täis, et kõik riided tuli seljast ära võtta. Kohvikust välja kõndis ta uhkelt ainult pampersis ja karvases talvevestis. Kotitäis vahetusriideid peab ikka kaasas olema. Soovitatavalt endale ka.


Beebipoodides müüakse selliseid imeasju, mille olemasolust mul varem aimugi polnud! Näiteks soovitavad kõik Nose-Frida't mis on rootslaste leiutatud vahend beebi ninast kollide väljaimemiseks. Sõna otseses mõttes imemiseks - õnneks on filter vahel. Olevat kõige geniaalsem asi üldse. Ma veel ei ostnud, loodan, et mul on nii perfektne beebi, kel polegi ninakolle (nali!).

Siis on sellised väiksed "mütsikesed", mida saab kasutada beebipoistel mähkmete vahetamise ajal, et nad sind suure kaarega täis ei kuseks. Neid ka veel ei ostnud.

No ja siis need nunnud kampsunid ja asjad, mis on kaks korda kallimad kui minu enda garderoobi kõige hinnalisemad esemed. Beebindus on ikka täielik äri! Endale veel ostaks sellise hinnaga, sest ma kannaks seda hilpu oma kõva kümme aastat, aga lapsele, kellele kampsik kahe kuuga väikseks jääb, tundub nagu mõttetu.

Ja kuigi lubasin endale, et ei osta mitte ühtegi mänguasja, sest esiteks ei lähe niipea vaja ja teiseks kindlasti kingitakse, leidsin öökulli, mille saab krõpsuga kas voodi või vankri külge kinnitada ja kui teda tõmmata, jookseb põrinal mööda paela üles tagasi. Nii nunnu! Ma lõbustasin ennast sellega terve pärastlõuna (rase teeb, mis rase tahab!).

Muudest uudistest nii palju, et mul sai hiljuti kuus kuud täis. Viimase nädalaga olen hakanud päriselt rase välja nägema, mitte lihtsalt nagu jämedavõitu vorst. Kõhul hakkab see iseloomulik kuju tekkima. Õnneks püsib naba täiesti õige koha peal, ei kipu väljapoole nupuks tulema. Seda ma natuke kartsin, sest minu meelest on kõige rõvedam tunne kui keegi su naba katsub ja kui ta välja peaks tulema, puutub ju kogu aeg miski sinna vastu. Ma oleks sunnitud legoklotsi naba peale kleepima, et jubedat tunnet vältida. Kujutate ette kui tobe ma siis välja näeks?!

Kaalu on senini lisandunud 4 kilo, aga suurem spurt on ilmselt alles ees, sest praegu moodustab laps sellest ainult kuskil 600-700 grammi. Matt, sindrinahk oli sündides pea 5 kilo, ma väga loodan, et poeg selles osas isasse ei ole...

15 kommentaari:

  1. Nii armas väike kõhuke!
    See tati imemise asi osta kindlasti- life saver!
    Need noku-mütsikesed jäta aga heaga poodi:)

    VastaKustuta
  2. Anonüümne30/10/17 08:19

    Jah, ninaaspiraator osta kindlasti! Seda läheb vaja täiesti ootamatult, sest mingil põhjusel haigestuvad lapsed alati hilisõhtul või öösel, igatahes just siis, kui sa pole selleks üldse ette valmistatud. Ja paha ei teeks ka jahedat soolaauru puhuv inhalaator, see on beebide ja väikelaste jaoks ikka täiesti geniaalne leiutis. Ja mitte ainult beebide - kasutasin seda ise ka, raseduse lõppjärgus, kui limaskestade tursed enam öösiti magada ei lasknud.
    Nokumütse meil ei olnud, ei teadnudki nendest, aga vaja pole ka läinud. Imekombel mind täis ei pissitudki.

    Beebiriiete hinnad on tõesti paras ulme. Osatakse küsida küll. Olen see, kes ei taha suurt raha välja käia kui asi ei jää käiku aastateks, aga selgus, et see kehtib ainult minu enda riiete kohta. Lapsele ostan üheks hooajaks silma pilgutama selga hilbu, mille hind mind minestama paneks kui tegu oleks mu enda hilbuga. Ja kui jõuab kätte väikelaste saabaste ostmise aeg, siis võib igasuguse mõõdutunde üldse nurka visata, vaatadki ainult kasutusmugavust, soojapidavust ja lapsesõbralikkust, hinda enam mitte.

    VastaKustuta
  3. Anonüümne30/10/17 10:16

    Jaa. Mind on täis pissitud ainult ühe korra :) Nüüd ma õpetan poissi pissima. No kuidas naised seda õpetavad, eks :p

    VastaKustuta
  4. Mind on tütar täis pissinud :D Aga ei mäleta, et poja oleks seda teinud.

    Ja nina-aspiraator on minu meelest ka täiesti hädavajalik asi. Ja inhalaatori ostsin ka kohe, kui esimene laps esimest korda nohusse jäi ja õhk mitte kuskilt läbi ei tahtnud käia. 6 aastat hiljem on see meie truu kaaslane :)

    Mul oli laste tite-eas no suhtkoht hiigelsuur mähkmekott. Selline, mida oli võimalik ühe luku abil ka suuremaks teha. Jube hea asi! Isegi 2 tunni jooksul võib kuluda mitu komplekti riideid, mähkmeid, endale rinnapatju ja mida kõike veel, mille peale enne ei tulegi, kui see puudu on :D

    Palju ultrahelisid ja muid uuringuid Kanadas tehakse korraliselt (mitte need, mida ise lisaks on võimalik valida)? Oled kuskil äkki kirjutanud isegi, aga mul pole meeles :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ultrahelisid tehakse kaks, 9ndl ja 20ndl paiku. Esimene raseduse suuruse tuvastamiseks ja teine looteanatoomia uuringuks. Kui esimesel midagi väga kahtlast peaks olema, vaadatakse 12ndl paiku korra uuesti. Mind on lisaks korralistele uuringutele arstidest sõbrad uurinud, sest neil on hea harjutada ja mul on tore last näha.

      Veeniverd on siiani võetud vist 3 korda (plaanilised) + Panorama, mille eest me ise maksime.

      Uriiniproov tuleb anda iga kord arsti juures käies, siiani olen korra kuus pidanud käima, mingist hetkest tahetakse iga kahe nädala tagant näha ja lõpus igal nädalal. Vererõhku mõõdetakse ja kehakaalu kontrollitakse ka igal arstivisiidil. Ja doppleriga kuulatakse südamelööke.

      Günekoloogiline läbivaatus tehti ainult esimesel korral, kõigil rasedatel kontrollitakse suguhaiguseid, bakteriaalset vaginoosi ja seent.

      Kustuta
  5. Kas Kanadas titeriiete ja -tarvikute taaskasutus ka levinud on?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oo, vägagi! Palju on FB gruppe, pluss Craigslist ja Kijiji ning muud sellised saidid, kus kogu träni liigub. Ja kasutatud asjade poed muidugi ka. Ma olen enamik titeriideid kasutatuna ostnud, kiiret ju pole ja niimoodi aegamisi leiab väga korralikke ja ilusaid asju. Riided on uuena minu meelest jube ülehinnatud, seda enam, et beebid kasvavad kõigest väga kiiresti välja ja kõik need ilusad asjakesed saavad paratamatult okseseks-kakaseks-piimaseks.

      Vankrit ja turvatooli tahtsin tingimata uuena, igasugu beebikiigud, mängukaared, mängulauad oleksin nõus kasutatuna ostma, aga järelturul on ainult need kõige kirjumad saadaval, nii et tulevad samuti uuena, sest ma tahan neutraalseid toone. Loodetavasti ei jää meil esimene laps viimaseks ja lõpuks saavad kõik need asjad ikka korralikult läbi kasutatud.

      Kustuta
  6. Kuna su mees on ikka meditsiinitaustaga, siis küsin sinult, mida tema gripivaktsiinist rasedale arvab? Sa oled teinud? Olen kuulnud nii palju vastakaid arvamusi, nii meditsiini kui tavainimeste käest ja no ei oska otsustada...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tema soovitab teha, sest gripp pidi sündimata lapsele ohtlik olema.

      Kustuta
  7. Me peatusime ka ühel korral hotellis, kus anti värskelt küpsetatud küpsised ning vaatasin samamoodi nagu ilmaimet. Jube head olid küll ja see on muidugi kaval nipp, sest sellisesse hotelli läheks veelgi.

    Su raseduskõht on väga armas. Kas enesetunne on kuidagi raskem? Kas kõht on takistanud mingeid igapäevaseid toimetusi ka juba? Ma eeldan, et mitte, sest sa näed endiselt väga väike välja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõhtu ma absoluutselt ei tunne veel, lihtsalt välja näeb suurem (mis on iga kord ehmatav kui peeglisse vaatan või trepist alla minnes enam varbaid ei näe). Kuidagi raskem olla küll ei ole, natuke vähem võhma vist on, aga see on ehk rohkem sellest, et ma ei käi enam jooksmas ega ole muidu füüsiliselt eriti aktiivne.

      Kustuta
  8. Ma ei ostnud muud kui ultraheli inhalaatori (vaikne), igasugused ninakolli imurid jms tundusid mu jaoks liiga invasiivsed ja kohutavad. Laps siiani ei oska nuusata (4,5 a), aga oleme kenasti hakkama saanud. Tema puhul oli veel siuke tore asi, et pea kunagi ei oksendanud piima välja, ei pidanud krooksutama ja vahetusriideid läks ka vaja mõned üksikud korrad. Mähkmekotti ei ostnudki, toppisin mähkmeid käekotti. Lutti ega lutipudelit laps ei tunnistanud, kogu see kaadervärk jäi ka õnneks ostmata. Võib aru saada, et mulle asjad ei meeldi :D Ja see aeg läheb nii kiiresti, pärast kõik asjad lihtsalt seisavad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen ka selles osas minimalist. Kui esimese kahe lapsega sai ikka kodust välja minnes igasugust kraami kaasa võetud, siis nüüd nelja lapsega vaatan, et kõik lapsed ikka kaasa saaks ja püüan ikka kõige noorema jaoks mähkmed ka tasku pista (alati ei tule välja). Kuigi meil on majas pikalt olnud väikeseid inimesi, siis lutipudeleid pole selle aja jooksul ühtegi olnud. Ilmselt oleks mugav muidgui jätta laps aeg-ajalt maha, aga ma olen võtnud loomulikuna seda, et ta on mul vähemalt pool aastat jutti kogu aeg ja igal pool kaasas. Ja igasugune rinnapiima pumpamine tekitab ka minus õõva. Lihtsam on lasta lapsel endal pumbata, piima ei pea soendama, ei pea pelgama, et on halvaks läinud jne. Aga no kui on ikka terve mõistuse säilimiseks aeg-ajalt vaja titest eralduda, eks siis tuleb ikka ette võtta.
      Ja sellega ei ole mina ära harjunudki, ka neljanda raseduse ajal tundus täiesti ilmvõimatu, et seal kõhus elabki päris inimene. Enne ei suutnudki ette kujutada, kui ära sündis ja nii iga kord.

      Kustuta
  9. Parimad ostud:
    hõlmikbodyd, rohkelt piimalappe, turvahällirattad, beebikiik, lamamistool, kiire temperatuuri mõõtja, lambanahk (kasutasime vankris ja hiljem kelgutamisel.
    Mõttetuimad ostud:
    lutipudeli soojendaja, rinnapump, lutipudelid, ninapump, tite küünekäärid (neid varu pigem siis kui vajadus tõesti tekib).

    VastaKustuta