07 november, 2018

Saia-maias

November on täiesti mõttetu kuu, mitte midagi ei toimu. Jõuludega on kah nagu natuke vara alustada, aga mul pole ühtki muud ideed. Panin kuuselõhnalise küünla põlema ja kohe läks mõnusamaks. Minu poolest võiks ilm isegi veel hämaramaks ja vihmasemaks muutuda. Aga küll jõuab!

-

Küpsetasin Kihnu lihapirukaid. Õlis! Appi kui head. Retsept ütles, et "tõsta tainas üle täidise, suru ääred tugevalt kokku ja anna pirukale palli kuju". Võimatu! Plödistasin, mis ma plödistasin, hakkama ei saanud. Ääred vajusid lahti. Jahu panin vähem kui retseptis ette nähtud, võib-olla sellepärast? Lõpuks mõistsin, et absoluutselt mitte mingit vahet pole, mis kujuga pirukas on! Maitse oli super ja nostalgia eest veel lisapunktid.


Kui jutt juba küpsetamisele läks, siis ei andnud mulle endiselt rahu, et võiroosid esimesel korral päris sellised ei tulnud nagu lootnud olin. Tegin täna uuesti. Kasutasin sama retsepti, aga asendasin vee piimaga ning küpsetasin kõrgemal temperatuuril.

Kui saiad valmis hakkasid saama, avastasin, et nõudepesumasinast niriseb vett välja. Just hiljuti arutasime, kas peaks selle välja vahetama, sest väga mustad asjad või natuke kuivanud mustust kipub talle viimasel ajal üle jõu käima. Paistab, et masin tegi meie eest otsuse ise ära.

Põrandakuivatamise käigus läksid saiad täiesti meelest ära ja oleksid peaaegu kõrbema läinud, aga jõudsin nad siiski napilt päästa. 

Nii-ii head! Täpselt sellised nagu võiroosid olema peavadki.

15 kommentaari:

  1. Tere! Satun siia kirjutama esimest korda, aga palun kohe agaralt retsepte jagada! Õlis tehtud lihapirukatel on lapsepõlve maitse!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. https://nami-nami.ee/retsept/19519/kihnu_lihapirukad
      Ma tegin ainult poole selle retsepti kogusest ja sain 18 suurt pirukat. Lisaks panin tükk maad vähem jahu (täisretsepti puhul siis 800g asemel 600g) - segamine läks juba nii raskeks, et täiskogus ei tundunud kuidagi loogiline.

      http://k2trinkokkab.blogspot.com/2011/09/voiroos-hunnitu-kohvikorvane-ehk.html
      Võiroose tegin samuti ainult poole selles retseptis toodud kogusest ning sain 8tk. Vee asendasin piimaga (esimesel korral tegin veega ja ei saanud nii head, jäid kuidagi tuimemad) ja suhkrut panin natuke rohkem kui retseptis. Küpsetasin 220C juures.



      Kustuta
    2. Kniks, kraaps ja aitäh!

      Kustuta
  2. Noh, minul on kiiks, et magusad saiad peavad olma heledad ja pehmed, mitte krõbedad. Soolased võivad olla krõbedad. Aga eks see ole igaühe maitse järgi.
    Kui nüüd kuju välja arvata, siis need lihapirukad teevad täpselt sellise mulje, nagu olid vanasti need 15-35-kopikalised piklikud lihapirukad (vahel ka pohla- või maasikamoosi, riisi ja kapsaga), mida sai siis rasvaplekilisest pruunist paberkotist süüa. Hea toekas kõhutäis kiirel ajal. Nostalgia eest tõesti kõvasti plusspunkte :D
    P.S. Ma muudkui võtan ja võtan ette, asutan ja asutan, ega saa võetud ega asutatud, et ka neid saiu ja pirukaid teha.
    P.P.S. Juhtusin nägema mingit täitsa armast komöödiasarja "Superior Donuts", kus onuke küpsetas ise sõõrikuid ja pidas sõõrikukohvikut. See ju merkade teine rahvustoit hamburgeri kõrval. Aga veel enne, kui ma seda sarja nägin, muretsesin endale kaks pontšikumasinat - üks teeb selliseid pisikesi pallikesi, mida võid pulga otsa torgata, teine rõngaid, aga ka pisikesi, nii umbes 7 cm läbimõõdus. Need pole küll nii "ehtsad" kui need suured sõõrikud, aga ka päris head.
    P.P.P.S. Lapsena sai Tartus vanaemaga ikka Raekoja platsil ühes keldris asuvas pontšikubaaris käidud, kus olid väiksed lastelauad, anti sellise tahulise klaasiga piimakohvi ning selliseid pehmeid, natuke loppis õlis keedetud suuri sõõrikuid. Vaat SEEEEE oli alles nostalgia!! XD Kaks tükki ära sõid, siis olid saand niiet!

    VastaKustuta
  3. Anonüümne7/11/18 12:58

    Murka, eks võiroosid olegi ju soolased. Ja kas need nõukaaegsed liha- ja povidlopirukad mitte 5 kopikat ei maksnud? Kusjuures neid vintage pontśikuid saab ka praegu näiteks Nõmme Sõõrikukohvikust (teine samasugune on Narva mnt otsas Hobujaama peatuse juures)- ka Sa seal ei ole käinud?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võiroosid on pigem ikka soolased, jaa!

      Kustuta
  4. Või olid 5? Minu arust olid siiski suti kallimad, no 35 on vist palju jah, aga 15 võisid olla küll. 5 võisid olla moosipallid, aga need piklikud olid kallimad.

    VastaKustuta
  5. Ei ole neis kohtades käinud jah, pole ammu enam Talnasse saanud, eriti sellise kõrvalisema koha peale. Peaks vennale pistellungi sisse andma, tema ikka siiberdab seal Narva mnt kandis :)

    VastaKustuta
  6. Anonüümne7/11/18 16:02

    Moosipallid olid minu mäletamist mööda 10 kopikat, need, mida aeg-ajalt kohvik Moskva ees müüdi.

    VastaKustuta
  7. Aso (kratsib kukalt). No siis ei tea enam. Igatahes ma tean, et nad olid mingitest tavalistest saiadest kallimad.

    VastaKustuta
  8. November on ikka väga oluline kuu. Siis toimub NaNoWriMo ja vaja 50 000 sõna kirja saada :D Aga nüüd teisest teemast ja üldse mitte saiakestest, paar postitust tagasi näitasid oma ägedat ehtekarpi. Kust sellise leida võiks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ehtekarpi näitas Maile, võib-olla nägid seda tema blogis? Aga samasuguseid karpe olen Winnersis müügil näinud.

      Kustuta
    2. Appi! Läks jah sassi! Ma ei tea, kus mu mõtted olid. Vabandused!! =(

      Kustuta
  9. Vat see minukese mälu on juba kord siuke - Alzheimer ilmselt - kas ma olen soovitanud kanapeesid? Neid hõrke lehetaignast küpsiseid, erineva soolase ja magusa täidisega?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oled jah! Küpsetamiseni pole ma veel jõudnud muidugi.

      Kustuta