21 veebruar, 2019

Kanada kodakondsuse taotlemine

Eestis on topeltkodakondsus keelatud, kuid põhiseaduse kohaselt ei saa sünnijärgsetelt kodanikelt kodakondsust ka ära võtta. Seega võib soovi korral teise riigi kodakondsuse juurde taotleda ja seda Eesti riigi eest varjata pole vaja.

- - -

Selleks, et taotleda Kanada kodakondsust, pead olema viimase viie aasta jooksul Kanadas viibinud vähemalt 1095 päeva ja loomulikult peab sul olema elamisluba. See aeg, mil elasid Kanadas enne elamisloa saamist, läheb arvesse ainult 50% (näiteks kahe aasta asemel üks). Maksimum päevade arv, mis enne elamisloa saamist arvesse läheb, on 365.

Kõige varasem aeg, mil saad hakata kodakondsust taotlema, on seega mitte vähem kui kaks aastat pärast elamisloa saamist. Kõik riigist lahkumised, ka ühepäevased, arvestatakse siin elatud ajast maha.

Keeleoskuse tõestamiseks tuleb teha IELTS või CELPIP test; CLB peab olema 4 või kõrgem. Kui sul on varasemast testitulemus alles (isegi kui see on aegunud), võid ka selle saata.

Lisaks pead tõestama, et oled viimase viie aasta jooksul riigile makse maksnud (ise ei pea midagi tegema, lihtsalt annad neile loa kontrollida, aga ilmselgelt peab selles osas kõik korras olema).

Seda, kas kvalifitseerud kodakondsust taotlema, saad kontrollida siit. Taotlusprotsess võtab aega umbes aasta.


Kõigepealt tee ära keeletest (või otsi vana tulemus üles).

Järgmiseks mõtle järele, kas tead täpseid kuupäevi, mil viimase viie aasta jooksul riigist lahkusid ja millal tagasi tulid (seda võidakse hiljem ka intervjuul küsida)? Kui ei, telli Travel History - see teenus on tasuta ja võtab aega ainult mõned minutid. Sinna on küll kirjutatud, et sul pole vaja seda tellida, kuna riik teeb seda hiljem sinu eest nagunii ise, aga samas pead taotlusega kaasa panema Physical Presence Calculator lehe, kus küsitakse päeva täpsusega kõiki kordi, mil Kanada piiri ületasid.

Travel History't tellides küsitakse paar korda, mis ametkonnast päringut teed - vasta Canada Border Services. What type of information - Privacy Act. Which type of records do you wish to request - Case Files. Väljavõtte saad kätte umbes kuu ajaga (ja seal on ainult need kuupäevad, mil oled Kanadasse sisenenud; väljumised pead ise välja nuputama).

Kui keeletest tehtud ja Travel History olemas, saadki alustada kodakondsuse taotlemist. Selleks mine Physical Presence Calculator lehele - seda võid kindluse mõttes muidugi ka juba varem katsetada, et näha, kas oled piisavalt kaua Kanadas elanud, et kodanikuks kvalifitseeruda, aga kui täpsed reisiandmed olemas, saad lõpus tulemuse välja printida - see tuleb koos muude paberitega ülevaatamiseks saata.

Vajalike dokumentide nimekiri:
- Physical Presence Calculator lehe väljatrükk (allkirjastatult)
- Koopia kõikidest passidest (ka aegunutest), mis sul viimase viie aasta jooksul on olnud. Koopia tee ainult pildiga lehest, mitte tervest passist. Kui said uue passi enne kui vana aegus, pane vana aegumise kuupäevaks ikka see, mil ta pidi aeguma, mitte see, mil ta uue passi saamise tõttu kehtivuse kaotas
- Koopia kohalikust juhiloast/health insurance kaardist (nii esi- kui tagakülg)
- Keeletesti tunnistus (CLB 4 või kõrgem)
- Kaks identset dokumendifotot, mille mõlema tagaküljele pead kirjutama oma ees- ja perekonnanime. Fotode nõuded leiad siit
- Tõestus (payment receipt), et oled maksnud kodakondsuse taotlemise tasu 630 dollarit.
- Ankeet (allkirjastatult)

Mida on vaja ankeeti täites teada:
- UCI number elamisloakaardilt (0000-0000)
- viimase viie aasta tööviisade (ja elamisloa) täpne algus- ja lõpukuupäev
* kui kahe viisa vahel oli auk, kirjuta sinna "implied status" (nt kui kasutasid BOWT vms nende kuu-paari jooksul) ja staatusesse "worker"
- kõiki viimase viie aasta täpseid aadresse Kanadas (ajaperioodid kuu täpsusega)
- juhul kui resideerusid (õppisid või elasid) viimase viie aasta jooksul mingi aja väljaspool Kanadat, siis ka need aadressid
- juhul kui viibisid viimase nelja aasta jooksul vähemalt 183 päeva mõnes muus riigis kui Kanadas, pead sellest riigist küsima karistusregistri väljavõtte
- oma "ajalukku" ei tohi jätta auke - kui näiteks kahe töökoha vahele on jäänud lühem või pikem vahe, kirjuta sinna "unemployed" ning aadressilahtrisse N/A (või kodune aadress)
- SIN number
- info selle kohta, kas sul on mõne teise riigi (väljaspool Kanadat) elamisluba või kodakondsus ning millal see on saadud (Eesti kodakondsuse said oma sündimise päeval)


Ankeet ja kalkulatsioonileht peavad olema allkirjastatud. Piltide taha kirjuta oma nimi. Ära klammerda pabereid kokku, äärmisel juhul kasuta kirjaklambrit.

Pärast avalduse allkirjastamist ja kuupäeva lisamist peab see kontorisse jõudma 90 päeva jooksul (ja saada ikka tähitud postiga, sest sa päris kindlasti ei taha, et see pakk kogemata kaduma läheks).


Väga hea harjutustest (õigete vastustega) ja vastused Discover Canada raamatu kordamisküsimustele (teine harjutustest veel siin ka). Tegelikus testis olnud küsimused ja vastusevariandid erinesid kõikidest harjutustestidest, mida netis nägin. Ühtlasi ei küsitud seal mingeid väikeseid detaile ega ebaolulisi fakte, pidi lihtsalt tähtsamaid asju teadma. Intervjuu oli lühike - millal Kanadasse tulid, kuhu reisinud oled, on sul siin pereliikmeid, millega tegeled (töötad/õpid). Passis olevad templid lehitseti ka läbi. Vana passi mul kaasas ei olnud, ütlesin, et ei leidnud üles ning võimalik, et olen ära visanud (aegunud passe ei pea tegelikult alles hoidma).

Mina sain kutse testile/intervjuule 11 kuud peale taotluse esitamist, kuu aega jäeti ettevalmistusteks ja täpselt aasta peale taotlemise algust pidin kohale minema. Intrevjuu oli samal päeval kohe pärast testi. Testis on 20 küsimust, millest vähemalt 75% tuli õigesti vastata. Kui läbi kukud, saad võimaluse muul kuupäeval kordustesti teha. Mina sain maksimumpunktid, test raske ei olnud, aga päris puusalt poleks ära tulistanud, ikka õppima peab natuke.

Loe läbi ka inglisekeelne juhend.

4 kommentaari:

  1. Anonüümne22/2/19 15:53

    aga kuidas eestlasena üldse Kanadas tööd leida? tööviisat ja elamisluba saada? pole nii pikalt blogi lugenud, kuid kas algus oli noorte tööränne, vms?
    mulle on alati tundunud (ehk ekslikult), et Kanada on nagu Eesti, kuid tsiviliseeritum. nagu meie riik võiks olla x aasta pärast :) muidu - tore blogi, kiidan!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Paremal pool menüüs on olemas postitused ka tööviisade ja elamisloa taotlemise kohta. Ka mina tulin siia alguses "working holiday" viisaga.

      Eesti ja Kanada on minu arvates väga erinevad, kultuur on täiesti teistsugune.

      Kustuta
  2. Peab ütlema, et asi on hulga keerulisemaks aetud võrreldes sellega, mis tegime 90ndate keskel. Alates sellest, et keeletesti ei nõutud. Samas oleks ikka võinud, sest neid umbkeelseid, kes vaevalt kodakondsustestiga ühele poole said, oli ikka parasjagu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See tulemus, mis keeletestis olema peab, on nii madal, et kui oma nime oskad öelda, siis juba sobibki. Minu arvates võiks samuti keeletesti osa natuke tõsisemalt võtta, muidu juhtub tõesti nii, et osad kodanikud ei oskagi riigikeelt.

      Kustuta