19 veebruar, 2019

Vist ei ole vegan

Istusin üks õhtu voodis ja nokkisin telefoni kui Matt tuli magamistoast miskit võtma ja küsis, miks ma ei maga? Vastasin, et ootan, et jalad soojaks läheks. Ta paistis millegipärast imestunud...

Kuidas teised inimesed magama jäävad? Külmade jalgadega?

Magamise osas on meil siin muidu hästi, nimelt pole Oscar viimase nädala jooksul mitte ühelgi ööl ärganud! Ainus probleem on see, et mina ikka ärkan, sest aju ei suuda uskuda, et laps magab. Löön silmad lahti ja koban monitori järele, et kas tõesti? Ja seejärel teki järele, sest Matt'il on tekkinud komme ka minu osa tekist endale tirida.

Võib-olla magasin siiamaani kogu aeg ilma tekita, aga kui pidin keset ööd lapse nutu peale üles hüppama, ei pannud lihtsalt tähele?

Ja võib-olla on see hoopis kaval strateegia - jahedas pidavat ju paremini säilima? Hommikul selgus, et ta polnud üleliigset tekki mitte endale külje alla keeranud, vaid voodi kõrvale maha lükanud. Nüüd siis tean, et öise teki-sikutus-võitluse asemel (sest ega ta ju vabatahtlikult anna) võin lihtsalt padja kaenlasse võtta ja tema voodipoole ees põrandal edasi tukkuda. Tekki jagus seal meetrites!

-

Muideks, ma pole teile veel rääkinud, kuidas vegan-kohvikus lehmapiima nõudsin...

Käisin teises linnas seda keeleeksamit tegemas, eksole. Kõht oli tühi, eksamikoha kõrvaltänavas paistis paar söögikohta, mõtlesin, et võtan kiire ampsu. Valikus oli kesisevõitu pagariäri, kus pakuti ainult kannukohvi; pubi, mille ees seisis oma paarkümmend väga ära tätoveeritud ja -augustatud noort (tundusid pigem sõbralikud, aga ma ei sulanud lihtsalt massi) ning vegan-kohvik. Valisin siis selle viimase.

Tellisin Cesari salati, ühe makrooni ja cappuccino. Neiu, kes teisel pool letti mu tellimust vastu võttis, küsis, kas soovin mandli- või sojapiima? Ütlesin, et tavaline on okei.

Neiu viskas mulle täiesti ebakanadalikult surmava pilgu ja ütles rõhutatult napilt: "We're vegan!"


Uuuuups! Piinlik.

Sojaga seostub mul eelkõige see must vedelik, mille sisse sushit kastetakse, nii et valisin mandlipiima. Kõlas kuidagi mõnusalt. Välja nägi ka mõnus! Nagu päris cappuccino. Maitse kahjuks nii mõnus ei olnud. Salati ja makrooni põhjal oleksin ma muidu vabalt võinud veganiks hakata.

15 kommentaari:

  1. Soja on saatanast. See ei ole absoluutselt söödav asi, aga tehakse mingil määral seeditavaks meeletu koguse kemikaalidega. Kuna see pärineb Aasiast, kus suure rahvaarvu tõttu süvvas kõike, mis lendab, jookseb, roomab ja ujub, siis logisch, et otsitakse alternatiive, olgugi või kohutava mürgitamise hinnaga. Niiet ole rahus omnivoor edasi, leidub ju tõesti tervislikke toiduaineid. Ma ei tea, mis reptiloidide salaplaan see on, promoda sojat kui tervislikku toitu, kuna see ei ole tervislik ega ka mitte toit. Niisama nagu ei ole puuvill ammu enam tervislik - see maa, kus teda kasvatatakse, ei kanna peale sellist metsikut mürgitamist, mis seal toime pannakse, enam mitte midagi, surnud maa, ning puuvilla töötlemisel kasutatakse samuti sellist kogust mürkaineid, et tervislikkusest ei jää seal enam midagi järele. Sojaga on täpselt sama lugu. Peale selle, kui inimene peaks tselluloosi seedima, siis oleks jumal andnud talle neli magu nagu lehmale ja pannud ta lebotamise ajal mäletsema.

    VastaKustuta
  2. Anonüümne19/2/19 10:36

    Tõsiselt? Noored sojaoad (edamame) on küll väga maitsvad ja ainus töötlemine, mis neile osaks saab, on koos kaunadega soolavette keema ja ongi valmis salatisse pistmiseks või niisama süüa, kuigi jah, eks vesi ja soolgi ole kemikaalid :D
    Sojapiima ja mandlipiima saab mõlemat kodusel teel teha (leotad vees, jahvatad ja kui vaja siis keedad ja ongi valmis). Ma tahaks kohe mingit allikat näha, mis väidab et soja ei ole söödav ilma kemikaalidega töötlemiseta.
    Ise olen päris kindlasti omnivoor, aga lehmapiima ei kannata ja seega aastaid taimsete piimade peal.

    VastaKustuta
  3. Hm, ma pole kindel, et ma selle artkili nüüd üles leian, pean natuke pikemalt kaevama. Mandli-, kookos- ja mis piimad need on, nende kohta ma ei ütle midagi. Palmiõli kohta ütlen seda, et kui selle saamiseks võetakse maha põlismetsa ja hävitatakse otseselt või kaudselt orangutane, siis panen ka sellele veto peale. Niisama kui tsiibetitest läbi käinud kohvile, mis vaeste loomakeste elu ja tervise hinnaga turule tuuakse. Need meetodid ei ole sugugi paremad ega vähem jõhkrad kui karusloomafarmide omad.

    VastaKustuta
  4. Anonüümne19/2/19 16:44

    Mina saan magada ainult siis kui jalad on külmad. Üldjuhul magan jalalabad teki alt väljas. Mul on just nii et kui aju töötab on jalad soojad ja und ei tule. Mida rohkem mõtted keerlevad, siis kuumemad jalalabad on. Olen ka käinud öösel jalgu külmas vees hoidmas, et magada saaks :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jalgade külmana hoidmine on kahtlemata raskem ülesanne kui nende soojaks saamine :D

      Kustuta
  5. Anonüümne19/2/19 16:52

    Palmiõli vetoga olen igati nõus. Nad muidugi topivad seda ka absoluutselt igale poole sisse, seega peab kogu aeg silte jälgima, ka shampoonidel jne. Ja no minu isiklik murekoht on kanade heaolu, tarbin ainult mahemune ja loodan, et puurikanad keelustatakse varsti.
    Kusjuures kõige maitsvam taimne piimajook on siiani olnud maamandlitest (tiger nuts ehk chufas) horchata.

    VastaKustuta
  6. mina ei saagi enne magama jääda, kui voodisse laekub keegi, kelle sooja ihu vastas oma jääkülmad jalad üles soojendada :) üksi magades panen õhtul villased sokid jalga (hommikuks on nad alati voodi kõrval maas ja mina ei tea, kuidas see juhtub).

    VastaKustuta
  7. Unes lükkad ära. Mul oli ka vanasti nii. Nüüd vahel ärkan ja tekk on tont teab kus :) Hulkuva Lina Ordu, irw XD

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei mis, ikka vaimud käivad sokke pätsamas keset ööd!

      Kustuta
  8. Paistab, et ma olen ka seal klubis, kes külmade jalgadega magada ei saa ja isiklik ahi peab ka teki all olema + üksi magades on mul villastest sokkidest mütsini (ok, see nali) riided seljas. Palmiõli ja soja on ka no go. Lihasööja ka pole, aga vegan ka mitte :)

    VastaKustuta
  9. Anonüümne19/2/19 22:31

    Proua ühest minu lemmikfilmist tekitab väga täpse ettekujutuse kohvikuneiu olekust :)

    VastaKustuta
  10. Millest vegan makroone teeb?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vot see on hea küsimus! Muna ju küll millegi taimsega ei anna asendada? Eriti nii kapriisse asja puhul nagu makroon seda on.

      Kustuta
  11. Pakun et võib teha ntx kikerherne vedelikust, kuna see läheb vahtu ja küpseb nii kui munavalge. Võin muidugi eksida, kuna uurinud pole :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Anonüümne21/2/19 12:02

      Jah, kikerhernevedelik asendab munavalget. Kikerhernejahu jällegi tervet muna.

      Kustuta