11 juuli, 2019

Kuidas ma komplimendi sain...

Loen siin "Minu Alaska" raamatut. Autor räägib (uuendatud) epiloogis, et on nüüdseks 8 aastat Uus-Meremaal elanud, pole selle aja jooksul kordagi Eestis käinud ja on kaotanud oskuse eesti keeles korralikke lauseid koostada, mistõttu kirjutas epiloogi inglise keeles (enne avaldamist tõlgiti see muidugi eesti keelde ümber).

Samas on mul au tunda vanaprouat, kes on elanud üle 70 aasta Kanadas (kolis siia lapsena), aga eesti keelt räägib ainult vaevumärgatava aktsendiga.

Ja ilmselt on meil kõigil mõni tuttav, kes läheb reede õhtul Soome ja naaseb sealt pühapäeval sellise aktsendiga, et peaaegu ei oskagi enam rääkida. Pooled sõnad tulevad soome, pooled eesti keeles.

Inimesed on erinevad, noh.

Ahjaa, ükspäev oli mul kellegagi selline arutelu:
- See on siis eesti keel, mida sa Oscariga räägid? Aga kust sa pärit oled?
- Eestist.
- Ahsoo. Aga kus see asub?
- Kas sa Soomet tead?
- Ma tean Kanadat ja USA't, ülejäänud riigid on minu jaoks... noh, kõik need muud.

Ütlesin, et Eesti asubki seal "muus" osas. Lihtne, vaata!


Oscari hoidjal oli siin vahepeal sünnipäev ja otsustasin teda lilledega üllatada. Muidu ostan neid toidupoest, aga täna polnud poes midagi teab mis ilusat, seega läksin päris ehtsasse lillepoodi. Sõbranna saatis mulle omal ajal sealt sünnitusmajja kimbu, mis püsis kaks nädalat, seega eeldasin, et neil on valikut. Oi kui hästi seal lõhnas!

Võtsin siis midagi. Proua küsis, et kas viin endale või kellelegi teisele ning kuni ma maksin, tõstis leti alt veel teisegi kimbu minu oma kõrvale. Et teile endale. Mina vastu, et oot, mis? Neil olevat täna uued nelgid tulnud, ta pakkis eelmised kõrvale, et saaks inimestele niisama kaasa anda. Miks mitte, noh! Täiesti värsked veel.


Tulin siis koju oma kahe kimbuga ja nägu säras. Nii vähe on õnneks vaja! Aga see ei ole veel kõik. Üllatus läks korda, hoidjal oli lillede üle väga hea meel, ta tundub kohe selline inimene olevat, kellele võiks lilled meeldida. Ajasime veel nats juttu, kuidagi läks teema vanusele ja kui ütlesin, et saan detsembris 37, pidi ta pikali kukkuma. Oli siiani arvanud, et olen umbes 26-27.

Hah. 10 aastat nagu maast leitud! Tasub ikka inimestele lilli kinkida, nii võib mõne komplimendigi saada. Hiljem saatis oma kimbust pildi ja tänas veelkord. Mina saatsin oma passist pildi ja tänasin ka veelkord. Nali! Ei saatnud. Hoopis ahhetasin, et mis ilus vaade tal on! Ta mainis, et nende terrassilt on hea päikeseloojanguid vaadata, mispeale tõestust nõudsin ja peab tunnistama, et tõesti pole paha loojanguvaade...


Nii, lilled ja komplimendi sain, mis veel täna juhtus?

Noaga lõikasin küünde! Jah, küünde, mitte sõrme. Lihtsad lahendused ei ole minu jaoks, teate küll.

Ja toidupoe ees olin autos lõksus, sest nii meeletu padukas tuli, et ei saanud välja minna. Muidu on siin suvel nii kuiv, et juuli keskpaigaks põleb juba pool läänerannikut, aga sel aastal on kuidagi vesisem. Mis on tore, sest niimoodi põleb vähem. Aga harjumatu.

Lõpetuseks mu lilled-põõsaid. Sest keegi ütles kommentaarides nii armsalt, et on nõus isegi suvikõrvitsa pilti vaatama.

Edit: ei ole muidugi põhjust, miks ma ei võiks suvikõrvitsat pildistada. On teine endiselt külmikus ja ootab. Kes viitsib, võib kokkama tulla.

17 kommentaari:

  1. Tere!Loen teie blogi pikka aega juba ja minu meelest üks väga mõnus lugemine😊Raamatut paluks😊Ilusat suve jätku soovides Tiina😊

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi aitäh! Raamatu ma võiks kirjutada küll, aga ei viitsi kirjastamise ja muu sellisega jamada. Võib-olla kunagi tulevikus.

      Kustuta
  2. Ma mõtlesin ka, et sa 27-28.a. 😊

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh sa meelitaja! Ja ma ei pidanud sulle isegi lilli tooma selle eest!

      Kustuta
  3. Anonüümne11/7/19 15:43

    Mul tuli selle vanuse-teemaga kohe meelde seriaal "Younger", mis peaks ka Kanada streamingu-kanalites saadaval olema, Eestis on tvplaypremiumis. Seal peaosatäitja on 40-aastane, kes töökoha saamise nimel valetab ennast 26-aastaseks. Kuna ma tean, kui vana sa oled, oled siin maininud, siis ma arvan, et sul läheks ka see läbi :) P.S Mõnus seriaal on, soovitan binge`ida :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. "Younger" vaadatud, täiega binge'isin, mõne päevaga oli kõik nähtud. Kuskil jäi hiljuti silma reklaam, et uus hooaeg tuleb/tuli, peaks edasi vaatama!

      Kustuta
  4. See aktsendi teema on jah nii ja naa. Iga kord kui ma Eestis käin, siis raudkindlalt on keegi, kes ütleb, et oi mis Ameerika aktsent mul on juurde tulnud. Ja mõni tund hiljem võib keegi teine juba rõõmsalt kiita, kui tubli ma olen, pole mingit aktsenti külge jäänud.

    Islandil käies rääkisime sealse eestlasega, et tihtipeale võidakse aktsent külge pookida ka sellisel juhul, et inimesel on omapärane kõnelemismaneer ning kui varem pole suhelnud, loetakse see kohe aktsendiks. Ameerika inglise keele aktsenti on ka vist lihtsam juurde lisada, samas kui islandi keele mõjud on tavainimesele nii tundmatud, et see hinnatakse hoopis rääkimise eripäraks. Mul endal oli nooremana väga tugev kõnedefekt, eks see ole siiani natuke alles ja ei imesta, kui keegi just seetõttu mu eesti keelele aktsendi külge poogib.

    VastaKustuta
  5. Anonüümne12/7/19 23:03

    Kas see Minu Alaska kirjutaja polnud pärit eesti-vene perekonnast, ehk seepärast on tal raskusi keele valikus. Imestasin ise ka aga ja..lastega pidi ka ainult inglise keeles rääkima.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda mõtlesin ma ise ka, et äkki suhtleb nüüd ainult venekeelse osaga perekonnast ja sõpradest ning eesti keel tahaplaanile jäänud. Aga ikkagi üllatav.

      Kustuta
  6. Tead, mis on suvikõrvitsast nii lihtne ja hea teha! Suvikõrvita 'pizza ampsud'.. Viilutad suvikõrvitsa ära, katad ühelt poolt tomatipastaga ja paned peale salaami/kana/sink ja raputad peale juustu ja kõik ampsud korraga ahju 180kraadi ja umbes 10 minutit :)

    Siin on täpsem retsept -https://damndelicious.net/2014/06/04/zucchini-pizza-bites/

    Tasub kindlasti proovida! :

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Niimoodi olen ma juba teinud, väga head said! Lihavärki ei pannud peale, aga sellega saaks muidugi veel parem.

      Kustuta
  7. Anonüümne15/7/19 13:36

    vot see kylmkapi sisu on põnev :D. Nii palju suhkrut(loe: Coca Cola), nii lihtsalt kättesaadav :)
    M

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Coca-Cola ongi ainus suhkrutoode seal, kõrval on kast mullivett. Cocat joome ainult rummkoolana ja see üks kast peab umbes aasta aega vastu. Kanadas paljusid asju ühekaupa ei müüdagi, Cocat saab kõige väiksema koguse osta kuuekaupa, aga see spets "külmkapikast", mis käib otsast augukesega lahti, tuleb kõige odavam. 12 tükki on sees. Veega sama lugu, mullivett müüakse selliste kastidena, on erinevad maitsed ja ka maitsestamata variant, tavaliselt on suvikõrvitsa asemel veel üks kast vett külmikus.

      Kustuta
  8. Mhh. Nii põnev on näha, mis teistel külmkappides on. See võiks kohe selline blogimeem olla😄 Sa võiksid algatada😉 Meil on külmik kogu aeg tühi ja jube igav on nii. Äkki tuleks mingi hea mõte teiste elusid elades😁 Mul muidugi on see kiiks ka, et pimedal ajal vaadata akendest sisse ja elanikele lugusid mõelda, nii et ma saan aru küll, kui see tobe tundub.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures see oligi blogimeem mõned aastad tagasi. Kõik postitasid oma pilgeni täis külmikuid ja ma tegin oma blogi jaoks pildi enda külmikust, mis oli absoluutselt tühi, sisaldades pudelit sojakastet ja purgikest marineeritud kurki või midagi nii. Sest ma elasin üksi ja lõunat/õhtust sõin alati tööl. Aga nüüd on, jah, külmik täis ja kokkan iga päev.

      Kustuta
  9. Bostoni kandist29/7/19 21:09

    Mina lugesin selle meremaalase blogi pikka aega, alguses ta kirjutas eesti keeles ja siis oli hea lugeda. Ja siis mingi põhjusel hakkas inglise keeles kirjutama. Pole siis ime, et eesti keel täitsa ära ununes.
    Enam ei loe kuna ta kogu aeg virises ja hädaldas mingite asjade üle nagu maja külm ja rent kallis jne. Kõik asjad olid alati suure draamaga seotud, kuigi ta ise elas heaoluriigis.

    Vabandust, saan isegi aru, et Anu blog pole üldse koht, kus teiste bloge kritiseerida. Anu on väga positiivne ja see mulle meeldib.

    Tervitustega.

    VastaKustuta