17 juuli, 2021

Maski tagant välja

Meil võeti kaks nädalat tagasi lõpuks ometi maskikohustus maha. Kuna siin on maskid juba pandeemia algusest saadik siseruumides kohustuslikud olnud, on tegemist päris suure muutusega. Minu suureks üllatuseks ei kiirustanudki inimesed oma maske ära viskama, praeguse seisuga on näiteks poodides umbes 70% külastajatest endiselt maskiga. Osaliselt ilmselt ka sellepärast, et teenindajad peavad maske edasi kandma ja kliendina ei ole ausalt öeldes raske see kümneks minutiks ette panna kui näed, et keegi teine terve tööpäeva maskis peab veetma.

Hetkeseisuga on Kanadas vähemalt ühe süstiga vaktsineeritud 70% elanikkonnast ja mõlema doosiga 48% (Eestis vastavalt 44% ja 34%). Ilmselt sel talvel erilist koroonapuhangut enam ei tule. 


Kanada suhtub olukorda väga konservatiivselt ja näiteks välisturiste veel riiki ei lubata. Oma kodanikud võivad edasi-tagasi liikuda nagu tahavad ja lähematel pereliikmetel on lubatud teistest riikidest külla ka tulla, aga endiselt peab mitu korda testima ja esimesed kaks nädalat kodus karantiinis olema, mis teeb teisele maakera lendamise pehmelt öeldes mõttetuks. 

Headest uudistest nii palju, et see suur kuumalaine sai õnneks nelja-viie päevaga läbi ja nüüd oleme juba pikemat aega siinses täiesti tavapärases suves, kus on iga päev umbes 25 soojakraadi. Kuumalaine tõi Kanadale uue ametliku kuumarekordi, milleks on +49,6. Meie linnas oli kõige kuumememal päeval 40 kraadi ja juba see oli liig, mis liig. Õnneks on kodus konditsioneer, ilma selleta poleks ette kujutanud, kuidas selline saun üle elada.


Eile tegin üle pika aja värskeid soolakurke. Turul müüdi tilliõisikuid ja mõtlesin, et proovin. Mul on siiani olnud kinnisidee, et ilma mustsõstralehtedeta ei saa ja neid pole siin ju kuskilt võtta. Aga proovisin ja nüüd pole ma enam nii kindel, et mis nüansi see mustsõstraleht omalt poolt lisama peaks, sest kurgid said ilma selletagi väga head. Maitsevad nagu Eesti suvi!

20 kommentaari:

  1. Anonüümne17/7/21 10:28

    No küüslaugu nüanss oli kindlasti olemas��

    VastaKustuta
  2. Kuna ma elan linnas st mul pole ka mustasõstra lehti, siis olen proovinud igasugu kombosid. Nt tammelehed annavad hea on nüansi ja pihlamarjad (mul on sügavkülmas). Ja tegelikult ainult till + küüslauk on super. Hiljuti nägin retsepti kurk + till + roheline sibul + mustasõstra marjad + sool ja suhkur.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siin on vahel harva mustsõstraistikuid müügil olnud ja ma korra isegi istutasin omale ühe, aga meil on aias non-stop lauspäike ja mustsõstrale oli seda kuidagi liiga palju vist. Samas müügil ei näe mustsõstraid ei turul ega poes, punaseid vahel harva paistab. Need ei ole siin üldse populaarsed millegipärast.

      Kustuta
  3. Anonüümne17/7/21 21:38

    Kas Kanadas vaktsineeritakse alaealiseid? Või on kõik täiskasvanu juba süsti saanud, et protsent nii kõrge on. Või puuduvad vaktsiini vastased?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma mõtlesin sama. Eesti puhul tähendaks 70 % elanikkonnast ca 1 mln ehk siis 100%täiskasvanutest. Tundub ebatõenäoline eesmärk.

      Kustuta
    2. Google'i info räägib kõikide riikide puhul "populatsioonist" ja ma arvan, et selle all mõeldakse mitte üldpopulatsiooni, vaid ainult seda osa, kes vaktsineerimisele kvalifitseeruvad. Kanada vaktsineerib alates 12. eluaastast ja Eesti alates 16. eluaastast.

      Aga vahe tuleb ilmselt ka sellest, et siin on vaktsiinivastaseid kindlasti vähem, meditsiini usaldatakse rohkem ja mina näiteks oma tutvusringkonnas ei teagi vist kedagi, kes oleks otsustanud mitte vaktsineerida. Kõigil on juba kaks doosi praeguseks käes.

      Kustuta
    3. Eestis on umbes kuu aega olnud võimalus ka vanusegrupil 12-15 eluaastat ennast vaktsineerida lasta. Eesti sellised vaktsineerituse protsendid kehtivad kindlasti kogu elanikkonna kohta.

      Eestis on vaktsiinivastaseid meeletult mulle tundub, ei taha mõeldagi mis sügiseks saama hakkab. Eriti veider on nende loosung "Aga miks te meid kardate kui ise vaktsineeritud olete?". Ja mitte kuidagi neile selgeks ei tee, et asi pole kartmises vaid selles, et kui haiglad mittevaktsineeritud haigeid täis on, siis ei viitsi nagu jälle lastega distantsõppel istuda jne :(

      Kustuta
    4. Minu jaoks on tunduvalt suurem probleem kui ülejäänud arstiabi kättesaadavus väheneb, sest jälle on mingi eriolukord.
      Ontarios on see vägagi tuntav, rutiinsed kontrollid, plaanipärased protseduurid jäeti pikaks ajaks ära ja nüüd ägatakse, et kuidagi järje peale saada.
      Distantsõppest ei hakka rääkimagi, lapsed ei saanudki pärast kevadvaheaega kooli tagasi. Ja õpetajannast naaber ütleb, et kuigi eeldatakse, et sügisel saab kooli tagasi, siis tegelikult pole keegi seda välja öelnud ega koolidele juhendeid andnud.
      Muuseas ka Kanadas, vähemalt väikelinnades jagub neid vaktsineerimisvastaseid omajagu. Ja ei saaks ka öelda, et poleks võimalust, igale poole kus vähegi võimalik lüüakse mõni telk püsti kus oma suts kätte saada.

      Kustuta
    5. See mõjutab, jah, nii paljusid valdkondi elus, et me kõik saame millegagi pihta. Ma arvan, et need, kes on vaktsineeritud, ei muretsegi sellepärast, et ise haigeks võiksid jääda, vaid pigem nende kaudsete mõjude pärast - distantsõpe, arstiabi kättesaadamatus, paljud vajalikud teenused kinni. Ausalt öeldes hakkab pikas plaanis see ka ju häirima kui ühtegi üritust ei toimu, kokku saada ei tohi, trennis käia ei saa jne.

      Kustuta
  4. Maskikohustus võeti maha küll ainult provintsipõhiselt, Ontarios võib sellest ainult unistada veel :( eilsest algas alles stage 3 kus võib siseruumides süüa ja näiteks jõusaalis käia, mõned muud "vabadused" lisaks.
    Maske kandsid ja kaugelt distantseerusid täna õues toimuval taluturul vist pea kõik inimesed... võrreldes Eestiga tundub olevat küll slight overkill.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Provintsipõhiselt jaa. Nagu ikka siin kõik asjad :)

      Ontarios oli muidugi koroonaolukord kõvasti hullem ka kui BC-s, meil siin Vancouver Islandil oli veel eriti leebe. Meil oli kõige hullematel aegadel saare peale kuni 70 juhtumit päevas ja kuna saar on ainult veidi väiksem ja veidi väiksema rahvaarvuga kui Eesti, siis ma kogu aeg võrdlesin, et kui hull siis kuskil on. Eestis oli samal ajal uute juhtumite arv tuhandetes iga päev. Aga meile tundus juba 70 päris karm :D

      See õues maski kandmine on algusest peale mulle tobe tundunud. Distants on okei, sellel on loogiline põhjendus, aga kui olla õues ja hoida distantsi, siis milleks veel mask? Ma käisin korduvalt aiapoes, mis asub õuealal ja enamasti oli seal ainult mõni üksik külastaja. Üsna tobe oli täitsa omaette õues viibides maski kanda. Aga no tükki küljest muidugi kah ei võtnud.

      Kustuta
  5. Must sõstar peaks Kanadas kasvama ka metsikult metsas, niiet ringi käies hoia silmad lahti :) Neid lehti peaks saama ka sügavkülmutada, kuigi, kas see pärast kurkidele enam mingit nüanssi annab. Tammelehtedest ma pole kuulnud, aga kirsilehti pidavat ka pandama. Kuna mõlemad sisaldavad üsna palju parkainet, siis ilmselt on asi selles. Sellisel juhul võiks proovida ka kanget musta teed (mis kauem seisnud) sinna hulka lisada. Aga sellisel juhul tee pisike jupp prooviks, et kui ei sobi, ei pea liiga palju ära viskama. Samas ma arvan, et ega seda palju kulugi - kolme liitri peale nt üks kõva sorts, mitte rohkem.
    Marineeritud kurk on asi, mida ma võiks süüa kilode kaupa :) Kadunud Liisi Ojamaa armastas ka seda marinaadivedelikku nagu minagi, ja no kurk on lihtsalt igas asendis hää. Kaloreid ka ei anna.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi head on küll, ma sõin ka kohe isuga. Kausitäis läks pooleteist päevaga.

      Kustuta
  6. Ma jõudsin Eestist Kanadasse lõpuks reede hilisõhtul. Kõik dokumendid olemas ja testid ka + lennujaamas tehtud test siin. Siiamaani pole selge kas peab karantiinis olema või mitte. Kontrollis öeldi et ei pea kuna luba olemas Kanada riigilt, e-mailid on segased. Maske peab igal pool kandma. Tahaks ka värskeid külmi kurke, käin mõtte välja siin mehe perele ja teeme ka! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui öeldi, et ei pea, siis vist vedas ja ei peagi. Kurke tee kindlasti!

      Kustuta
  7. Anonüümne21/7/21 01:21

    Sa paistad uskuvat valitsuse võltslubadust, et vaktsiin teeb vabaks?!?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei ole sellisest lubadusest midagi kuulnud. Vaktsineerimine on igaühe isiklik valik. Mina usun, et need inimesed, kes on aastaid meditsiini õppinud ja aastakümneid seda praktiseerinud, teavad meditsiinist rohkem kui mina suvaliselt guugeldades. Kui sina vaktsiinidesse ei usu, võid ju vaktsineerimata jätta, vaba valik!

      Kustuta
  8. Anonüümne21/7/21 09:52

    Covidi vaktsiin kahjuks pole enam vaba valik, vaid riikliku sunniaparaadiga läbiviidav operatsioon.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui vaadata juhtumite arvu miljoni elaniku kohta, on Eesti maailmas 19ndal kohal. See on väga halb tulemus! Maailmas on umbes 200 riiki ja peaaegu kõigis on olukord parem kui Eestis. Sel juhul on vaktsineerimine siiski täiesti omal kohal. Terve rida muidki haiguseid on vaktsiinide abil ära kaotatud, koroona ei oleks ju esimene.

      Ja jällegi - keegi ei sunni. Aga ma leian, et pole ka ebaõiglane kui nendele, kes ei ole vaktsineeritud, mingid piirangud endiselt kehtima jääksid. Ka muudes valdkondades on ju ometigi reeglid. Näiteks Kanadas ei saa kuskil inimestega seotud tööle kui ei ole tuberkuloositest tehtud (kuigi tuberkuloosi esinemissagedus on väga madal). Ihualasti ei ole lubatud tänaval käia. Teatud restoranidesse ei lubata spordiriietes. Poest ei saa kaubaga niisama välja kõndida, peab ikkagi enne maksma ka. Väga paljud asjad on maailmas tingimuslikud.

      Kustuta