30 august, 2021

Häid lahendusi ei olegi

Meil oli siin kaks kuud maskivabadust (v.a meditsiiniasutustes), nüüd tehti need jälle kohustuslikuks. Esimese hooga tundus ebaõiglane, et olukorras, kus umbes 70% Kanada elanikest on mõlema doosiga vaktsineeritud, peavad jälle kõik maske kandma. Aga siis jäin mõtlema, et vahepeal kui maskid kohustuslikud ei olnud, pani 70-80% inimestest need siseruumides ikkagi ette. Et kes need siis olid? Kas pigem vaktsiinivastased või vaktsiini pooldajad? 

Minule (rasedana!) on ju turvalisem kui vaktsineerimata inimesed maski kannavad. Seega ei saa kurta. Ja kuu aja pärast hakkab meil kehtima vaktsiinipass, mis tähendab, et vaktsineerimata inimesed saavadki sisuliselt ainult toidupoodi ja kõik muu on nende jaoks kadunud. Mis on suht äärmuslik ja kipub omadega Põhja-Koreaks. Meil pole isegi seda varianti nagu Eestis, et teed sisenedes kiirtesti. 

Aga jällegi - ma küll ei poolda sedavõrd äärmuslikku lähenemist, samas leian, et pigem olgu nii kui et pandaks kõik asjad kõikide jaoks lukku. Mulle isiklikult on ju uksed valla, ma ei tea, miks mind teistele kehtestatud piirangud üldse häirivad?

Jumal tänatud, et ma poliitik ei ole. Elu sees ei tahaks praegu otsustaja rolli sattuda. Mingit head lahendust ju polegi! Ükskõik, mis reegel kehtestada, hakkab kuskilt otsast rebenema. Mina oleks üldse nii kardinaalne, et neil, kes koroonat ei karda, ei peaks olema koroonadiagnoosiga arstiabile ega ventilaatoritele juurdepääsu, see lahendaks kohe ka haiglate ülekoormatuse probleemi. Jajah, hetk tagasi just kobisesin, et kui vaktsineerimata inimene ei tohi restorani minna, on see ebaõiglane ja Põhja-Korea, aga samas jätaks nad rahus surema, eksole... No ma räägin - ei ole häid lahendusi!

Arstiabi ei saa piirata, sest sama hästi võiks öelda, et kes on ise oma kopsud mustaks suitsetanud või maksa tsirroosi joonud või end 200-kiloseks söönud, et tohiks kah neil teemadel arsti juurde pöörduda. Nii ei saa. Seega, jah, pole poliitikutel lihtne. Ükskõik, mida otsustad, ikka on halvasti.

Ema just küsis, et mis ma presidendikandidaatidest arvan? Aus vastus - absoluutselt mitte midagi. Ükskõik, kes selle posti otsa jõuab, loobitakse järgneva viie aasta jooksul lihtsalt kividega poolsurnuks, sest ma pole veel näinud presidenti, kes kõigile meeldiks. Ja seejuures on Eesti presidendil ainult esindusfunktsioon. USA näitel, kus presidendil on ka võim, on näha, et lõppkokkuvõttes pole vahet, kas seda ametit peab täielik valetav kloun või seniilne vanainimene, kes juba ammu enam aru ei saa, mida suust välja ajab - lõpuks läheb karavan vaikselt edasi ja mis seal ikka. 

Ma imestan, et inimesed üldse poliitikasse kipuvad, aga samas jagub ju ka neid, kes tahavad näiteks hambaarstiks saada, mis on minu meelest veel kümme korda hullem töö.

Mul läks täna uni ära kell 5:20. See on mingi rasedusega kaasnev "tore" asi, et hiljemalt (!) poole seitsmeks olen raudselt üleval. Nüüd passin siin, ootan, et Oscar ärkaks. Aga vähemalt saan üle saja aasta blogimisele pihta.

Ossu on kahtlemata väsinud, sest eile käisime koos sõpradega lõbustuspargis. Meil on mingi rändav tivoli siin külas. Koos farmiloomade näituse ja muu sellisega. Lastele väga äge. Vanematele piisavalt väsitav, et võiks kah veidi kauem kui ainult viieni magada. Aga noh.

Sel nädalal on mul glükoositest, mis tähendab, et üsna tõenäoliselt olen järgnevad kolm kuud süsivesikutevaesel dieedil nagu eelmine kordki. Eks näis. Paha vist ei tee, sest seekord on isu erakordselt hea ja kõht kasvab kah sellise kiirusega, et on terve raseduse ajal stabiilselt umbes kolme kuu võrra ees olnud sellest suurusest, kuhu ta eelmise rasedusega samaks ajaks jõudis. Mis tähendab, et üheksanda kuu lõpuks näen seekord välja selline nagu eelmise rasedusega kaheteistkümnenda kuu lõpuks oleks välja näinud...

Oma miljoniks tükiks lõhkenud jalaveene näitasin jälle arstile. Noh, niisama. Et tal kah tore vaadata. Midagi nendega enne teha ei saa kui beebi käes. Arst ütles, et olevat üks hullemaid juhtumeid, mida ta rasedatel näinud on. Ühtlasi on mul tromb, mida esialgu ainult jälgitakse, aga sitemal juhul võivat kopsu liikuda ja siis ma suren lihtsalt ära. Veri olevat raseduse ajal paksem kui tavaliselt ja nii need jamad tulevad. Oh well... 

Aga muidu pole väga häda midagi. Midagi teha ei jaksa, aga eks ma tiksun selle aja kuidagi ära. Sõbranna siin rääkis, et nägi poes ägedaid talvesaapaid, aga ei ostnud ikka, sest "talv on ju nii kaugel". Ma vaidlesin, et mis mõttes kaugel - ma saan selleks ajaks juba lapse!

Hea uudis on, et beebid tunduvad jälle nii kohutavalt nunnud! Kogu see magamatus, töö ja vaev, mis nendega kaasneb, läheb aastatega sujuvalt meelest ära. Loodus hoolitseb. Muidu ei saaks keegi üle ühe lapse. 

Arst ütles, et viimase ultraheli andmetel on meil päris pikk beebi tulemas. Pole muidugi üllatus, Oscar on ju näitena ees. Kuigi tema mõõdud hakkasid minu mäletamist mööda alles päris lõpus normidest ette minema, mitte juba keskel.

Mu kolmene siin oma viieaastase sõbrannaga:

Ja siis oli meil vahepeal pulma-aastapäev ka. Matt'i tädipere kinkis restorani kinkekaardi, et minge tähistama! Panin laua kinni ja bronnisin Oscarile hoidja; Matt'il oli täitsa meelest läinud, oli end juba tööle kirja pannud. Aga noh, vahetas kellegagi ära siis. 

Abielus olla on täitsa tore. Ja mul on hea meel, et pulm nii väike oli. Ja et ma lõpuks ikka päris kleidi kasuks otsustasin.

36 kommentaari:

  1. Eestis süstivad trombiriskiga rasedad end terve selle aja, äkki oli Clexane, võin puusse panna. Matt raudselt teab 😆 Kas sul pole veel nii hull või lihtsalt teine praktika, et n-ö ainult jälgivad?
    Pean pöialt, et kõik ikka kenasti kulgeks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siin sama, et rasedad pannakse vajadusel verevedeldajat süstima. Tabletina ei saa, sest see läbib platsentat, süstitav variant ei läbi. Aga need pidavat väga valusad süstid olema ja iga 12-tunni tagant tuleb teha, nii et ma väga ei taha tegelikult. Nii et olin äärmiselt rahul selle esialgse jälgimise variandiga. Kui rasedusdiabeet kinnitust leiab jälle, siis sõrmi pean nagunii kuus korda päevas torkima, ma pigem vist sureks ikka ära kui hakkaks veel mingeid süste tegema, hahaa! No vast ei sure ka. Enamik elavad ju raseduse ikka üle, ma korra juba elasin!

      Kustuta
  2. Olles teinud läbi IVF ja süstinud todasama clexanet siis.. ei ole ta nii valus midagi 😂 Kui vaja, siis vaja, kui saab ilma siis hästi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on lohutav teada! Ma väga loodan, et ehk ei pea üldse süstima hakkama, aga kui peab ja see talutav peaks olema, siis saab ilmselt hakkama. Mida kõike me laste nimel ka ei teeks...

      Kustuta
    2. Saad muidugi hakkama! Loodame et saab muidugi ilma. Eks meelestatus ka natuke loeb, kui väga karta on hullem. Eriti esimene süst.

      Kustuta
  3. Ontarios pole maskivabadust olnudki. Ja mina kurdan, sest asjad on ikka suhteliselt ogaraks läinud võrreldes muu maailmaga. Kui lapsed peavad esimesest klassist alates olema terve pika päeva maskides, kaasa arvatud kehalise kasvatuse tunnis, siis on midagi päris valesti. Eelmine aasta olevat isegi riietusruumidesse sisseminek keelatud olnud, lapsed hakkasid kihiti riietuma, et ei peaks päev otsa higiste riietega olema. Kuskilt jookseb ikka mingi mõistlikkuse piir.
    Ja tegelikult oma laste covidi vastu vaktsineerimise üle varajases eas mõtleksin ma kindlasti tunduvalt kauem kui enda süstide üle.
    Palju õnne aga aastapäeva puhul ja süsivesikutevaene dieet pole tavaliselt ka igavene, hea arvutamise korral saab oma maiustused kätte, been there, done that ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina olen ka tähele pannud, et Kanada on võrreldes teiste riikidega äärmiselt konservatiivse lähenemisega. Ma ei teadnudki, et Ontarios maskid alates esimesest klassist kohustuslikud on, BC-s on alates viiendast. Aga ma leian, et koolilapsed võiks maskikohustusest üldse välja jätta.

      Rasedusdiabeeti ma enam ei karda, eelmine kord sain selle dieediga väga hästi hakkama, ainult esimesed paar nädalat oli keeruline. Aga nüüd ma juba mäletan, mida ja mis kogustes ma süüa sain ja mis retsepte kasutasin, peaks ludinal minema. Ja see, kuidas suhkrutarbimist vähendades suhkru isu täiesti ära läheb, on müstika! Ma mäletan, et saia ja pasta järele oli isu ikka lõpuni välja, aga maiustusi ei tahtnudki enam pärast paari esimest nädalat. Tervisele ju väga hea!

      Kustuta
  4. Nagu eelmine kommentaator mainis, Ontarios oleme juba üle aasta ilma vaheajata maski kandnud sõltumata vaktsineeritusest. Mina sain küll suvel Eestis käies 2 kuuse koroonapiirangute puhkuse. Üldiselt juba nii ära harjunud, et ilma hakkaks rahvarohkemas kohas nagu pood või ühistransa lausa imelik. Ei usu, et enne uut aastat see nõue kaoks, hea kui kevadeks ehk. Põhjuseks mitte vaktsineeritute vähesus vaid asjaolu, et Delta ja juba ka paar teist varianti suudavad kohati praegusest vaktsiinikaitsest läbi murda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Anonüümne31/8/21 11:05

      Sa usud siis, et koroonaviirus murrab vaktsiinist läbi, aga maskist mitte või?!

      Kustuta
    2. Ma arvan, et siin ei olegi asi selles, mida meie usume, vaid selles, et kui on maskikohustus, siis lihtsalt tulebki maski kanda, andku see vähe või palju efekti. Mina pean omalt poolt tunnistama, et kuna maskid on juba mitu aastat igapäevane asi olnud, siis ausalt öeldes tundub see juba nii elementaarne, et ei häiri mitte kuidagi. Rasedana olen ma rahvarohkemates kohtades N95 maski kandnud, mis ikka kaitset ka annab, sellega on küll veidi ebamugav, aga mitte midagi üleliia rasket.

      Aga nagu TT ütles, siis Delta on lihtsalt nii ülinakkav, et ka vaktsineeritud inimestele jääb külge, kuigi väiksema tõenäosusega. Ja need, kes on vaktsineeritud, vähemalt põevad kergemalt. Matt sai oma mõlemad doosid juba varakevadel kätte ja puutub tööl iganädalaselt mõne koroonapositiivse patsiendiga kokku, talle ei ole veel külge hakanud õnneks.

      Kustuta
  5. Õnnitlused aastapäevaks ja vastupidamist viimasteks kuudeks. Jagatud mure on pool muret, saan vaid lohutada. Iga rasedus ongi erinev ja hädad käivad ikka mööda inimesi, mitte kive ja kände.
    Maskidega seonduvalt on minus tärganud protestivaim...mis mõttes valitsus kevadel lubas, et vaktsineeritud saavad jätkata tavapärast elu ja nüüd sunnitakse maski kandma. Vaktsineeritute ja mittevaktsineeritute eristamine hakkab meenutama 30ndate natsi-Saksamaad, kus teatud grupi esindajatele pandid märgid rinda. Pole mitte midagi uut siin päikese all, kõik kordub varem või hiljem.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, minu meelest on ka ebaõiglane, et Eestis lubati, et vaktsineeritud ei pea enam maski kandma ja nüüd ikka peavad. Meil siin õnneks ei lubatud midagi, kuigi natuke ebaõiglane tundub ikka. Kuna neile, kel vaktsiinid käes, ei kujuta koroona enam suuremat ohtu, siis ma leian, et ei ole õiglane vaktsineeritud inimesi panna vastutama selle eest, et neil, kes vaktsineeritud ei ole, turvalisem oleks.

      Samas saan aru, et ei ole mõeldav toidupoe uksel iga inimese puhul isikutuvastamist ja vaktsiinipassi kontrollimist läbi viia ning jääda lootma sellele, et inimesed on ausad ja tõesti võtavad maski eest vaid need, kel vaktsiinid tehtud, kah ei saa. Pigem on vaktsineerimata inimesed need, kes algusest peale maskide vastu on olnud.

      Ja ma leian, et vaktsineerimine peakski olema täiesti vaba valik, selleks sundida ja survestada ei ole kah õige. Aga samas on mul väike laps (ja kohe kaks), kellel ei ole mingit kaitset ja ma pigem ei taha, et vaktsineerimata inimene talle näiteks näkku köhiks (sorri, isiklik trauma, ükspäev toidupoes mingi vanem mees köhis nii kõvasti ja nii pikalt, et põhimõtteliselt kopsutükke lendas, vot sel hetkel mõtlesin küll, et hoidu juba heaga eemale, isegi maskis; kuigi tal ei pruukinud üldse koroona olla, keegi ei tea).

      Igatahes - vaatasin just statistikat ja Eestis on umbes 40% elanikkonnast mõlema doosiga vaktsineeritud, Kanadas umbes 70%. 70% pidi olema see piir, kus hakkab efekti andma ja numbreid vähendama, mis nüüd Kanadas võiks siis vaikselt juhtuma hakata (ja juba hakkaski, aga siis tuli Delta ja see sindrinahk levib nii palju kergemini kui eelmised variandid). Samas Eestis selle 40% juures ongi ilmselt ainus võimalus jälle piiranguid ja maske kasutada, muidu hakkavad haiglad jälle selle piirini täituma, kust nad enam patsiente teenindada ei jõua.

      Aga noh, igatepidi on kopp ees sest pandeemiast.

      Kustuta
  6. 1. Oscar ikka tõsine eesti mees ju! Eestlased olid vist kolmandal kohal maailmas pikkuse poolest, ei mäleta, kummad esimesed olid, kas norrakad või hollandlased, nemad olid meist eespool. Ja Matt'il pikkust tundub jaguvat :) Muide vanameister Arvi Kork kirjutas, et kui nad parajasti juhtusid Hispaaniamaal pätte taga ajama, nii suht ekspromt, siis oli jamanauskas sellega, et põld riiet selga saada. Et tahtis paar uut triiksärki osta, ainult et ... spaanlased kah nagut pikka kasvu, muudkui kiitsakapoolsed. Et kui tema oma laia ugrimugri karukere letti lõi, siis kärisesid käised ning nööbid ja kraed ja mansetid es annuvad kinni XD
    2. Kas sa seda kurja hane krutskit tead, küsis Leopold Viivi Luige samanimelises vahvas raamatus oma sõbra käest. Hanel on hambad nagut haugil ja kui siis aab kaela pikaks ja tuleb susisedes, siis tuleb kaelast kinni võtta ja keerutada ja minema visata. No sõber tahtis proovida, ja mis sellest kõik välja tuli ... - lühidalt öeldes - ei soovita proovida :D
    3. Mul üks tuttav rääkis, et mis aab Ameerikas koroonasurmade nimekirja nii kõrgeks - nimelt pidada neitel seal kah olema miskine matusetoetus, ütleme - 5000 doltsi. Nüüd aga koroona pealt pidada saama lausa 15 tuhhi. Järelikult - uhame aga kõik vanatädid ja avariid ja maksatsirroosid ja veremürgitused ka koroona kaela ja teenime surmade pealt raha. Ja numbrid muudkut kasvavad. Kui tõene see asi nüüd tegelikult on, seda ma muidugi ei tea. Ma ise olen pigem seda meelt, et see kuramuse vaktsineerimine on saatanast ja üleüldse kogu see värk on üks pagana reptiloidide salaplaan, et inimkonda põlvili suruda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eestlased pole üldse isegi nimekirja ülemises otsas, muide. Just guugeldasin. Kõige pikemad siis:
      - Holland
      - Montenegro
      - Taani
      - Norra
      - Serbia
      - Saksamaa
      - Horvaatia
      - Tsehhi
      - Sloveenia
      - Luksemburg
      jne...

      Aga mina olen 176 cm ja Matt 196 cm, nii et poisid tulevad meil kindlalt pikad.

      Kustuta
  7. Ja tahtsin veel öelda, ei mäleta, kas olen sellest juba kirjutanud - lihtsalt illustratiivsuse mõttes, et SG-1 sarjas oli üks osa, kus mingid pealtnäha sõbralikud tulnukad lubasid inimesed vabastada enamikest haigustest, tehes ka kõik vaktsiinid kohustuslikuks. Ja kui siis Samantha Carter tahtis last saada, selgus, et ta ei jäägi enam rasedaks, ja mitte ükski vaktsineeritud naistest ka mitte. Et see oligi tulnukate salaplaan, inimkond vaikselt välja suretada ja Maa ainult omaenda viljaaidaks muuta. Selliseid asju oli juba teistel planeetidel ka juhtunud.
    Ma olen ennegi tähele pannud, et hulk asju ulmefilmidest ja eriti sellest samast Tähevärava sarjast on tõeks läinud või osutunud mõne aja pärast tegelikkuseks, mis, nagu selgub, on enne avalikku teadasaamist juba mõne aja kestnud. Niiet mõttekoht.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma õnneks ei tahagi enam lapsi, nii et sobib! :D

      Kustuta
  8. Anonüümne31/8/21 15:29

    Mind küll ei häiri, kui vaktsineeritud saavad n-ö eeelisõiguse.Et mitte maski kanda.Kuid ei mina usu, et see vaktsineerimine meid palju aitab. Parem on läbipõdeda. Olen ise läbi põdenud aga siis ei teadnud, et see võib covid olla. Arvasin, et lihtsalt kolm päeva pea valutab, et kui see tööst ole. Et nii pikalt arvutis. Arsti juures ei käinud. Alles hiljuti kui käisin tööga seotud koolitusel välismaal. Lasin teha antikehade määramise testi, siis saingi teada, et mul antikehad. Kas oled läbi põdenud või vaktsineeritud. Kuna polnud vaktsineeritud siis jäigi varjant b ehk
    olen läbi põdenud. Vaktsineerida küll hetkel ei plaani. Ootan ära mis maailmas toimub. Jah kinno,restorani,spaasse ei pääse aga ega ma seal enne ka ei käinud. Jõusaali lepingu ka just lõpetasin ära. Nii, et raha jääbki rohkem kätte. Vähemalt poodi veel saab. Palju õnne uue beebi puhul. Kas nimi juba välja valitud?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Läbipõdemine annab erinevate inimeste puhul erineva efekti, mõnel püsivad antikehad pikalt kõrgel, teisel kaovad kiiremalt. Vaktsineerimine annab pikema ja tugevama kaitse, see on juba praeguseks tõestust leidnud. Aga ma leian, et see peakski olema igaühe vaba valik ja eks piiranguid peab paratamatult seadma, sest muidu ei jõua haiglad patsiente ära teenindada.

      Ma ise olen pandeemia käigus palju eraklikumaks muutunud ja mulle täitsa meeldib nii. Ma ei tunnegi vajadust kuskile spordiklubisse või kontserdile minna; ainult restoranis oleme mõned korrad käinud, see on tore vaheldus. Mind häirib eelkõige see, et lastele on mitmed asjad kinni ja igasugu tugiteenused online-s. Kolmeaastasega ei tee läbi arvuti veel midagi. Meil on siin muidu toredad mängutoad, kus me igal nädalal käisime, need teevad ka nüüd ainult läbi arvuti mingeid virtuaalseid mängu- ja lauluüritusi, aga jällegi - kolmesele pole see ikka see, mis kohapeal olla.

      Nimi ei ole välja valitud, minu meelest ei ole sobivaid poistenimesid üldse olemaski! Juba Oscariga oli keeruline ja tema nime valis Matt, mina väga suure hurraaga seda vastu ei võtnud, aga midagi paremat ka ei leidnud, nii et jäi siis see. Ja nüüd muidugi ei kujuta ette, et ta midagi muud kui Oscar oleks.

      Aga minu nõuded nimele siis: et oleks lühike (ühe-kahe silbiga), et oleks Kanadas piisavalt levinud ja tuttavlik (sest perekonnanimi on meil väga eestimaine ja igal pool tuleb see siin tähthaaval ette lugeda), et oleks ka Eestis kasutusel või vähemalt lihtsalt hääldatav (noh, mitte mingi Isaac, Wyatt, Ezekiel vms, mille korrektsust hääldust näiteks mu vanaema elu sees välja ei suudaks mõelda ega meelde jätta. Ahjaa ja seda ka, et ei oleks mõni viimaste aastate absoluutsetest hittnimedest (mistõttu (vist) langes välja Oliver, sest pooled poisid on praegu Oliverid). Nii et raske, noh!

      Kustuta
  9. Anonüümne31/8/21 18:07

    Owen,Thor on ilusad poiste nimed ja lühikesed ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Owen on ühe hea sõbra poja poolt juba võetud ja Oscari keskmine nimi on Thorsten, nii et seda me ka enam ei saa kasutada. Aga jaa, muidu mõlemad meeldivad mulle!

      Kustuta
  10. Kerget ootust!
    Ma nime ei oskagi soovitada, sest inimeste nime-eelistused on nii erinevad, lisaks siis see, kellel mis nimega negatiivsed seosed tekivad. Aga esimesena tuleb pähe muidugi Henry, toredalt rahvusvaheline ja sobib Oscariga kokku ka.

    Mul üks kauge tuttav kolis ammu ammu välismaale, abiellus sealse mehega ja nüüd on neil tütar Amber. Ilus nimi, aga ma mõtlesin kohe nendesamade eestimaiste sugulaste peale, kes siis oma kauget pisipõnni Ämbriks kutsuma peavad, eks. Samas kui ikkagi ongi elusuund selline, et tagasi tulla ei plaani, siis vist ei pea ka üleliia mõtlema, kuidas lapse nimi Eestisse sobituks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Henry on hea soovitus!

      Amberiga seoses meenus, et mu tuttava laps Eestis on Becky ja mul on algusest peale see seostunud Pekiga. Jällegi - nimel pole ju midagi viga muidu, aga Eestis mina seda ei kasutaks.

      Kustuta
  11. Anonüümne1/9/21 09:26

    Gustav on meie ühe tuttava poja nimi.

    VastaKustuta
  12. Anonüümne1/9/21 09:53

    Ilusat ootusaega!
    Mina soovitaksin vaadata FB Meeme Mõttus lehelt Kaari Saarmaga videot, minu meelest väga asjalik.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuskilt juba nägin seda osaliselt. Meeme Mõttus on hambaarst, mitte nakkushaiguste spetsialist. Ma üldiselt püüan jälgida nende inimeste sõnavõtte, kes räägivad oma eriala ja kompetentsi piires.

      Koroona osas olen püüdnud mitte üle mõelda. Paljud asjad ei olene minust endast ega minu arvamusest - riik paneb piiranguid ja otsustab, kuidas asjad olema peavad ja kui mingi uks on lukus, siis sealt sisse ei saagi ja kui teisest uksest sisenemiseks peab maski kandma, siis eks ma kannan. Ainus koht, kus üldse midagi otsustada sai, oli vaktsiin ja kuna statistika näitab selgelt, et vaktsineeritud inimesed nakatuvad harvem ja kergemini, siis selle põhjal ma ka otsuse tegin. Mul on ju mees, kes enam-vähem elab haiglas poole kohaga ja puutub seal paratamatult pidevalt koroonahaigetega kokku, nii et tõenäosus, et tema viiruse sealt üles korjab, on suurem kui tavapopulatsiooni puhul. Lisaks sellele põevad rasedad koroonat palju raskemalt, sest immuunsüsteem on raseduse ajal nõrgem. Ja kui sa nüüd küsiks, kas ma tegin vaktsiini kerge südamega, siis ei, absoluutselt mitte! Aga veel raskema südamega oleksin olnud kui oleks tegemata jätnud.

      Ühtlasi pean tunnistama, et tegelikult ei võta ma isegi paratsetamooli kerge südamega, iga sekkumise puhul käib ikka mõte peast läbi, et kas on vaja ja äkki saaks kuidagi teisiti. Aga samas olen elu jooksul ikkagi kõik vajalikud vaktsiinid saanud ja arstide poolt määratud rohud ära võtnud ja siiani pole sellest midagi halba juhtunud. Samas on sellega nagu turvavöö kasutamisega - enamasti tuleb kasuks ja aitab, aga mingeid garantiisid sellegipoolest ei anna ja ikkagi on mõni erandjuhus ka, kus just turvavöö on millegipärast negatiivse tulemuse toonud positiivse asemel.

      Kustuta
    2. Anonüümne1/9/21 20:48

      Ma tegelikult mõtlesin videot soovitades Kaari Saarmat, Mõttus kutsus ta oma nägemust tutvustama. Saarmal tundub olevat vastav kompetents,aga see selleks. Mulle endale meeldib kuulata erinevate teadlaste nägemust sellest viirusest ja vaktsiinist,selle pärast soovitasin. Ei soovinud kuidagi mõista anda,et sa oled mingid otsused teinud kergekäeliselt. Me kõik tahame endale ja oma lähedastele parimat.

      Kustuta
  13. Palju õnne ja hoitud ootusaega!

    Nimevariante:
    Lucas, Paul, Thomas, Tobias, Eric, Raoul, Carl, …

    VastaKustuta
  14. Toredad nimesoovitused! Laske aga tulla, eks ma panen järjest listi ootele. Midagi peab lapsele ju nimeks panema ometigi!

    VastaKustuta
  15. Anonüümne1/9/21 19:47

    Karl,Ramy,Noah,Jacob,Hugo,Tobias,Sebastian,Remy.

    VastaKustuta
  16. Anonüümne1/9/21 22:17

    Evan, Theo, Louis, Ralph

    VastaKustuta
  17. Anonüümne2/9/21 11:25

    Lex, Evan, Robin

    VastaKustuta
  18. Anonüümne3/9/21 10:44

    Brent, Harald, Felix, Mark

    VastaKustuta
  19. Jätaks selle Põhja-Koreaga võrdlemise nüüd ikka kõrvale. Põhja-Korea valitsusel on kama kaks kas need kodanikud seal riigis elavad või surevad. Mul kõik karvad tõusevad Põhja-Koreaga võrdlusest püsti. Vaesed rikaste heaoluühiskondade kodanikud peavad maski ette panema ja vaktsiinipassi näitama ja kohe on Põhja-Korea. Selliselt rääkides jääb mulje, et ega sellest Põhja-Korea režiimist ei teata mitte midagi. See polnud ka nüüd ainult sinu kritiseerimiseks kommentaar, ma olen seda võrdlust ennegi näinud ja see näitab veits piiratud silmaringi minu meelest.

    VastaKustuta
  20. Marcus jäi enne nimetamata.

    VastaKustuta
  21. Kusjuures, Eesti Arstide Liit ütles välja, et kui haiglakohti ei jätku, siis eelistatakse neid, kes vaktsineeritud, sest nende elulemus on parem, seega sisuliselt see erisus oli juba laual ja täiesti loogiline ka. Õnneks siiski asi sinnani ei jõudnud, hakkasid need numbrid ka vähenema tasapisi.

    VastaKustuta