17 august, 2021

Kuhu küll kõik naised jäid?

Afganistaani sõda, eksole. Ühest küljest olen selle poolt, et lõputult ei olnud mõtet sõdida. Need mitukümmend aastat, mil seda tehti, oli juba isegi selgelt liig. Teisest küljest on lõpp mõrudavõitu, sest ma pole kindel kui palju sest kõigest kasu oli selle kõrval kui palju elusid sinna jäi, kui palju sõdureid ilma jäsemeteta peavad hakkama saama ja kui palju raha kogu ürituse alla maeti.

Vaatan uudiseid ja olgu need inimesed meist nii erinevad kui tahes, on nad ikkagi inimesed ja loomulikult on kurb näha, kuidas nad peavad hirmus elama ja omaenda kodumaalt põgenema. Aga jällegi - asjal on ka teine pool. Kui lähemalt uurida, siis kui palju te seal naisi-lapsi näete? Nemad on antud olukorras teatavasti kõige haavatavamad, aga riigist põgenevad lennukid on täis noori elujõus mehi.

Miks see mind segab? Sest Kanada on ju vana hea Robin Hood - kõik vaesed ja väetid korjame maakera pealt kokku. Kvoote tõstetakse kogu aeg, et kui palju põgenikke vastu võtta.

Ja noh, mis ütleja ma ise immigrandina olen? Aga mina läbisin kogu kohustusliku kadalipu - vehkisin siin tööd teha, samal ajal kõiki viisanõudeid täites, riigile tõestusi andes, et mul on piisavalt palju haridust, keeleoskust ja mida kõike veel, et heaks kodanikuks kvalifitseeruda. Kogu protsess võttis aega 7 aastat! Aga mind võeti vastu. Erinevus põgenikega on muidugi see, et ma tulin siia vabatahtlikult ja ma tahtsingi siin elada. Ma elan kohalike reeglite järgi ja austan oma uut kodumaad.

Aga mitte kõik immigrandid ei ela samamoodi sisse. Näiteks on meil seetõttu seadus, et mootorrattaga sõites peavad kõik kiivrit kandma... välja arvatud juhul kui kannad religioossetel põhjustel peakatet, mis ei võimalda kiivri kandmist. Aga kui pea vigaseks kukud, tasub su haiglaarveid loomulikult maksumaksja, mitte jumal.

Austraalia sõber rääkis kunagi, et tema oli igati immigrantide poolt, kuni need hakkasid nõudma, et rannas ei tohi ujumispükste väel olla, sest katmata keha olevat nende jaoks solvav. Kui sa end kellegi teise kodus sisse sätid, siis ei lähe ju omi reegleid looma! Või lähed? Ja kui ei suuda kellegi teise pinnal tema reeglitega leppida, siis on ehk targem koju tagasi minna... 

Irooniline on ka see, et need kultuurid, kes võõras kohas kõige rohkem omi õigusi nõudma kipuvad ja kohalike kommetega samastuda ei suuda, on ühtlasi need, kes omaenda kodumaal mitte mingil juhul sellega ei lepiks, et immigrant erinevate reeglite järgi elaks. Näiteks lühikeses kleidis ringi käiks või naisterahvana koolis/tööl/autoroolis oleks.

Samas saan aru, et igaühel peaks olema õigus uuele algusele. Aga mul tekib juba ette vastumeelsus nende inimeste suhtes, kes oma naised-emad-õed-lapsed Talibani rappida jätavad ja ise mugavusse jooksevad. See lihtsalt ei ole õige.

23 kommentaari:

  1. Õige! Iga mõttega nõus. Kuidagi peaks just naistele-lastele abi andma. Olles lugenud palju raamatud naiste olukorrast seal, see on õõvastav. Väikesed tüdrukud pannakse mehele. Viiakse tüdrukud kodust vanematelt lihtsalt ära vägistamise-sünnitamise orjusesse. Kusjuures arstiabi-sünnitusabi on olematu. See kõik on mitte-pähe-mahtuv jubedus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja praeguses olukorras saavad naised-lapsed riigist välja ainult siis kui nende mehed-isad-vennad nad kaasa võtta otsustavad. Meediasse jõudnud pilte vaadates ajab südame pahaks, mis vääritute tüüpide paraad neis lennukites on, igaühel naised-lapsed kodus terroriste ootamas.

      Kustuta
  2. Eks siin tuleb välja mõtteviiside erinevus. Liberaalsete inimestena mõtleme, et igaühel võiks õigus olla oma reeglite järgi elada seni kui teisi ei sega. Ideoloogilised fanaatikud on veendunud, et ainult nende maailmavaade on ainuõige, mida peab tule ja mõõgaga kõigile teistele peale suruma. Mu arust on läänemaailm liiga vastutulelik igasugu äärmuslaste suhtes.

    Reegel peaks lihtne olema immigrantidele. Kirjutate alla (ja vannute piibli, koraani või konstitutsiooni nimel), et austate kohalikke kombeid ja täidate seadusi, kui mitte ootab ees kiire tagasisõit. Samas on muidugi selge, et ükski peavoolu partei ei julge taolise "võõravaenuliku" poliitikaga välja tulla enne kui hilja. Oluliseks kujuneb immigrantide assimileerimise ja uute pealevoolu suhe. Ohu märgiks suurlinnades juba tekkinud enklaavid, kus elamiseks pole vaja osata riigikeeli ja makse makstakse mitte riigile vaid kohalikule kurjategijate gangile.

    Afganistaan oli algusest peale kaotatud mäng. Peale kaksiktorne tuli Ameerika rahvale (mitte terroristidele) näidata, et president võtab midagi ette. Loodetud kerge sihtmärk ja lühike edukas sõda osutusid pettekujutelmaks. Lahkumine kujuneb valusaks mitte ainult ameeriklastele vaid kogu demokraatlikule maailmale. Igasugu dikdatuuridele on selline asjade käik veeks veskile ja ainult ärgitab neid rahvusvahelist õigust rikkuma, sest keegi niikuinii ei suuda või ei julge miskit tõhusat karistamiseks ette võtta. NATO jõuetuse nägemine Afganistaanis nõrgendab ka Eesti julgeolekut.

    VastaKustuta
  3. Ma lugesin uudistest, et " Taliban kutsub naisi valitsusse" ja mõtelsin, et kuidas see siis oleks. Teisel pool oli kirjas, et naine võib liikuda ainult koos meesssoost saatjaga.
    ( Äkki nad sp ka lennujaama ei jõua..., et pole saatjat ?!)

    aga kui tõiselt, siis nõus. Ideaalses maailmas võikski olla, et igaüks elab seal kus tahab, aga piiril kirjutab nn alla, et siinmaal on need reeglid. Ja tegelikult on ju üle maakera igasuguseid võimalusi kuningriigist kommunismini.
    Kallas ütles, et Eesti on valmis võtma kuni 10 ja delfi oli pöördes... See aitamise teema on hullult raske teema.

    Ma tean Afganistaanist vaid Hosseini raamatute järgi ja selle põhjal järeldan, et tegelikult on ka seal inimesi, kes tahavad teistsugust riiki. Samas olen Tomiga nõus, et USAl oli aeg ära tulla. Ei saa aidata neid, kes abi ei taha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Need, kes tahaksid teistsugust riiki, võiksidki ju tegelikult samamoodi teise riiki kolida nagu näiteks paljud eestlased - lähed aga kuskile tööle või õppima ja muudkui täidad kümneid ja sadu pabereid selle nimel, et ühel päeval saaks päriseks jääda. Eks sellega ole nagu ka iga muu asjaga, et mille nimel ise veidi pingutama ka peab, tundub hiljem väärtuslikum.

      Põgenike teema on keeruline, sest ühest küljest ma mõtlen, et kui Eestis oleks nii kriitiline olukord ja sõda, siis tahaks ju küll, et teised riigid eestlasi aitaks. Aga samas elan ma riigis, mis on palju põgenikke vastu võtnud ja võtab ikka veel ja mind näiteks häirib, et nad tihtipeale ei õpigi kohalikku keelt ära ega sulandu sisse, aga toetusi maksab riik (ehk meie, maksumaksjad) neile küll täie rauaga. Keeruline teema. Vist polegi õigeid ja valesid vastuseid, iga variandi puhul oleks omad negatiivsed küljed ka.

      Aga su esimese lõigu juurde tagasi tulles - lennujaama ei jõua nad kindlasti sellepärast, et saatjat pole. Sealses kultuuris piirdub naise võim ju ainult koduseintega. Ilma täiskasvanud meessoost saatjata uksest välja ei astu, autot juhtida ei oska ega tohi. Meestel muidugi lihtsam oma naised-lapsed maha jätta ja ainult oma nahk päästa. Aga peab ikka kivist südamega olema, et midagi sellist teha suudaks.

      Kustuta
  4. Afganistaanis toimuv sissisõda, ühelgi riigil ei ole õigust sekkuda teise riigi siseasjadesse. Lihtsalt tuleb leppida, et sõjad on alati olnud ühel või teisel moel ning alati on rõhutuid ja rõhujaid, on neid, kes ihkavad teistsugust riigikorda ja revolutsiooni. Selleks on vajalik kriitiline hulk inimesi, kes muudatusi pooldavad ja kes suudavad selle ellu viia. Võib tunduda küll kummaline, ent ei ole võimalik läänelike väärtusi vägisi peale sundida kui selles riigis elavad inimesed ei ole valmis neid vastuvõtma või nende järgi elama.

    NSVL oli Afganistaanis oma sõjaväega, tegelikkuses küll olid paljud sõjaväelastest kohustusliku armeeteenistusse võetud noored mehed...kes nägid õudusi, mida Taliban juba 80ndatel korraldas...see ei ole muutunud 30 aastaga, jäänud sama tooreks ja julmaks. Iga ühiskond jõuab kord murdepunkti, ent selleks on vajalik teatud arenguaste ja valmidus.

    Pagulastest, kui lähed teise riiki, võtad omaks selle riigi kombed ja reeglistiku. Lepid sellega avalikus ruumis. Vaadates hetkel kesk-euroopa muutunud rahvastiku kooslust ja kohaliku rahvastiku vähenemist, tekitab see turvatunde puudumist.

    Ega tegelikult päris täpselt ei tea, mis toimub ja kuidas, sest kuuleme-loeme-näeme üksnes meediast, kus see, kes maksab, tellib muusika...ehk igaüks oma mätta otsast kajastab. Tõde on kusagil õhus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu meelest ei ole seal ka mitte midagi muutunud selle pika ajaga, mil võõrad on püüdnud seal muutusi luua. Igaüks elab nagu oskab, ma ei saa aru, milleks üldse sekkuda. Maailmas on neid kohti ju väga palju, kus meie mõistes arusaamatult elatakse, aga midagi ei ole parata, ei jõua kõiki hädalisi oma pilli järgi tantsima õpetada. Ainus loogiline abi on see, mida näiteks Aafrikale pakutakse - ravimid, toit jne. See loob tõesti positiivse muutuse ja laseb neil samal ajal omas keskkonnas ja omal viisil edasi elada.

      Mina toetaks ka seda, et pagulane peab lubama, et annab endast parima, et sisse elada, peab kindla aja vältel ära õppima riigis kasutatava keele, tööealisena peab omama sissetulekut jne. Ja kui ikka üldse ei taha sisse elada, siis jumala eest - miks me sunnime? Mingu koju tagasi ja asi vask!

      Kustuta
  5. Suures plaanis noogutan nõustuvalt kaasa, postitusele ja kommentaaridele.
    P.S. Ajaloo huvides: ka Eestil on olnud oma nö. meespagulaste laine. Mu onu oli üks neist, põgenes peale sakslaste poolel Soomes võitlemist edasi Rootsi, lõi seal perekonna, ei julgenud represseerimishirmust tingituna Eestit külastada veel palju aastaid peale iseseisvumistki. Lõpuks siiski käis paar korda.
    Siin üks pikem, aga huvitav lugemine eestlaste Teise Maailmasõja aegsest väljarändest:
    https://www.researchgate.net/publication/290195656_The_Great_Exodus_of_1944_and_the_Departure_of_the_Elite_from_Estonia
    Lk 5: “Rein Taagepera ja Romuald J. Misiunase hinnangul jäi erinevates relvaüksustes ja eri riikides teenistuses olnud eestlasi Läände umbes 10 000.”

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eestist toimub suur väljaränne ju siiamaani, küll mitte ainult meeste osas enam. Ma pole kindel kui täpselt riigil üldse teada on kui palju kohapeal elajaid on ja kui palju mujale on liikunud. Mingi süsteem on küll teadaandmiseks, et oled välismaale kolinud, ma kunagi isegi proovisin seda täita, aga jooksin mingi takistuse otsa ja jätsin pooleli. Ei mäletagi, mis see oli. Ja nüüd pole enam Eesti ID kaarti ega kaardilugejat, nii et ma ei saagi neid vorme täita.

      Ma ei tea kui usinalt üldse teada antakse, enda jaoks on see ju lisaliigutus ja mul endal ei ole mingit vahet, kas Eesti teab, et ma seal ei ela või ei tea. Minu siinsetest eesti sõpradest, kes kah kõik jäädavalt siia on asunud, pole ka keegi teada andud.

      Aga Afganistaaniga võrreldes on Eestis naised-mehed alati üsna võrdsed olnud, vähemalt viimasel viiekümnel aastal kindlasti. Naised on saanud õppida, töötada, hääletada, autot juhtida jne. Afganistaanis on soorollid ikka väga ekstreemsed ja see, et naine ise otsustaks, et põgeneb sõjaolukorra ja terroristide eest kuskile lennuki peale, ei tule ilmselt kõne allagi.

      Muide, ma siin mõtlesin, et kui Põhja-Ameerikas selline olukord tuleks ja lennukid paksult mehi täis oleks, ei liigutaks ma vist kulmugi, sest siin on võrdõiguslikkus nii suur teema. Ja naised ongi siin meestega võrdsed, nii et sel juhul võiks vabalt igaüks iseenda eest väljas olla ja iseenda päästmise eest vastutada. Ja kui mehed enda päästmises paremaks osutuksid, siis mis seal ikka, võrdõiguslikkuse valguses ei oleks nad naiste päästmise eest vastutavad. Aga Afganistaanis on.

      Kustuta
    2. Jaa, nõustun võrdõiguslikkuse osas. Ja ma Eesti meeste sõja-aja väljarändele osutades üldse ei üritanud Eestit ja Afganistaani võrrelda - neid ei saagi võrrelda mu meelest. Mulle lihtsalt meenus, et ka Maarjamaalt on mehed hulgakaupa läinud, naisteta-lasteta.

      ID kaardi ja välismaale kolimisest teadaandmisega on mul täpselt sama lugu kui sul. Eesti e-riik ei ole seda teps mitte kergeks teinud, selle kivi taha ka minu hea tahe pidama jäi, hea mitu aastat tagasi juba. Praeguseks olen käega löönud ja teema enda jaoks lõpetatuks lugenud.

      Kustuta
  6. Anonüümne19/8/21 08:47

    Ega sealt lahkumine lihtne ei ole. Kaasa võetakse liitlastega koostööd teinud, nt tõlke. Naised seal tööl suurt ei käinud. Teine asi on, kas lastega pered lennujaama üldse välja jõudsid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nende erinevate videote põhjal, mida ma näinud olen, ei paista erilist organiseeritust ja süsteemi olevat lennuki peale minemises. Pigem jääb mulje, et kes ees, see mees, lihtsalt massiga vajutakse peale.

      Ja kui ongi nii, et osadel on lihtsam pääseda, siis ma ei kujuta ette, et näiteks Matt ütleks, et tsau nüüd, sest mina olen nimekirjas ja sina Oscariga ei ole, nii et vaadake ise, kuidas saate. Ja paneks siis ajama, jättes meid terroristide rappida. No ei jätaks ju. Aga mulle tundub, et sealsed mehed siiski jätavad, ma ei oska muuga selgitada seda, et igal pool ainult mehi on näha, sekka mõni üksik naine-laps.

      Kustuta
    2. Anonüümne19/8/21 17:46

      Kas seal piirkonnas pole mitte nii, et pere elab kusagil külas ja mees on linnas ametis? Kui mu mälu mind ei peta, siis ka Eesti tõlk Omar sai esmalt Euroopasse ja alles hiljem toimetati ta pere järgi. Sõjaolukorras pole kõik nii lihtne, kui diivanil skrollides näib.

      Kustuta
    3. Isegi kui kõik need mehed, keda me meedias näeme, töötasid linnas ja nende kõigi pere kuskil kaugel külas elas, siis minu õiglusmeel näeks ikkagi pigem seda, et see mees külla oma perele appi tormaks, selle asemel, et lennuki suunas liduda oma perekonda surema jättes. Seda enam, et ka linn ei koosne kindlasti ainult meestest, ka seal on naisi-lapsi, kelle päästmine võiks prioriteet olla.

      Kustuta
    4. Anonüümne19/8/21 21:18

      Sa räägi Toronto eestlastega, kas 1944 läksid pered käsikäes üle mere või Saksamaalt. Sõda on olukorda, mida me õnneks kaugelt näeme, ja loodetavasti ei pea kunagi seisma valiku ees nagu seal praegu.

      Kustuta
    5. Sõda on kole, jah. Aga eestlased läksidki peredega, mitte meestehordidena, jättes naisi-lapsi saatuse hooleks.

      Kustuta

  7. Sama pilt ilma alumise osa kärpeta.
    https://people.com/politics/more-than-600-people-packed-into-a-u-s-air-force-plane-to-fe/

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tegelikult ei teinudki järeldusi ühe pildi põhjal, vaid vaatasin mitu päeva netist ja telekast uudiseid. Meeste ülekaal on siiski arvestatav ja on ka selles lennukis. Mõned naised ja lapsed on ka sadade meeste kohta, aga kas loogilisem poleks siiski haavatavam inimgrupp esimesena ohutusse toimetada, samas kui mehed kodumaad kaitsevad?

      Kustuta
  8. Sattusin fotole, kus enamik evakueeritutest paistavad olevat naised-lapsed:
    https://i.dailymail.co.uk/1s/2021/08/19/17/46869181-9908371-image-a-41_1629390856953.jpg
    Allikas:
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-9908371/US-troops-fire-warning-shots-use-teargas-crowds-Afghans-blocking-entrance-Kabul-airport.html

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on hea meel nende üle! Ja loodetavasti püüavad need välisriigid, kes neid abistavad, ka haavatavamat gruppi esimesena välja tuua.

      Kustuta
  9. Mulle pisteti kunagi mingi paber ette Ottawa Eesti saatkonnas eelmise suursaadiku poolt kui passi uuendamas käisin, mis puudutab nn Eestist väljalogimist. Sinnamaani tundus see kah suhteliselt võimatu missioon olevat, mille vastu huvi kadus üsna kiirelt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võikski mingi lihtsam moodus olla teavitamiseks, eriti arvestades seda kui suur hulk inimesi on Eestist välja rännanud. Samas ma ei tea, kas teavitajate hulk sellest tegelikult väga muutuks, sest minul isiklikult pole näiteks mingit vahet, kas Eesti teab või ei tea, et ma ära olen kolinud. Eestil endal on seda infot statistika jaoks vaja.

      Kustuta