15 oktoober, 2021

Labastest kommentaaridest

Ma vahel mõtlen, et kes need inimesed on, kes eesti uudiste alla kommentaare kirjutavad? Kas see ongi aus läbilõige rahvastikust? Ühest küljest tahaks uskuda, et ei ole. Teisest küljest... mine tea.

Näiteks poliitikaga seotud teemades jääb silma palju tarbetuid isiklikke solvanguid. Eriti kõvasti saavad hagu naised, näiteks endine president ja Kaja Kallas. Mind jubedalt härib kui inimestel pole midagi sisulist öelda ja siis mõnitatakse välimust või antakse hüüdnimeks KaKa. Ma olen alati arvanud, et kaka-naljade tase saab hiljemalt lasteaia lõpuks otsa, aga võib-olla siis ikkagi mitte.

Vahele avaldatakse artikleid sellest, et ehmatavalt suur osa Eesti lastest tegeleb enesevigastamisega, et koolides on väga palju kiusamist, et Eesti lapsed-noored on suitsiidijuhtumite poolest maailmas esirinnas. Noh ja siis ma mõtlengi, et kui see laste osas nii selgelt ametlikku statistikasse jõuab, siis kust kõik alguse saab? Võib-olla ongi neid kaka-naljade tasemele kinni jäänud vanemaid ikkagi nii palju, et ka järgmine põlvkond saab kahjustatud juba enne kui nad suureks jõuavad kasvada?

Koroonateemadest ma üldse ei räägi! Seesama lasteaia-seltskond arvab oma lõbusate kakanaljade vahel täiesti tõsimeeli, et kui paar FB postitust ja youtube-i videot on ära vaadatud, siis põhimõtteliselt juba ollaksegi arst või teadlane. Arusaamine meditsiinist, uuringutest ja isegi lihtlabasest statistikast on paraku küll olematu, aga selle teeb tasa vali hääl ja lõputult läbinämmutatud loosungid. 

Kuskil oli artikkel, mis pakkus, et vaktsineerimata inimestele võiks haiglaravi piirata. Ja ma tõsimeeli ei saa aru, miks vaktsiinivastased sellele nii tuliselt vastu on? Nende sõnavõtte lugedes jääb mulje, et arstid on lollid ja pahatahtlikud ning ravimitööstus on ainult sellele üles ehitatud, et sind ära tappa. Igaühel on õigus oma arvamusele ja jumala eest, mina ju ka ei tea, võib-olla see kõik ongi tõsi?! Aga mulle jääb selgusetuks, et kuidas nad sel juhul üldse haiglasse julgevad minna? Ilmselgelt ei tegele nendega seal Nõid Nastja ning medikamendid ei koosne teepuuõlist ja c-vitamiinist.

Eesti on koroonajuhtumite arvult miljoni inimese kohta 19. kohal maailmas (ehk 176 riigis on olukord parem kui Eestis), aga kommentaare lugedes jääb mulje nagu oleks just eestlased oma vaktsiinivastasusega jackpot'i koju toonud ja end tõhusalt "paha meditsiini" eest kaitsnud. 

Kui ma puhtalt numbreid vaatan, siis... vist ikka ei tulnud nii hästi välja ju?

Aga noh, üks õhtu juhtusin nägema toredat uut telesaadet "Poissmeeste pidu" ja kui enne oli raskusi ette kujutamisega, et millised need inimesed reaalsuses võiks olla, kes kõiki neid vihaseid ja rumalusest nõretavaid kommentaare kokku klopsivad, siis... noh, nüüd ma suudan neid juba oluliselt paremini visualiseerida. Nad vist ikka ONGI päriselt olemas...

34 kommentaari:

  1. Ma siiski loodan, et tihtipeale on tegu valjuhäälse vähemusega. Vaata kas või valimistulemusi, enne valimisi on tühikargajaid ja kisakõrisid kõik kohad täis, pärast ikka populaarseim "vereimejate" partei Kajaga eesotsas. Soliidsed inimesed lihtsalt ei viitsi foorumites räusata, niikuinii mingit vahet see ei tee. Tegelt olen siiski ka mina seekord veits mures kuna küsitluste alusel kipub populistide partei oravatele kandadele astuma. Enamus EKRE uuest toest jooksis muidugi kesikute juurest üle, eks see on see ühiskonna osa kes kunagi millegagi rahul pole.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ka südamest loodan sellele valjuhäälsete vähemuse teooriale. Muidu oleks ikka väga kurb juba.

      Kustuta
  2. Mina loodan ka, et tegu on siiski väga valjuhäälse vähemusega, aga ikka tuleb hirm peale, kui ma näen Facebookis inimesi, kellest ma kunagi lugu pidasin, täielikku iba jagamast. Kõige vastikum on see, et selle iba jagajate seas on ka mu enda pereliikmeid. Kusjuures hiljutise Facebooki vilepuhuja skandaali keskmes oligi see, et tehnoloogiahiid ei tee valeinfo levitamise peatamiseks sisuliselt mitte midagi. Eriti hull on olukord muukeelse sisu osas, aga ega ka inglise keeles just erilist valeinfo takistamist pole.

    Praegu on Eestis kõige päevakajalisem teema vaktsiin ja milline mürk see ikka on. Samas, haiglates surevad juba harva ka 30-40ndates vaktsineerimata inimesed. Kõige rohkem ajab mind ahastusse see, et igapäevane statistika avaldamine on hirmutamine, aga järgnevad väited ei ole:

    1. Minu tuttava tuttava vend sai vaktsiini ja suri pärast seda ära (kusjuures üldse levib mingi valearusaam, et kui vaktsiin tapab, siis ta tapab 10. päeval pärast süsti?????)
    2. Kas sa ikka teadsid, et vaktsineeritud inimesi ei lasta lennukitesse, kuna kardetakse, et nad surevad seal ära? (kui palusin saata mõni lennufirma koduleht, kus niimoodi kirjas on, siis ei tulnud enam ühtki vastust)
    3. Vaktsiiniga süstitakse sulle sisse kiip, mille kaudu saab sind kontrollida. (see, et kiip kaugelt juhtimiseks mingisugust elektrit vajab, ei ole oluline, ikka kontrollivad)

    jnejnejne

    Lihtsalt kahju. Kui ei taha, ära vaktsineeri, aga ära levita valeinfot.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina olen alates koroonaaegade algusest päris paljud inimesed oma Facebook'ist ära kustutanud ja mõndadele, keda päris kustutada ei tahtnud, unfollow pannud. Eriti just pandeemia alguses viskas sealt sellist rumalust ja vandenõuteooriat, et ma lihtsalt ei suutnud enam lugeda.

      Sõbranna just rääkis, et tema töökaaslane ei vaktsineeri, kuna "ei tea veel täpselt, mida see vaktsiin sisaldab". Ma kukkusin kohe kobisema, et kas hambaid ikka laseb parandada? Teab TÄPSELT, mis plommimaterjali sees on? Juuksevärvi koostise on keemiliste valemiteni lahti võtnud ja kindlaks teinud, et see on 100% ohutu? Ibuprofeeni koostise kohta on isiklikult uurimistöö kirjutanud? Aga reaalsus on see, et nendega ei olegi mõtet arutleda ega analüüsida, sest nad ei suuda sisuliselt kaasa rääkida, vastu tulebki kohe mingit lambakarja ja kiipide juttu, mida on kuskilt FB seinalt lugenud mõne üheksa klassi haridusega "arsti" seinalt.

      Aga sisemiselt ei suuda ma ikkagi päris rahulikult jääda kui jälle kuskilt loen mingit õigustust stiilis "aga vaktsineeritud inimesed haigestuvad ka vahel". Kujutad ette, turvavööd kandvad inimesed saavad ka avarii korral viga, aga VÄHEM kui need, kes turvavööd ei kanna. Need statistilised andmed on nii vaktsiinide kui turvavöö kasutamise osas vabalt saadaval. Ei pea oma infot hankima kuskilt youtube-ist mõne meigistaari arvamusloost.

      Kustuta
  3. Ma olen kunagi kirjutanud kirglikke postitusi anonüümse kommentaari poolt. Täna ma ei loe enam ei Delfi ega Postimehe kommentaare, sest ma ei suuda. Minu meelest toimus muutus eelmise valitsuse ajal.
    Me liikusime umbes 10 aastat oma arengus tagasi.
    Aga ma ei suuda viimasel ajal lugeda ka FB, kuigi seal on inimestel nimi ja ma ju tunnen neid päris elus. Midagi on muutunud ja mingi piir on ületatud.
    Tõsi, praegune olukord ongi polariseeriv, sest hirmu ja teadmatust on nii palju ja see võimaldab spekulatsioone.
    Ma pole veel otsustanud, kas õigem oleks distantseeruda või sekkuda. Aga selline Eesti mulle ei meeldi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina ka mäletan, et vanasti oli justkui mingeid normaalseid kommentaare ka. Aga praegu on 100% totaalne sõimamine ja madalalaubaline kiusamine alles jäänud.

      Kustuta
  4. Ma olen Delfi, ÕL jne kommentaare vaadanud paaril korral, mõned aastad tagasi, kui mingi järjekordne poliitiline skandaal üleval oli, ja paaril korral nüüd, koroona ajal. Ja mulle piisas neist kordadest, et mitte iial enam tahta sinna tagasi minna. Praktiseerin taas oma jaanalinnupoliitikat – mida ei näe/loe, seda pole olemas.

    Paraku need inimesed, kes seal kirjutavad (häälekas vähemus), on ju üksiti kellegi naabrid ja pereliikmed jne – nad ei ole kurjategijad. Sama ju siinsete”trumpistidega”. Mu mitmed naabrid, pereliikmed, head tuttavad on paadunud Trumpi pooldajad ja veendunud antivaxxerid. Ja sealjuures on nad lahked, siirad, töökad, abivalmid – just name it. Mistap väga raske on neid vihata, oma tutvusringkonnast “kustutada”. Kummalisel ajal elame.
    Lisaks kirjutan alla sellele, mis Indigoaalane ütles: “praegune olukord ongi polariseeriv, sest hirmu ja teadmatust on nii palju ja see võimaldab spekulatsioone.” Ja siin ei saa mu meelest küll kedagi muud kui valitsusi süüdistada (Eesti, USA), sest nemad saavad palka selle eest, et riigis polariseerumist, hirmu ja teadmatust ära hoida. Kehvalt teevad oma tööd, kehvalt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina vaatan kah harva, sest tean ju ometigi, et sealt midagi tarka ei leia. Aga vahel ikka kukun sellesse lõksu.

      Kustuta
  5. Aga kui mina tean kõige paremini, sest mu tuttava tuttav vaatas seda videot kus oli mainitud ogavalku. Ja ainult minu poliitiline vaade on õige. Ma valin selle erakonna, sest see lubas odava tööjõu me riigist ära viia. Ma ise seda alamakstud tööd teha ei taha ja ma ei tea ka kedagi peale selle odava võõrtööjõu, kes tahaks, aga... Ja üleüldse. Tegelikult peaks oma peaga mõtlema, mitte teiste järgi tegema nagu lambakari! Mõtle oma peaga! #eluülikool
    (väljavõte mu lemmikuimadest seisukohtadest ja argumentidest)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See "mõtle oma peaga" on kõige klassikalisem vist üldse. Aga see oma peaga mõtlemine võiks eeldada ka piisavalt teadmisi ja analüüsivõimet, et kui neist tüüp-loosungitest natuke kõrvale kalduda, suudaks kah oma argumente põhjendada ja selgitada. Aga selles osas paistavad need oma peaga mõtlejad tihtipeale jänni jäävat.

      Kustuta
  6. Aga kas te valimas ikka käisite??? Ma avastasin hommikul (canada), et veel 15 min saab e-hääletada, kibekähku ID kaart välja ja läpaka taha. Õnneks väga lihtne protseduur, kogu pere jõudis ära valida, viimane 5 min enne kella kukkumist. Lisasime oma hääled vaikse hukkamõistva seltskonna omadele😉

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina ei osale Eesti valimistel. Võiks isegi öelda, et ma (NB! räägin ainult enda eest, igaüks teeb loomulikult ise oma otsused) ei pea eetiliseks Eesti valimistel osaleda, kuna mu olevik ja tulevik pole Eestimaaga seotud. Lisaks ei ole ma end sealsete poliitiliste- ja igapäeva-arengutega piisavalt kursis hoidnud, ja niisama huupi valida ei taha.

      Kustuta
    2. Mina pole Kanadasse kolimisest saadik Eesti valimistel osalenud. Mulle tundub ebaeetiline kaasa rääkida selles, et kes ja milliseid seaduseid seal tegema peaks, sest ma ise ei ela ju seal. Las need inimesed otsustavad, kelle igapäevaelu sealne poliitika päriselt puudutab.

      Kustuta
    3. Anonüümne17/10/21 15:34

      Huvitav, TT peres on siis kõik ametlikult EV residendid, sest muidu ju KOV valimistel hääletada ei saa? Ma olen Eesti kodanik (ainsana) aga elan praegu Prantsusmaal, 10+a juba - osalen siinsetel munitsipaalvalimistel ja europarlamenti valin ka Prantsuse esindajaid. Riigikogu valimistel osalen siiski alati ja kuigi olen näinud ka kurje kommentaare, et expatidelt tuleks igasugune Eestis hääletamise õigus ära võtta, siis ma ei tunne, et see oleks kuidagi vale või ebaeetiline. S.o minu õigus ja kohustus. Aga vbl mõjutab siin see ka, et ma näen oma tulevikku ikkagi rohkem Eestis ja äraolekuaeg ei pidanud üldse nii pikaks kujunema.

      Kustuta
    4. Anonüümne, jah, ma arvan, et sul on õigus - kes näeb oma tulevikku Eestis, kuigi elab ise välismaal, see tunneb vajadust/kohustust Eesti valimistel osaleda. Ma räägin nüüd küll Anu ja TT eest, vabandust - kuid nende blogipostituste põhjal on mulle mulje jäänud, ett TT pere plaanib Eestisse (tagasi) kolida, Anu pere aga mitte. Minuga sama lugu - ma ei kavatse Eestisse naasta, olen oma elu teises riigis sisse seadnud. Seetõttu tunnen, et mul ei ole sünnimaa valimistele asja.

      Kustuta
    5. Varem arvasin ka, et väljaspool olles ei peaks eesti asjades osalema. Paraku pendeldan pidevalt kahe vahet ja kuna kindel plaan edaspidi Eestis elada leian, et mul mitte ainult õigus vaid lausa kohustus osaleda. Kanada valimistel olen vist vaid korra kunagi ammu osalenud, sest esiteks mind suurt ei huvita siinne poliitiline värk teiseks pole tõepoolest mingit vahet kes valitsuses. Olen nimelt eestlane mitte kanadalane.

      Kustuta
    6. Mina olen mõlemad, nii eestlane kui ameeriklane :)
      Sünnilt eestlane, eestlaseks loomulikult ka jään, elu lõpuni, sünnipärane rahvuskuuluvus ju ei muutu, aga elanikuna, kodanikuna olen ameeriklane.

      Kustuta
  7. Epu kommentaaris tuleb tegelt väga huvitav nüanss välja, mille peale ma ei mõelnud. Polariseerumine nii palju ei häiri aga kui sellega kaasneb vihkamine on teine asi. Minu suhtumine trumpistidesse, antivaxxeritesse ja lamemaalastesse on imestuse ja haletsuse segu (really???). Vihkamine kuulub teise ajatusse, kui naabreid teisitimõtlemise eest Siberisse või Buchenwaldi saadeti. Aga ausalt öeldes pole sugugi kindel, et teine pool võimaluse avanedes vanu häid kombeid välja ei kaevaks, retoorika kohati vihjab küll sellele.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hmm. Miks ainult teine pool? Mu meelest vihjab praegu mõlema poole retoorika Siberi-aegadele. Mis on kurb. Ja kohutav.

      Kustuta
    2. Vihkamine pole võib-olla ka päris õige sõna. Trumpi puhul ma tegelikult saan aru, miks ta osadele inimestele meeldib ja miks ta neile karismaatilisena mõjub, kuigi mul endal tema suhtes ühtegi positiivset tunnet ei teki. Antivaxxerite puhul on kaks poolt - ühest küljest ma leian, et vaktsineerimine ei saagi kohustuslik olla ja vaktsiinist keeldumine on nende õigus. Teisest küljest tahaks nende põhjendusi kuulda, aga vot põhjenduste osas läheb tavaliselt see asi kohe kreeni, sest enamikul neist mingeid arukaid põhjendusi pole ja kuulata seda, kuidas "ma tean kedagi, kes teab kedagi, kes kohe pärast vaktsiini saamist üleni halvatuks jäi"... noh, ei ole väga huvitav jutuajamine. Aga ma ei saa öelda, et neid vihkaks.

      Viha kui sellist tunnen ma vist ainult pedofiilide suhtes. Ma saan kogu sellest taustast aru, et enamasti on neid endid lapsena seksuaalselt väärkoheldud ja et seksuaalne fetish on miski, mis on üsna paratamatu, nad ei saa lihtsalt otsustada, et neid lapsed üles ei kütaks vms. Aga lastevastane vägivald, eriti seksuaalvägivald on minu silmis absoluutselt andestamatu ja pedofiile ma tõesti vihkan.

      Kustuta
    3. Vaktsineerimist koroona kui ülinakkava ja ohtliku haiguse puhul näen sama nurga alt kui purjuspäi roolis olemist: vaktsineerimata oled sa ohtlik nii endale kui teistele, eelkõige neile vaktsineerimata kodanikele kes meditsiinilistel põhjustel ei saa end vaktsiiniga kaitsta.

      Kustuta
  8. Anonüümne17/10/21 17:43

    Mina küll ei ole vaktsiini vastane aga olen haiguse läbi põdenud. Kahjuks arsti juurde ei võetud vastu. Arst arvas, et lihtne külmetus ja nii jäigi. Kolm päeva olin haige ja oligi kõik. Hetkel ei ole vaktsineerinud, kuna töötan kodukontoris ja elan väikses linnas. Ei plaani hetkel reisida.Tulevikus kindlasti peab vaktsineerima, kui tarvis reisida. Ja vaktsiinidest valiksin kindlasti Pfiseri oma. See, et hetkel kuhugi ei pääse, kuna ei ole vaktsineeritud, mind ka ei heiduta. Ega ma enne kuskil eriti käinud. Kui vaid teatris ja kinos. Olen nüüd avastanud, et raamatute lugemine on ka tore. Arvan, et riskirühma ja eesliini peaks ära vaktsineerima eelisjärjekorras ja siis teised ühiskonna grupid. Ma ise läheksin vaba tahtlikult vaktsineerima, kui tunneksin, et see kohe vajalik aga hetkel ju kõik nii lahtine maailmas. Kanada ja Ameerika avavad ju hetkel end turistidele.Mine tea mis see kevad veel toob.Ja kommentaariume ma kindlasti ei loe, seal on niipalju negatiivset ja vale infot. Et see küll maailma paremaks ei tee.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei tea kuidas USA'ga saab olema aga Canadas ei lubata alates 30 oktoobrist lennukile, rongile ega laevale ilma vaktsineerimis tõendita, valitsuse veebilehe viide: https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/coronavirus-disease-covid-19/vaccines/life-after-vaccination/vaccine-proof.html lisaks on järjest rohkem tööandjaid muutnud vaktsineerituse kohustuslikuks.

      Kustuta
    2. Tegelikult sa ei tea, kas oled läbi põdenud või mitte. Koroonat sul ju diagnoositud ei ole. Mitmed viirused annavad koroonale sarnaseid sümptomeid.

      Kustuta
  9. Anonüümne18/10/21 07:30

    Mina tean kindlalt, et olen läbi põdenud. Kui mais käisin koroona testi tegemas, et minna töö reisile(siis polnud veel vaktsiinipassid olemas). Sain teada,et kas olen läbi põdenud või vaktsineeritud. Kuna ei olnud vaktsineeritud, siis olin läbi põdenud. Mul on siiani antikehad olemas. Tegin nädal tagasi testi.

    VastaKustuta
  10. Päris üldistada ka ei saa, et kes ei vaktsineeri on nüüd sellised ja sellised. Praegune olukord pole ammu nn vabatahtlik. Väga paljud, kes tegelikult ei soovi seda teha on survestatud kas pere, tööandja või isegi arsti poolt - ka rasedad. Jah on konkreetseid inimesi mitte tuttava tuttav :) Selline olukord tekitab trotsi. Inimlik tunne ju. Inimesel võib olla isiklik, meditsiiniline vms põhjus,millest ta ei peaks aru andma kui ei soovi. Uut väljatöötatud vaktsiini ei saa just võrrelda pikalt käibel olnud toodete/ravimitega.
    Samuti kuna Eestis ei seostata ju ühtegi nn reaktsiooni vaktsiiniga ega maksta ka kompensatsiooni kui midagi juhtub tervisega - näiteks nägemise kaotanud inimesega. Soome on maksnud tuhandeid eurosid.
    Loomulikult on liikvel palju valeinfot, aga selge on see, et üksi vaktsiin ei toimi 100% ja sobi kõigile,nagu muudki ravimid. Seepärast ongi inimestel õigus teha oma otsus ja milline see otsus on, pole teiste hukka mõista. Pigem süüdistavad ja vaatavad viltu vaktsineetitud hetkel kui seda mitte teinud.
    Võiks ju teha testimise kõigile vaktsineeritutele ning näha protsenti siis.
    Hetkel koroonaga kokkupuutunud vaktsineeritu ei pea jääma karaniini ega testima.
    Mis puutub labastesse kommentaaridesse, siis meie poliitikud on seda labast käitumist teinud mitu aastat juba enne koroonat. Eeskuju missugune. Miks peaks inimene tahtma neid usaldada ükskõik mis teemal? Loomulikult on selline labasus nõme ja vastik vahet pole kes ütleb või kirjutab.
    Näiteks 1 poliitik arvab, et kes ei vaktsineeri ei peaks saama pensioni?
    Piirame ravi?
    Aga kas inimesel on õigus loobuda maksude maksmisest siis? See, et ei soovi üht vaktsiini, määrab kogu tema õigused muule?
    Suht ebaloogiline.
    Suitsetajat ei ravi kui kopsuvähk?
    Ise olen läbi põdenud ja mul on ükskõik kes vaktsineerib või mitte, pole minu asi öelda.

    Mõtlesin pikalt kas avaldan oma arvamust, aga kõik pole nii must ja valge.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. "Uut väljatöötatud vaktsiini ei saa just võrrelda pikalt käibel olnud toodete/ravimitega" - ravimite ja vaktsiinide koostist tegelikult ei muudeta tavaliselt aja jooksul, nendega pole sama, mis autodega, et igal aastal tuleb uus ja parem disain välja. Sa võid üllatuda kui ammu on välja töötatud paljud teised vaktsiinid, mida siiamaani kasutatakse ja et nad on siiani muutmata kujul kasutusel. Ja igal vaktsiinil ning ravimil on ka kõrvaltoimed. Covid'i vaktsiin ei ole tegelikult uus, selle baas oli juba aastaid tagasi olemas ning juba ammu välja töötatud põhjale tehti covid'ile sobiv vaktsiin. Lisaks on covidi vastu vaktsineeritud juba kolmandik terve maailma elanikkonnast, nii et ei saa öelda, et meil poleks selle vaktsiini kohta piisavalt infot.

      "Võiks teha testimise kõikidele vaktsineeritutele ja näha protsenti siis" - need protsendid on vabalt saadavalt, see on väga põhjalikult läbi uuritud, et kui suur osa vaktsineeritutest on nakatunud ja surnud ja kui suur osa mittevaktsineeritutest.

      Poliitikute osas täiesti nõus, poliitika ongi räpane mäng ja mul pole kunagi lemmikpoliitikut olnud, nad on suht kõik sellised, et võta üks ja viska teist. Poliitik ei saagi minu meelest meeldida. Ja see kui segaselt on Eestis koroonateemale lähenetud, on tõesti tobe, ajab inimesi segadusse ja tekitabki trotsi. Aga kui mingi üks poliitik miskit isiklikult arvab, siis see iseenesest ju veel seadusandlusesse ei jõua, rääkida võib ikka, mida sülg suhu toob. Räägivadki, nagu näha.

      Sellest ma kunagi kirjutasin juba ka, et ravi osas oleks tõesti keeruline piiri tõmmata, sest nagu sa ütlesid, et suitsetajad ja kopsuvähk jne. Aga sellest, miks keegi, kes on kategooriliselt arstide ja meditsiini vastane, haigeks jäädes on nõus haiglasse minema, ei saa ma kah aru. Lihtsalt nende endi mõtteviisist ei saa aru.

      Ei ole must ja valge, täitsa nõus. Keeruline teema.

      Kustuta
    2. Sattusin eile veebis lausele, mis pani mind mõtlema, et vaktsiinidest rääkides lajatatakse ühe ja sama lauaga kahele vaatenurgale, mida vähemasti minu arvates ei tohiks pimesi ühte patta panna. See lause oli: „Opposing vaccine mandates is not equivalent to opposing vaccines.”
      (Lisan, et vaktsineerimise võrdlemine turvavöö kohustuslikkusega või roolijoodiklusega vms on demagoogia mu meelest, aga üksiti mõistan, et eksisteeerib minu omast erinevaid arvamusi :)

      Kustuta
    3. ... samas, iga indiviidi valikuvabadus ja ühiskonna turvalisus paraku ongi teineteisele vastukäivad mõisted.

      Kustuta
    4. Valikuvabadusega on jälle see asi, et ühest küljest on küll igaühel õigus ise valida ja otsustada ja ma leian, et see kõik ongi okei. Teisest küljest on mu tutvusringkonnas palju arste ja kuulen palju ka neid lugusid, mis nende töises elus toimub. Nendel jällegi ei ole õigust ega vabadust otsustada. Kui EMOsse tuleb patsient, kes keeldub maski ette panemast ja sõimab kõiki, siis teda tuleb ikkagi viisakalt ja maksimaalselt abistada. Inimesed köhivad ja sülitavad neile näkku, sest "koroona on väljamõeldud asi" ja ikkagi peab arst neid teenindama. Kui patsient ei ole vaktsineeritud, siis teda opereerides on kogu opisaali meeskond täisvarustuses koos N95 maskide, visiiride ja bunny suit-idega. Ei ole mugav ega keskkonnasäästlik ega odav. Kõik töötavad suurema riski all ja pidevalt maske kandes, aga ka neil on kodus perekonnad, kes neid elusa ja tervena koju tagasi tahavad.

      Aga noh, jällegi, mis sa siis selles osas teed, eksole? Ei saa valikuvabadust ja seda, et kõigil oleks hea, ühekorraga. Kuskilt ikka rebeneb.

      Kustuta
    5. Meenub veel see lugu, et Oscari lasteaia teises filiaalis jäid kaks töötajat koroonasse, mistõttu pandi üks rühm kaheks nädalaks kinni ja kõik lapsed pidid koju karantiini jääma. Siin ei ole lasteaed teatavasti mingi odav lõbu ja toimib see umbes samal põhimõttel nagu kodu üürimine, et kedagi ei huvita, kas kohal käid või mitte, maksad ikka samapalju. Ehk rühm pandi kinni, vanemad pidid täisrauaga maksma, kuigi teenust ei saanud. Ja samas jäi endal sissetulek saamata, kuna tuli lapsega koju jääda. Ebaõiglane, eks.

      Lugesin siis seda vanemate ja lasteaia vahelist vaidlust antud teemal. Valitsus ei nõua, et lasteaiatöötajad oleksid vaktsineeritud ja ma mõistan täiesti, miks lasteaed seda omalt poolt eelduseks ei sea, sest häid töötajaid ongi raske leida ja ei taha neid lahti lasta lihtsalt vaktsineerimatuse pärast. Teisest küljest ei ole lastel võimalik end kaitsta, neid ei saa vaktsineerida. Ja ongi ebaõiglane kui täiskasvanu, kes SAAB, seda ei tee ja siis juhtub haigeks jääma ning esiteks nakatab osasid lapsi, aga teiseks tingib selle, et terve rühmatäis istub kaks nädalat kodus. Täitsa võimatu mingit õiglust jalule seada, ükskõik, kuidas läheneda, keegi jääb ikka kannatajaks.

      Lapsevanemad siis pakkusid, et võib-olla saaks vaktsineerimata töötajatelt nõuda, et nad maski kannaks? Aga ei saa, see oleks diskrimineerimine. Saab nõuda kas kõigilt või mitte kelleltki. Vanemana ma tegelikult ei tahakski, et inimene, kes mu lapsega päev otsa mängib ja tegeleb, maskis oleks. Ma tahan, et mu laps ta nägu näeks ja et tal endal mugav oleks. Aga jällegi - ma ei taha, et ta mu lapse haigeks teeks, eksole. Seda enam, et ma olen rase ka ja rasedatel on vähenenud immuunsuse tõttu kõik asjad ohtlikumad (kuigi mul on vaktsiinid tehtud).

      Keerulised ajad. Tahaks juba, et see kõik läbi saaks ja maailm normaalse elu juurde tagasi pöörduks.

      Kustuta
    6. Nõus su mõlema kommentaariga. Kui kõik osapooled asjale niiviisi, arutlevalt läheneksid, selle asemel et ultimaatumeid väljastada ja "vastaspoole" suunas sülge pritsida, oleksime omadega palju paremas ja turvalisemas kohas cov19 osas. (No ja enamike muude maailma asjade osas samuti:))

      Kustuta
  11. Ma olen ise vägagi vaktsineeritud ja vaktsiinipooldaja, aga vaat neid avaldusi nagu "vaktsineerimata inimesed maksku oma ravi eest ise", vms, pean ma tülgastavateks. Muide, minu arust see "vaktsineerimata inimesed jäägu pensionist ilma" on linnalegend ja trollivabriku järjekordne toodang. Ent "maksku oma ravi ise kinni" või "lükatakse ravijärjekorras tahapoole" on reaalsus.
    Teisalt on minu arust sama tülgastav ebaaus mäng kui lasteaia vms teenuse kuutasu/kohamaksu kohustatakse samas mahus maksma ka siis, kui kliendist mitteoleneval põhjusel pole teenuse kasutamine võimalik. See on koht, kus poliitikud peaksid käe vahele panema.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ravi eest ise maksmine on keeruline teema, sest ka paljude muude haiguste puhul on inimesed ise nende tekkes süüdi. Aga see, et hingamismasinate osas tuleb mingist piirist hakata valikuid tegema, on lihtsalt paratamatu. Võimalus antaksegi neile, kel on suurem tõenäosus sellest eluga välja tulla. Mitte ainult vaktsineeritus-vaktsineerimatus ei mängi rolli, aga ka vanus ja muud tegurid. Ja kui siis on kõrvuti 80-aastane vaktsineerimata patsient ning 40-aastane vaktsineeritud patsient, on minu meelest igati loogiline, siis tõenäoliselt on sel nooremal paremad väljavaated ellu jääda. Intensiivravis tehakse vajadusel selliseid valikuid ka juba nende patsientide puhul, kes juba on hingamisaparaadi küljes - kui ühtki vaba masinat ei ole, aga uusi patsiente on peale tulemas, võetakse vajadusel lootusetum patsient masinate küljest lahti.

      See lasteaia teema on ebaõiglane tõesti, vähemalt mingi vähendatud tasu võiks olla kui kliendist olenemata põhjustel laps teenust ei saa. Aga kui lasteaed on eraettevõte, siis nemad võivadki ükskõik mis reegleid teha. Ja kui kõigil lasteaedadel on sama lähenemine, pole kliendil kuskile minna kah.

      Teine sarnane asi on kinodes - kinodes ei ole kohanumbreid (mõnes kinos on üks-kaks saali, kus siiski ka on numbrid), mis tähendab, et kohale tuleb minna ekstra vara, sest muidu istud esireas. Mis omakorda tähendab, et saab palju rohkem reklaamiaega müüa, sest inimesed passivad saalis viie minuti asemel juba tund enne filmi algust. Kui kõik kinod kohanumbritega oleks, ei läheks keegi sinna, kus numbreid ei ole, aga praegu võidavad nad reklaamiraha arvelt ühiselt.

      Kustuta