09 jaanuar, 2022

Seks ja linn ja kuidas prügivedu on luksus

Mul on viimasel ajal seriaalide vaatamisega täielik error. Ükspäev klõpsasin juhuslikult "Emily in Paris" peale. Paar episoodi punnitasin ära, siis andsin alla. Liiga klišee! Järgmiseks proovisin õnne paljukiidetud "Don't look up"-iga. Oli kriipsuvõrra parem, aga väga õhukese kriipsu võrra. Andsin esimese kolmandiku peal alla. "Maid" on mul nähtud, tänan küsimast. Meeldis väga. "Maid" on muideks filmitud Vancouver Island'il, kus mina elan (jah, Kanadas, mitte USA-s).

Siis tuli välja "Sex and the City" järg "And just like that". Alustuseks saatis sõbranna mulle artikli sellest, kuidas inimesed pidavat kurtma, et Carrie osatäitja näeb vana välja, samas kui keegi ei väida, et tema kõrval istuv hallipäine mees vana oleks. Pilt siin:

Sugudevaheline ebavõrdsus ja mis kõik veel. Vaatasin pilti ja... mina ei näe sugudevahelist ebavõrdsust. Küll aga märkan, et naine, keda olen harjunud nägema väga tugevalt meigituna ja uhkes lõvilaka-soengus, on kaadrisse jäänud täiesti loomulikus olekus, ilma meigita ja punupatsis. Vananemine on seejuures loomulik, seda ma küll kuidagi ehmatavaks ei pea.

Naiste ja meigiga ongi see paradoks, et kui end iga päev võõbata ja siis üks kord loomulikus olekus rahva ette ilmuda, arvavad teised kohe, et oled haige või midagi. 

Hakkasin siis seriaali ennast vaatama ja püha püss, kus sinna on kõikvõimalikke trendikaid probleeme sisse kirjutatud. Mind nii häirib! Korraga ei oska need 55-aastased naised, kes on TERVE ELU New York'is elanud (ja NYC on teatavasti korralik rahvaste paabel) enam kuidagi olla! Tahtmatuid rassistlikke kommentaare tuleb nagu varrukast, justkui oleks esimest korda suurde linna sattunud ja esimest korda teist nahavärvi inimesi näinud. Valgest naisest on korraga täielik idioot tehtud.

Ahjaa, unustasin öelda, et spoilerid tulevad, nii et kes ei taha elamust rikkuda, liikuge otse lumepiltide juurde.

Mõnel muutub vahetult enne pensionile jäämist seksuaalne orientatsioon. Mõni saab selles vanuses noorematelt teada, et inimesed tegelevad eneserahuldamisega ja küsib huviga abikaasalt, et issand, kas sinul on ka kunagi ette tulnud? Ja 12-aastane tunneb end olevat vales kehas ning plaanib soo muutmist.

Vana hea "Sex and the City" fenomen oli minu meelest selles, et enamike asjadega suutsid vaatajad end samastada, aga järg on täiesti vastupidine - mina ei suuda end seal mitte millegagi samastada.

Lisaks kõigele tundub mulle, et Miranda ja Charlotte ei oska enam üldse näidelda. Eriti Charlotte. See silmade pööritamine oli mõnes mõttes isegi armas kui ta kahekümnene oli, aga 50-aastase küpse daami puhul näeb lihtsalt kohtlane välja. Carrie mängib hästi. Ja seelikud on tal endiselt nii ilusad ja kaharad.

Sisu on kuidagi konarlik ja ebaloogiline. Nagu oleks kiiruga kokku klopsitud. Näiteks kalpsab peategelane hirmkõrgetes kontsades mööda linna nagu väle hirv. Mitte vähimatki probleemi pole. Ja siis on korraga stseen, kus hakkab trepist üles minema ja moondub korraga mingiks saja-aastaseks eidekeseks, kes vajab toestuseks keppi, igal sammul oigamist ja aegluubis loivamist. Ma ootasin viimase hetkeni, et kust selle nalja püant ilmub, kuni... sain teada, et polegi nali. Teine vaevlevat juba aastaid kohutavate seljavalude käes ja ei suutvat üldse käia.

Just hetk tagasi suutsid ju??? Mingi viis episoodi järjest. Oleks võinud seda probleemi siis ikka vähemalt korra varemgi juba mainida või mõnel neist eelmistest trepistseenidest longata või... midagigi!

Ja siis satutakse geisõbrale toeks olles ilukirurgi kabinetti ja kirurg, va sindrinahk, eeldab sisse astudes millegipärast kohe, et patsiendiks on naine, mitte mees (oi-oi, sooline ebavõrdsus jälle, cry me a river). Patsiendi nime vist eelnevalt ei vaadanud, khm. Muidu selline väga peen suurlinna kirurg, kelle iga liigutus miljoneid maksab, aga võib niimoodi suvalt lahmida.

Naine muidugi šokeeritud: "Kas sa arvad, et MULLE oleks juba ilukirurgiat vaja???"

Ei lillekene. Sa oled värske kui aasaõis 55-aastaselt. Ilukirurgiaga me enne üheksakümnendaid küll ei alusta. 

Noh ja siis hakkab korterit müüma. Maakler ütleb, et kogu isikupära tuleb eemaldada, sest üleni beež läheb kõige paremini kaubaks. Aga ära muretse, me teeme selle kõik sinu eest ära. Kapitaalremont kõikides ruumides, uus mööbel, kardinad, dekoratsioonid. Absoluutselt kõik uus.

Kui te arvate, et "aasaõis" öökapi pealt oma kalli pulmapildi või urni abikaasa tuhaga kaasa võttis enne kui sada ehitusmeest sisse trampisid, siis eksite. Ja pärast kriiskas, et kes lõhkus pildil klaasi ära?! Seda klaasi ei saa asendada. Sellel väga spetsiaalsel klaasil olid kadunud abikaasa sõrmejäljed, mida uuel ju ei oleks.

Võtnud kaasa siis? Nagunii sa seal korteris enam ei elanud...

Natuke "Sex and the City" hõngu seal justkui ikka veel on, mis laias laastus asja päästab, aga minu meelest pole potentsiaali üldse ära kasutatud. Endiste hiilgeaegadega võrreldes nagu kesine kooliteater.

Aga okei, aitab vingumisest, asume vingumise juurde:


Enne siinse tavalise talveilma (+7 ja vihm) juurde naasmist lubati veel viimast korda lund. Öeldi kohe ette, et tuleb korralikult ja kel tingimata tarvis kuskile autoga sõita, siis vaadake, et kaasas oleks soojad tekid ning piisavalt sööki-jooki järgnevaks kolmeks ööpäevaks (noh, et kui jääd kinni ja päästmisega aega läheb).

Õhtul liugles õhus paar üksikut helvest, ütlesin veel Matt'ile, et ei usu mina, et siit mingit suurt sadu tuleb. Öösel kell kolm kuulsin last söötes, et sahk lükkab meie tänavat lahti, nii et miskit siis vist ikka tuli? Meil on eramaa ehk sahateenus tuleb ühistu kaudu ja toimib nagu kellavärk. Tänu sellele on meie tänav alati sõidetav, aga järgmised neli-viis linnale kuuluvat tänavat, mis tuleb läbida, et esimese suurema teeni jõuda, on alati paksu lume all, seega suurema lume korral on siiski mõistlik mitte sõitma minna. Linn jõuab ainult suuremad teed lahti ajada, sest pole piisavalt sahkasid. Siin on lund nii harva lihtsalt.

Aga seekord siis jälle tuli. Korralikult kohe. Eelmisel õhtul olin just prügikastid tänavalt tagasi hoovi lohistanud, et nad sahale ette ei jääks. Tühjendati neid viimati enne jõule... Prügiauto ei tule, sest linn ei ole meieni viivaid tänavaid veel puhastada jõudnud. Koolid-lasteaiad pandi selleks päevaks kinni. Elu jääb seisma kui lumi tuleb.

Igatahes FUN! Matt oli teises linnas valves, seega enne kui lapsed hommikul ärkasid, lükkasin nii palju majaesist puhtaks kui vähegi jõudsin. Nagu mingi tubli nõukaaegne üksikema... Ja tõotasin pühalikult, et see jääb viimaseks korraks! Mul on kopp ees. Kui sel talvel peaks veel lund tulema, müün auto maha ja ostan kelgu.

Ahjaa, vedas, et ma kanad juba aastake tagasi ära jõudsin anda:

12 kommentaari:

  1. Anonüümne9/1/22 07:23

    "Seks ja linn" seriaali vaatasin minagi kunagi huviga ja nüüd saan aru, et uued osad on hoopis midagi muud. Nojah, ma olen ennegi arvanud, et on asju, mida ei peaks lõputult venitama, näiteks populaarsed seriaalid, läheb rappa, võlu kaob. Vaatan oma koduaknast õue ja näen just sama lumist vaatepilti. Meil on lihtsalt ilus talv, teil ootamatud ilmaolud. Kuidas Matt tööle-koju jõuab, kui palju see teekonna keerulisemaks tee? H Saaremaalt

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ühest küljest oleks selle tõesti võinud jätta heaks mälestuseks. Praegu jääb mulje nagu oleks järjega midagi tõestada tahetud või mingit kiiret vigade parandust tehtud, sest algne sari sai kõvasti kriitikat selle tõttu, et seal peaaegu kõik osatäitjad valgest rassist olid.

      Teisest küljest ju tore näha, et kuhu osatäitjad oma eluga on jõudnud, kuidas nende lapsed on suureks kasvanud (lapsi mängivad samuti needsamad näitlejad, kes 20 aastat tagasi). Vaatajaskond on ju ka vananenud, saaks müüa küll sellist sisu, et mis 55-aastaste sõbrannade elus toimub ja mis mured-rõõmud on. Aga mööda on pandud sellega, et enamikel vaatajatest ei ole selles eas mingeid trendikaid tänapäeva probleeme tekkinud ja nad ei plaani sugu muuta jne.

      Matt'il on edasi-tagasi liikumine kindlasti stressirohkem olnud, aga teoreetiliselt on kõik teed ikkagi läbitavad, sest eks rajad sõidetakse ju sisse, probleem on rohkem selles, et kui on üks rada kahesuunalisel tänaval ja siis keegi vastu tuleb. Enamik neid tänavaid on läbitavad ainult siis kui hooga minna ja vahepeal mitte peatuda. Aga suured teed on kõik piisavalt puhtad, seal probleemi pole.

      See faktor tuleb ka mängu, et inimestel ei ole lumes/libedaga sõitmise kogemust. Mõni lihtsalt kardab ja teeb seetõttu midagi rumalat, mõni hindab oma võimeid üle - õnnetusi juhtub lumiste ilmadega siin palju. Sellepärast ma püsingi selliste ilmadega koos lastega kodus, et ise ei pruugigi midagi valesti teha, aga kunagi ei tea, kes sinuga koos liiklusesse juhtub.

      Ja siis see ka, et osad piirkonnad on siin linnas üsna künklikud, pluss see järgmine linn, kus Matt palju vahetusi teeb, on üleni mäe külje peal ja kõik tänavad on suure kaldega.

      Peamine probleem on muidugi ikkagi sahkade vähesus. Kui teed oleks puhtaks lükatud ja korralikult soolatatud/liivatatud, saaks isegi siinne rahvas talvega hakkama. Sahkasid pole aga mõtet juurde soetada kui mõnel talvel ei tulegi lund ja mõnel ainult kaheks nädalaks.

      Kustuta
  2. Netfilx'ist vaatasin just eile "Don't look up", jäin filmi keskel magama...küllap ei olnud ikkagi piisavalt kaasahaarav. Alguse ja lõpun nägin - kehitan õlgu ja tuleb tõdeda, et kriisidega toimetulek(tulematus) on sarnane kassiahastus ja peitusemäng ka kodumaal (vähemalt kõrvaltvaatajale).

    Lume ja selle lükkamisega on kodumaal üsna sarnased lood. Tegin kohalikule vallaviletsusele varakult (septembris) lumelükkamise taotluse, novembris sain vastuse, et taotlus on võetud mentlusse ja teavitatakse tulemusest. Teavitust ei ole tulnud, lund aga küll. Lumelükkamist ei ole toimunud vallaviletsuse poolt. Meil on 400 m teeni, mida riik hooldab, seega väljapääsuks lükkasime käsitsi lumesahaga. Naabrimees, kellele kuulub suurem osa teest (250 m) - ostis ATV ja saha. Ent sel aastal puhkas temagi jõulude ajal. Vallaviletsus meie teega ristuvat teed lükkab, kuid vasakule traktorijuht ei keera, et see 400 m läbitavaks muuta. Prioriteedid on mäe peal, kus elab kohalik "monarh".

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sul on siis üsna sarnane probleem nagu minulgi. Siin on pooltel inimestel kastiga maasturid (kusjuures ma ei tea, miks just need siin nii üle mõistuse populaarsed on) ja paljud on sellele saha ette ostnud ja teenivad lumiste ilmadega lisaraha. Meie tänavat puhastab ka üks selline tüüp.

      Kustuta
    2. Tartus sõitis mullu talvel üks noormees vabatahtlikult väikese sahaga ja ajas kõnniteid lahti.

      Kustuta
    3. See oli küll temast kena!

      Kustuta
  3. Oled proovinud vaadata "Workin' Moms"? Ei oskagi öelda kuivõrd suhestuda oskasin, aga hooajad vaatasin küll kõik ära :D

    VastaKustuta
  4. Ega enam rohkem lund ei tule, ütles Lasse, ja seegi jõuab jõuluks ära sulada. Aga siis tuli nii, et aitas, ja nad jäid kingsepa juurde lumevangi ja kartsid, et peavad terve öö seal istuma. Aga õnneks sõitis isa lumesahaga mööda - mõelda vaid, isegi 1929 oli Smalandi pisikeses metsavahekülas olemas selline asi nagu lumesahk, kuigi hobusega veetav - ja nad said saha otsas sõita, kui see tagasi tuli. Ja isegi veelgi varem oli olemas lumesahk, kui Emil hakkas haiget Alfredit Mariannelundi arstile viima, niiet kui esimese poole teed tuli tal ise läbi umbse lume trügida ning hobust tirida, siis teise poole teed sai juba normaalselt sõita.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänapäeval õnneks päästab nelivedu ja talvekummid ka. Aga sahk on hea leiutis küll.

      Kustuta
  5. Kui fantasy ka istub, siis Wheel of Time oli päris hea. Aga see muidugi Amazon Prime'is, mitte Netflixis.

    VastaKustuta