02 märts, 2022

Kuidas meil siin üks maja õhku lendas...

Ühel õhtul käis õues suur kõmakas. Selline heli, mida ma kunagi varem oma kõrvaga kuulnud ei olnud. Mõni minut hiljem oli juba terve linn sireene täis ja tänu internetiajastule sai müsteerium kümne minutiga lahendatud - maja lendas õhku! Kusjuures meist kaheksa kilomeetri kaugusel, mis pani imestama, et see kärakas siia nii valjult kostis.

Juba oli Twitter täis uksekella kaameratest saadud salvestusi, kuidas keset pilkast pimedust korraks kõik valgeks lõi ja veel mõni minut hiljem tegi keegi juba kohapealt Youtube'i otseülekannet - internet teeb info liikumise ikka eriti kiireks. Minu suureks üllatuseks polnud rusudes suitsu ega tuld! Mul polnud aimugi, et maja võib niimoodi õhku lennata, et ainult pilpad järel ja seejuures mitte põlema süttida.


Õnneks on mul tark mees. Tema seletas lahti, et mismoodi toimub gaasiplahvatus ja miks sellega süttimist ei kaasne. Näe, õpin ikka vanas eas kah veel midagi uut.

Nüüdseks on teada, et maja seisis tühjana ja viga said ümbruskonnas küll kuus inimest, aga mitte keegi eluohtlikult.

-

Kõmakatest rääkides - panin tähele, et Ukrainasse saatmiseks kogutakse muuhulgas dušigeeli. See koosneb suures osas ju veest ehk on nii mahu kui kaalu mõttes kulukas transportida. Kas poleks loogilisem selle asemel koguda tükiseepi?! Lisaks täiendaks ma nimekirja küünekääridega - neid läheb ju samuti igaühel vaja. Ühtlasi ei pannud tähele, kas kuskil oli palutud (lisaks mähkmetele) tuua ka rinnapiimaasendajat? Kui emal stressi või nälja tõttu piim ära kaob, on beebil seda pulbrit terveks aastaks vaja (rääkimata sellest, kui beebil enam ema ei olegi).

Linade-patjade osas panin tähele, et inimesed jagunevad kahte leeri - ühed imestavad, et mis mõttes kogutakse ainult uusi asju ning teised kaitsevad, et miks peaks ukrainlane kellegi teise kasutatud lina peal magama?

Kuskil keldris või metroos ööbides ei ole päris kindlasti vahet, kas lina on uhiuus või lihtsalt puhas-triigitud-kokku volditud. Minu loogika ütleb, et annetuste kogujad ei taha lihtsalt, et osad inimesed täieliku rämpsu suurde kotti ajaks ning siis koos koide ja lutikatega üle annaks. 

-

Sõja esimestel päevadel kui teised riigid lihtsalt viisakalt "oi-oi, ei kiida heaks" ütlesid ja lihtsalt mõne oma hoonetest Ukraina lipuvärvidesse valgustasid, olin korraks pettunud, et kas me vaatamegi lihtsalt niisama pealt, kuidas Putin Ukrainat laastab??? Vähe sellest, et 21. sajandil tundub kuidagi eriti absurd, et me omavahel üldse sõdima peame... 

Aga nüüd, ainult nädalake hiljem, olen positiivselt üllatunud, kui ühtselt ja otsustavalt Venemaa vastu tõusti, omalt poolt neile kõik kraanid kinni keerati ja Ukrainale kõikvõimalik tugi tagati. Seda me veel ei tea, mis tulevik Ukrainat ees ootab, aga Venemaa ise on juba praeguseks kõvemini pihta saanud kui nad oodata oskasid. 

Kurb. Mõlemal poolel saavad kõige enam pihta ju need, kes milleski süüdi ei ole...

15 kommentaari:

  1. Mõtlesin su tükiseebiidee üle põhjalikult täna hommikul ujula duširuumis tahke šampooniga maadeldes. Dušigeel on NII palju mugavam kõigis oludes, kus sa ei pese end omaenda kodus omaenda käe järgi sisseseatud privaatses vannitoas! Teed pudeli lahti, võtad portsu, pudel kinni tagasi ja sinnasamasse põrandale, hiljem loputad ta duši all üle ja tõmbad või käterätiga kuivemaks, kotti tagasi. Seebile peab sul alustuseks olema karp (kas annetame iga seebiga ühe kaasa? Siis saab liiga palju jälle, seep ju saab otsa, karp jääb alles), see läheb seal duši all vett täis, libe seep loodab sõrmede vahelt minema, ilma nuustikuta on teda ka tüütu kasutada...

    Vast saame endale ikka lubada raskemat saadetist selle nimel, et saajatel mugavam oleks neis oludes, kus nad on. Keskkonnamõju ja ühekordne plastik on hetkel veidi väiksema prioriteediga... (st see on miski, millega saame siin oma turvalistes oludes tegelda, vt ka minu tahke šampoon ja palsam. Head kerged ja keskkonnale leebed, aga omg, mis sebimine see ikka on.)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sul on õigus, on mugavam tõesti ja lihtsam/hügieenilisem jagada. Ja seebikarbi peale ma näiteks üldse ei mõelnud. Kuigi see osa, et seep saab otsa, karp jääb alles - dushigeeliga juhtub ju sama!

      Samas tuleb mõelda, et kus ja mis oludes pesemisvahendid kasutusse lähevad. Neil inimestel, kel on õnnestunud oma koju jääda, ei ole praegu ilmselt veel annetusi vaja. Aga neil, kes kuskil keldrites või metroos viibivad, ei ole enam seda osa, et "hiljem loputad selle pudeli dushi all üle, tõmbad rätikuga kuivaks jne". Neil on mingite anumatega kuskilt toodud vesi, ütleme, et näiteks pudelitega. Need inimesed ei saa end üleni pesta, neil pole voolavat sooja vett. Parimal juhul saavad nad strateegilisemad piirkonnad üle tõmmata ja selleks minimaalselt vett kasutada. Dushigeeli maha loputamiseks on näiteks palju rohkem vett vaja, see on kleepuvam.

      Teine aspekt, mille pärast ma muretsen, on see, et see sõda ei saa veel niipea läbi. See võib veel kuid või isegi aastaid väldata, kolmandaks maailmasõjaks üle minna. Mida kauem sõda kestab, seda rohkem inimesi saab sellest puudutatud, seda raskem on tooteid riiki sisse viia. Seega peaks praegune varustamine olema pilguga tulevikku ja seejuures pigem mustemat stsenaariumit silmas pidades. Seep on väiksem ja kergem ka kaasas kanda, isegi kui tal karpi pole ja natuke kleepub.

      Dušigeel ei ole tingimata halb valik (eriti praegu, mil sõda veel nii vähe aega on kestnud), aga ma arvan, et seepi tasuks siiski ka saata, sest pikemas perspektiivis on see ilmselt praktilisem.

      Kustuta
    2. no ma mõtlen seebikarbi osas seda, et see on ju mõeldud mitmekordseks kasutamiseks. loll oleks ka kõigepealt näha hullult vaeva, et iga ostetud seep ikka karbis oleks, ja siis teises otsas inimesed viskavad ülearuseid seebikarpe ära. ja veel keerukam oleks korraldada seda logistikat, et inimesed saaks valida karbiga seebi vahel (kui neil veel ei ole seebikarpi) ja karbita seebi vahel (kui neil juba on eelmise seebiga saadud karp). üldse, oled sa proovinud 21. sajandil lääne ühiskonnas seebikarpi osta? ma olen ja let me tell you, see ei ole lihtne ülesanne! neid justkui... ei tehtagi enam eriti. vähemalt Eestis ja Inglismaal on küll üsna keeruline leida.

      Kustuta
  2. ma eelistaks uutele (aga ilmselt maas vedelenud ja tolmustele) linadele pigem läbipestud linu... aga noh, kuidas keegi neid pesi (loodetavasti mitte mingi liiga tugeva ja lõhnava pulbriga) ja kas nad pärast seda said kenasti kuivanuna kotti või jällegi vedelesid ja tolmasid kusagil..

    aga need menstruaalanumad, kirjutasin ka FB, et ei ole kindel, et vähese veega või veepuudusega kõige mõistlikum variant on. või siis inimesele, kes pole enne kasutanud... on stressi ja ebamugavat tingimustega harjutamine ka üsna halb variant.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lugesin ka sellist põhjendust, et kasutatud tekid-padjad-linad võivad ju tulla lemmikloomadega kodudest ja olla allergikutele ohtlikud, sama pesuvahenditega. OK, lausa eluohtlikud ilmselt ei ole, aga selge see, et uute asjadega asjatamine on kordades kiirem ja efektiivsem, kellelgi pole praegu aega hakata mingeid kasutatud asju läbi lappama ja sorteerima (sest inimeste arusaam "korralikust" on ikka väga erinev, ütleme nii).

      Kustuta
    2. Menstruaalanum on selles mõttes jällegi hea, et kui varusid ei jagu, siis selle ühe tampooni või sidemega, mis võib-olla veel õnnestub kuskilt leida, pikalt ei purjeta. Aga menstruaalanumat on ainult ühte vaja, saab igas kuus sama kasutada.

      Ma ise pole seda kunagi kasutanud, nii et pigem eelistaks midagi muud, aga samas sõjaolude ei tea kunagi, mida võtta on ja kui ikka muud ei oleks, õpiks ma selle kasutamise ilmselt vabalt ära.

      Kustuta
    3. Anonüümne3/3/22 04:03

      Menstruaalanum on hea tingimustes, kus saab kasutada vett, sest seda on peale iga tühjendamist vaja pesta. Ja käsi nii enne kui pärast paigaldamist, päris verine toimetamine on sellega. Kuus vähemalt korra tuleks seda ka keeta. Oludes, kus vett ei ole käepärast või napib, on ühekordsed vahendid paremad.

      Kustuta
  3. Ehkki pole Trudeau toetaja (samas ka mitte kellegi teise) siis Ukraina suunaline tegevus üllatas positiivselt. Paraku ei paku keegi (USA ega NATO) Ukrainale seda kaitset, mis hädasti vaja oleks - õhuruumi sulgemist või vähemalt lennukeid ja moodsaid pikamaa õhutõrje süsteeme. Ma kardan, et Kiiev näeb nädala pärast välja nagu Groznõi ehk siis palju hullem kui peale sakslaste poolt vallutamist 1941. Hea võrdlus: kummad fashistid hullemad, lääne või idapoolsed :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on hea meel, et Kanada võtab Ukraina pagulased vastu. Ukrainlastel on palju sarnasem kultuur Kanadaga kui näiteks süürialastel, keda ju väga suurtes hulkades tervitati. Lihtsalt mõistusevastane on näha, mis Ukrainas toimub, tahaks kuidagi aidata.

      Kustuta
  4. Anonüümne2/3/22 20:50

    kuskil jäid silma põhjuseed, miks paluti annetada uusi pakendis tekke-patju - esiteks Punase risti kaudu läheksid haiglasse ja teiseks kiputi annetama oma vana rämpsu...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Anonüümne2/3/22 23:31

      See on tõsi jah, et haiglatesse lähevad punase risti omad. Paljudel inimestel võivad olla tolmulestade, loomade või pesugeelide vms allergiad ja kunagi ei tea millega pestud on. Sama ka riietega, et kahjuks võetakse vaid täitsa uusi riideid vastu haiglatesse.

      Kustuta
  5. Mul on tunne, et vähemalt osadel inimestel stressioludes taanduvad igasugu allergiad ja muud peened tsivilisatsiooni haigused ja alles jääb vaid puhas ellujäämisinstinkt. Vist oli see Aili Viitar või keski, kes ütles, et karmides Siberi tingimustes polnud mitte ühelgi väljasaadetud naisel menstruatsiooni. Õige ka - kui pead iga veretilka hoidma organismi käiguspüsimiseks ja soojendamiseks, ei siis ole seda raisata sellisele idiootsusele nagu kuupuhastus.

    VastaKustuta
  6. Mina saatsin kolm suurt pesukaussi, pesunööri ja riiete pesemiseks moeldud geeli...näiteks...neid pole küll kuskil kirjas aga

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvan ka, et neid asju, mida vaja läheb, on palju rohkem kui need, mis kirjas.

      Kustuta