28 märts, 2023

Niisama

Käisin jooksmas ja nägin naabertänaval kedagi koeraga jalutamas, pooleteist-kaheliitrine veepudel käe küljes kõlkumas.

Minust on vee joomise komme täiesti mööda läinud. Kasvasin sel ajal, mil vett sai kraanist ja kraan oli nii kodus kui koolis, ei tassinud keegi pudelit endaga kaasas. Siiani joon ainult siis, kui selle järele vajadust tunnen. Tänapäeval öeldakse, et "siis on juba hilja", aga no ma ei tea - tervis on hea, kehakaal normis, ei oska nagu millegi üle kurta.

Vanaks hakkan muidugi küll jääma, sest hiljuti märkasin, et raamatut lugedes oleks tähed justkui kergelt hägused. Hästi vähe-vähe, umbes nagu kujutaks seda endale ainult ette. Panin siiski silmakontrolli aja ning sain lugemisprillid. 

Siit moraal - ärge lugege raamatuid! Saate veel enda kohta midagi uut teada... 

-

Kanadas sai 10 aastat täis. Alles ma tulin! Vot niimoodi saadaksegi vanaks - paned asjad kuskile maha, viskad prillid ette ja ei saa ise arugi, kuhu aeg kadus.

Tegelikult ma ei kurda, mul on lahe elu olnud.

Ükspäev ladusin poes õunu korvi, kui pilk peatus siltidel - Kanada, USA, Uus-Meremaa... Meile tuuakse õunu Uus-Meremaalt? Miks? Ma saan aru mingist peenemast kraamist nagu maasikad või mandariinid, mis päris iga nurga peal ei kasva ja pikka säilitamist ei talu. Aga õunad?

Ja siis loobume joogikõrtest, sest issand-issand, maailm läheb hukka! 

-

Sõbranna mainis ükspäev, et ta ei pane kunagi kardinaid ette, sest talle meeldib selle peale ärgata, et päike hakkab tuppa paistma. Mul seevastu võiks vabalt ilma aknata magamistuba olla! Magan nagu mingi uruloom pilkases pimeduses. 

Osaliselt on asi ka selles, et tänu väikestele lastele ei saa siin majas pea kunagi kauem kui seitsmeni põõnata ja seitse tundub juba nagu luksus, sest mitte nii kaua aega tagasi oli äratus iga päev viiest (ja enne seda öösel iga mõne tunni tagant), nii et oleneb, millega võrrelda. 

Aga pimedas magada meeldis mulle juba ammu enne laste saamist.

-

Seda tahtsin ka öelda, et üks mõnusamaid hetki on see, kui ärkad ja kõik on nii soe. Ise oled soe, tekk on soe, madrats on soe. Selline täpselt soe. Nii mõnus, et ei tahagi üldse üles tulla.

-

Mis teil uut?

17 kommentaari:

  1. Ma olen nagu su sõbranna, tahan ka päikeselaigus ärgata. Ja öösel uinudes tähti näha jne.
    Veepudelitest - meil siin on ka koeraga jalutajatel pudelid kaasas, aga selleks, et pissiloigule törts vett peale valada (on vist lausa kohustuslik, kui ma ei eksi)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Veepudeli tähelepanek on mul tegelikult kumuleeruv asi, siin on nimelt KÕIGIL kombeks kogu aeg vett kaasa tassida ja tihtipeale on need pudelid nii suured nagu ei oleks lootust järgneva nädala jooksul ühegi kraani lähedusse sattuda. Samas on siin äärmiselt puhas ja meeldiva maitsega kraanivesi, nii et tegelikku vajadust mitut liitrit korraga kaasa tassida ei ole. Pluss kõikides söögikohtades tuuakse kraanivesi ilma küsimatagi tasuta lauda ja kiirtoidukohad jagavad seda samuti tasuta, nii et mitte mingit ohtu pole janusse jääda. Aga seda, et ka koerajalutajal lausa mitu liitrit kaasas oleks, polnud ma varem näinudki.

      Pissiloigule vee peale kallamise reegel oleks muidu väga hea mõte küll!

      Kustuta
    2. Anonüümne29/3/23 09:14

      See on küll huvitav, et kui "sajandi põud" on, siis ikka peab õues koera pissile vett peale kallama???

      Kustuta
    3. 1.5l pudeliga käivad enamasti, peab ikka korralikult uhama ju.
      Aga huvitav, et siin kliima kuumem, aga ilms koerteta inimesed ei käi küll pudelitega ringi. (turistid küll jaa siiski)
      Anonüümsele, see sajandi põud ei tähenda nüüd päris seda ka, et üldse vett pole. Inimesed ikka pesevad endid (ja põrandaid, tänavaid jne), kastavad aedasid jne. Pigem ollakse mures, et esiteks loodus kuivab, tulekahjuoht, teiseks, et tagumistel saak väheneb. Ja kui tõesti üldse enam sel kevadel ei saja, siis võivad suvel maakohtades tulla piirangud nt basseinivee kulutamise osas jne. Koerapissivesi pole nüüd küll eriline vee kokkuhoiukoht :)

      Kustuta
    4. Anonüümne29/3/23 23:20

      Sry, autocorrect arvas, et talumeeste asemel peaks "tagumised" olema. Prille polnud ka peas!

      Kustuta
  2. Need joogikõrred... johhaidii,ma lähen täitsa närvi kohe! Annan lapsele selle mini mahlapaki ja ta ei saa seda kunagi lõpuni juua, sest see paberist kõrs nätsutatkse venivaks, väkkk ja siis ma otsin talle uue kõrre niiet ühe väikese paki joomiseks on vaja min 2 kõrt...päästame maailma😃Endalgi juues on lõpus okserefleks kui see kõrs juba pehme on.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma lähen ka just laste pärast närvi. Kui lapsele smuuti tellida ja selle ärajoomiseks vähemalt kümmet paberkõrt vajab, siis ma ei ole kindel, kas me lõpuks sellega ikkagi planeeti päästame. Õudne on see vettinud paber suus.

      Kustuta
  3. Esimese hooga lugesin 1.5-2 liitrine VEINIpudel näpus, edasi lugedes jäi segaseks miks kraaniveest räägid aga täiega noogutasin kaasa "joon ainult siis kui vajadust selle järgi tunnen". "Siis on juba hilja"??? peale hüppasin igaks juhuks teksti algusse tagasi ... aaaa, veepudelist algas kogu lugu :D

    Väikese veepudeli võtan kaasa vaid siis kui jooksen poolmaratoni või lähen õige mitmetunnisele matkale. Varsti penskar ja seni pole küll veepuudusest tulenevaid vaevusi olnud, eks õlts kompenseerinud, sisaldab teine 95% ulatuses vett :)

    Päikeseprille vahel panen moe pärast ette, kõige peenemat kirja spordikellal veel näen, õhtuti vahest hakkavad silmad väsima. Samas olen elu aeg hullult palju raamatuid lugenud ja pool elu arvutimänge mänginud, kui üldtunnustatud hirmujutte uskuda peaksin ammu pime olema.

    Enam ei viitsi mõelda planeedi päästmise peale. Mis vahe minu süsinikujalajäljel kui teispool maakera kütusehoidlad pommitamise sihtmärgid ja hullunud diktaator ähvardab kogu maailma tuumakatastroofiga kui tema meele järgi ei olda.

    Pime tuba tagab parema une. Meil selline luksus, et äratuskella pole, võime magada kuni und on või kuni üks koertest tahab välja saada. Valgus ajaks une ära, talvel ei seganud aga nüüd on juba kaheksa ajal päike ülal.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eksole-eksole, ise loeb "veinipudel", aga prille pole vaja :D

      Pead kah kontrolli aja panema, äkki üllatad iseennastki!

      Maailma päästmise osas olin ma vahepeal aktiivsem ja üritasin endast väiksemat jalajälge jätta, aga siis mõistsin, et esiteks olen ma juba oma olemuselt üsna säästlik ja lõppeks ei päästa ma üksikisikuna mitte midagi. Vabalt võiks ju seaduse vastu võtta, et kohvi saab kaasa osta ainult oma topsiga, et plastanumad oleks korduvtäidetavad (näiteks need hiiglaslikud pesugeeli lähkrid, rääkimata muidugi kõikidest šampoonipudelitest ja muust), vabalt võiks nõuda, et pakend ei oleks neli korda suurem kui toode seal sees (näiteks tärklise ostsin ükspäev suures plastkarbis, aga toodet oli umbes neljandikus, ülejäänu lihtsalt õhk), võiks nõuda, et ei toodetaks asju, mida vaja ei lähe (kosmeetika-nahahooldustööstus kukuks muidugi kokku kui enam tühje lubadusi ei saaks müüa) jne.

      Ükspäev just sain loengu "maailmapäästjalt" teemal, et kui ma porgandikoored üldprügisse julgen panna, siis minu pärast lähebki maailm hukka. Ei lähe. Ma võin lubada!

      Kustuta
    2. Veinipudeli puhul tegu pigem soovmõtlemisega😁 Samas tuleb tunnistada, et nägemine pole päris see mis kolmekümnesena, lihtsalt veel ei sega.

      Keskonnasäästlikum me pere kindlasti rohkem kui enamus. Koerad ja kompostihunnik muretsevad selle eest, et biojäätmeid sisuliselt ei teki. Pakendite koha pealt ei saa ise miskit teha. Mäletan veel nõukaaega ja vabariigi algust kui iga vähegi kobedam pakend läks korduvkasutusse. Eelmine aasta pidin suvilast hunnikute viisi vanemate poolt hoiule pandud (ähk läheb vaja) plasttopse ja muid anumaid utiliseerima.

      Kustuta
  4. Palju õnne 10 aasta täitumise puhul! Aeg lendab :)

    Veejoomisest - mehe vennalastel Kanadas on KOGU aeg veepudelid (samamoodi 1,5-3L) kaasas. Vahepeal mõtlen et kuhu see neil mahub kui mitu korda päevas täidavad :D Kui matkama läksime siis osteti ka restide/kastide viisi pudelivett kaasa kuigi kraanid igalpool olemas olid looduses. Mullivett ei osteta pea üldse, ainult siis kui mina seal olen aga tavaliselt joon ikka kraanist mille peale muiatakse :D Ginger ale, kofeiinivaba coca-cola light ja club soda on ka kogu aeg teemas.

    Magamistoas on meil mehega soovid lahus. Talle meeldib ka kui kardinaid pole ees ja mingigi valgus tuppa pasitab. Äkki kardab pimedat? Mul on vastupidi - meeldib totaalselt pimendav ruloo ja haudvaikus, muidu ei tule nii hea uni :D Külas ööbides olen isegi seinakelladelt patareid välja võtnud (ja hommikul tagasi pannud) :D Huumor missugune. No eelistused mis teha?!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina joon kodus näiteks ainult mullivett. Siin müüakse neid sellised kitsa "külmkapikastina", kus 12 purki sees. Mul on alati üks selline kast külmikus. Varem jõin erinevate maitsetega, aga aja jooksul sai kõigist kõrini, nüüd on maitsestamata mullivesi jäänud. Ja see on tõsi, et erinevaid karastusjooke tarbitakse siin ääretult palju, minu jaoks on siiani harjumatu, et vanad inimesed igapäevaselt coca-colat ja pepsit joovad. Mulle endale õnneks ei maitse karastusjoogid üldse, ainult rummikokteilina joon mõnikord cocat.

      Kustuta
  5. Anonüümne1/4/23 15:34

    Tervitused Montrealist! ☺️ Sellist maniakaalset veejoomist pole siin veel märganud…ehk prantsuse-kanadalased on erinevad ses osas? Abikaasaga kaanime vett mõlemad suht tööstuslikes kogustes aga noid pudeleid kaasas ei kanna, kui kuskil väljas oleme. Jube tyytu tassimine ju. Ja karastusjookide tarbimisest ei saa üldse aru. Õnneks mees samasugune, aga ta õepere samas ainult magusaid limpasid tarbibki.
    Magasin eluaeg n-ö valgetes magamistubades, kuni siia kolisin. Magamistuba on meil lauspime ja mina oma kehva unega magan siin nyyd nagu kott. Nii et tuleb välja et mulle see pimedus magamiseks jube hästi sobib. Ei teadnud enne tahta lihtsalt.
    Meiesuguse pööbli üksikisiku tarbimisharjumused ei päästa maailma, kui tööstuses ja tootmises on suht kôik lubatud ja mudarikkurid eralennukitega mööda ilma kimavad. Seega ma ei näe vajadust mingi tühja pesugeeli pudeliga ringi joosta vôi käia korduvkasutatava paberkotikesega riisi ostmas. See on täpselt samasugune äriskeem nagu iga teine.
    Ja muidugi, palju-palju õnne Kanada-aastapäeva puhul!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oo, Montreal on mu reisisihtkohtade nimekirjas juba tükk aega TOP 3-s püsinud!

      Aga jaa, mismoodi üldse valges toas magada saab? Samas, näiteks kui ma mõnikord lõuna ajal magama juhtun, siis jällegi ei sega valgus üldse mitte. Aga lõuna ajal ma kunagi üle tunni ei maga ka, võimalik, et muidu hakkaks mingil hetkel siiski segama.

      Kustuta
    2. Anonüümne5/4/23 06:20

      Ooh, ja meil jälle Vancouver ja läänerannik reisi nimekirja eesotsas. Kindlasti külastage Montreali aga mitte talvel eks 😄 sest neid kasukaid ei jõua siin ülestiknu selga ajada päris niimitu et külm ei hakkaks.

      Kustuta
  6. Mina kannan veepudelit kaasas ja soovitan seda ka oma klientidel teha. Aga ma töötan ka 4- 6 tundi päevas väljas matkates. Ja on kohe tunda kui pole piisavalt vett joonud, siis oled õhtuks palju rohkem väsinud. Võib juhtuda ka nii et mingi hetk jood ja jood aga janu ära ei lähe, siis järelikult alustasid joomist hilja. Ma elan kohas kus on suur õhuniiskus,mis paneb kergesti higistama. Siin on kehale vett ja vahel ka erinevaid mineraale vaja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Matkama minnes võtan minagi veepudeli kaasa. Ja suvel kuuma ilmaga viskan selle ka mänguväljakule minnes vankrisse. Aga talvisel ajal, mil inimesed kodu-auto-töö-poe vahel liiguvad alati imestan, et milleks vett kaasa tassida? Igal pool ju olemas. Väikesest pudelist saan veel aru, aga mõnel on ikka hirmus suur see pudel, nagu alustaks retke läbi asustamata kõrbe.

      Kustuta