02 mai, 2016

Veel erinevustest

Ma olen nädal aega Eestis olnud, iga päev pärast südaööd magama läinud ja sellegipoolest hommikuti 4-7 vahel ärganud. Kaua võib? Selleks ajaks kui keha alla annab ja normaalselt magama õpib, on juba aeg tagasi minna…

Ükspäev sõitsin ringi ja avastasin, et liiklusmärgid on väga huvitavad. Kütad maanteel 90-ga, lähened asulale, silt näitab 70, hetk hiljem:


Ilus linnapilt, onju. Nimi ka peal. Aga ei! Sellel pildil on salatähendus, mida teavad ainult eestlased. Huvitav, kas politseinikul on õigus välismaalasele trahvi teha kui ta sest kenast must-valgest tahvlist salateavet välja ei loe? 

Käisin täna sõprade juures grillimas. Vot grillivärk on Kanadast täiega erinev. Siin teeb igaüks ise marinaade ja poes on lai valik valmistoodangut, mida õues küpsetada. Kanadas on null. Sealse grillpeo hitiks on burgerid. Pihv ja sai. Mõnikord grillitakse steiki (värsket, mitte marineeritut) ja vahel kala. Šašlõkki ei müüda kuskil.

Muideks, esimesed paar aastat arvasin, et ka sigarette ei müüda kuskil. Näha neid küll ei ole. Mitte keegi mu sealsetest sõpradest ei suitseta ja ma pole kindel, kas olen üldse kedagi suitsetamas näinud? Tõenäoliselt olen, aga need juhused on siis ilmselt nii harvad, et ei jäänud meelde.

Mingil hetkel küsisin kohalikelt, et kus suitsu müüakse? Selgus, et poodide infoletist saab, aga pakid on peidetud kappi, sest neid ei tohi näha olla. Reklaamida ka ei tohi. Eestis lähed poodi ja suitsud ripuvad absoluutselt iga kord silmade kõrgusel kassa kohal, et jumala eest meelest ei läheks.

Kanadas tundus alguses imelik, et alkoholi saab ainult eraldi poest. Ma pole kunagi suurem asi tinutaja olnud, aga tundus suht loogiline, et kui juba juust ja oliivid korvis on, saad ka veini juurde võtta ilma, et selleks teab kuhu peaks sõitma. Nüüd on vastupidi - nii kummaline tundub, et toidupoest saab alkoholi! Paigutus on kah tihtipeale selline, et enne kassasse minemist jalutad tahes-tahtmata pudelite vahelt läbi. Ja alkoholireklaam igal pool! 

Poest ostes on alko 2-3 korda odavam kui Kanadas. Jumalamuidu saab joonuks! Aga kui kuskile välja minna, on nii kokteilid kui klaas veini täpselt sama hinnaga mis Kanada restoranides! Ei ole mitu korda odavam nagu poes! 

Selveris on hästi tore käia! Nii palju musta leiba ja igasugu muud kraami, mida Kanadas pole. Püüan selle napi kahe nädalaga kodumaiseid maitseid ahmida ja näiteks täna sõin hommikuks vürtsikilu-võileiba, Valeri küpsiseid ja küüslauguleivakesi.

Ja oma lemmikus Werneri kohvikus olen juba kaks korda jõudnud käia. Ahjaa, kohvikust saab ka alkoholi!!! Pole ime, et me joomise statistikas tervele maailmale silmad ette teeme! Siin on nii lihtne juua! No ikka võtad ju saiakese kõrvale väikse topsi viina, miks ei võta! 

Igasugu koogikeste ja magustoitude valik on Eestis kindlasti parem kui Kanadas. Muideks, Kanadas ei müüda liha-, viineri-, porgandi-, kapsapirukaid (ainult vene poes). Aga võiks. Ja sellist gurmeetoitu nagu Eestis iga teine söögikoht pakub, saab Kanadas ainult mingites eriti peenetes kohtades väga kõrge hinna eest. Isegi lihtsalt peenetes (samm alla väga peene) restoranides pakutakse ikka ainult burgerit, pastat, steiki ja kanatiibu. Ei midagi ülemäära huvitavat. 

Ükspäev käisin Viljandis ja veetsin päeva Triinuga, kes mängis omal ajal suurt rolli selles, et üldse Vancouveris maandusin. Aastaid tagasi resideerus ta mõnda aega Edmontonis, ühes Kanada põhjapoolsemas linnas ning mainis me tollase plaani peale end Torontosse sisse sättida, et "me siin Mosuga arutasime, et te pole ju üldse Toronto tüüpi inimesed, pigem siis juba Calgary või Vancouver". Valisimegi üki-kaki-kommi-nommi meetodil Vancoveri ja näe, sellest sai täitsa kogemata mu terve elu! Tänks, Triin!

Viljandi on nii ilus! No alati on olnud...

16 kommentaari:

  1. Anonüümne2/5/16 09:47

    Teatud toitupoodides on juba tekkinud suitsude riiuli ümber selline tõmmatav-lükatav valge sein ning ostja peab samamoodi küsima müüjalt suitse, ise enam ei näe, mida üldse pakutakse. Hinda ka ei näe. See on edasiminek - varsti on vast kõigis poodides nii! Ning jutud liiguvad, et ka siia tulevad need hirmutavate piltidega hoiatussõnumid, mida suitsupakkidele kleebitakse - see ehk hoiab nii mõnegi inimese suitsust eemale.

    Alkoholi suhtes - küll see kallimaks muutub! Meil on veel 2 aastat ees, kus tõstetakse aktsiisi 5% võrra (aastas), ehk hinnad suurenevad veel ca 10-15%. Ega asjata Eesti alkoholitöösturid ei karju, et neil läheb raskeks (minu pärast mingu, kui müük on ainult kõige odavama hinna ja ekspordi peale üles ehitatud).
    Kuigi näiteks konjak ja vein on alati olnud kohvikutes olemas, viin ja õlu on see, mida seal leiduda võiks mitte, aga väike pits konjakit käib koogitüki ja kohvi juurde küll (mõnikord, harva).
    Alkoholist veel nii palju, et Selver ja Rimi on need poed, kus kahjuks peab alkoletist mööda jalutama - Prismades on õnneks alko täiesti (seintega!) eraldatud, sinna tõmmatakse pärast alkomüügikeeldu lint ette!

    VastaKustuta
  2. Anonüümne2/5/16 10:55

    Mis tüüpi inimesed on Toronto inimesed, hakkasin mõtlema, ja arvan, et sellised tõsised ja vaiksed:-)

    VastaKustuta
  3. Tubakat meil varjatakse muudkui aasta-aastalt. Alko ja tubakareklaami ka keelatakse järjest. Ja aktsiisid tõusevad, et alko ja tubakas kallimad oleks ja riik nende pealt rohkem raha saaks.
    PS! Kas sa Pärnusse ka satud oma retke käigus? Vaataks ka head blogijat, kasvõi eemalt :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pärnusse vist seekord ei satu :(

      Kustuta
  4. Suitsud: meil oli Uus-Meremaal samuti, et läksime koos emaga poodi ja kui kassas olime, küsis ema sigarette. Müüja vastu, et mis marki ta tahab? "Ma ei tea, milliseid te müüte?" ema küsis ja müüja selle peale selgitas, et ta ei tohi öelda, millised saadaval on - et kui ema tahab, siis ta peab ütlema, milliseid ta tahab, ja siis müüja valgete ustega kapist võtab selle, kui see saadaval on. Ei tohi ei nähtaval olla, ei reklaamida, ega öelda, milliseid saadaval on - klient peab ise teadma, milliseid tahab.

    VastaKustuta
  5. Anonüümne2/5/16 19:00

    ...sellel pildil on salatähendus...

    Kui see välismaalane autoga üle piiri tuleb, siis igal pool on üleval suured infotahvlid, mis on märkide sisu, et tuled peavad põlema, et maanteel on tavaline kiirus 90, jne.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda ma ei teadnudki. Aga kui lennukiga tuleb? Autorendifirmades on ehk ka, oleks ju abiks.

      Kustuta
    2. Muuseas. See silt ei ole ainult Eestis. Ka mujal Euroopas kasutatakse linnaala tähistamiseks sama silti. Ja autorendis annad Sa allkirja, et oled tuttav kohalike liikluseeskirjadega :P (see on selling peenike kiri seal kusagil)

      Kustuta
    3. Anonüümne8/5/16 19:36

      Näiteks sadamas on ka seletav märk, vähemalt Viking Line'i omas, Tallinki omas ei ole tähele pannud. Muidugi see märk on väikese ringtee ääres, vaevalt, et turist seda märkab :p

      Kustuta
  6. Bruno ehk prantslane seda mingiks salamärgiks ei pidanud :D Tema jaoks puhta loogiline, et linnas on piiranguks 50km/h ja selle jaoks eraldi numbrilist märki vaja pole :)

    Väga toredad on need viimased postitused olnud!

    VastaKustuta
  7. Anonüümne3/5/16 01:31

    Lätis mu meelest on veel totakam see asula piirkiiruse märk, asula silt on valge, ja siis pead teadma, et nüüd pole see mingi suvaline koht, vaid koht, kus kehtib asulasisene piirang... Selle linnasilueti järgi võib nutikam üht-teist aimatagi vähemalt

    VastaKustuta
  8. Anonüümne3/5/16 01:38

    Appikene, kas tõesti võtab ajavahe tagasiminekul nii kaua ;( Siia tulles läks küll väga libedalt. Mul on plaanis küll sellega kiiremini harjuda, aga mine tea....pärast jaanipäeva saan teada. Aga turvalist tagasilendu sulle, Anu :)

    VastaKustuta
  9. Ma ei teagi seda salatähenduse märki :(

    VastaKustuta
  10. Anonüümne3/5/16 23:40

    Soovitan soojalt seda raamatut, eriti veel, kui Tartu on tuttav. Mahlakas ja tore.
    Ma just praegu asusin lugema ja tulid need viimased postitused meelde.
    Blogi on ka hästi vahva ja inglisekeelne.
    Raamat: https://www.rahvaraamat.ee/p/minu-eesti-3-mis-juhtus/674755/et?isbn=9789949556144

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures ma ostsin just selle teise osa, aga olen lugemisega alles 30ndal leheküljel.

      Kustuta