13 märts, 2020

Peitu poe!

Olete tähele pannud, et inimesed näevad värve veidi erinevalt? Mõned värvid muidugi ongi sellised vahepealsed, näiteks mu lapsepõlvekodu esik - ühele sinine, teisele roheline. Praeguses kodus on elutoas üks tumehall sein, mis mõne päeva pärast üle värvimisele läheb (teistega sama tooni) ja Matt küsis, et mis sel rohelisel siis viga on? Rohelisel? See on väga hall sein.

Eile mängisime Monopoli kaarte ja seal on värv, mida mina näen roosana, aga Matt nimetab lillaks. Arusaamatu! Küsisin, et kui see on lilla, siis milline värv sinu jaoks roosa tundub? Ja palun väga - lill olevat roosa, kaart lilla:


Paistab, et asjad liiguvad selles suunas, et varsti ei jäägi muud üle kui kodus lõksus istuda ja kaarte mängida - koroona on juba praeguseks pool maailma seisma pannud. Selline tunne nagu vaataks põnevat, aga veidi hirmsaks kippuvat filmi ning ootaks küüsi närides, et huvitav, millega see kõik lõpeb? Kas vetsupaber saabki maailmast otsa?

Kõige keerulisem on minu meelest mitte puutuda oma nägu. Mul on vaja seda plastikust torbikut, mis koertele kaela pannakse, et nad ennast ei näriks. Ma katsun kogu aeg oma nägu! Ja sügan silmi. Eriti just mingites mustades kohtades, näiteks toidupoes.

Meie saarel (mis on peaaegu sama suur kui Eesti) diagnoositi eile alles esimene juhtum ja õnneks mitte Nanaimos, vaid peaaegu kahe tunni kaugusel. Aga see tähendab, et nüüd on ainult nädalate küsimus, mil ka siin hakkab olukord tuliseks minema, seda enam, et kohe algab kohalikes koolides kevadvaheaeg ja inimesed liiguvad rohkem ringi.

Eks ole huvitav, kuidas selle hetkeni, mil jama enda tagahoovi jõuab, on inimestel tunne, et see neid ei puuduta? Halvad asjad toimuvad ikka kuskil mujal ja kellegi teisega... Õnneks on muidugi võimalik ennast ise koduaresti panna ja siis pole midagi karta. Meil on palju ruumi ja suur aed, värskeid mune saab iga päev ja muud sööki jagub ka. Kuniks elekter ja vesi ära ei kao, on kõik hästi.

Mina saan seda Oscariga vabalt teha, aga Matt töötab suurema osa ajast just EMO-s, nii et temal on eriti kõrge võimalus nakatuda. Ja kui tema nakatub, ei ole ka minul viirusest pääsu. Nii et ilmselt peame mingit üksteise vältimise tehnikat tegema või paar kuud täitsa eraldi elama või ma ei teagi. Kellele ikka meeldiks haige olla...

Püsige peidus ja kõik on hästi!

13 kommentaari:

  1. Tegemist on fuksia roosa (cerise) värviga ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma kohe lausa guugeldasin ja täpselt see ongi!

      Kustuta
    2. See mu lemmikvärv! Tore kui sain abiks olla ;)

      Kustuta
    3. Fuksiaroosa on minu arust nõks tumedam, see siin on pigem alpikanniroosa, lill on aga kommiroosa (nagu need pulgakommid). Sinire, roheline ja hall kipuvadki segi minema, eriti erinevas valguses. Kõige rohkem moonutavad päevavalguslambid, kollased lambid ei moonutagi nii palju. Ka lilla ja hall kipuvad vahel segi minema - ja paistavadki erinevad eri valguses.
      Aga siia juurde räägin loo oma venna ämmast ja äiast. Papi värvis maal suvilas kõik õudseks raudhalliks, aga proua ei julgenud midagi ütelda, sest mees tal oli sihuke pire ja pirts näss, solvub surmani är'! Viimaks, kui vaikus oli juba üsna pikaks veninud, kohmas mees: Noh, sa ei ütlegi midagi - nii ilus pruun värv. Selle peale oli proua sootuks tumm. Nuujah ......... :) Kui ta seda mulle ja mu emale rääkis, siis oli kah seoke nägu peas et!!

      Kustuta
    4. Ja peab mainima, et Oscar on nii vahva ja kavala näoga sul seal selja taga - ja emme lai naeratus :)))))

      Kustuta
    5. Ossu on paras kavalpea, jah :)

      Kustuta
  2. Te näete mõlemad väga head välja!

    Levitan huvitavat lugemist: inimkäitumise erinevusest koroona ja kliimaohu puhul:
    Why We Panic About The Coronavirus But Not About The Climate Crisis
    https://www.huffpost.com/entry/coronavirus-climate-change-action-panic_n_5e6a27b4c5b6747ef117ff0d

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kliimateemad on nagu Corona alguses oli - kaugel. Paraku. Aga tagajärjed jõuavad lõpuks kohale nagu Corona pealt näha.

      Kustuta
  3. Lihtsalt... Miks peaks elekter ära kaduma? See pole ju päikeseloite-kriis. Elektrijaama töötajad ei pea väga paljude inimestega kokku puutuma.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda ütlesin ma pigem niisama rõõmustamise mõttes, sest elektri, vee ja interneti olemasolu teevad karantiinis olemise kindlasti mugavamaks. Ma ei arvagi, et miski neist viiruse pärast kaduma peaks, aga...

      Meil on siin aegajalt tugevad tuuletormid ja eelmisel aastal oli üks selline, kus peaaegu tervel linnal oli elekter ära, kuniks kõiki neid liinidele kukkunud puid koristati ja liine parandati. Meie saime kolme päevaga elektri tagasi, aga mõnel läks mitu nädalat. Kui selline asi näiteks praegu Itaalias juhtuks, siis ma ei kujuta ette kui palju rohkem aega võiks parandamine võtta, arvestades seda, et paljud töötajad on haiged, osad ei ole nõus välja minema (kui raha jätkub, ei pane mõistlik inimene end mingisse riski), osad on surnud, osad hoolitsevad kodus haigete pereliikmete eest. Ja neid, kes spetsiifilisi töid teha oskavad, on nagunii vähe (seda enam kui ühe asja tegemiseks on mitu spetsiifilist inimest kokku vaja saada - paar elektrikku, keegi, kes tõstukit oskab opereerida jne).

      Kustuta
  4. Kõik ilmselt teavad, et inimese värvinägemine on trikromaatiline, st meil on silmas kolme sorti värvustundlikke retseptoreid. Need retseptorid tajuvad sinist, rohelist ja punast ja nendest kolmest värvist pannakse kokku kõik ülejäänud. Erandina on mõnedel inimestel nelja sorti värvustundlikke retseptoreid, päris tihti need inimesed ise ei teagi seda, sest paljudel toonidel, mida nad näevad, pole nimegi. (Tuvidel nt on viite sorti värviretseptoreid).
    Mina neli pildil fuksiaroosat kaarti ja sellest natuke heledamat lille.

    VastaKustuta
  5. Mehed ja vanad pidid raskemini põdema, kui lapsed ja naised.

    VastaKustuta