23 november, 2020

Kuidas sina valiks?

Kuulasin ükspäev autoga sõites raadiot ja seal küsiti helistaja käest, et kui sulle pakutaks valida kahe variandi vahel: (1) miljon dollarit puhtalt kätte või (2) lähed ajas tagasi sellesse hetke, kus olid 15 aastane, aga teaksid kõike, mida praegu tead - kumma valiksid?

Helistaja ütles KOHE, hetkegi kaalumata, et läheks tagasi hetke, kus oli 15-aastane. Et siis saaks elus nii palju ümber teha!

Täitsa huvitav oleks teada, millega ta siis nii väga hakkama on saanud? Kui mina oma elule tagasi vaatan, siis teisiti oleks võinud nii mõndagi teha, aga samas on iga vale valik ja kaelasadanud sitt mind mingisse paremasse kohta viinud või edasiseks eluks vajaliku kogemuse andnud.

Kui teismeikka tagasi kukkuda, hakkaks praeguste teadmiste põhjal muidugi natuke teistsuguseid valikuid tegema, aga see viiks mu ju omakorda täiesti tundmatusse vette ja kes teab, mis jama ma veel niimoodi kokku võiks keerata!

Lõpuks oleks omadega praeguses vanuses tagasi, tõenäoliselt selle teekonna jooksul nii mõnigi kord ämbrisse astununa, aga miljonit ikka poleks. 

Teine põhjus on see, et ma ei tahaks elu sees uuesti teismeline olla. Isegi kui peale makstaks.

Mida sina valiks?

19 kommentaari:

  1. Iseenesest oleks täitsa huvitav näha, mis valikuid ma teeks, aga samas oleks igasugused suhted olematud või tagasi seal maal, kus nad sel hetkel olid ja väga raske oleks ajalugu tasa teha.
    Seega pigem võtaks miljoni, saaks kohe kodu välja osta endale ja ülejäänud raha investeerida.

    VastaKustuta
  2. Võtaks miljoni!! Need valikud, mis tegin tõid mu praegu siia... uued valikud... krt teab, kas ma oskaks/suudaks midagi paremat peale hakata. Ja kas see miljoni tooks.

    VastaKustuta
  3. Teades seda, mida praegu, saaks 15-aastasesse tagasi minnes rohkem kui miljoni juba oma pisikest taskuraha investeerides kokku ajada!
    Ainult et mul on kaks imearmast last ja neid täpselt sellisena ei õnnestuks kunagi saada uuesti, isegi kui samal ajal sama mehega nad hakkama panna, nii et see oleks paras maailmalõpp. Hüvasti miljardid, ma võtan selle niru ühe miljoni. Sest mu minitrollid on parimad

    VastaKustuta
  4. Mulle ka meeldib mõte, et saaks tagasi nooreks, sest noh, elu keskpaigas olles tekib üha rohkem seda tunnet, et "kes teab, kauaks veel üldse päevi jätkub, ja kas jõuab elus teha neid asju, mida kangesti tahaks". Ja 15nene tõesti ei tahaks olla, aga nii 19-21 oleks väga mõnus juba, asi see paar aastat siis ära kannatada. Aga kahjuks sellegipoolest ei ole mingit garantiid, et teatud asju teisiti tehes ja otsustades elu kuidagi parem välja kukuks. Mine tea, äkki saaks hoopis noorelt surma vms.
    Nii et igal juhul võtaks täna miljon dollarit ja hakkaks ruttu oma "check-list'ist" asju lahendama :))

    VastaKustuta
  5. kahe käega nõus, et mitte kunagi enam teismeline! sai tehtud mis sai, miljonit kaasa ei tulnud, niiet igal juhul võtaks raha. huvitav, et see helistaja isegi ei kõhelnud, peab ikka väga must minevik olema siis..

    VastaKustuta
  6. miljon! ma ei viitsi oma elus tehtud valikutest ühtegi kahetseda ja kahtlustan ka, et kui poleks teinud mõnd asja, mis hetkel enam hea idee pole, siis oleks selle asemel midagi hullematki võinud teha.

    aga muidugi kui ainult raha osas optimeerida, siis Hõbe Sule point on väga hea. puhtalt investeerimisega saaks hästi rikkaks :D

    VastaKustuta
  7. Kui mul oleks praegu miljon kontol siis ma ei suudaks mõelda välja ühtki asja mida oleks pidanud veel teisiti tegema :D

    VastaKustuta
  8. Anonüümne23/11/20 14:39

    Valiksin võimaluse ajas tagasi minna. 15a tiinekas enam väga küll olla ei tahaks, alates 19 oleks parem, aga igal juhul jääks peale see variant. Mul on see kindlasti mõjutatud sellest, et olen praegu omadega tõsises ummikus ja päris palju on tunnet, et kõik on valesti ja olen oma elu ära rikkunud. Mis ei tähenda samas otseselt musta minevikku või et oleksin millegi väga koledaga hakkama saanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga kas ummikust isegi miljon ei aitaks välja?

      Kustuta
    2. Anonüümne24/11/20 16:22

      Enamus mu probleeme ei ole päriselt rahaga lahendatavad. See miljon annaks mingeid võimalusi ja kindlustunnet juurde küll aga valiksin ikkagi teisiti. Reaalsuses saan täna eelkõige ise ennast aidata ja ma püüan.

      Kustuta
  9. Oot 15-aastane mina, kes teaks kõike, mida ma praegu? Aga kas sel 15-aastasel minal oleks ka paremad võimalused lisaks teadmistele teistsuguseid valikud teha ja lisaks saab need kõik aastad saaks uuesti elada? Kui jah, siis vast valiks selle 15-aastase, aga kui mitte, siis valiks miljoni. Sest 15-aastane mina pidi tegema valiku, mis sõltus võimalustest st teadmine oli, et mõni teine valik oleks võinud parem olla aga võimalust ei olnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõiges muus osas oleks ikka samasugune 15-aastane nagu sa omal ajal olid, lihtsalt praeguse aju saaks kaasa.

      Mina ei kujutaks juba sedagi ette, et kooli tagasi minna. Ülikooli läheks iga kell uuesti, aga põhikooli-keskkooli küll ei taha.

      Kustuta
    2. No siis vist tuleks ikka miljon valida :) Gümnaasiumi tagasi ka tegelikult ei kipuks. Kunagi nägin korduvalt unes seda, et olen koolis tagasi - ärgates oli alati tore, et gümnaasiumis enam käima ei pea. Tegelikult 15-aastane mina oli ka teadmiste poolest rohkem valmis keskkooliks kui praegune mina, mis sest, et ma hetkel magistris õpin.

      Kustuta
  10. Mõtlesin pikemalt selle küsimuse peale kohe. Kui mul on samad teadmised, mis praegu, aga peaksin olema 15, siis ei soovi. Ma võtaks miljoni. Ükskõik, mis elus on läinud "valesti", on tegelikult mind ju õpetanud ja mitte midagi ma otseselt sügavalt ei kahetse, isegi kui on olnud perioode, mil kahetsesin. Aga 15-aastaseks tagasi küll ei tahaks.

    VastaKustuta
  11. Ilmselt valiks raha. Aga 15 on ikka siiski liiga noor, isegi kui kõik teadmised on. Pakun, et kui oleks umbes 20-aastane, siis valiks ehk selle - olen palju mõelnud, et oleksin oma suunamisejärgse linna (jah, tollal, kui mina ülikooli lõpetasin, oli veel selline asi nagu suunamine) valinud teise. Kodulinna-lähedane linn tundus mõistlik, aga praegu valiks justnimelt Narva, kuhu ka tollal korralikku korterit pakuti. Võru oli ka, aga seal polnud korterit, ja Narva kasuks räägib veel mere ligidus. Ehk oleksin hiljem Narvast Narva-Jõesuhu ümber siirdunud - veelgi ligemale merele.

    VastaKustuta
  12. Siia tuleb veel selline asi, et ajalool on kalduvus käia spiraali mööda. Elik siis peaks meid õpetama Oidipus ja terve hulk sarnaseid lugusid - tee mis sa teed, katsu saatust keanata ja veanata ja tillist tõmmata nagu oskad, lõpptulemus on nii ehk naa sama. Elik siis oma suure pungestamisega mingeid asju ära hoida ja/või suunata sa suunad teised asjad just selles suunas, mida sa ei tahtnud, ehk siis sinna, mis nagunii oleks tulnud. No nagu internetis ja matemaatikas - sama tulemuse saad ükskõik kui mööda kaugeid nurgataguseid käies.

    VastaKustuta
  13. Ei mõtleks sekunditki, võtaks kohe selle milli.

    VastaKustuta
  14. Jah, raga om vjaega tähtis elon, kui tsiteerida klassikuid, elik nagu ütles teinegi: Posin ennast üles et raha põle.
    XD

    VastaKustuta