08 veebruar, 2021

Kes? Ütle, kes!

Ma päris tõsiselt ei tea, kuhu jaanuar kadus? Olid jõulud ja... siis kohe veebruar. Ma ajan kõik koroona süüks. Pandeemia, noh. Töötan kodust, teisi inimesi näen ainult toidupoes - distantsilt ja maskis nagu peab. Nii et tegelikult ei ole juba ammu päriselt kedagi näinud. Okei, ajan jama, eelmisel nädalavahetusel aitasin sõpradel kolida ja nägin nägusid ka. Või no mis ma nii väga kolida aitasin, nemad kolisid ja mina valvasin lastekampa, ajaviiteks pakkisin natuke asju lahti.

Mulle täiega meeldib kolida. Võtad kraami kappidest välja ja saad korraga aru kui palju üleliigset träni sul on. Prügikast täitub hoogsalt, umbes sama hoogsalt kui teisel jaanuaril trennisaalid. Aga siis kolid uude kohta sisse, vaatad, et oi kui tore, kapis on nii palju ruumi ja varsti... on jälle rohkem asju. Nagu ka trennisaalid märtsiks jälle tühjemaks jäävad, sest uus aastalõpp hakkab (küll kaugelt, aga siiski) paistma ja küll jõuab uusi ilusaid lubadusi anda. Ümar on kah vorm. Rannailma ei pruugi nagunii tulla. Ehtne talv juba on, mis te arvate, et nüüd tuleb ideaalne suvi otsa? 

Sõbrannaga arutasime just, et igasugune vorm on läinud. Ainult sööks magusat ja rasvast ja palju ja tihti. Pidžaamapüksid mahuvad veel, mingis skinny jeans'is ei kõnni nagunii kodus ringi. Meil on novembrist saadik kokkusaamistele piirangud (noh sellised tüüpilised, et külla ei tohi minna, aga restoranis võib sõpradega ühes lauas istuda küll). 

Ah, ma tegelikult ei kurda, inimestel on töökohti vaja ja kuhugi peab ju piiri tõmbama. Lihtsalt kopp on ees nagu meil kõigil.


Aja lendamisest rääkides - Oscar sai kolmeseks! Vabandage, aga mismoodi? Minu meelest sündis ta umbes eelmisel aastal. 

Võrevoodi (mille üks külg on muidugi ammu eest ära võetud) hakkab talle lootusetult lühikeseks jääma. Otsustasin, et on aeg uueks mööbliks. Guugeldasin pool päeva voodeid ja madratseid, mõõtsin ja plaanisin, vaimusilmas oli juba kõik olemas. Klikkisin "osta" ja sain teada, et mööbli osas on tarneraskused, seda saab ainult poest kohapealt, koju ei toimetata. Aga ma tahan just IKEA voodit (ja lähim esindus on Vancouveris). Matt ütles, et linn on mööblipoode täis, milles küsimus! Aga ma nii kanadalane veel ei ole, et mulle Kanada mööbel meeldiks. Neil on kõik võimalikult tume ja raskepärane. 

Meil on siin ka üks Skandinaavia mööbli pood, Matt pakkus, et vaata äkki sealt? Olen vaadanud. Korduvalt. Valik on suts vähem kohutav kui mujal, aga Skandinaaviast on neil üsna omapärane arusaam. Matt teadis rääkida, et nad impordivad oma kraami (vist) Taanist ja ma usun, aga need on ilmselt asjad, mis Skandinaavias müügiks pole läinud.

Madratsiga on lihtsam, seda saab tõesti iga nurga pealt. Ma ei teagi siis. Tellin kuskilt madratsi ja saame ilma voodita hakkama? Milleks kolmeaastasele voodi?! Madratsi peal saab vähemalt istuda nagu inimene - jalad ulatuvad maha. Ja voodi tuleb siis millalgi hiljem kui IKEA omadega järjele jõuab.


Muide, kuidas teie pereringis sünnipäevi tähistatakse? Minu peres algas sünnipäev raudselt hommikul. Sünnipäevalaps lauldi üles (kuigi enamasti oli ärevus nii suur, et magamist tuli teeselda) ja kingitused sai kohe pärast ärkamist kätte.

Matt ütles, et misasja? Hommikul? Kes siis hommikul kooki sööb? 

No ma ei tea, lubage esitleda - mina. Kui külmikus on kooki, ei näe ma mitte ühtegi põhjust, miks ma seda kohe hommikul ei võiks süüa? Aga kui teemas püsida, siis sünnipäevakoogini võib täiesti vabalt õhtul jõuda, mis ei tähenda, et hommik ei võiks kingituste, õhupallide ja lauluga alata.

Mu sõbranna, kes on ameeriklasega abielus, ütles, et neil on täpselt sama kamm - mees ei teadnud, et sünnipäev peab kohe hommikul algama. Seega ma eeldan (sest on täiesti okei teha statistikat ainult kahe inimese põhjal), et tegemist on kultuurilise erinevusega. Või siis oleme meie sõbrannaga kahekesi kaks kannatamatut, kes ei suuda kuidagi lõunani/õhtuni oodata. Aga nii ikka ei saa olla, et meil ei ole õigus?

27 kommentaari:

  1. Jaa, alati hommikul! Ja kui eelmisel õhtul peale südaööd üleval oled siis ei loe - see ei ole veel uus päev, sest sünnipäev algab hommikul. Hommikusest koogisöömisest.. mu arust käibki hommik nii, et sööd võileiba ja siis teed mingi magusa ampsu peale. Mis teised ei elagi sellise reegli järgi või? 😁

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eksole ju. Magustoit käib asja juurde!

      Kustuta
  2. Hommikul loomulikult!! Kinkide ja lillede ja lauluga. Ja muidugi on sünnipäeval hommikusöögiks kook!!!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sünnipäev peabki täitsa teistmoodi algama ju! Sünnipäev on teistmoodi päev lihtsalt.

      Kustuta
  3. Sünnipäev algab alati hommikul üleslaulmise ja koogiga. Meil on alati viisakuse mõttes mõni soolane amps ka lauas, et petaks ära selle hommikuse koogisöömise.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ilma soolaseta ei saa, jah. Mulle ka meeldib kui on natuke tasakaalu ikka.

      Kustuta
  4. Sul on absoluutselt õigus. Sünnipäev algab hommikul lauluga ja koogiga. Õhtul on juba teine kook :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hahaa, üha paremaks läheb! Aga miks mitte õhtuks teine kook ka :D

      Kustuta
  5. Ühinen sellega, et muidugi algab sünnipäev hommikul laulu, kingituste ja koogiga :) Kuigi meie peres ollakse sellest laulmisest välja kasvanud, aga KOOK jääb.
    Olude sunnil olin oma eelmise sünnipäeva kodust eemal ja see nagu ei olnudki sünnipäev. Ja kooki sain ka alles õhtul. Ja see oli nii... vale.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meil pole kunagi kooki hommikul olnud, see tuli alles siis kui külalised saabusid, seega alati mitte isegi samal päeval. Aga sünnipäevalaulu laulab ema mulle telefonis siiani :)

      Kustuta
  6. Sünnipäev algab hommikul (või siis 00:01 õnnesoovidega) laulu, lillede, kingituse ja koogiga. Mis mõttes peab õhtuni ootama? Nagu Indigoaalne juba märkis, õhtuks on teine kook ja sõbrad tulevad ka mängu.
    Kui (kollaseid) lilli ei ole - siis ei teki mul seda õiget sünnipäeva tunnet. Lilled peavad olema (vähemalt minu sünnipäeval).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul peavad ka lilled olema, lisavad pidulikkust. Aga mulle meeldivad lilled muidu ka, alati on midagi värsket vaasis.

      Kustuta
    2. Täpselt nii! ☝️ Vastasel juhul oleks ju see lihtsalt hea päeva raiskamine, ei saaks sünniPÄEVAKS nimetadagi, kui niimoodi õhtuni peaks ootama..

      Kustuta
    3. Nagunii ainult korra aastas tuleb, peab ikka äärest ääreni ära kasutama.

      Kustuta
  7. Oscarile ja tema toredatele vanematele õnnesoovid!
    Väikestel lastel on väikesed peod,
    väikesed südamed, väikesed teod...
    Väikestel lastel on veeselged silmad
    nende jaoks selged ka vihmased ilmad!
    Väikestel lastel on looduse juuksed,
    tõeline naer ja tõelised nuuksed...
    Jäägu neil silmad veel kauaks nii särama,
    lahti siis neile kõik maailma väravad!

    VastaKustuta
  8. Anonüümne8/2/21 16:23

    Olen ka kanadalasega abielus. Katse-eksitusmeetodil sai kahe aastaga selgeks tehtud, et sünnipäev algab hommikul ja seda tähistatakse nii õigel päeval kui ka eelneval/järgneval nädalavahetusel. Ning et kooki/torti peab tingimata saama. Kaheksas aasta käimas ja pean tõdema, et nüüdseks on ta sellest juba aru saanud :-) Lilled lähevad ainult meelest ära.
    P.S. Mina söön ka igasugust kooki hommikuks. Olgu siis sünnipäev või mitte!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mu enda sünnipäev pole mulle juba vähemalt kümmekond aastat suuremat korda läinud, nii täiesti sobib kui Matt mind üles ei laula. Ta on tihtipeale ka hilistes vahetustes tööl, nii et hommikul suure tõenäosusega magab kaua. Aga tema on omalt poolt selle traditsiooni toonud, et ta alati küpsetab mulle midagi sünnipäeval ja see on absoluutselt erakordne, sest mitte ühelgi teisel päeval aastas ta süüa ei tee, küpsetamisest rääkimata. Kui mina ei viitsi kokata, küsib lihtsalt, et mille järele isu on ja tellib. Aga kööki oma jalga ei tõsta. Selles mõttes õnneks sobib, et mulle väga meeldib kokata.

      Kustuta
  9. Sünnipäev otse loomulikult hakkab hommikul. Kingitused, lilled ja tort/õhupallid viiakse sünnipäevalapsele voodisse ning enamasti eelneb sellele ka üles laulmine.

    VastaKustuta
  10. Anonüümne8/2/21 22:59

    Meil küll hommikul ei alga. (kas mul on väga veider pere olnud?) Ma enam ei mäleta, kas vanemad soovisid kohe hommikul õnne, aga lilled, kook ja kingitused tulid küll enamasti pärast koolipäeva.
    Mehe peres ka kingitused pigem õhtupoole. Viimasel ajal soovime üksteisele õnne kohe südaööl.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegelikult oleks pärastlõunal või õhtul ju kindlasti lihtsam, eriti kui hommikul peavad kõik varakult tööl-koolis olema. Täiskasvanuna mul enam suuremat vahet pole, ma pole viitsinud oma sünnipäevi juba ammu pidada, oleme lihtsalt kahekesi õhtusöögil käinud. Aga lapsena olid sünnipäevahommikud niiiii olulised, sellepärast ma nüüd ajan seda traditsiooni, et Oscaril ka oleks.

      Muide, Kanadas ei ole ka esimese ja viimase koolipäeva tähistamist, mis minu lapsepõlves alati oli! Nii et kui Oscar kooli läheb, hakkab neil kahel päeval ka torti ja väikeseid üllatusi saama.

      Kustuta
  11. Meie majas algab sünnipäev hommikul jäätise ja õhupallidega...ja kooki süüakse, tõepoolest, alates lõunast.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Novot, jäätisega hoopis. Aga kas küünal käib ka sisse?

      Kustuta
  12. Meie ostsime IKEA bunkbed lastele. Tohutud eelised: täispuit, lihtne ja elegantne disain, piisavalt tugev ja odav! Nii pikk 200cm, et kui lapsed eraldi tubadesse kolisid võtsime ülemise maha ning magasid neis voodites 20'da eluaastani. Torontos õnneks õige mitu IKEA esinduskauplust, kust mööbli kõrvalt ka Kalle kaviari, pohla moosi, rootsi piparkooke ja Löfbergs Lilla kohvi saab osta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures ma kaalusin nari ostmist ka, et siis saaks sõbrad ööbima jääda. Aga otsustasin, et tahan ikka madalamat, sest ülemisel korrusel on tüütu linu vahetada ja Oscar on nii hull ronija, et see nari oleks talle nagu kerisele vesi. Ma ei tea, kas mu enda närvid vastu peaks kui ta kogu aeg kuskil kõrgel kõõluks.

      Muide, ma jõudsin täna hommikul ärgates hoopis otsusele, et Oscari väike tuba ja suur külalistetuba tuleb omavahel ära vahetada ja praeguseks on juba mööbel ringi tõstetud. Ja kuna külalistetoa voodi peal oli Queen mõõdus kattemadrats ka, mida seal tegelikult vaja polnud, keerasin selle pooleks ja tekitasin Oscarile madratsvoodi. Nüüd ei ole tükk aega ei madratsit ega voodit vaja, nii hea sai.

      Kustuta
    2. No näed, vahel tulevad head ideed ootamatult iseenesest, pärast imestad kuidas ma kohe seda võimalust ei näinud :)

      Kustuta