29 jaanuar, 2022

Parem kui teised?

Ma olen siin blogis kommenteerimise nimelt anonüümseks jätnud. Peamiselt huvitavad mind ju teie mõtted ja polegi nii oluline, kes mõtte taga on. Päris elus tunnen ma teist nagunii vaid mõnd üksikut. Aga mõtted on teil huvitavad ja eriti tore kui mõnest neist järgmise postituse teema koorub. Nagu näiteks sellest siin:

"Kui su uudisruum piirudub sotsiaalmeediaga, siis viskab algoritm sulle ette selliseid uudiseid, mida sa eelnevalt oled lugenud. Ehk sulle jääb teadamata, et sama teema kohta on olemas ka teisi vaatenurki. Piltlikult öeldes näed sa maailma läbi lukuaugu ja arvad, et see pisku, mis sa näed, ongi kogu maailm. Just tänu sotsiaalmeediale ongi Eestis palju inimesi, kes usuvad, et Uued uudised on ainus õige ja aus infokanal. Lühidalt kokkuvõttes, valitsevad sotsiaalmeedia hiiud sinu maailmanägemist ja teevad selle õige ahtakeseks. Kui nii sobib, siis anna minna."

Lugesin ja imestasin endamisi, et huvitav, mille põhjal selline arvamus? Täitsa võõras (ma eeldan?) inimene väidab, et mu uudisruum piirdub sotsiaalmeediaga (???), et ma näen maailma läbi lukuaugu ja seepärast kujutan ette, et see pisku ongi kogu maailm (ah?). Korraga tulevad mängu veel Uued Uudised (kommenteerija ei ole ilmselgelt mu blogi sisuga kursis) ning kokkuvõtteks teatab, et mu maailmanägemine olevat "õige ahtakene".

Anonüümne kriitika on tegelikult just see, mis mind ennast kõige rohkem huvitab, sest sõbrad ei tule elu sees näkku ütlema, et kuule, muidu oled sa selline tore, aga kahjuks ikka täitsa loll. Või et tead, see juuksevärv ei sobi sulle üldse. Või et peaksid oma uue peika välja vahetama, sest ta kohtleb sind kui sitatükki. Sõbrad kiidavad alati takka. Võib-olla läbi lillede vahel midagi mainivad, aga kindlasti mitte nii julgelt kui anonüümne võõras.

Aga olen ka märganud, et osadele inimestele meeldib oma kõrge hobuse otsast rääkida. Ja kohe kindlasti ei tarbi neist keegi sotsiaalmeediat ega kollast ajakirjandust ega söö rämpstoitu ega noki nina.

Vahel imestan kui keegi ohkab, et "kuidas sul on aega raamatuid lugeda, mul küll pole!" Muideks, mitte keegi neist ohkajatest ei tööta 18 tundi ööpäevas, 7 päeva nädalas. Meil kõigil on mingi ajavaru meelelahutuseks. Mõni vaatab telekat, teine pommitab telefonis värvilisi pallikesi, kolmas loeb ajalehte, neljas ketrab youtube'i, viies mängib pokkerit... Igaühele oma. Sama hästi võiks mina öelda, et mul "pole aega" Uusi Uudiseid lugeda, aga olgem ausad, ajas nüüd küll küsimus pole. Me kõik tarbime meelelahutust, kes siis mida eelistab ja seda ei pea häbenema.

Ma kahtlustan, et võõrast inimest (olgu selleks siis mina või ükskõik, kes teine) ei lähe sõnadega torkama see, kes on heas tasakaalus ja õnnelik; kel on mõnus pereelu, rahuldustpakkuv töö, piisavalt raha ja toetavad sõbrad. Natuke peab ikka king pigistama, et niimoodi kriuksuma võtab.

Tõele au andes peab muidugi ära märkima, et kommenteerija lubas armulikult, et "kui nii sobib, siis anna minna". Aga miks ei peaks sobima? Kui kellegi maailmapilt koosnekski Uutest Uudistest ja sotsiaalmeediast, siis jumala eest, keda ta sellega segaks? Ainult neid, kes end vabatahtlikult tema lähedusse sätivad. Tere tulemast siis!


17 kommentaari:

  1. Mulle tundub, et see kommentaar on küll sina-vormis, aga mitte Sinu kohta mõeldud. Osad inimesed kasutavad millegipärast "mina" või "inimene" asemel sina-vormi. Vähemalt mina loen siit nii välja. Aga blogikommidega on vist samamoodi nagu raamatutegaggi, et igaüks tõlgendab omamoodi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle jäi teistsugune mulje, aga lüppkokkuvõttes ei olegi tähtsust, kas rääkida konkreetsest inimesest või umbisikuliselt mingitest inimestest. Üleolev toon ja halvustamine jääb ju samaks. Mis siis kui kellelgi ongi vähe haridust või kitsas maailmavaade või miskit muud "taunitavat"? Sellise tooniga kommentaari peale ei lähe ju kellegi maailmavaade laiemaks ega intelligentsus kõrgemaks.

      Kustuta
    2. Kui see pole konkreetselt Sinu kohta mõeldud, siis on see tegelikult veel veidi hullem, sest siis käsitleb see Sind kui osakest laiast ja põlastusväärsest kategooriast, kui ühikut mitte inimest. Selline käsitlus lõikab ära ka igasuguse diskussioonivõimaluse.

      Kustuta
    3. Lõikab jah. Aga inimene, kes sellisel tasemel kommentaare viskab, ei ole tõenäoliselt võimeline erilist diskussiooni aretama nagunii.

      Kustuta
  2. Tjaa, mina lugesin ka seda kommentaari pigem umbisikulisena. Väga raske uskuda, et kui keegi ka vaid ühe su postituse läbi loeb, kangastuks esmalt uute uudiste maailmapilt. Aga eks tõde teab kommentaator.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle ka tundub, et ei tohiks kangastuda. Aga samas ei kõla see kommentaar ka umbisikulisena. Kes teab...

      Kustuta
  3. Ma isegi ei tulnud selle peale, et eesti keeles räägitakse niimoodi umbisikuliselt ka.
    Aga see Beyonce gif on ikka parim :D

    VastaKustuta
  4. Olen ühes väliseestlaste fb grupis kus nagu tavaks kipuvad kõige rohkem häält tegema need kel kõige vähem infot ja teadmisi küll aga vankumatu veendumus oma õiguses. Olen mitu korda kaalunud lahkuda aga jäänud esiteks seepärast et näeks ka teisiti mõtlevate inimeste arvamusi (massimeedia kommentaare pole aastaid lugenud) teiseks tahan, et vaikival enamusel ei jääks mulje, et nad vähemus. Karjuva lolluse, libainfo või faktivigade puhul võtan sõna. Vahel postitan trollide ärritamudeks seda-teist, ehk siis kontrateollin.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vot, täpselt! Kriitikal ja kriitikal on vahe.

      Üks asi on kritiseerida kellegi väite tõelevastavust kui sul endal on info, et see tõele ei vasta. Siis saabki arutleda sellelt pinnalt, et tuua omalt poolt tõendeid, et (näiteks) maakera EI OLE lapik ning küsida teiselt poolelt tõendeid, et see ON lapik.

      Teine asi on vastaspoolele nähvata, et "su maailmapilt on kitsas, sa oled loll nagu lauajalg, aga kui see sulle sobib, siis lase käia ja ole loll edasi". See ei ole konstruktiivne kriitika, vaid puhas ärapanemine. Tahtmine teist alla suruda ja/või ennast paremana tunda. Selle infoga ei ole mitte midagi peale hakata.

      Reaalsus on muidugi see, et rumalad inimesed tulevad tihemini rumalate väidete ja valeinfoga lagedale, aga siis tulebki arutleda väidete üle, mitte minna isiklikuks ja hakata neid lollideks nimetama. Ja loomulikult on võimalik ka see, et kaks intelligentset inimest jäävad mingis küsimuses eriarvamusele (nagu näiteks Maarja oma blogis just mainis Peterson/Harrise debati kohta), aga siis on vähemalt seda arutelu huvitav kuulata ja arutlejatel endil on samuti huvitav.

      Eelmise teema kommenteerijate hulgas ei jäänud sugugi mitte kõik minuga nõusse ja mul oli huvitav nende argumente lugeda ja oma argumentidega lagedale tulla (esimesena lööb pähe "kas leib peaks siis poes tasuta olema kui see on vajalik toiduaine").

      Kustuta
  5. Mina jälle mõtlen, mis vajadus küll on osadel inimestel kellelegi lambist halvasti ütelda. Pole nagu ka see keiss, et sul endal on kuskilt valus või asjad muidu halvasti, aga kas nad siis arvavad, et kui saab kellelegi (eriti anonüümselt) lajatada, st mitte asjast rääkides, vaid just kohe nagu teise inimese enda pihta, et siis läheb endal paremaks? No ei ole aru saada, et läheks, pigem kipub vist ikka mingi närune tunne sisse jääma. See ei ole, nagu luuletaja ütleb, et "ütled kurat ja sirguvad õlad ja hingel on korraga hää", vaid midagi palju hullemat. Kusjuures olen veel seda tähele pannud, korduvalt, et sellised inimesed ei saa aru ka sellest vahest, kas teine midagi sarnast öeldes räägib umbisikuliselt - jah, selline kõneviis on eesti keeles täiesti olemas - või süüdistab konkreetselt teda ennast. Näide: keegi rääkis, et keegi tema tuttav lasi oma emasel koeral tulla ups-pesakonna, lausa 9 krantsikutsikat, ja et nüüd on need "nii toredad". Muidugi ma plahvatasin selle peale, emotsionaalne nagu ma olen. Siis ta ütles: Mis sa mind sõimad! No tule Ansip appi - ma ei sõimanud teda, vaid tuututasin nende jobude vastutustundetuse üle. Tema enda kohta ma ei ütelnud sõnagi.
    Aga siinkohal olen Anuga nõus - konkreetne postitus, kui ehk oligi mõeldud umbisikulisena, on täpselt sellise üleoleva tooniga, et mis sina (Anu) ka tead. Sellisel puhul on tõesti raske uskuda, et ta teda konkreetselt ei mõelnud, või isegi kui ta ise arvas, et ei mõelnud, siis tundub mulle ka, et ju ikka ta Anu silmas pidas. Las ma pakun - kas see polnud sama troll, kes siin aeg-ajalt sõna võtab ja just täpselt sedamoodi iriseb? Isegi kui ta vahel tundub normaalselt rääkivat, siis tema teiste postituste valgel hakkad tahes-tahtmata ka pealtnäha neis "mitte-trollivates" postitustes tagamõtet nägema. Parandage mind, kui ma eksin. Sellised tüübid oskavad hästi kasutada demagoogiat ja pealtnäha normaalsete sõnade ja argumentide abil esitada täiesti meelevaldseid järeldusi ja teemaarendusi. Klassikaline näide - Savikesik. Kui neid läbi näha ei osata, siis tundub justkui kõik õige olevat - aga miks siis sellest ikka sitamaik sisse jääb? Normaalsest tekstist ei tohiks ju jääda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga kui varba ära lööd ja korra röögatad, siis läheb ju küll veidi kergemaks? Ma nägin ükspäev unes, et olin millegipärast kohutavalt vihane, aga seda, mis mind nii hullusti endast välja ajas, ei avaldatud isegi unenäos. Ja ma nii väga tahtsin midagi katki lüüa, näiteks taldrikuid trepist alla loopida täiest jõust (ma pole elu sees nõusid lõhkunud, ei teagi, kust see mõte tuli), aga mingi ratsionaalsus hüppas sisse, et milles taldrik süüdi on ja pärast tuleb ju killud ära koristada ja... Ei lõhkunud siis.

      Hiljem ärkasin üles ja olin väga pettunud. Pagan küll! Oleks teadnud, et oli uni, oleks võinud täiega lõhkuda ju! Nüüd ma ei saanudki teada, kas see mõjub enesetundele hästi või mitte?

      Troll tundub sama olevat, jah, nagu alati. Mul ainult üks troll siin ongi esinemas käinud, käekiri on nii sarnane. Kui sina ta ka kindla asja järgi ära tundsid, hoia enda teada, ta võib-olla ise ei pane tähele kui sarnaselt iga kord pahandab. Ongi juba pikalt vait olnud, ma isegi ei mäleta, millal viimane purtsatus oli.

      Kustuta
  6. No aga varvas ei tänita su kallal, et mis sa tast igale poole topid, ja et üleüldse sa võiks vahelduseks käte peal käia, onju ;D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tead, varvas võiks isegi tänitada, see poleks pooltki nii vastik, kui see suunurgast pigistatud: "nojaa, kui sa nii ahta silmavaatega oled, siis sa arvadki, et normaalne varvast igal hommikul sama nurga vastu taguda, aga kui see sulle sobib, eks tao siis edasi, kuigi on ka teisi võimalusi."

      Kustuta
  7. Muide trollile. Mina loen tasuta Eesti uudiseid ERR lehelt.

    VastaKustuta