23 veebruar, 2023

Paganama lasteaed

Vihastasin täna Oscari lasteaia peale. Tegelikult on see olukord mind juba mõnda aega ärritanud, sest viimasel ajal juhtub pidevalt, et hommikuti tuleb sõnum: "täna on lühendatud päev" või "täna võtame vastu ainult eesliini töötajate lapsi", sest mõni õpetaja on haige. Seejärel anti teada, et enam ei paku lasteaed omalt poolt snäkke, vaid ka need peab lapsevanem lisaks lõunale kaasa saatma.

Siinsetes lasteaedades ei ole toitlustust, aga mõned pakuvad ennelõunast ja pärastlõunast snäkki ehk siis puu- ja köögivilju. Põhjendati, et nende lõikamine võtab õpetaja päevast liiga palju aega.

Neil on raske töötajaid leida ja hoida, sest sama palga eest võib midagi palju lihtsamat ja vähem-lärmakat teha. Samal ajal on lasteaiakohtadest puudus, seega pole vanemana midagi parata - lihtsalt kannatad ära.

Üleeile tuli lumi maha. Täna varahommikul saadeti vanematele sõnum, et lasteaed on avatud, aga "hoiame teid jooksvalt kursis, juhul kui mõni õpetaja ei peaks tööle jõudma ja peame laste arvu limiteerima" (alla kolmeaastaste puhul peab nelja lapse kohta olema üks õpetaja ning üle kolmeste puhul kaheksa lapse kohta üks õpetaja).

Ma oleks ju võinud ridade vahelt lugeda ja esimesena lasteaia värava taha jõuda, aga mina kühveldasin lund, söötsin lastel kõhud täis, vaatasin, et kõigil oleks riided seljas ja puhtad püksid jalas, lasteaia lõuna pidin veel kokku pakkima...

Jõudsin kohale ja maja ees pani üks teine perekond oma mudilast autosse tagasi ning ütles, et nad saadeti koju tagasi. Sisse jõudes andis õpetaja mulle telefoni, et saaksin juhatajaga rääkida. Juhataja ütles, et sorri, aga meil on juba 8 last ja Oscar enam ei mahu. Et temal on lumi ja ta ei saanud tööle tulla. Et "me just saatsime vanematele sellekohase sõnumi". 

Tõesti, sõnum saabus sel hetkel kui ma lasteaia uksest sisse astusin. Ehk TUND pärast seda kui juhataja oleks pidanud juba tööl kohal olema, avastas ta korraga, et ikka ei tule.

Sest lumi.

Pakkusin, et tulen talle järele. Ei sobinud. Mis mind muidugi suuremat imestama ei pannud, sest meil nii palju lund ei ole, et see transporti peaks häirima.

Pakkisin siis mõlemad lapsed tagasi autosse ja tulin tagasi koju. Arvake ära, kes on homme punkt see minut kohal kui lasteaed avatakse?

6 kommentaari:

  1. Kas tõesti on see lumi teil nii üllatav? Piltide järgi tundub vahel, et Eestis on vähem lund kui seal! Töötan ise lasteaias ja kordagi ei ole lasteaed sellist kanti teinud. Vajadusel pannakse rühmad kokku, ei tehta tegevusi vms ja elatakse päev üle. Ja lubage naerda, ei saa snäkke lõigata 😆 Ma olen asendanud ka terve päeva õp abi Janek juhtu midagi. Ja meil tuleb ette anda soe söök pesta nõud jne! Aga see vist läheb selle teema alla, et tööd ei tahetagi väga teha ja töötajaid on raske leida vist igal alal? Midagi nagu meenub sellest ajast, kui ise alles tööl käisid ja töötajad ei ilmunud kohale mingite x põhjuste tõttu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen vist iga kord bloginud lumest kui lumi tuleb, sellepärast tundubki, et kogu aeg lumi maas :) Tegelikult tuleb talve jooksul tavaliselt kuskil kaks korda ja üle mõne päeva ei kesta.

      Siin ei ole riiklikke lasteaedasid, on ainult era. Ja need on kõik väiksemad ehk rühmasid kokku panna ei saa, kuna ainult üks rühm ongi. Väiksemate majas on 8 last (+2 õpetajat) ja suuremate majas 16 last (+2 õpetajat, üks tugitöötaja ja juhataja ka). Seadusega on paika pandud, mitu last tohib ühe õpetaja kohta olla ja seda limiiti nad ei tohi ületada. Aga sellel ettevõttel on lasteaedasid tegelikult kuskil kümne ringis, kõik üle linna laiali, nii et nad vajadusel roteerivad töötajaid natuke (ma ei teagi kuidas, vist on spets asendusõpetajad, kes lihtsalt töötavadki seal, kus parajasti vaja).

      Mulle tegelikult muidu väga meeldib Oscari lasteaed, tal on väga toredad õpetajad, aga see uus juhataja on selline natuke omapärane ja alati pahur. Ilmselt sellepärast mind ärritaski rohkem kui vaja oleks olnud, aga igal juhul on absurd, et ma alles kell 9 lasteaia uksest sisse astudes teada saan, et mu laps oodatud ei ole (kuigi selle päeva eest maksma ikkagi peab!). Minul oli ju ka lumi ja ma oleks parema meelega oma lapsi lumes mitte sõidutanud niimoodi tühjalt. Oleks ilusti turvaliselt kodus istunud.

      Kustuta
  2. Anonüümne24/2/23 07:51

    Lugedes su blogi on mulle jäänud mulje, et lumi on teie kandis ikka üsna regulaarne? Ja ei tohiks seda mõõtu kaost küll tekitada. Lasteaialaste koju saatmine ei haaku ka minu arusaamadega. Võimalik, et minu eestimaised arusaamad on veidrad aga laps käib aias ju üldiselt seepärast, et vanemad käivad tööl vms... Ja kui lasteaiaõpetaja otsustab lihtsalt tööle mitte minna siis jääb ka lapsevanemal tööle minemata ja lumepall, mis nii võib kerima hakata... Aga võib olal on asi minus kui ma arvan, et kui inimene on midagi lubanud (sõlminud töölepingu) siis ta seda ka täidab (kui pole mingit mõjuvat põhjust)...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lumi on ainult minu blogis regulaarne :D

      Meil on liiga soe, et lumi püsima saaks jääda. Nii et kui mõnikord tuleb see lumepilv ja toob korraga ühe külmakraadi ka kaasa, siis ongi paar päeva hullumaja, sest väga vähestel autodel on talverehvid ja lamellid ei ole lumes-jääl päris sama head, pluss inimestel on nii vähe lumes sõitmise praktikat, et õnnetusi juhtub igal sammul. Aga seekord ei ole tegelikult üldse nii palju lund, asfalt on täiesti väljas, sest soojakraadid on. Sellepärast ma ei saanudki aru, et mis vabandus see on, et ta lume tõttu tööle ei pääse? Ja miks see tund pärast tööpäeva algust selgus? Justkui vanematel poleks vaja tööl käia. Selle ühe inimese tõttu pidid täpselt pooled lapsed ehk 8 koju jääma ja vaevalt neil kõigil kodused emad on.

      Kustuta
  3. Anonüümne25/2/23 19:43

    Ma ei saa aru, miks sellise tühja päeva eest maksma peab? Aga ma ei saa sellest ka aru, et töötaja lihtsalt tööle ei jõua, ise veel juhataja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Süsteem on selline, et lasteaiatasu ei muutu kunagi. Kuu alguses tuleb kindel summa maksta ja see summa on alati sama, mis siis, et kaks korda aastas on lasteaed nädal aega kinni, et aegajalt on laps haige või ei tule õpetaja tööle või on nii palju lund, et on koolid suletud (kui koolid kinni pannakse, on kõik lasteaiad ka automaatselt kinni). Ebaõiglane jah, aga kuna lasteaiakohti pole piisavalt, võivad lasteaiad sellise reegli teha nagu ise tahavad. Kellele ei meeldi, võib ära minna ja kõik teavad, et minna pole kuhugi.

      Õnneks on see muidu väga tore lasteaed, aga viimasel ajal on neil mingi töötajate kamm ja sellega seoses rohkem jama. Juhataja peaks üldse ekstra olema, lisaks kahele töötajale. Aga kuna üks töötaja on praegu puudu, on juhatajat selleks kohale vaja, et kõik lapsed üldse aeda saaks minna.

      Kustuta