29 märts, 2013

Argielu

Teiste blogisid lugedes on jäänud mulje, justkui oleks enda võõrsil sisseseadmine väga lihtne - lihtsalt lenda kohale ja hakka elu nautima. Meie küll nii osavad pole! Või noh, muud me siin ei teegi kui naudime, aga hotellis elamine pole tööl käimata just eriti jätkusuutlik plaan.

Esimeseks sihiks seadsime korteri (või toa) otsimise, kuid terveks aastaks lepingut sõlmida on meie jaoks aga riskantne, sest esiteks tahaks kodu töökoha lähedusse sättida ja teiseks ei julge pead anda, et terve aasta kindlasti Vancouveris veedame (kuigi esmamulje põhjal ei näe selleks ka ühtki takistust).

Esimese hooga kavatsesime end sisse seada linna südamesse. Piirkond on ilus ja kõik, mida võiksime vajada, käeulatuses. Ühistransport liigub siit ka igale poole. Siis aga leidsin (õigemini Triin leidis mulle) tööpakkumise, mis on igati super, sest tegemist on täpselt samasuguse asutusega nagu see, kus Eestis töötasin (palk on küll 5 korda kõrgem), kõik tingimused paistavad sobivat, ainult et asukoht... noh kaardilt vaadates kuskil 10 cm kesklinnast eemal. Reaalsuses siis veidi üle tunni kaugusel. Kui arvestada, et peaksin hommikul kell 8 kohal olema... ei tea, kas tasubki õhtul üldse magama minna?

Jajaa, ma räägin nagu juba töötaks kuskil, endal pole isegi CV veel inglise keelde tõlgitud!

Teine päevakorraline küsimus on kohalik telefoninumber. Jällegi - kõlab lihtsalt eksole?! Olime kavalad, uurisime, millist teenusepakkujat on teised siinsed eestlased eelistanud ning saime teada, milline koht on parima hinna ja kvaliteedi suhtega. Läksime kohale - ja mis selgus? Meie telefonid on liiga vanad (juba üle 2 aasta), kasutavad mingeid teisi sagedusi ja nende võrgus ei tööta. Astusime siis teise kohta sisse, mis vahendab erinevaid mobiilioperaatoreid. Nemad leidsid meile küll võimaluse oma seniste telefonidega jätkata, aga hind hüppas kohe kolmekordseks. Kolmas võimalus on osta ettemaksuga SIM-kaart 7/Eleven-ist, mis tundub hetkel kõige lihtsama lahendusena, loodetavasti töötab ka.

Kanadas tuleb muideks paljude pakettide puhul ka sissetulevate kõnede eest maksta, mis on eriti tobe. Pealegi ei ole meil kellelegi helistada! Lihtsalt CV-le oleks viisakas oma number märkida... 

Aga muidu on siin väga tore. Näiteks tutvusime kohaliku raamatukoguga, kus laenutatakse ka filme ja muusikat ning isegi audioraamatuid - laed alla ja saad kolm nädalat lugeda, enne kui ära kustub.

Laenutamine on automatiseeritud - triipkoodi saab igaüks ise masinasse piiksutada; tagastamine käib samuti automaatselt, masin suunab raamatud lindile, lint omakorda oskab triipkoodi lugeda ja viskab iga asja õigesse kasti, et kaoks vajadus neid hiljem sorteerida. Huvitav, kus palmik-kampsuni ja krunniga tädid Vancouveris tööl käivad kui neid raamatukogus ei vajata?

8 kommentaari:

  1. Põnev. Mul kohe tekib argielu kohta palju küsimusi. Loodetavasti on vastused järgmistes postitustes :)

    Tarvo

    VastaKustuta
  2. See see hea külg on kellelegi korterikaaslaseks minemisega, et nende peal on lepingukohustused. Sina vaid aitad neil nö renti maksta ja elad ühes toas. Parim variant alustamiseks! Hiljem aega päris oma kodu leida. Oma korteri omamisega kaasneb ka ju rohkem kulutusi, mida algul vältida püüate. Tunne peab korterikaaslase osas muidugi õige olema, et tahad selle inimesega oma kodu jagada. Igasuguseid peepse (peeps=people, kohalik släng ya know)leidub. Aga meil vedas nendega tohutult, miks ei peaks teil?
    Keeruline kogu selle korterijagamise protsessi juures on see, et paarikesi väga palju ei taheta. Soovitan Kijijisse teha oma kuulutus - otsime korterit seal ja seal, eelistame sellist tüüpi korterikaaslaseid ja oleme nõus maksma kuni niipalju. Pange pilt oma ilusatest moludest juurde ja mine tea, ehk näkkab.
    Muide, meie hotell asus täpselt sellest raamatukogust üle tee. Imeilus kant! Olen teie pärast väga elevil!
    Lähen nüüd õue hullama. Tänavad on lumesulast nagu jõed ja päike on nii soe. Ära üldse hakkagi Vancouveriga võrdlema.. ma võtan, mis võtta annab selles olukorras. :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Me jalutasime täna teie hotellist mööda ja tõdesime, et on tõesti hea koha peal ;)

      Kustuta
  3. Anu, mis need mobiili minutihinnad ja hotelli hinnad seal ka on?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hotelle tasub guugeldada Tripadvisorist, saad kõige täpsema pildi, downtownis alla 70 CAD-i üldiselt ei saa, hostel on veidi odavam, eriti kui elad dorm-roomis ehk sellises ühikatoas, kus magad portsu võõraste inimestega ühes toas. Seal võid voodikoha saada 20-30 CAD-ga. Üürikortereid vaata craigslist.org ja kijiji.ca, kõrvale tasub võtta metrooplaan, sest metroopeatusest ei tasu väga kaugel elada. Bussid käivad küll ka ja kesklinna läheduses trammid-trollid veel lisaks, aga linn on nii suur, et kui pead hakkama kaugemal tööl käima ja selleks veel mitut erinevat transpordivahendit kasutama, kulub pool päeva.

      Mobiili osas pakuti meile 60 CAD kuus paketti, aga ostsime 7/Elevenist sim-kaardi, mis maksis 10 CAD ja töötab ettemaksuga (25 CAD on kõige odavam, mis saab korraga laadida) - IPhone'le see ei lähe, sellele on vaja pisikest kaarti, sellepärast peab Kustav omale ikkagi mingi lepingu tegema. Minutihinda ma polegi uurinud. Aga kõik, mis meile on iseenesestmõistetavalt tasuta, on neil siin lisatasu eest, näiteks sissetulevad kõned võivad tasulised olla ja sissetuleva numbri näit on kah mingi eksklusiivne teenus, mille eest tahetakse raha (sellel kioskikaardil on see teenus õnneks olemas). Muidu paistab kõige odavam hea pakett olevat Mobilicityl, pakuvad 25 CADi eest kuus nii kõnesid, sms-e kui andmesidet, aga nemad kasutavad mingeid uusi sagedusi, ehk sul peab väga värske telefon olema. Kui neilt mingi lihtsa uue telefoni ostad (99 CADi eest), oled esimesed 3 kuud kuumaksust veel vaba ka.

      Mobiile nimetatakse siin wireless-ks - hea teada, et guugeldades segadusse ei satuks.

      Kustuta
    2. Aitäh, Anu. Jälle natukene asi selgem :)

      Tarvo

      Kustuta
  4. Meie kasutasime pikka aega 7/11. Kui ei räägi liiga palju, siis täiesti tasemel. Nüüd oleme Mobilicityga, ning väga rahul (olime ka lühidalt Windi kunded). Suurtest firmadest hoiame eemale, sest nad on ikka parajad röövlid. Telefonid oleme muretsenud sellised, mis töötaks ka Eestis - peab sagedusi jälgima. Ja veel midagi, mis siin kiputakse tegema. Kui ostad mobiilifirmaga telefoni, meeldib neil see lukku panna, et sa teistega seda kasutada ei saaks (mõjutab muidugi ka Eestis kasutamist). Hiljem on paras tegemine, et telefoni ametlikult lahti saada (on kohti, mis aitavad, kuid ühe tuttava puhul keeras see telefoni tuksi, pigem ikka firmat pinnida, kelle juurest ostsid. Meil oli see jama Windiga. Nad nõudsid mingit tasu ja siis venis kõik.) Ootame siin aega, kui kõik Eesti/Euroopa moodi oleks. Muide, tasub ka jälgida erinevaid plaane. Osade puhul maksad ka sissetulnud kõnede eest - alles hiljuti ainult sellised plaanid pakkumisel olidki).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii keeruline on see on mobiilivärk siin Kanadas, üritan end kurssi viia... Jube kuidas röövivad!

      Kustuta