10 oktoober, 2013

Töömesilane

Sättisin hommikul tööle, üheksaks tuli kohal olla. Kustav, vana laiskvorst, magas muidugi eriti magusalt. Pool tundi hiljem sain sõnumi: "Aga kus on pannkoogid? Ma olin täitsa kindel, et sa tegid pannakaid, tuba on pannakate lõhna täis. Pagan!" Hahaa, öelge nüüd, et Kustil pole hea elu - julgeb loota, et ma võiks talle kell seitse hommikul enne tööleminekut pannkooke küpsetada...

Mul on täna 24-tunnine vahetus (nagu igal kolmapäeval). Kõlab jubedalt, aga tegelikult on päris mõnus. Üheksast pean kohal olema, aga järgnevad 7 tundi tuleb omale ise tegevust leida, sest maja on tühi ja lapsed koolis. Tavaliselt võtan arvuti kaasa, surfan netis ja vahepeal teen midagi head süüa. Aed on meil ka, ilusa ilma korral peesitan õues.

Lapsi elab selles majas kaks, poisid jõuavad umbes nelja paiku tagasi. Üks neist haarab köögist krõpsud ja Coca-Cola, kaob oma tuppa videomänge mängima ega lahku sealt enne hommikut. Tema osas on hooletu, sest peale krõpsude ei söö ta mitte midagi.

Teine noormees on täpselt nagu 2-aastane (17-se kehas), laliseb, mängib leludega, rääkida ei oska, aga mõnikord laulab. Temaga sööme kella viie paiku õhtust, pärast seda käime jalutamas, ülejäänud aja mängib omaette edasi, seltskonnast suurt ei hooli. 

Kell 21.00 on öörahu. Videomängusõltlane kukub tavaliselt millalgi vastu hommikut ära, aga teise lapse saadan enne üheksat pessu ja pärast seda kobib teki alla. Mingit vaidlemist pole, hea meelega läheb.  

Majas on 4 magamistuba, üks kontoriruum, kaks elutuba (kummalgi korrusel), söögituba, köök ja kaks vannituba (üks mulle, teine poistele). Mul on oma tuba, öösel üleval olema ei pea, enamasti keeran juba kümne paiku põhku. Voodi on hiiglaslik, kaks korda laiem kui kodus.

Ainus ebamugav osa on hommikune ärkamine - 6.45. Ühele poistest tuleb teha peekonit, praemuna ja röstsaia, 7.15 korjab koolibuss ta maja eest peale. Teine peab 7.30 uksest välja astuma, tavaliselt on 5 minutit peale ärkamist kadunud. Ei söö ega midagi. Läheb täiesti sõnatult, kahtlustan, et magab kõndides edasi.

Kõige rohkem meeldivad mulle need viimased 1,5 tundi kui poisid on kadunud - teen teed ja võikusid, vahel söön peekonit. Tõusev päike särab aknast sisse, vaba päev ootab ees...

Alguses töötasin selles majas kuue ja kaheksa tunni kaupa, sest suvel olid hoolealused kodus ja vajati rohkem abikäsi. Praegu on lisatöötajad ainult nädalavahetustel. Augustis pakuti mulle juhataja asetäitja kohta, aga siis oleksin pidanud reedest esmaspäevani siin elama, kusjuures palka ei maksta 24-ste vahetuste eest tundide kaupa, vaid tükitasuna, mis teeb tunni kohta poole vähem kui mu tavaline taks. Samal ajal ei tahtnud esimese maja juhataja mind ära lasta, andis üha paremaid vahetusi ja kuna mulle endale meeldib seal natuke rohkem, polnud üldse küsimustki.

Nii võeti siia tööle iirlane Jason, kellest sai juhataja asetäitja ja ühtlasi Anu/Kusti hea sõber. Näe, kõik on millekski hea! Kuna alates septembrist töötan nädalavahetusteti esimeses majas, ei saanud mind siia lisatöötajaks panna, aga juhataja palus, et teeksin kolmapäeviti tema asemel ühe ööpäevase vahetuse (ta töötab muidu E-N). Lõpuks nõustusin ja kokkuvõttes olen täitsa rahul.

Nüüd siis esimesest majast - sealne juhataja asetäitja jääb novembris lapsehoolduspuhkusele ja Teresa (juhataja) küsis, kas oleksin nõus tema asemele tulema? Töötan seal niigi kõik laupäevad-pühapäevad 10 h, asetäitjana peaksin kohal olema reedest pühapäevani 12 h päevas. Palka saab tundide alusel, ööbima pole vaja jääda (neil on eraldi öötöötaja, sest üks lastest ärkab ebanormaalselt vara). Ehk halleluuja, hõisked ja fanfaarid, lihtsalt pean nüüd vaatama, kuidas uus viisa sebida, sest praegune kehtib ainult märtsini.

Üldiselt ei lase see ettevõte ületunde teha, sest seaduse järgi tekib töötajale niimoodi liiga palju hüvesid, aga kuna ka teise maja juhataja polnud nõus minust loobuma, hakkan töötama 60 tundi nädalas (ehk 24-ne vahetus jääb samuti alles). Kontimurdev ei tohiks olla, sest esmaspäev, teisipäev, neljapäev on vabad; kolmapäevane töö on eriti lihtne ja reede hommikuti olen ka esimeses majas täitsa üksi, sest sealsed lapsed on kella kaheni koolis.

Kusjuures palka tõsteti mul nelja esimese kuu jooksul kaks korda ja enne kui kuus kuud täis saab, tuleb seoses ametikõrgendusega kolmas tõus veel. Kena.

4 kommentaari:

  1. Anonüümne10/10/13 19:40

    Palun räägi ka palkadest natukene.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina saan 17 dollarit tunnis ja ei tea veel kui palju uue positsiooniga palk tõuseb. Kustav audio-videotehnikuna 23 tunnis, aga see on rohkem juhutöö, ta teeb tegelikult üle interneti Eestisse asju. Ajutise sisserännanuna on 15-25 kõige tavalisem vahemik, mida üldiselt saadakse (vähemalt meie tutvusringkonnas).

      Kustuta
  2. Ohhh, sa ajad mul ka isu peale sinna Kanadasse tulemise asjus. Ma ükspäev juba rääkisin Tonyle, et pliiiis lähme siit Soomest ära.
    Mulle meeldiks ka umbes sellist tööd teha nagu sina, kuna ma olen ka psühholoogiat õppinud, siis ma arvan, et saaksin hakkama küll. Muide ma olen sama meelt, et ma pigem teen kõrgema palga eest natuke vähem prestiizemat tööd kui maalin iga päev seda tähtsat nägu pähe.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tule muidugi, siin on väga tore :)

      Kustuta