21 märts, 2016

Majaotsing

Matt on mulle viimase kuu jooksul sadakond majakuulutust saatnud ja mina praktiliselt iga kord virisenud, et köök on kole (jumal kui koledaid kööke leidub!) või on kamin kole (absoluutselt igas Kanada majas on kamin või kaks, sest neil käib ju jõuluvana kamina kaudu ja igavene jama kui sisse ei saa) või on seinad täiesti vastuvõetamatut värvi.

Ühes majas oli näiteks kõikides ruumides kaks tooni, üks neist täiesti normaalne hall, millega ma vabalt elada suudaks, teine sitakarva pruun, mille peale silmadel kohe valus hakkas (pildi pealt paistab oluliselt vähem punakas kui päriselus). Ja iga jumala ruum kahe värviga! Mõnes toas üks sein hall, teine pruun. Terve maja peaks üle värvima! Sellel konkreetsel isendil oli elutoa põrand kah pool ja pool, mis on eriti absurd! Omavahel nad muidugi värvilt ega mustrilt kokku ei sobinud, mõnus jäme liist oli ka veel vahel. Ja see sinine diivan… Appi! Need seinad, mida elutoa pildilt näha pole, on loomulikult pruunid.


Köökide puhul olen avastanud, et külmik/nõudepesumasin/pliit peavad kindlasti roostevabast terasest olema. Valge ei lähe kohe üldse mitte, see on vist nõukaaegne trauma, sest kõigil olid ju valged. Teine halb variant on must. Jube sünge! Põhimõtteliselt võib ju välja vahetada, aga see oleks kõvasti mõttetum kulu kui seinte värvimine, sest enamasti on köögitehnika ainult paar aastat vana.

Üks maja oli nii ilus, et see oleks kohe kaubaks läinud kui keegi teine teda samal hommikul poleks ära ostnud. Hästi avar ja valgusküllane, palju ruumi, kvaliteetne siseviimistlus. Ja noh, must köögitehnika. Muu hea muidugi kompenseeris musta värvi, aga mitte kõik majad pole nii täiuslikud, et ma suudaks musta külmikuga leppida.


Walk-in closet'iga, mida Matt mulle pühalikult lubas, on lausa nii lihtne, et see on absoluutselt igas majas olemas olnud. Master bedroom koosneb alati toast, vannitoast ja walk-in closet'ist. Või lausa kahest, sest kahe inimese riided on ju vaja ära paigutada. Kui ma nüüd järele mõtlen, siis pole tegelikult Kanadas veel sellises majas käinudki, kus poleks master bedroom'i koos selle juurde kuuluva vannitoa ja suure kapiga. 

Vannitubadel on alati aknad! Aken on kindlasti ka köögis kraanikausi kohal, ma pole jällegi üheski majas käinud, kus see nii ei oleks. Matt ütleb, et kanadalased ei taha, et nende naised nõusid pestes ära masenduks. Neil on muidugi kõigil nõudepesumasinad ka.

Ja kolmas asi, mis on täiesti raudkindlalt olemas, on kuivati. Pesumasin ei eksisteeri kunagi üksi, alati istuvad kuivatiga kõrvuti. Siinkohal mainiks, et nii minu emal kui vanaemal oli vanasti pesumasin Riga, mis ei soojendanud vett ega tsentrifuuginud! Vanaemal on vist siiamaani… 

Siinsetel majadel on laundry room alati eraldi, sest sinna peab mahtuma ka suur kraanikauss, kus laste poriseid kummikuid loputada ning triikimislaud. Ja loomulikult aknad, et "naised ära ei masenduks". 


Üks asi, mida kanadalased kohutavalt armastavad, on tiivikuga laelamp. Vähemalt igas teises majas on see olemas (soovitatavalt igas toas). Mulle seostub sellega õudusfilmistenaarium, lisaks näevad need inetud välja. Matt'i meelest on aga praktilised. Nii et ma siin vaikselt palvetan, et lõpuks osutuks kobamisi valituks maja, milles tiivikuid pole. 

Üks, mis meile samuti väga meeldis, läks kah nina alt müügiks. Seal oli ilus köök ilusa külmkapiga, aga pea igas toas tiivik. Põrand oli kena ja seinad heledad, mööbel ei kannatanud seejuures muidugi absoluutselt mitte mingit kriitikat, nii et esimese hooga oli natuke keeruline ette kujutada, milline see koht ilma mööblita välja näeks. Ma saan aru, et maitsed on erinevad, aga vaadake neid suvaliselt laiali puistatud pilte ning lahtiseid juhtmeid teleka all! Mustade nahkdiivanitega on mul täitsa isiklik vaen, minu silma jaoks liigituvad nad ainult kontorimööbliks.


Selles majas oli tohutult ruumi, piljardilaud, baar, bassein, kõik jutud! Kolm vannituba (mis on suht standard, sest üks neist kuulub ju master bedroom'i juurde), aga mingil hämaral põhjusel oli pererahvale tundnud, et panipaiku on ikkagi nagu vähevõitu ja nii saigi ühte vannituppa lisakapp pressitud. Et ta olemaoleva mööbliga absoluutselt kokku ei sobinud ja et majas kuskil 300 m2 vaba pinda oli, et kogu träni maitsekalt ära mahutada, üldse ei morjendanud. 


Samas köök oli kena. Sinna mahtus kenasti laud ka ja söögituba koos suurema lauaga oli veel eraldi (ma pilti ei hakka panema, sealt paistab ainult hunnik massiivset mööblit ning vaaside kaupa neoonvärvides kunstlilli).


Matt'i isa mainis, et kodus võiks ikkagi natuke kvaliteeti ka olla, mitte ainult kõige odavam laminaat ja eest kukkuvad uksed. Huvitaval kombel saab sama raha eest nii kvaliteeti kui ka selle puudumist, miks siis mitte esimest valida. 

Matt leidiski järjekordse väga korraliku maja, vaatas pilte ja läks kohe särama. Saatis mullegi lingi ja kujutage ette - ilus köök, ilus külmik, ilus seinavärv ja mis põhiline, ilus kamin ka. Jumala eest vist esimene kamin, mis mulle siiani üldse meeldinud on! Neil on tavaliselt sellised suured mürakad, mille kohale on seina süvend uuristatud, no lihtsalt õudne! Nii et siuke lihtne ilma ümbriseta kamin mõjus minu silmale kui värske kevadtuul. 

Igas toas walk-in closet! Köögis on ka! Ja master-bedroom'il on ilus suur vann (pluss dušinurk), mis ei ole sugugi mitte Kanada standard, tavaliselt on neil plaatide asemel plastikust sein ehk väike madal vann läheb sujuvalt seinaks üle - pidavat olema lihtsam puhastada (aga välja näeb nagu… seinatäis valget plastikut).


Täna läksime jälle Nanaimosse, et ka mina uue lemmiku ära näeks. Matt on juba püsikunde, iga paari päeva tagant seilab edasi-tagasi, et parimaid palasid üle vaadata. Pildid on tavaliselt nii kohutavad, et nii mõnigi mittemidagiütlev maja on kohapeal ootamatult ilusaks osutunud. Täna käisime alustuseks üht uut vaatamas, mis täiesti lambist kohe teiseks lemmikuks tõusis! Master-bedroom'il oli kaks walk-in closet'it, kummalgi pool vannitoa ust üks! Ja huvitaval kombel meeldis mulle isegi see sinine värv (kuigi pole kindel, et selle alles jätaks kui sisse peaks kolima).


Aga Nanaimos on täitsa tore käia. Praamisõit kulgeb mägede ja saarte vahel, aknast näeb delfiine ning mõnikord vaala. Normaalne noh! Alljärgnevalt hommikune lahkumine Vancouverist ja õhtune Nanaimost:

21 kommentaari:

  1. Ma tean mida sa tunned😊 meil oli sygisel sama ettevõtmine ja see oli kohutav enne kui leidsime selle päris Oma. Edu Teile! Ja kindlasti leiate oma pesa😊

    VastaKustuta
  2. Roostevabast terasest külmkappi ja muud tehnikat on absoluutselt võimatu puhtana hoida. Iga sõrmejälg paistab välja

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Anonüümne21/3/16 16:26

      Õli aitab :) Toiduõli näiteks köögipaberile ja sellega hõõruda.

      Kustuta
    2. Mul on nii tööl kui kodus roostevabast terasest tehnika ja näpujäljed jäävad küll, aga üsna lihtsalt tulevad maha. Ma olen lihtsalt märja lapiga pühkinud. Kusjuures uuemad on juba sellised, millele ei jää jälgi, kuigi jah, sellele ei saa ka loota, et ostetavas majas tingimata see uuem variant sees oleks.

      Kustuta
  3. Anonüümne21/3/16 14:23

    Roostevaba nõudepesumapasin, õudus kuubis, iga veenire ja näpujälg on koheselt näha, küüruta nagu hull seal lapiga
    et ilus oleks.Iial enam ei ostaks..

    VastaKustuta
  4. Anonüümne21/3/16 14:49

    Palun vabandust, aga kas te otsite maja üürimiseks või ostmiseks? Ostmise puhul ei ole ju mööblist üldse lugu, see vahetatakse oma maitse järgi välja ju. Meil otsivad sõbrad praegu korterit/maja ja kurdavad, et köögimööblit pole sees - ma sureks ära, kui peaksin kellegi teise valitud mööbli ja tehnika Oma Koju laskma ... Aga eks see ole igaühe enda valik, mis kellelegi sobib. Edu igatahes koduotsingul!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Anonüümne21/3/16 16:54

      Nii palju kui mina siin majadega kokku olen puutunud, siis on alati köögimööbel sisseehitatud olnud ja seda ei hakka keegi lahti lammutama, et kaasa võtta kui välja kolid. Samuti jäetakse külmik, nõudepesumasin ja pliit ka maha. Isegi uhiuued majad ehitatakse juba nii, et kõik köögitehnika oleks siis juba sees, samuti lisatakse pesumasin ja kuivati. Ja kui maja hakatakse müüma, siis soovitatakse enda vana köögitehnika välja vahetada, et kiiremini ostjaid leida (keegi ei taha 10 aastat vana külmkappi või pliiti) :)

      Kustuta
    2. Ostmiseks otsime. Köögimööbel jääb jah sisse, sellepärast peabki enam-vähem vastuvõetav välja nägema. Muu mööbliga oli selle ühe maja puhul lihtsalt see jama, et maja nägi esmapilgul vana ja väsinud välja, sest mööbel oli selline imelik. Esimese hooga ei kutsunud vaatama üldse. Aga peale tehingut viivad eelmised omanikud oma kapid-diivanid muidugi kaasa. Õnneks!

      Kustuta
  5. Tean, mida tunnen. Me oleme üle aasta otsinud ja siiani edutult (küll planeering jama, küll suure tee ääres, küll kvaliteet halb, küll, tube vähe, küll köök alla 10 ruudu, küll hind ei sobi jne jne). Väga loodan, et teil seal valik suurem ja otsus tuleb kiirem :)
    Mul on majadest juba vaikselt villand saanud ja selline tunne, et ostaks või korteri, sest neid liigub normaalsemaid ja talvel on muretum :) Aga no ma tahan oma kasvuhoonet saada ju :) Seega alla veel ei anna....

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siin on valik õnneks üsna hea olnud ja tase enam-vähem ühtlane, ainus, mis suuresti erineb, on siseviimitlus. Osades kohtades on korralikud puitpõrandad ja kõik näeb hästi korralik välja, teises kohas on kasutatud kõige odavamat laminaati. Köögid on väga seinast seina, kuigi suht samas suuruses. Mõnel ei ole peaaegu üldse aeda, Kanadas on aiad alati kõvasti väiksemad kui Eestis ja majad rohkem lähestikku ehitatud, et neid palju mahuks. Nanaimos on pea igaühel oma maja, kortermaju on väga vähe ja needki ainult kolmekordsed. Aga me tahame ikka natuke aeda ka. Vaated on väga erinevad ja osadel majadel mahub täpselt 2 autot parkima ning tänav on kitsas, nii et külaliste omi ei mahuks sinna ka (ülisuur miinus, millele ma varem ei mõelnudki). Sel uuel lemmikul on garaaž kolmele autole ja sissesõiduteele mahub viis veel, rääkimata laiast tänavast.

      Annab ikka otsida! Aga küll see õige tuleb!

      Kustuta
  6. Kui tegemist on parkettpõrandaga, siis nii suure põrandapinna korral peab jätma paisumisruumi, sest parkett n-ö mängib. Selle prao varjamiseks pannaksegi liist peale :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Liist oleks iseenesest okei, aga need kaks põrandat, mis teine teisele poole liistu jäid, nägid täiesti erinevad välja - erinev materjal, värv ja muster. Võib-olla oli kuskil soodusmüük, aga terve toa jaoks ei jätkunud :)

      Kustuta
  7. Anonüümne21/3/16 22:31

    Mis hinnaklassis sellised majad on? Ilmselt ei saa väga Eestiga võrrelda, aga kes teab :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tahtsin ka hinnaklassi kohta küsida. Piltidel kõik nii ilus :)

      Kustuta
    2. 350-450.000 dollari vahel.

      Kustuta
  8. Huvi pärast ka guugeldasin eile Kanada majade hindasid. Tundub, et seal 400 000 eest saab ikka väga super maja juba. Viimsis saab sama summa eest varemetes suvila :(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kanadas oleneb piirkonnast, näiteks Vancouveris saab sama raha eest parimal juhul väikese korteri kuskile kesklinnast kaugele. Alberta provintsis, kus õlitööstus kolinal kokku kukkus, saab ilmselt juba lossi.

      Kustuta
  9. Anonüümne22/3/16 19:48

    Minu jaoks tunduvad kõik majad, mis sa siin näitasid rohkem kui ma eales oskaksin unistada kodult, täielikud dream come true :D Eestis elades ja siinset palka saades vist võibki majast unistama jääda :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on täpselt sama asi! Ja noh, ikka veel ei usu, et üldse kolime ja et sellisest majast võiks meie kodu saada. Ma olen terve elu tikutopsisuurustes korterites elanud, välja arvatud mõned aastad, mil oli kõvasti ruumi. Saab huvitav olema :)

      Kustuta
  10. Muide avastasin, et Portlandi külje all on põhja pool, umbes 10 km kaugusel samuti tilluke linnake nimega Vancouver :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On jah, neil oli ilmselt nimedega kitsas, noh :)

      Kustuta