10 märts, 2016

Residentuuri valik (järje järg)

Residentuuriprogrammi ei vali tulevane resident ise - lõpliku otsuse teeb hoopis arvuti!

Kõigepealt kandideeritakse erinevatesse ülikoolidesse ja peatselt tuleb vastus, milline ülikool sind üldse intervjuule tahab. Siis teed intervjuud, mille tulemusel panevad ülikoolid kõik intervjueeritud kandidaadid pingeritta.

Kandidaadid omakorda panevad erinevate ülikoolide programmid oma pingeritta. Ehk pingeridasid on kaks - ülikoolide oma ja arstide oma. Ning arvuti valib sealt kõige parema sobivusega komplekti. Kui see hästi lihtsustatult Eesti konteksti panna, võiks arsti pingerida välja näha näiteks selline:

ÜLIKOOL - PROGRAMM
Tallinn - Pelgulinn
Tallinn - Saku
Tallinn - Maardu
Tartu - Elva
Tartu - Nõo
Tallinn - Tabasalu
Pärnu - Audru
jne.

Kui mingil põhjusel su Tallinna intervjuu hästi ei läinud ja Tallinna ülikool su oma pingereas kuskile allapoole paneb, kukuvad kõik Tallinna programmid sinu jaoks valikust välja. Ja seda, kui hästi või halvasti intervjuu teiste kandidaatidega võrreldes minna võis, sa tegelikult ei tea!

Selles mõttes on väga oluline, mis on pingerea teine ja kolmas ülikool, sest kui sa näiteks Tallinnale üldse ei meeldinud ja Tartule ka mitte, saab Pärnust esimene variant, kuhu üldse mingit lootust on!

Edasi mängib rolli see, kui kiiresti valitud programmides kohad täis saavad. Igas programmis on 4-20 residentuurikohta. Ütleme, et Pelgulinnas on 8. Kõigepealt saavad koha need, kes olid Tallinna jaoks kõige tugevamad kandidaadid ja kes panid Pelgulinna oma nimekirjas esimesele kohale. Kui neist peaks kohti üle jääma, saavad järgmiseks need, kes olid Tallinna jaoks tugevad kandidaadid ja kes panid Pelgu teisele kohale (juhul kui nad juba oma esimest valikut ei saanud muidugi). Aga kui Pelgu on hästi populaarne ja paljud panid ta esimeseks, peavad üheksas, kümnes jne kandidaat oma teise-kolmanda-neljanda-või teabmitmenda tulemusega leppima ja võib-olla hoopis Audrusse kolima.

Nii et teoreetiline võimalus, et saad, mida tahad, on küll olemas, aga praktikas peab leppima sellega, mis tuleb ja tulla võib vabalt ka kümnes valik. Tsau Halifax!


Kõige olulisem on see, et üldse midagi saaks! Mäletate, ma rääkisin, et kui tahad mingit silmaasja teha, on mõistlik tagavaraplaani ka hoida. Et kui paned oma TOP 10 ainult silmaarstindust, aga mitte ühtegi ei saa, on vähemalt lootus, et saad TOP 11-nda valiku ja õpid mõneks muuks arstiks.

Üks Matt'i kursaõde kandideeris näiteks nahaarstiks, psühhiaatriks ja veel mingiks kolmandaks. Kolm erinevat eriala pani oma nimekirja! Ja tal polnud lõpuni välja kindlat eelistust, aga pidi neid palju valima, sest ta abikaasa töö on selline, et nad ei saaks BC-st ära kolida, nii et tal tuli midagi Vancouverisse või selle lähedale leida. (Edit: temast saab nahaarst).

- - -

Programmid on ka oma olemuselt erinevad. Matt välistas kohe kõik suured kombinaathaiglad (näiteks terve Vancouveri). Ütles, et suures haiglas on palju stressi, keegi kedagi ei tunne, resident võrdub suvalise junniga, otsa hakatakse vaatama alles siis kui oled 20 aastat karjääri teinud. 

Tema tahtis väikest kohta, kus kõik inimesed arste tunnevad, kus oled pooled külalapsed isiklikult ilmale aidanud ja kus inimesed on südamest tänulikud, et seda tööd teed. Väiksemates kohtades koheldakse residente paremini, pealegi on väljaõpe mitmekesisem, sest kitsamaid erialasid õpetavadki ainult suured haiglad ja väikeses kohas ei ole näiteks günekoloogia residente, nii et kui tahad sünnituspraktikat teha, võid kogu oma vaba aja sünnitusosakonnas töötada ja muudkui beebisid vastu võtta (suures haiglas on igal osakonnal omad residendid, kel on alati eesõigus).

Intervjuudel küsiti alati, et miks sa just siia tahad kolida ja millega su kaaslane tegeleb? Torontos oli Matt muuhulgas maininud, et girlfriend on eestlane, Torontos on suur Eesti kogukond ja girlfriend tahaks oma inimeste lähedal olla. Ta muidugi ei hakanud tõe huvides lisama, et girlfriend ei tahtnud sel hetkel Torontosse kolimisest kuuldagi ja kuna Vancouveris on nii tore kamp eesti sõpru tekkinud, et kohalikud puhta varju jäänud, ootaks girlfriend uuelt kohalt pigem seda, et saaks lõpuks ometi mõnikord ka inglise keeles rääkida!

Muuseas, paljudel programmidel on eraldi inimene, kes tegelebki värskete residentide kaaslastega, aitab tööd leida ning tutvustab kohalikku elu-olu. Selge see, et kui kaaslane on ikka täiesti õnnetu ja ära ei kohane, on ka värske arst õnnetu ja kolib esimesel võimalusel minema.

Hiljem selgus, et Matt oli seda "Eesti kogukonna" trikki veel paaris kohas täiesti edukalt kasutanud, ka neis, kus tegelt eestlasi ei elagi (või noh - igal pool ju mõni leidub!) Ühtlasi oli välja töötanud kena loo noorest armunud paarist, kes otsivad kohta, kus õnnest särada, pesakast püsti lüüa ja lapsed-koduloomad majja tuua. Hästi nunnu ju! Palju kahtlasemalt kõlaks noor üksik mees, kes pole suutnud pruuti leida. Äkki on sitt iseloom või miskit…


Kõikidele programme tutvustavatele üritustele olid tulevased residendid koos kaaslastega kutsutud, aga ilmselgelt ei hakanud ma kõiki kahtteist linna läbi lendama, et kuulda, mida seal head pakutakse. Matt'i enda ülikooli infopäevale ma läksin, sest selleks hetkeks oli selge, et kui nagunii kolima peab, tahaks BC-sse, mitte Halifax'i. Sorry Halifax!

Hullult palju pakuti süüa, kõik olid peenelt riides ja iga tund algasid erinevate programmide tutvustused, mis siis päeva jooksul muudkui kordusid. Alustuseks rääkis alati programmidirektor, kes seejärel lahkus ning edasi vastasid küsimustele paar residenti, kes seal ka ise töötavad.

Matt leidis lõpuks ometi, et kuigi oleks huvitav mõned aastad mujal elada, on BC ikkagi tema kodu ja lõpuks tahaks nagunii tagasi tulla ning otsustas siinsed programmid esimeste sekka sättida. Või noh, Nanaimo plaanis ta algusest peale esimeseks panna, aga vahepeal trügisid Halifax ja muud taolised tihedalt kannule.

Programmidirektorid julgustasid kõiki koridori peal ligi astuma ja Matt muidugi teatas, et Nanaimo omaga peame kindlasti rääkima minema! Läksimegi. Matt tutvustas ennast ja mainis, et plaanib Nanaimo esimeseks panna (mis on hullult suur asi!) ning muuhulgas tutvustas viisakuse mõttes ka mind, et girlfriend Anu. Programmidirektor dr. B., sümpaatne 60-ndates härrasmees, pööras end minu poole ja küsis uuesti mu nime. Ja et kust ma pärit olen? Mina tagasihoidlikult, et ohh, on üks väike riik Euroopas.

Selgus, et ta sõbra naise vanemad olid Eestist pärit ja pärast nende surma läks dr. B. sõpradega Eestisse nende hauakivi ja kunagist kodu otsima. Mingid aastad tagasi siis. Hullult soojad mälestused - mis tore vanalinn ja kõik nii odav. Keeraski Matt'ile täitsa külje ja rääkis ainult minuga. Mina täiega ületasin end, tavapärase "aga elu on seal ikka raske, palgad väiksed ja ilm külm" asemel noogutasin muudkui kaasa, et jaa, imeline koht, ma olen nii liigutatud, et teilegi meeldis!

Vahepeal püüdis mu karismaatiline boyfriend, kelle varjust ma tavaliselt üldse väljagi ei paista, juttu jälle Nanaimole veeretada, dr. B vastas lühidalt ja pöördus uuesti hoopis minu poole, et millisest tööst mina Nanaimos huvitatud olen ja millega praegu tegelen? Jäi vastusega rahule ja leidis, et mul on kindasti seal väga lihtne miskit huvitavat leida.

Hiljem naersime, et pagana kahju, et programmidirektorid residente ei vali, sest vastasel juhul saaks mina omale uue Kanada isa ja Matt võiks järgmised kaks aastat "selle võluva Eesti naise kaaslane" olla.

Kui paar nädalat hiljem nimekiri lukku tuli lüüa, tõmbas Matt lõpuks ometi osa programme maha, sest sai aru, et nii kehvasti vast intervjuudel ei läinud, et 89nda valiku peaks saama. Lõplikku nimekirja valis "ainult" 57 programmi. Ülemine ots nägi välja selline:


See tähendas, et kui BC intervjuu oleks halvasti läinud, algaks valik alles nr. 8 juurest.

Ja jõudiski kätte saatuslik kolmapäeva hommik, mil tulemused teatavaks tehti. Matt, kes alles vastu hommikut magama läks, ärkas täitsa ilma kellata täpselt kell üheksa üles, et oma saatusele vastu minna.

Mulle, kes ma samuti väga vara magama ei läinud, suruti paar minutit pärast üheksat telefon nina alla, et "vaata, mis tuli!" Tükk aega põrnitsesin enne kui silm seletama hakkas. Ja kujutage pilti - inimene taotles 57 erinevat programmi ja sai oma nr. 1! Saigi Nanaimo, kuhu võeti ainult 8 residenti üle kogu Kanada! Ma siiamaani ei suuda uskuda...

22 kommentaari:

  1. Ma ikkagi ootasin Halifaxi. Palju õnne!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures Halifax oleks omamoodi täitsa lahe kogemus olnud. Ma arvan, et mulle oleks see kant väga meeldima hakanud, ainus tõeliselt ebamugav asi oleks kolimine olnud. Ja see, et kõik sõbrad jääks teise Kanada otsa maha :(

      Kustuta
  2. Palju õnne! Kui oma soovid Universumile saata siis pidavat täide minema :D

    VastaKustuta
  3. No sinu nende postituste lugemine oli täpselt sama põnev kui Grey's Anatomy :P Hea võrdlus, eks :D Kõik mu teadmised sellest maailmast nimelt pärinevadki tollest sarjast ja sinu blogist. Ainus haiglasari, mis ma olen vaadanud veel, on House - ja no see oli äge, aga siiski midagi muud. Nii et see alustamise ja residentuuri pool, hullult põnev. Su blogi kirjeldused ilmselt on küll rohkem päriseluga seotud kui Grey - ma ükskord googeldasin selle kohta...

    No igatahes, väga äge :D Kirjuta nüüd pikemalt sellest Nanaimost ka, et mis seal täpselt on ja nii edasi! Ma ainult noppisin välja, et esimene eelistus ja Vancouverist vähem kui 2h praamisõitu. A mis veel? Kaubamaja on? Kanu pidada saab? :D :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Järgmises postituses kirjutan pikemalt! Homme vist ei jää aega, aga mõne päeva jooksul kindlasti. Kaubamaja on, isegi mitu. Ja kanu saab vabalt pidada, aga alustuseks tahaks vist kassi (on vähem tööd).

      Kustuta
  4. Anonüümne10/3/16 10:22

    Jeee, palju õnne! Siiralt hea meel Matti (ja muidugi ka sinu :)) pärast! Nii tore, kui inimene midagi nii väga tahab ja lõpuks saab selle! super tunne :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Anonüümne13/2/18 18:09

      Kas soovite oma neeru müüa? Kas otsite võimalust müüa oma neer raha eest rahalise lagunemise tõttu ja te ei tea, mida teha, siis võtke meiega täna ühendust uffure'i haiglas ja (1 000 000, USA dollariga). Pakume neerudele.

      Meie haigla on spetsialiseerunud neeruhaiguste ravile ja tegeleme ka ostmise ja müügiga. Doonori neeru siirdamine koos vastava eluga. Asume India.usa ja Nigeerias. Kui olete huvitatud neerude ostmisest või müügist, võtke meiega ühendust

      email: uffurehospital33@gmail.com
      Ootan su vastust.

      Kustuta
  5. Õhtuselt matkalt koju jõudes ja arvuti kätte võttes esimene asi, mida vaatasin, oli postkast, et kas on keegi e-kirju saatnud, ja siis teiseks kohe - Anu blogi, et kas on midagi uut ja sigahuvitavat :)

    Mann,
    natuke sõltuvuses

    VastaKustuta
  6. Anonüümne10/3/16 11:07

    Ausalt - Su järjejutt on huvitavam kui Grey anatoomia:)Ja noh... kui keegi peaks tahtma Kanadasse kolida või siis seal arstiks õppida - Sa oled väga hea manuali kirjutanud mumeelest:)

    VastaKustuta
  7. Anonüümne10/3/16 11:24

    Vau, palju õnne! See on ikka suur vedamine ja muidugi on Matt ka ise väga tubli!
    Ja sina ... see on lihtsalt nii äge, kuidas sa oled nüüd mitu postitust järjest pinget üleval hoidnud. Superhästi kirjutad! Ma olen nüüd su blogist lõplikult (või lõpmatult?) võlutud :)
    Anonüümik2

    VastaKustuta
  8. Nii lahe :)

    Tore lugu ja veel parem lõpp.

    VastaKustuta
  9. Noh, Maria, sa pole ainus, kes sõltuvuses on :)
    Igatahes lahe jah. Täna vist ongi lahe-olemise päev, niiet täiesti paslikult - be cool!

    VastaKustuta
  10. Ohoi, käisin tsekkasin guugelmapsiga sealkandis - ja vaata siis, et sa oma onni, nagu eestlasele kohane, võimalikult mere äärde ehitad :) Üks must sheltie oli seal kuudi juures, aga ma ei saand aru, kas ketis või mis, tagapool tundus olevat lemmikloomasurnuaed, mitu valget risti paistis seal. Teises kohas olid kurgilavad ja muu "lillindus-tillindus", niiet saaksid seal kindlasti kanu pidada, merevaade taustaks :)
    Ei tea, mis punakollased nublakad seal teede ääres on, kas tuletõrje veevõtukohad?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma lähen vaatan laupäeval üle ja annan teada! :)

      Kustuta
  11. Anonüümne10/3/16 14:36

    Oi, palju õnne! Meeletu tahtmine on tulnud tänu sinu blogile kunagi Kanada nö round-trip teha.
    Merle

    VastaKustuta
  12. Aa, ja tahtsin veel seda öelda, et kui sulle huvi pakub, matkaja nagu sa oled, siis on olemas selline sait nagu bbcanada.com - st bed and breakfast'i pakkuvad nö kodumajutuskohad. Mul on ju see arhitektuurikiiks ja seepärast tsekkan seda kohta tihti, et näha, mis uusi maju ja interjööre seal on. Sageli on suht mittemidagiütlevad, aga vahel on tõesti uhkeid kohti. Kuigi näiteks prantslaste omad on reeglina imposantsemad ja nad viitsivad ka rohkem pilte üles panna. Seal on nii maakohti kui ka linnamaju ja mõned pakuvad ka hommikusöögiretsepte. Aga kui ringi käite, siis tasuks vaadata, "mis neil siin Muhumaal veel head on". Äkki on abi, mh ah?

    VastaKustuta
  13. Anonüümne20/3/16 21:28

    Palju palju õnne Matt`ile! Ja muidugi ka sulle :) Ja su blogi on niii tore lugeda, loodan, et kolides jätkad ikka samamoodi :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kolides tekib ilmselt kohe rohkem kirjutamisainest. Ja noh, esimese hooga pole ju tööd ka, nii et kõvasti aega blogida!

      Kustuta
  14. Kas soovite osta neeru, kehaorganeid või müüa oma neeru- või kehaorganeid? Kas otsite võimalust oma neeru raha eest müümiseks rahaliste purunemiste tõttu ja te ei tea, mida teha, võtke meiega täna ühendust ja pakume teile teie neeru jaoks head summat 500 000 dollarit. Minu nimi on doktor MAXWELL, olen neuroloog BILL ROTH HOSPITALIS. Meie haigla on spetsialiseerunud neerukirurgiale ja tegeleme ka neeru ostmise ja siirdamisega elava vastava doonoriga. Asume Indias, USA-s, Malaisias, Singapuris. Jaapan.

    Palun andke meile teada, kui olete huvitatud neeru või
    Oreli palun võtke meiega ühendust võttes meiega ühendust.

    E-post: birothhospital@gmail.com
    Mis rakenduse number: +33751490980

    Parimate soovidega
    PÕHIRAVI DIREKTOR
    DR MAXWELL

    VastaKustuta