29 november, 2022

Mis kõik täna juhtus

Kui Oscar kolm esimest aastat ainult paari sõna kasutas, mõtlesin, et kuidas teised vanemad küll kurdavad, et nende kahe-kolmesed LIIGA palju räägivad? Mina olin iga lisanduva sõna üle õnnelik ja lubasin iseendale, et ei hakka kunagi kurtma, kui ta peaks ühel hetkel liiga palju rääkima.

Täna on ta ärkamisest saadik vahetpidamata rääkinud ja ma olen HULLUMAS.

Mõlemad lapsed on haiged, Oscari palavik hakkab nüüdseks järele andma ja ta on igati reibas; Oliveri palavik alles algas ja ta on terve päev minu külge klammerdunud nagu väike ahvipoeg. Kui lõpuks lõunaunne jäi, palusin Oscarit jumalakeeli, et palun-palun-palun vaata natuke multikaid või võta IPad või... lihtsalt ole viis minutit täitsa tasa.

Ta ütles, et ei taha multikaid, tahab minuga juttu ajada. Mis on iseenesest väga armas ja ma peaks olema tänulik, et ta nüüd vähemalt räägib, aga... ma tahtsin lihtsalt HETKE iseendale. Vaikuses. Kohvitassiga. Viis minutit! Palun...

Mõtlesin, et võtan arvuti välja ja vastan eelmise postituse kommentaaridele, aga kohe koperdasin selle otsa, et eelmine kord kirjutasin sellest, et peab ikka helgemat poolt vaatama ja vähem virisema, sest kuskil on alati hullem, aga ma enam ei tahtnud helgemat poolt vaadata.

Oscar seisis kõrval: "...vaata emme... näe, need autod... teeme torni... (kolaki - lendas laua pealt alla)... sina võta see pool ja mina tõmban teiselt poolt... kas ma võin marju võtta... oih, mul läks vesi maha... tule, mängime nende rongidega... (läraki, midagi kukkus)"

Tõusin püsti, ütlesin, et kõik, lähen õue lehti riisuma. Homseks lubatakse lund. Selline tunne oli, et kui otsekohe üks moment vaikust ei tule, lendab pea otsast ära. 

Oscar tuli minuga õue kaasa. Aga õnneks on meil suur õu.


Esimene lumi tuleb siin alati kogu täiega. Üleöö on paksud hanged maas, koolid-lasteaiad kinni, tänavad umbes. Homseks lubatakse täpselt sellist kuhja. Eelmisel nädalal mõtlesin, et fakk, teisipäeval siis lasteaeda ei saa... Nali oli minu kulul, sest Oscar ärkas juba laupäeva hommikul palavikuga, nii et esmaspäeval ei saanud ka, teisipäevast rääkimata, kolmapäevast me hetkel veel üldse ei unista - liiga kaugel.

Samas (ja vaadake kui hästi ma tasakaalu hoian) ei saa kurta, sest viimati oli Oscaril palavik vist üheaastaselt. Nüüd on peaaegu viiene.

-

Täna oli tegelikult hea päev, sest köögi tagasein sai valmis. Kui siia üle kuue aasta tagasi sisse kolisime, ütles Matt, et selle võiks lasta ära plaatida. Mina ütlesin, et milleks? Iga aasta korra mainis, et võiks. Ja mina vastasin, et võib-olla... kuni ükspäev otsustasin, et miks ka mitte!

Kevadel kirjutasin sõbra poolt kiidetud plaatijale, et tule. Ütles, et augustis. Augustis ütles, et septembris. Septembris ütles, et oktoobris. Novembri viimastel päevadel teatas, et ma nüüd tulen! 


Praegu mõtlen, et miks ma juba varem ei lasknud plaatida? Nii ilus värske! Nüüd on vaja ainult köögikapid üle värvida (vana hea doomino efekt - ja siis võtame põranda ja siis laed ja...) Matt, kellele see kole punakaspruun alguses väga meeldis, ütles täna, et valge on nii ilus, võid kapid ka lasta heledaks teha kui tahad. 

Ma tahan helehalli. 

Vannitubade kapid tegin spreivärviga ise, aga need olid suvad. Teadsin, et väga hullult pekki keerata nagunii ei saa. Aga köögikapid saavad kõvasti vatti ja peavad puhastamisele vastu pidama, neid ilmselt ise ei tee. Plaatija andis mulle ühe köögimööbli uuendamisele spetsialiseerunud inimese kontakti, eks ma uurin, kas peab neeru maha müüma kui ta mu kapid ära lihviks ja heledaks värviks? Kui peab, jätaks pigem neeru alles ja teeks ise.

Ja kui pekki keeran, siis... neer on ju veel alles! Näete, kui hästi ma oskan negatiivse kõrval positiivset näha.

5 kommentaari:

  1. Anonüümne29/11/22 09:05

    5 minutit vaikust - seda luksust ei ole ette näha pikka aega. Aga kui teismeliseiga ükskord läheneb, siis nad enam ei räägi vanematega.

    Võta ikka pakkumine ka uute kapiuste jaoks (noh, et palju maksab, kui uksed ära vahetad). Sul ei ole ometi täispuidust kapiuksed köögis. Aga tegelt tahtsin küsida, et kas tõesti on teil mikrolaineahi pliidi kohal?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Uusi uksi ei taha ma sellepärast, et see on täpselt vahepealne variant - maksab rohkem kui värvimine, aga päris uus ikka ei ole. Sellepärast tahan ma alustuseks värvida ja kunagi tulevikus terve köögi välja vahetada. Kuna me enne seda suure tõenäosusega kolime, võib uue köögi tellime järgmistele omanikele jääda. Köögimööbel on meil täispuidust, jah. Ja mikrolaineahi on siin kõikidel pliidi kohal, see on lihtsalt selline kaks ühes masin, et alumine osa on pliidikubu, see on mikrolaineahju sisse ehitatud kuidagi.

      Kustuta
  2. Anonüümne29/11/22 09:43

    5 min vaikust… see on nii imelik, mul kodus üks 8a kes alates pea välja pistmisest tänaseni räägib vahet pidamata, kui olen satunud temaga terve päev autos olema ja ta jalka tuuril käima siis selle 12h tekitab ta tunde et olen R-P temaga juba koos olnud. Ei tal pole midagi viga, väga arukat ja sisukat juttu räägib… lihtsalt mega palju. Mul on kodus ka üks 14a… kellelt ma palun et räägi vähemalt 5 min ka minuga 🤣 Mul on kodus veel üks 10a ja üks 12a ka…. Nad räägivad mõistlikus koguses👍🏻 põnev, väsitav aga põnev ja teostatav 👍🏻 tänaseks ju kõik kooliealised ja mul on olemas see vaikuse aeg ning rohkem kui 5 min 👏

    VastaKustuta
  3. Mul oli noorima pojaga sama. Hakkas ka väga hilja rääkima ja kui hakkas, siis enam ei lõpetanud. Siiani pole lõpetanud. 😀
    Soovidega tuleb ette vaadata, muud polegi.

    VastaKustuta
  4. Minu õel on kaks poega, 10-aastase vanusevahega, tänaseks mõlemad juba täiskasvanud, aga kui noorem oli umbes 5 ja vanem umbes 15, siis oli küll ükskord selline hetk, et sõitsime autos pikka-pikka maad (läbi Läti), õe noorem poiss kaasas, kes lihtsalt lakkamatult kogu aeg mulises ja mu õde ohkas kurnatult, et kas sellel poisil ükskord ka tuleb see aeg nagu vanemal vennal hetkel, et ühtegi sõna ei räägi.

    Tuli küll, ütleb tagantjäreletarkus. Aga kümne aasta pärast.

    VastaKustuta