21 aprill, 2013

Kanep

Vancouveris vaadatakse kanepisuitsetamisele läbi sõrmede, aga müük ja kasvatamine on sellegipoolest keelatud. Levinud on skeem, kus üüritakse/ostetakse maja, kaetakse kinni selle aknad, tagatakse pidev valgustus ja pannakse taimed idanema. Äri õitseb seni, kuni politsei saab jälile, et suure elektritarbimise taga peab midagi kahtlast olema ja lööb isehakanud botaanikud laiali. Maja aga muutub kasutuskõlbmatuks, kuna kanepi kasvamiseks vajalik niiskus on seda pöördumatult kahjustanud.

Minu suureks imestuseks selgus, et paljudes Põhja-Ameerika linnades (ka Vancouveris) on tavaks 20. aprillil kokku tulla, et müüa kanepit ja selle tarvitamiseks vajalikke vahendeid ning end üheskoos pilve tõmmata. Veelgi kummalisem, et üritus on täiesti legaalne ja toimub keset linna! Mis sai sellest, et kasvatamine ja müük on keelatud?

Traditsiooni kohaselt jagatakse kell 4.20 pärastlõunal kõigile soovijatele tasuta joint'e ehk kanepisuitse.

Meenus, kuidas käisin Eestis koolitusel, mida viis läbi narkokuritegude talitluse juht. Rääkis muuhulgas kanepist ja selle spetsiifilisest lõhnast, mispeale üks ruumis viibinud vanem daam käe tõstis ning kurtis, et kõikjal räägitakse, kui äratuntav see lõhn on, aga kus seda siis nuusutada saaks?

Lektor vastas, et koolituse tarbeks on tal küll ametlikult võimalik grammike savu kaasa võtta, kuid sellega kaasneb suur vastutus ning tal on mõistlikum seda mitte teha. Eks ole kummaline - ühes kohas ei saa isegi harimise eesmärgil lasta inimestel kanepit nuusutada, teises võib jalutada üritusel, kus kohati on suitsu vahelt raske hapnikku leida...

Kes pole kursis - kanep lõhnab nagu läila muru, väga magusalt ja rohuselt. Ja kui kahtlustavatel vanematel soovitatakse laste riideid nuusutada, siis mina oma töökogemuse põhjal hoiataks, et emad-isad on lausa erakordselt heausklikud - kui pubekas ka pealaest jalatallani imalalt lõhnab ja parajasti silmini pilves on, ei saa nad ikka aru, milles asi: "Ma tean küll, et ta sõbrad suitsetavad kanepit, aga ta ütles, et tema seda ei tee". No oleks ka naljakas kui muretsevale emale vastupidist kukuks väitma...

Kanepi tarvitamiseks on mitmeid viise, neist levinum suitsetamine. Mõnikord segatakse seda hoopis koogitaignasse. Tänasel üritusel oli müügil kõikvõimalikke kanepit sisaldavaid küpsetisi:


Mitmed külastajad käisid ringi, kaasas suur kotitäis rohelist puru, mida kõik soovijad vabalt osta said. Lisaks isehakanud kaubitsejatele toimis ka organiseeritud putkandus. Paljud leidsid, et pakendamine on liigne vaev ning müüsid otse potist - osta või kiloga!

1 kommentaar:

  1. Selle majade rikkumisega kanepi kasvatamise eesmärgil olen oma töö kaudu pisut kokku puutunud. Sest pangale tähendab see tohutut kaotust, kui laenutagatiseks antud maja osutub selliseks, mis tuleks hoopis kohe maha lammutada. Õnneks pole Ontario veel nii kaugele jõudnud kui BC, aga siiski peab valvel olema. Need kasvatajad ise on väga nutikad. Elektrit varastatakse tihtipeale hoopis naabrite käest ning et võimalikult ausat muljet jätta pannakse maja ette murule laste mänguasju ning akna taga maja sees on suur paneel, millele on joonistatud kena toa sisustus. Eemalt vaadates petab ära küll.
    Mul on vahel tunne, et kõik need kurjad mõnuained peaks legaliseerima. Et kaoks põhjus kogu sellele suurele krimimaailmale, mis narkoäriga seotud. Siis on neil põhjust ehk kooli minna ja puuseppadeks või rätsepateks õppida ;)

    VastaKustuta