18 mai, 2013

Eesti kaart

Eile oli meil töö juures uute töötajate koolitus, kus tutvustati üldist korda ja paberimajandust. Iga tegevuse jaoks on selged juhtnöörid, näiteks ei tohi kliendi kohta kirjutada, et ta oli "rõõmus", "häiritud" vms, sest teisele inimesele, kes antud dokumenti loeb, ei ütle see õigupoolest mitte midagi. Alati tuleb lahti seletada, milles käitumine seisnes. Samuti jääb väheks faktist "peksis seina" - oluline on mainida, kas klient soovis seina ära lõhkuda või oli lihtsalt vihane ja elas end sel viisil välja. Oma arvamus pannakse kirja ainult siis, kui see mingil põhjusel vältimatult oluline tundub ja sel juhul märgitakse juurde, et tegemist on subjektiivse hinnanguga. Sildistada ei tohi, lugupidav suhtumine on esmatähtis.

Logiraamatusse kirjutab igaüks oma olulisemad tähelepanekud. Kui miski läheb segamini, tõmmatakse sellele kriips peale, korrektori kasutamine on keelatud. Sissekanne lõpetatakse joonega, mis välistab hilisemad täiendused. Kõik peab olema läbipaistev ja aus. Logiraamatuga tutvumine on töötajatele kohustuslik ja seda tuleb alati oma initsiaalidega kinnitada.

Ravimite kohta peetakse iga kliendi jaoks tabelit ja tableti andmist kinnitab töötaja samuti initsiaalidega. Lisaks märgitakse üles need korrad, mil ravimist on keeldutud või kui see on esile kutsunud kõrvaltoimeid.

Peale minu olid koolitust saamas kolm umbes 40-aastast meesterahvast. Juhendaja küsis, millises kahes erinevas vormis on võimalik suukaudset ravimit manustada? Üks meestest pidas teisega nõu ja üheskoos jõudsid otsusele, et vastus on tabletina ja süstina. Suu kaudu?! Really?

Võimalikke ravimi manustamise viise on neli, aga slaididele oli märgitud vaid kolm tükki. Koolitaja selgitas, et neljas moodus on anaalselt, aga kuna seda meetodit meie asutuses ei kasutata, ei ole ka materjalides kirjas. Minu pinginaaber lasi seepeale kuuldavale lõbusa huilge ja viskas paar nalja stiilis: "No seda ma võin küll teha! Andke aga teada kui abi vajate. Anaalselt ikka saab!" Keskealine meesterahvas, meelekohad hallid... Minu meelest peaks mingis vanuses saabuma äratundmine, millist käitumist värske tööandja sinult oodata võiks ja ma ei usu, et sedasorti naljad lasteasutusse kandideeriva mehe puhul päris kohased on.

Üks tüüp oli hästi jutukas ja tore, uuris kust ma pärit olen ja ohoo, kus see Eesti muidu asub? Seletan siis lahkelt, et kas sa näiteks Soomet tead, mees vastu, et ei tea. Aga Rootsit? Mkmm. Balti riigid? Eip.

"Aga kus see muidu kaardi peal on?"

Tead, maru raske on kaarti selgitada kui sa ühtegi riiki ei tea... Tema vastu, et teab ikka - näiteks Saksamaad ja Venemaad! Ütlesin, et no umbes sealkandis asub Eesti ka. Poiss jäi vastusega rahule: "Aa, seal!"

5 kommentaari:

  1. Anonüümne18/5/13 14:57

    Kas mul on miski postitus kahe silma vahele jäänud või mis tööd te seal õieti teete siis? Kusti teeb kusagil transat ja sa tegeled lastega või mis?
    Lebo

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusti tegeleb lavade ülespanekuga ja mina probleemsete teismelistega, osadel neist on erinevad diagnoosid. Pean lihtsalt veits juhendama kui vaja ja vaatama, et nad võimalikult paljuga ise hakkama saaks.

      Kustuta
  2. Anonüümne18/5/13 15:40

    Kui sa vaid teaks, kuidas mina apelsini koorin - nagu õuna ja siis tõmban selle valge koore maha (mul on mingi kiiks, et ma ei taha et lõige apelsini viljaliha katki teeks :D) Helena

    VastaKustuta
  3. Anu kallis, sa ajad mulle hirmu peale nende "keskeakriisis" kolme mehe jutuga. Kas tõesti seal lastakse selliseid laste juurde? Missuguses vanuses lapsed sinu hoole alla antakse?
    Ja-ja. Hea söögi eest oskab Kutt alati meelitada ja et tal õnnestub tihti ka koerakesi kallistada see on vahva. Ise tead, muusika ja loomad on rahustava toimega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selles kohas, kus mina töötan, on ainult kaks "last" 17 ja 19 aastane, mõlemad autismi diagnoosiga. Ma kirjutan sellest ükspäev pikemalt, sest elutingimused on siin erivajadusega inimestele superhead. Minu klientide päralt on näiteks uhke kahekordne maja ning korraga on tööl kaks töötajat - kummagi kliendi kohta üks.

      Kustuta