15 jaanuar, 2015

Tervitusi paradiisist

Homme lendab Kustav jälle mõneks ajaks Eestisse. Ostis isegi uue kohvri, sest tõenäoliselt kulgeb järgnev poolaasta edasi-tagasi reisides, kuniks elamisloa kätte saame. Kui saame. Peame saama! Mulle meeldib Vancouveri juures ju nii palju asju:

- Väga viisakad koerad. Ei haugu, ei urise. Saavad nii inimeste kui teiste penidega hästi läbi. Peale kaht siin elatud aastat ei suuda ma ikka veel aru saada, kuidas see üldse võimalik on? Väga suur erinevus on ka see, et koerad ei ela kunagi aias, nad veedavad seal küll oma peremehe seltsis aega, aga ei jää üksi õue ega karga lõrisedes aia najale üles kui keegi tänaval mööda läheb. Ja nad ei haugu tõesti üldse! Hämmastav...

- Hästi sõbralikud inimesed. Naeratatakse, tehakse komplimente ja suheldakse vabalt. Minu small-talk'i oskused pole küll veel kohalikule tasemele jõudnud, aga vähemalt ei saa ma enam iga kord šokki kui kassapidaja küsib, mida õhtuks süüa teen ja mis plaanid nädalavahetuseks on...


- Puhtus. Vancouver läigib nagu prillikivi! Olete näinud neid masinaid, millega Eestis supermarketite põrandaid pestakse? Siin on täpselt samasugused tänavate tarvis ja neid kasutatakse kogu aeg. Isegi majade välisseinu pestakse vahel! Jalanõud püsivad nii puhtad, et rahulikult võib kuude kaupa ringi kõndida ilma, et neid kordagi puhastama peaks. Võrratu! Ma vihkan saabaste puhastamist. Kõik autod läigivad. Vahel on juhtunud, et saame kuu aega korteriomaniku autot kasutada, enne tagasiandmist oleme ikka pesulast läbi käinud, aga mitte sellepärast, et ta silmnähtavalt must oleks, vaid pigem selleks, et veidi paremini läigiks.

- Iga nurga peal müüakse sushit ja see on absurdselt odav. Vett ja jasmiiniteed saab alati tasuta. Igasuguseid aasia restorane on üldse kohutavalt palju, Vancouver on nagu väike Hiina, iga teine elanik on pilusilmne (see fakt iseenesest muidugi plusspoolele ei kuulu, sest nad on vahel ikka uskumatult kummalised).
14. jaanuar

- Puhas ja kiire ühistransport. Skytrain on lihtsalt imeline! Neil kellaaegadel, mil rahvast rohkem liikvel, liigub sellise tihedusega, et vahel ei jõua eelmine veel liikuma hakata kui järgmine juba sabas ootamas.

- Uskumatult ilus loodus! Beautiful British Columbia nagu nad ütlevad. Iga suvalise koha pealt avaneb miljonivaade. Igal nurgal tasuta tenniseväljakud. Soojad basseinid (minusugune külmavares sulpsab ilma igasuguse probleemita kohe sisse). Mäed ja meri. Oeh, need mäed… Suusakeskused ja suvised matkarajad. Paradiis!

- Oh ja muidugi ilm! Tuult ei ole ja külmaks ei lähe. Normaalne talvine temperatuur on 7-9 kraadi sooja ja nii IGA PÄEV. Ei ole sellist teatrit, et täna -15 ja homme +10. Juuli ja august on täiesti kuivad, iga päev ideaalne suvi, päike lõõmab, linnud ei laula. Hahaa. Siin pole linde! Millest on kahju. Linnulaul võiks ikkagi olla. Ahjaa, herilasi ka ei ole! Üldse! Sääski samuti mitte! Kohalikud räägivad, et matkama minnes võib neid ikka kohata, aga mina pole näinud.

Miinuspoolele kuuluvad nais-asiaatidest autojuhid, kes sõidavad KOHUTAVALT halvasti! Ja fakt, et siin ei müüda vürtsikilu. Vene poest saab sprotte, aga vürtsikilu pole. Mitte, et ma sellest hullult puudust tunneks, aga vahel võiks ju süüa. Normaalset vanaema stiilis maksapasteeti ka pole. Muude kummaliste asjadega nagu tšekid, faks ja kõnepost olen juba ammu harjunud. Ja perekond võiks veits lähemal paikneda kui teisel pool maakera. Oleks kuidagi kena. Aga muidu mulle siin meeldib. Tulge külla!

16 kommentaari:

  1. Linnud ja herilased on täiesti olemas. Pole yhtegi katust veel lahti võtnud, et seal all herilasepesa ei oleks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga nad ei käi sealt pesast väljas siis vist eriti, hahaa :) Linde võiks rohkem olla, linnulaulu on ikka ilmselgelt väga vähe.

      Kustuta
  2. Herilased ja sääsed ja ka linnud täiesti olemas ja väga tüütud :D
    Suvel pidime sääsevõrgud uste ja akende ette panema, sest muidu olime valiku ees: uksed ja aknad kinni ning ei saa magada, kuna toas on 30 kraadi või uksed ja aknad lahti ning ikka ei saa magada, kuna sääsed söövad ja toatemperatuur on 28 kraadi. Erilist võiduvõimalust ei olnud :D
    Lindudega oli ka muidugi naljakas lugu. Kunagi lasteaias räägiti, et kui varesepesale liiga lähedale minna, siis võivad nad rünnata. Eestis seda kunagi ei juhtunud, aga Vancouveris pidin ma mitmeid kordi mitu blocki nende eest ära jooksma, kuna minu eksistents oli nende pojukestele selline oht :D
    Ülejäänud linnud on nii värvilised ja ägedad ja neil võib koolibrisid ka näha. Ma korra nägin.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga võib-olla on see mingi piirkonna värk? Mina liigun põhiliselt ainult Vancouveris, no töötan tegelikult Vancouver/Burnaby piiril, aga no pole sääski ega herilasi. Ämblikke on küll kõvasti rohkem kui Eestis, aga nad on õnneks kõik õues, toas pole veel ühtegi näinud.

      Aga varesed ründavad siin küll, seda olen kuulnud, näinud õnneks veel pole. Aga linnulauluga on kehvasti, tööl on meil aed, terve suveperioodi põhimõtteliselt elasingi seal ajas ja no vaikus! Väga veider. Kesklinnas on hommikuti enne päikesetõusu kajakate kisa, selle järgi saab aru, et varsti läheb valgeks :)

      Kustuta
    2. Ma olin Mount Pleasantis, Kingsway ja Broadway lähedal. Seal on kõik tänavad puudega vooderdatud, nii et lindudel hea pesitseda. Ämblikke on tõesti umbes triljon korda rohkem kui Eestis. Nad on kiired ka, koovad kõigest paari tunniga võrgu just nimelt kõige "liiklusrohkematesse" kohtadesse nagu näiteks ukse ette ja maja värava kohale umbes näokõrgusele. Võib-olla üritavadki inimesi püüda :)

      Kustuta
    3. Appi jaa! Ma arvan samuti, et nad püüavad inimesi püüda! Ükskord jalutasin tänaval omale võrgu (+ ÄMBLIKU) näkku kinni! Ja osad ämblikud on päris suured ka. Samas tuppa pole nad trüginud, mis on neist kena.

      Kustuta
  3. aga mis siiani harjumatult mõjub? kas on peale vürtsikilu veel midagi, mida sealpool pole?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ploomimahla pole näiteks. Ma tahaks sellist nagu Aural oli kui see alles välja tuli, selline paks mehu, mis polnud läilalt magus. Tikreid ma pole näinud kuskil müügil. Kukeseened on, aga need on nagu mingi delikatess siin, hirmkallid ja tavaliselt suht nirud ka. Siiani arvasin, et korralikku sinepit pole, aga nüüd leidsin sellise, mis minu jaoks maitseb küll täpselt nagu Põltsamaa oma. Ma ainult süldi jaoks kasutan, nii et suurem asjatundja pole nagunii. Muud ei tulegi meelde, äkki mõni teine vancouverlane lisab midagi?

      Kustuta
  4. Anonüümne15/1/15 14:44

    Maksapasteedi valmistamises ei ole midagi keerulist, eriti veel kui sülditeoga võrrelda. ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen tegelikult mõelnud, et teeks ise, aga selle jaoks on vaja hakklihamasin osta ja ma ei taha enne suuremat majakraami soetada kui elamisloa osas selgus majas. Muidu ma kolin siit terve konteineriga Eestisse tagasi kohvri asemel :)

      Kustuta
    2. Anonüümne16/1/15 10:52

      Mina olen teinud saumikseriga, paar minutit suristad ja valmis. :)

      Kustuta
    3. Mu saumikser on ka Eestis! Aga muidu mõte hea, proovin ühel hetkel kindlasti järele!

      Kustuta
  5. Näh, ma just pidin ütlema, et kui sa juba süldi- ja leivateoga hakkama saad, siis pasteediteoga ammugit :) Ja kui seal müüakse kilu või kasvõi anšoovist, siis sega ise kiluvürts kokku ja tee kilusid ka. Äriidee - ää teistele eestlastele pakkuda või kasvõi nendelesamadele guatemaalalastele.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma pole selliseid väikseid kalu üldse müügil näinud. Anšoovist on küll, aga ainult purgis. Ja ma vist nii suur fänn pole, et ise viitsiks teha, seal peavad ju mingid spets vürtsid olema, et õige maitse tekiks jne.

      Kustuta
    2. Anonüümne16/1/15 10:56

      Palu, et järgmise kommipakiga pandaks Eestist ka üks pakike kiluvürtsi teele. :) http://www.santamaria.ee/sortiment/maitseained/segud/aid-128/Kiluv%C3%BCrts

      Kustuta
    3. Ohoo, ongi valmis segu olemas?! Aga kilusid on siis ka vaja, muidu pole seguga midagi teha.

      Kustuta