11 detsember, 2016

Kuidas meil siin kunagi lund ei saja...

- "Vabandust, kas teil lumelabidaid on?"

Müüja hakkas naerma: "Lumelabidad said juba neli päeva tagasi otsa, ma ausalt öeldes ei tea ühtegi kohta, kust te praegu labidaid võiks leida..."

- "See on vist viimase nädala kõige populaarsem küsimus, jah?"

- "Kõige populaarsem on, et kas te soola müüte, aga sool sai juba ammu enne labidaid otsa."

Siinkohal oleks vist paslik selgitada, et kui muidu on Kanada üks lumerohkuse võrdkujusid, moodustab see osa läänerannikust, kus mina elan, väikese erandi. Siin nimelt ei lähe kunagi külmaks (tavapärane talv on +6 kraadi) ja seetõttu ei saja ka lund. Viimane lumi tuli maha kolm aastat tagasi ja püsis täpselt kaks päeva. Viimane "päris lumi" nagu praegu, sadas aastal 1996.

Mis te arvate, mitmes majapidamises sellisel juhul lumelabidaid leidub? Kui paljudel autodel on talverehvid? Kui paljud inimesed lume sees sõita oskavad? Ja mitu sahka linnal on?

Nigelavõitu varustusest tingitult on ametlikuks reegliks, et esmalt puhastatakse ainult suuremad teed ja ülejäänud tänavad näevad sahka hiljemalt 96-tunni pärast, aga pange tähele - seda ainult juhul kui vahepeal ei saja nii palju lund juurde, et sahad peavad suurtele teedele tagasi minema. 

Veel üks asi, mis sõitmise natuke keeruliseks teeb, on see, et Nanaimo on üsna künklik. Meie mõlemal autol on küll korralikud talverehvid, aga mäest alla sõites on puhta jää peal ausalt öeldes ikka kunst pidama saada...

Õnneks tulid paariks päevaks soojakraadid ja sadas natuke vihma, mis aitas osa lumest ära sulatada. Eelnevalt puhastatud tänavad on seega nüüd täiesti korras, aga nendel, mis veel sahka pole näinud, on paks plögane mass. Järgnevaks nädalaks lubatakse jälle miinuskraade, mis tähendab, et sellest künklikust massist saab tore jääskulptuur, millel sõitmine kardetavasti suuremat positiivset naudingut ei too.

Ükspäev ostsin terrassipiirde külge panemiseks jõulutuled. Laotasin maha, et oleks näha, kuhuni ulatuvad. Kinnitused said vale pikkusega, nii et esimesel õhtul ei õnnestunudki tulesid üles panna. Jäid sinna maha ootama. Järgmine päev sadas natuke lund ja natuke vihma ning lõpetuseks jäätus kõik ära. Nii et kui ma lõpuks uute kinnitustega koju jõudsin, ei olnud enam mingeid tulukesi näha! Kaevasin (khm, rohkem ikka raiusin) ühe otsa kuskilt välja, proovisin fööniga sulatada ja jõuga tõmmata. Eip. Mis kinni, see kinni.

Leia pildilt jõulutuled:


Kanadel ei ole külma vastu midagi. Ma ei suutnud seda kuidagi uskuda ja muudkui kaevasin internetis, aga selgubki, et neile pole vaja soojendust panna. Natuke põhku võiks lisada ja kindlasti peab vaatama, et süüa jaguks, sest söögist saadev energia aitab sooja hoida. Sööma hakkasid nad külmaga KOLM korda rohkem kui varem!

Ainus probleem on see, et nende veenõu on õues ja see jäätus loomulikult kohe ära. Panime siis teise sisse, aga ka see läks jäässe. Kuudis on taimeriga lamp, et kanadel 16-tundi päevas valgust oleks (muidu lõpetavad munemise ära), selle pirni vahetasime nüüd ikkagi soojuslambi vastu, et vett vedelana hoida.

Soojusega tekib aga mitu uut jama - esiteks ei tohi kuudis ja õues temperatuur väga erineda, sest kanade kehad kohanduvad sellega, mis parasjagu on ja neil läheb kogu süsteem sassi kui ühes kohas on külm, teises soe. Kui nad õue ei pääseks, oleks soojas kuudis istumine okei (aga kanade seisukohalt ei annaks soojus sellegipoolest mingit eelist, vabalt võiks ka külmas istuda). Probleem on hoopis selles, et kui lamp läbi läheb ja soojusega kohanenud kanade eluase külmaks muutub, surevad nad üsna kiirelt ära. Ja kuna me neid aegajalt kolmeks-neljaks päevaks üksi koju jätame, ei tahaks sellega riskida. Kolmas häda on, et kui soojuslamp või ükskõik mis muu soojustandev elektriseade saepuru ja põhuga täidetud kuuti asetada, tekib paratamatult reaalne tuleoht. Grillkana kellelegi?

12 kommentaari:

  1. Seal kandis tundub talv sama ootamatult saabuvat kui siin igal aastal Tallinna linnavalitsuse jaoks.

    Keegi kusagil rääkis, et kanad külma küll ei pelga, aga munemise pidid maha keerama.

    VastaKustuta
  2. Anonüümne12/12/16 01:17

    Kuule, lumekoristusgraafik meenutab väga Lääne-Virumaad :D
    -Kanada Kadri

    VastaKustuta
  3. Meil siin "Kesk-Läänes" täna hommikul 6 kraadi külma ja maa kahutanud, ja ongi "kogu armastus". Õnneks jõudis vesi enne külmalainet ära aurata/minema imbuda, niiet vähemasti teed pole kiilasjääs (enam-vähem).
    Misned Celsiused ka Fahrenheiti järgi teevad, või kumb mõõdustik Kanadas on? Sa oled sellest vist enne kirjutanud, aga ma ei mäleta enam.
    Kas Nanaimos näiteks lambaid tohib pidada, või mingeid muid pudulojukseid, sh linde peale kanade - kui isegi kukke ei tohi olla? Ja kui, siis kui palju?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kanadas on ametlikult Celsius, aga paljud riistapuud näitavad Fahrenheiti. Näiteks kõik pliidid, mida ma Kanadas kasutanud olen (ahju temp. siis), kõik kliimaseadmed jne. Kui mingi posti otsas on temperatuurinäidik, näitab see C ja F tavaliselt vaheldumisi. Võib-olla sellepärast, et me nii USA piiri lähedal oleme (USAs on F). Toronto sõbrad ütlesid, et neil käib küll kõik ainult Celsiuses, nii et see osaline F kasutamine tundub siinkandi värk olevat.

      Kustuta
    2. Anonüümne14/12/16 10:32

      Nad üsna hiljuti läksif C-le üle. Vanemad inimesed kipuvad veel F kasutama.

      Kustuta
  4. Ahjaa, ja minu kassid ja rotid ka õgivad nagut loomad, niiet ilmselt on uus külmalaine tulekul.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu TUBANE kass õgib nagu kaks looma ja teeb mulle vahepeal kibedaid etteheiteid, et ma ei armasta teda. Loomaarst kahjuks käskis ta dieedile panna.

      Kustuta
  5. Ma Eestis olen lemmikloomapoes näinud jäävaba joogikaussi, elektrilise soojendusega. Äkki sealkandis ka müüakse taolisi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, siin ka müüakse, aga kanagrupi liikmed väidavad, et see kipub ennast ise välja lülitama ja lõppkokkuvõttes ikkagi ei toimi :(

      Kustuta
  6. Mu mees ütles, et soojuslamp võib sellistes tingimustes ikka tuleohtlik olla. Kui elektrilise soojendusega joogikaussi ei ole, siis tema paneks 12-voldise keedupulga, see tuleks mingi kattega ülejäänud jooginõust veits eraldada, et kanad nokkima ei pääseks. Ja toitejuhe tuleks ka vaskplekist või muust metallist torusse panna, sest plastkattega võivad kanad üks-null teha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Plastmassi nad söövad, jah, hea meelega. Ma loodan, et see külm aeg hakkab nüüd otsa saama, päevad on kõik plussi poole peal, nii et nüüd ei pea enam kuuti vett panema, saavad õues joomas käia.

      Kustuta