23 jaanuar, 2017

Sotsiaalmeediast

Mind on viimasel ajal hakanud häirima, et Facebook on kole kommertslikuks muutunud. Enam ei ole nii, et jälgid ainult oma sõpru ja neid lehekülgi, mis huvi pakuvad. Nüüd viskab üle ühe postituse mingeid suvalisi linke, juures tekst "sinu sõpradele Kallele ja Mallele meeldib see lehekülg". Lehekülg ise on seejuures mingi täiesti suvakas, näiteks "Forbes" või "Air Transat". Vahva, et Kallele ja Mallele meeldib, aga mida mina selle teadmisega peale hakkan?

Eriti tüütu, et tihtipeale hüppavad soovitatud lehed lausa niisama ette. Ilma, et isegi Kallele-Mallele meeldiks.

Tihti peab Feissar vajalikuks teatada: "Kalle like'is seda pilti". Noh, tore. Mul oligi just hirmsasti vaja teada, et Kallele juhtus mingi suvaline foto meeldima.

Hea küll, ma saan aru, et Kalle ja Malle ei saa midagi parata, et Facebook nende tegemistest mulle aru annab ning minu sõbralist saab ilmselt omakorda täiesti ebavajalikku infot selle kohta, kelle pilti mina "laikinud" olen, aga vähemalt ärge jagage oma seinale mingit jama nagu näiteks suvalist pilti aastast 2015: "Kalle shared a memory". Tänks Kalle!

Ükskõik kui vägevalt mingi pilt välja on kukkunud, ei ole ma suuremat huvitatud, et see iga kahe kuu tagant ikka uuesti ja uuesti mu seinale hüppaks. Ma olen seda tõenäoliselt vähemalt korra näinud. Või viis korda kui sa sedasama hirmus-hästi-õnnestunud-pilti profiilikaks panid, siis taustapildiks muutsid, siis jälle profiilikaks muutsid, visates peale Prantsusmaa lipu, rinnavähi embleemi või vikerkaarevärvid, et erinevatele gruppidele toetust avaldada. Eriti halb kui see juhtus veel selfie olema.


Detsembris leiab Feissar, et lõppevat aastat võiks kõigiga jagada ja juba korra (kaks, viis) näidatud pildid väikeseks klipiks kokku panna. Vähemalt 30 inimest läheb alati õnge ka. Ma pole neist ühegi vaadanud. Kas keegi üldse vaatab?

Lisaks tasub õnnelikke sõbralisti liikmeid teavitada, et oled juba 3 aastat Mallega sõber olnud ning selle puhul postitada kollaaž kõigist kümnest ühisest eriti-hästi-õnnestunud-pildist, et ka ülejäänud sõbrad saaks te kahe üle rõõmu tunda.

Korra kuus tuleb kindlasti mõni lame kettkiri, näiteks "postita oma seinale süda ja kui inimesed selle kohta küsivad, ära vasta midagi - on rinnavähi nädal". Ma sain mingi 20 sellist kirja! .

Ja kui kõik eelnev on järele proovitud, jaga mõnd horoskoobiteemalist Õhtulehe artiklit, näiteks "10 asja, mida Kaljukitsele mitte öelda" ning kommentaariks lisa, et "mõned läksid ikka väga täppi". Sest tõelised sõbrad (jap, kõik need 800) tahavad sind ju ikka sügavuti tundma õppida!

Vot sellepärast peabki inimesel blogi olema, et saaks muudkui iseendast pajatada ilma, et kõik sõbrad seda sunniviisiliselt lugema peaks.

Õnneks saab feissaris nuppu vajutada ja tüütumaid sõpru mitte jälgida. Snapchat'is seda võimalust näiteks pole. Ja mõned inimesed saadavad kümneid pilte ja klippe päevas. Näe, siin on mu lõunasöök. Siin on veepudel. Siin on koerajunn. Siin mina rõõmus. Siin mina kurb. Siin on õhtusöök. Siin mu tekk. Ahjaa, ärgem unustagem patja.

Ainus sotsiaalmeedia äpp, mis mulle tõesti meeldib, on Instagram. Ei viska mingit soovimatut kraami ette ega vala reklaamiga üle. Kõik pildid, mis mu seinale ilmuvad, on eranditult ilusad. Isegi otsing üritab ära arvata, mis sulle meeldida võiks ja saab sellega enamjaolt täitsa hästi hakkama. Ei ole mingit "Kallele meeldib Air Transat, vaata, äkki meeldib sulle ka".

18 kommentaari:

  1. Kahe käega poolt :) aga Instagram on hakanud ka spomsoreeritud lehekülgi vahele tippima, kahjuks :(

    VastaKustuta
  2. Haha! Tore lugemine :) Eks ennast häirivad ka sotsiaalmeeidas päris paljud asjad, aga samas veel ei saa öelda, et päris kasutu oleks - näiteks leidsin ühe lehekülje abil Facebookis isa kaduma läinud autovõtmed üles.. ja eks olen ka mõningaid toredaid ettevõtteid-tooteid leidnud just läbi sotsiaalmeedia. Aga jah, eks sisaldab see ka liiga palju tühja-tähja, saripostitajatele olen ma lihtsalt märkinud "unfollow" ja sama rakendanud ka instagramis. Lihtsalt, see infotulv on juba nii suur ja ei jõua kõigega kursis olla. Üritan järgida rohkem siis lihtsalt neid asju, mis mind reaalselt huvitavad. Mis näiteks instagrami puudutab (muidugi võivad mõned öelda, et ära kasuta, kui ei meeldi jne jne), aga sealseid paljusid neiusid saab juba niiöelda klassifitseerida - fitnesstibid, siis need ,kellel süstitud huuled ja kannavad pikka karusnahast vesti jms, siis isehakanud fashionistad ja moeblogijad jne jne. Paljudele tahaks öelda lihtsalt, et minge tööle või tehke midagi ühiskonnale reaalselt kasulikku. Aga eks inimesed erinevad ja ju mõni näebki just iga päev postitades suurt eneseteostust. Kahju lihtsalt, et ma enam ei tee paljudel isikutel vahet, sest kõik on ühte nägu ja tegu oma meikide ja stiiliga jne. Eks see loetelu võiks pikk tulla. Lisaks kõik need hashtagid ja sisuta pildid #nobaddays #onlygoodvibes #lovelife #blessed :). Sain nüüd välja elatud :D Aga täpselt nendel eeltoodud põhjustel ma väga paljusid asju enam ei jälgigi, sest see ei anna mulle mitte midagi. Küll on aga tore, et olen Sinu blogi leidnud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen iga mõne aja tagant oma FB sõbralisti kriitilise pilguga üle vaadanud ja sealt kõik need inimesed ära kustutanud, kes sinna kuidagi pooljuhuslikult sattunud on või keda ma enam tänaval äragi ei tunneks. Paljude puhul kasutan "unfollow" nuppu, sest mõnel on komme igasugu sodi postitada.

      Aga Instagramis jälgin ma peamiselt kodusisustuse/interjööri lehekülgi, lisaks mõned ilusad linnavaated (instagramvancouver näiteks), paar lahedat kaksikute ja kolmikute perekonda ja portsu sõpru ka.

      Mul on ka hea meel, et sa minu blogi oled leidnud! :)

      Kustuta
  3. No täpselt! Asi hakkab vist läbi saama....

    VastaKustuta
  4. Jap, nii ta on. Eriti naljakaks/häirivaks on muutunud see (ei tea kas ise oled märganud) et nii kui miskit guugeldad ilmub see järgmine hetk vupsti su näoraamatu uudistevoogu, et näe, vaata seda reklaami. Näiteks sirvisin kott toole mõni aeg tagasi. Ja oi siis nad hoolitsesid selle eest, et mul pidevalt ikka meeles oleks, et ma ju sirvisin, miks ma juba ostnud pole. Vahest siiani viskab mulle just konkreetseid kott toolide reklaame. Ja ega see pole ainuke näide. Noh ega ma ei arvagi, et kõik minu tegevused on igal pool salajased, see on ammu teada, et ei ole aga no ma ei saa, nii tüütu ju..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. http://www.youronlinechoices.com

      Selline link siis euroopa elanikele olemas :) seal saab siis valida mis lehtede reklaame sa tahad näha ja mida mitte.... mingid asjad ikka jäävad tolknema, aga mul näiteks on FB-s nüüd ainult 1 reklaam ja seegi mitte huvipõhine (ei pane sinna midagi minu google otsingu ja külastatud lehekülgede põhjal).
      Samuti saab FB-s seadete all päris palju asju välja lülitada, et ei hüppaks ette.... kui mingi konkreetne asi häirib esilehel, siis saab selel postituse ülemises paremas nurgas oleva noole abil teha valikuid, et kui ei taha näha üldse selle firma/grupi vms postitusi või konkreetselt seda või selle jagaja postitusi jne....
      Saab FB ja muud sotsiaalmeedia lehed päris viisakaks isegi... tuleb lihtsalt natuke aega võtta, et oma valikud teha :)

      Kustuta
    2. Ma pean, jah, natuke põhjalikult hakkama uurima, kuidas asju kinni panna, FB on juba ammu mu taluvuse piiri ületanud.

      Kustuta
  5. Nagu ma alati öelnud olen - Puuk ongi eesti keeles puuk, elik saatanast. Ei ole ega tule teda mulle ja kohe hoopis kergem :)
    Aga guuglionu jah jätab meelde ja topib sulle reklaame teemal, kus sa oled enne käinud. Vaataks vahelduseks ehk midagi uut, no ei ole hirmu ka, ikka noodsamad "kott-toolid", irw. Akkame endid liiga äste tundma, onje.

    VastaKustuta
  6. Anonüümne23/1/17 13:31

    Teab keegi kuidas lahti saada sellest et FB sulle pidevalt "sõpru" soovitab. Inimesi keda sa üldse ei tunne..enne einolnud ja nüüd pidevalt..

    VastaKustuta
  7. Ma ei saa aru... Kas TÕESTI keegi pole veel jõudnud soovitada FB Purityt :D Ilma selleta ei suudaks ma küll FB-d kasutada, need reklaamid ja sõprade laigid ja kirjud küljeribad... Kõik saab ära keelata, mis ei meeldi. Kõik tüütud tuttavad, kes ainult mõttetusi jagavad, aga sõbralistist kustutamine ei päde, on ära varjatud.

    IKKA on liiga kirju ja liiga palju mõttetusi ja feedi scrollimine ajab mind närvi. Aga ma olen teinud kõikvõimaliku, et ebavajalik keelata ja seis on poole parem siiski. Ja tööasjus ma paraku kasutan FB chatti päris palju.

    http://tikriblogi.net/2014/05/07/minu-puhas-fb/

    Aaaaaga jah... Tänapäeval kasutavad kõik ju FB-d telefonist ja otse FB äpile seda ilmselt külge pookida ei saa. Mina kasutan õnneks FB-d ainult arvutist. Brauseri lisana töötab oivaliselt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul millegipärast see installimise link ei töötanud, viskas koodi-lehele hoopis. Võib-olla oskab Matt aidata, see Purify tundub muidu täpselt see asi olevat, mida mul vaja on! Aitäh soovitamast!

      Kustuta
    2. Vau!!! Ma sain selle Purify nüüd tööle ja kohe täiesti teine asi! Mu FB on lõpuks ometi rämpsuvaba, lausa lust seda kasutada nüüd!

      Kustuta
    3. See on üsna joovastav tunne, jah. Ja kui sa siis satud korra kolme kuu jooksul mõnest muust arvutist FB-d vaatama on suur šokk, KUI häirivalt kirju see tegelikult on :P

      Kustuta
  8. Ohhh ma sama meelt! Mulle meeldib ka IG, sest seal jagatakse (enamjaolt) original content (?) ja selle otsing mulle ka meeldib - mul on see täis komöödiat ja koerapilte, super! Facebookis olen ainult vajalike gruppide pärast. Fb - öka

    VastaKustuta
  9. Mul ei ole Facebooki ega telefoni ja elu on lill! :) Palju mõnusam on oma aega veeta nina raamatus mitte sotsiaalmeedias.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aii, ma kadestan sind mõnes mõttes. Mina päris loobuda ei raatsi, aga raamatute lugemiseks tahaks küll natuke rohkem aega. Sina ju muudkui loed ja matkad! Matkamiseks jääks mul ka rohkem aega kui igasugusest sotsiaalmeediast loobuksin.

      Kustuta
  10. Tikker jõudis minu soovitusest ette. Ise jõudsin selle FB Purity'ni just läbi Tikri ja olen väga tänulik. Tööl seda mõistagi ei ole ja siis viskab jälle igast jama ette, aga kodus on hea rahulik :)

    Ja IG viskab tõesti juba kahjuks reklaami vahele :(

    VastaKustuta
  11. Ma kasutan jällegi Chrome'i ja AdBlocki, ei mingeid kott-toole ja muud tüütut jura :D
    Kuigi jah, fb-s on seda reaalset informatsiooni ikka mega väheks jäänud. Üks tüütu asi seal veel: jagamismängud!

    VastaKustuta