30 november, 2022

Ei saa pidama

Keegi imestas eelmise postituse piltide peale, et meil mikrolaineahi pliidi kohal on? Kultuuriline erinevus, sõbrad! See on pliidikubu/mikrolaineahi (over the range microwave) ja sellise leiab enamikest siinsetest kodudest. Omavahel öeldes kõige ideaalsem lahendus ei ole, aga kuna meie seda maja oma maitse järgi ei ehitanud, vaid valmiskujul ostsime, siis on, mis on.

Otsisin netist paar pilti ka, kust seda alumist osa on rohkem näha:


Muudest uudistest nii palju, et lumi tuli nagu lubatud ja piparkoogid sain kah ära küpsetatud. Kaunistan ma neid peamiselt teiste rõõmuks, mulle endale maitsevad ilma glasuurita rohkem. Ja kui juba piparkooke kaunistada, peab see kohaliku kombe kohaselt olema plahvatuse stiilis, millegagi koonerdada ei tohi, selle olen ma nüüdseks ära õppinud.

Ja kui kultuurilistest erinevustest rääkida, siis kanadalased ei söö näiteks kaneelirulle kunagi ilma glasuurita. See on muidugi teistsugune glasuur, selline pehme ja suhkrust veniv, kohe kuumadele rullidele kütetakse peale, et see ikka mõnusalt pooleldi peale ära sulaks. Tere diabeet, noh.

Ma püüan end nüüd natuke taltsutada ja mitte päris iga päev blogida. Vist natuke annab tunda, et ma haigete lastega siin nelja seina vahel kinni olen istunud eelmisest nädalast alates...

16 kommentaari:

  1. Anonüümne30/11/22 08:39

    Palun blogi ikka! See on nii tore kui tihedamini blogid :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just ütlesin sõbrannadele, et nii hea kui miski närvi ajab, sest siis saab sellest blogida :D

      Kustuta
  2. Just, tihedam blogimine sobib meile hästi!

    VastaKustuta
  3. Olles Kanadas ja USAs päris palju aega veetnud, pean tunnistama, et ei ole kunagi näinud mikroka ja kubu ristsugutist 😃 Tundub väga ebapraktiline lahendus. Uut infot igasse päeva 😃
    Sellest more is more hullustusest pole ma ka kunagi aru saanud. Miks peab glasuuri olema kaks korda sama palju kui on piparkoogi enda kõrgus või miks peab olema 250 miljonit kingitust kuuse all või miks peab kuusk nii kaunistatud olema, et teinekord polegi aru saada, et seal all on kuusk ka? Võib-olla ma olen lihtsalt minimalist. Kaneelirulle eelistan ka ilma glasuurita.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma nüüd täpset statistikat muidugi ei tea, aga peaaegu kõikidel minu tutvusringkonnas on selline ja ehituspoes ainult selliseid müüaksegi.

      Aga see, et miks kõike liiga palju - siin on alati hea elu olnud, pole kunagi sõdu, okupatsioone ja asjade vähesust üle käinud. Eks see nii kujuneski. Osaliselt olen ma sellega nüüdseks juba harjunud ja isegi meeldib, nt need hästi külluslikud dekoratsioonid jõulude ajal, kaunistustesse uppuv puu jne. Osaliselt ei ole harjunud, nt sellega, et süle ja seljaga peab kingitusi tegema ja saama, kuigi kellelgi midagi vaja ei ole.

      Kustuta
  4. Anonüümne30/11/22 12:15

    Mikro pliidi kohal varianti olen näinud USAs ka, kusjuures puudus tõhus ventilaator. Mingid augud olid mikro põhjas, aga auru ja suitsu imesid viletsalt. Ameerikamaa jõulukuused näevad välja nagu vanad eestlased ütlesid- juudi jõulupuu. Kui elusat puud eriti saada ei ole, siis ilmselt sel põhjusel ehitakse plastikust isendid üle. Samas tuleb tunnistada, et vist mitte kusagil maailmas ei ole nii uhkeid ja maitsekalt kujundatud jõuluträni-kodukaunistuse poode kui USAs. Leian samuti, et su ilusad õhukesed piprakoogid on üle kaunistatud, lihtne valge glasuur mõjuks palju kaunimalt ja olnuks tervislikum kui keemiaga tuunitud värvid. Kes selliseid süüa tahab?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Anonüümne30/11/22 18:03

      Jajah, ka mind valdas sama tunne seda glasuuri vaadates. Õnneks on Eestis looduslike värvidega glasuurid poes popiks saanud. Aga hoolimata sellest värvin enda omad ise - saab äge. Mustikaga lillad roosad. Astelpajuga kollane. Söega hall, mis mõjub hõbedasena. Vaarikaga roosa. Punase kapsaga sinist pole veel teha proovinud, kuigi munasid olen küll ülilahedaid saanud.

      Kustuta
    2. Siin lihtsalt ei ole looduslikke värve nii vabalt saada kui neid neoon-kunstlikke. Ma mõned korrad oled proovinud ise looduslikest asjadest teha, nt vaarikamahlaga jne, aga tulemus jäi väga-väga hele.

      Kustuta
  5. Ma teen kaneelirullidele vahel toorjuustu-tuhksuhkru-sidrunimahla glasuuri, valan ka soojadele rullidele. Ülimaitsev.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, mul sama retsept :)

      Kustuta
    2. Anonüümne1/12/22 10:17

      Palun mulle kaneelirullide ja glasuuri retsepti! :)

      Kustuta
    3. Mina pean tunnistama, et esiteks ma ei ole kõige suurem kaneelirullisõber ja väga tihti neid ei tee, viimane kord tegin selle retsepti järgi: http://www.kokkama.ee/2016/07/pehmed-kaneelirullid-minu-lemmikretsept.html

      Saia osa sai väga hea, kaneeliosa ma paneks teinekord natuke vähem, aga see on maitseasi.

      Glasuuri teen tunde järgi. Võtan suvalise hulga toorjuustu (kes tahab paksemat ja kes õhemat kihti, eksole) ja sinna mikserdan nii palju tuhksuhkrut sisse, et parajalt magus jääks. Lõpus pigistan natuke sidrunimahla (või mõnikord pigistan apelsinist törtsu) sisse maitseks.

      Kustuta
  6. Mu meelest üliägedad piparkoogid sul!! Jõulukontekstis sobib mulle "more is more" vägagi hästi. :)

    Aga mikrolaineahjud on siin sinust lõuna pool samuti tihtipeale otse pliidi kohal. (For the record: meil kodus mikrolaineahju pole. Ei tunne, et oleks vajalik. Samas, kui käepärast, nagu hiljuti Hawaiil, kasutan rõõmsalt.)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suuresti on see asi ka, et kui tahad huntide keskel elada, tuleb nendega üheskoos ulguma õppida. Esimestel aastatel ma küpsetasin ise rukkileiba ja panin paljusid asju pahaks, mida ja kuidas kohalikud teevad, leidsin eht-eestlaslikult, et meie viis on parem. Aga 10 aastat hiljem hakkan üha rohkem sisse sulama.

      Mikrolaineahi meil väga tihedat kasutust ei leia, aga iseenesest täitsa üleliigne ka ei ole. Korraliku tõmbega pliidikubust unistan küll, sellisest, mis tossu õue viiks.

      Kustuta
  7. Anonüümne1/12/22 10:13

    Väga ilusad piparkoogid!

    VastaKustuta