22 juuni, 2023

Erinevad eelistused

Imestan siin juba mitmendat päeva, et inimesed on valmis maksma veerand MILJONIT, et lasta end kambakesi väikesesse metallkapslisse lukustada ning laskuda neli kilomeetrit mere põhja Titanicut vaatama. Mitte, et seal pilkases pimeduses midagi näha oleks, aga vähemalt saaks linnukese kirja.

Kui mulle sama palju peale makstaks, ma ikka ei läheks. Kui kümme korda rohkem peale makstaks, siis ka ei läheks. Väga vähe asju siin maailmas tunduvad hirmsamad kui olla lukustatud kapslisse sügaval mere põhjas.

Ühest küljest muidugi kahju, et nad seal hukka said, aga teisalt on sellega natuke nagu suitsetajal tekkinud kopsuvähiga, et jama lugu, aga... otseselt nagu üllatuda ka ei saa. 

Erakordselt rikas olemine teeb vist natuke segaseks. Enam ei tea, mida kõike endale lubada, sest limiite pole. Üks neist allveelaevaturistidest käis ju kosmoses ka ära. Mõtlesin selle peale eile kui ostsin turult suure kotitäie värskeid herneid ja mõistsin neid süües, et vähe on neid asju, millest ma sama palju vaimustuks kui magusatest hernestest. Odavam kah, kui Titanicu juurde sukelduda.

Me käisime just väikesel perepuhkusel Kelownas. Kanada mõistes lähedal - 2 tundi praamiga ja 4,5 tundi autosõitu otsa.

Targemaks saime. Oliver on algusest peale väga hea magaja olnud. Läheb meelsasti voodisse, mingit kussutamist ega kõrval passimist ei vaja... aga seda kõike ainult kodus. Ta keeldub kategooriliselt kuskil mujal kui oma voodis magamast. Nuttis täiesti hüsteeriliselt ja kõik õhtud pidin tal tundide kaupa kõrval pikutama, kuniks kustus.

Seepeale planeerisime kohe heaga oma Eesti reisi ümber, võtame majutuse ainult Tallinnasse ja Tartusse, siis on lapsel mingigi stabiilsus ja "kodutunne".

Tagasi jõudes ostsin eriti suure kohvri, sest nendesse, mis meil juba olemas on, nelja inimese kraam vist hästi ei mahuks. Matt tegi suured silmad ja küsis, et kas me võtame äraantava pagasi ka?

Mina omakorda imestasin, et kuidas sa perega teisele poole maakera käsipagasiga reisid? Eesti ilm on selline, et ükskord sain mai alguses külas käies kahe nädala jooksul kõik aastaajad ära proovida - oli kuum suvi ja külm talv, vihma ja tormi ja päikesepaistet. 

Juulis on selles osas natuke lihtsam, et päris talvejopet pole vaja kaasa tassida. Vist.


Käisin ükspäev perearsti juures. Assistent tahtis mu esimese hooga sellest ruumist läbi viia, kus lapsi ja rasedaid kaalutakse, aga hakkas siis naerma ja ütles, et oih, õige jah, siia pole meil ju asja. 

Istusin kabinetis arsti oodates (siin on nii, et arst töötab mitmes ruumis - patsient juhatatakse sisse ja seal sa siis passid, kuniks arst eelmise patsiendiga lõpetab ning sinu juurde tuleb; kui sinuga valmis saab, astub välja ja kohe järgmisesse ruumi, kus uus patsient ootamas - efektiivne, noh). Ühesõnaga mõtlesin seda, et beebide, laste ja rasedate kaalul hoitakse silma peal, sest ei ole tervislik mingist vahemikust üles- või allapoole minna. Aga ülejäänud inimestel pole ju ka tervislik?!

Tegelikult võiks ju kõiki patsiente regulaarselt kaaluda ja selle asemel, et ülekaalust tekkivaid haiguseid ravida, seda hoopis ennetada?

Ükspäev oli uudistes lugu, kuidas üks 200+ kilone naine algatas petitsiooni, et lennufirma peaks suurematele inimestele tasuta lisatooli võimaldama. Muidu olevat diskrimineerimine.

Ja siin ma just vaatan pagasinõudeid, et kui äraantav kohver on üle 23 kilo, maksad iga kilo eest kuhjaga lisaks. Aga sadu kilosid ülekaalus olev inimene peaks tasuta lisaistme saama?

Ma oma 12-kilosele lapsele ostsin täissumma eest lennukisse koha, sest ei kujuta ette, et teda 10 tundi süles hoida... Muidu võiks tasuta lennata, sest on alla kahe aasta vana.

Kes viimasel ajal Tallinna Loomaaeda on juhtunud? Kas väikestel lastel on seal midagi põnevat vaadata või on lihtsalt üks lõputu jalutamine ja paar kitse silmapiiril?

20 kommentaari:

  1. Ajasid herneisu peale!
    Ma olin viimane kord loomaaias küll pettunud, kõik olid kuskil peidus. Aga see oli vist 2019 aastal.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina käisin viimati üle 10 aasta tagasi ja mäletan, et ilusamaks oli küll tehtud, aga loomade alad olid nii suureks muutunud, et esiteks ei näinud eriti kedagi ja teiseks läks ringi kõndimisele tõesti terve päev. Aga ilusam ja parem oli muidu küll.

      Kustuta
  2. Akadeemik23/6/23 01:18

    Ma ise ei ole jõudnud veel Kanadas arstil käia aga mu ämm just halas, et arst olevat ta jälgimisele pannud ja andnud korralduse alla vôtta. Kusjuures ta ei ole paks, mu ämm siis, aga covid perioodil pikalt toas passimisega lisandus nats kilosid. Ehk siis mulle tundub, et kaaluvad ka nn tavainimesi…🤔

    Ja no oceangate on nii napakas, et ei viitsi isegi kiruda sel teemal. Vanasti, kui rikkus oli kogunenud aristokraatide kätte, siis need ehitasid vähemasti raudteid ja toetasid kunsti/muusikat. Nüüd sõidetakse vaid peenisekujulisel raketil pooleks tunniks kosmosesse #facepalm

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See vist oleneb arstist ka. Matt ka ikka räägib, et nad teevad toitumisnõustamist ja püüavad asju kontrolli all hoida, aga samas tulevad väga tõsises ülekaalus patsiendid tihtipeale isegi arsti vastuvõtule kaheliitrine koka ühes käes ja friikad teises ehk on neid, keda päästa ei saagi.

      Kustuta
  3. Käisime loomaaias, oli tore. Aga kõige rohkem meeldis lapsele mänguväljak haha 🤣

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ka alati naerame, et lastega reisimine on selles mõttes tänamatu töö, et lõpuks oled ikka kuskil mänguväljakul, sest muu pole nende jaoks sama lõbus.

      Kustuta
  4. Anonüümne23/6/23 08:27

    Tallinna loomaaias on kitsi küll palju aga nad on viimastel aastatel kõvasti arendanud ja ehitanud ning ikka tasub lapsed sinna viia. Jääkarud ja troopikamaja jne. Nii nostalgia mõttes ja Matti silmaringi laiendamiseks võiks Vabaõhumuuseumi kolhoosimaja vaatama minna, seal eri ajatute väga ajastutruud korterid vaatamiseks.
    Herned oli hea meeldetuletus, sean sammud Pärnu turule ja toon endale ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Neid kortereid ma juhtusin hiljuti vist kellegi instagramis nägema. Oli tõesti nostalgiline!

      Kustuta
  5. Herned...peab vaatama, kas on juba valmis ja turule tulnud :)
    Loomaaias käisin viimati eelmisel aastal, uudistamist jätkus, kuid paljud puurid olid tühjad ja tegi nukraks mõne looma pidamise tingimused. Väikelastele oli eraldi ala, kus sai loomi lähemalt uudistada. Mänguväljakud oli lastest tulvil :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selles mõttes on küll hea, et vanasti olid suured loomad tillukestes puurides, jääkaru käis alati ringiratast, tal oli katus juba ammu pealt ära sõitnud, nii ebaloomulik oli ta elukeskkond. Ja ahvid väikeses metallpuuris. Nüüd on kindlasti parem ja ilusam, aga ma olen paljudelt kuulnud, et selle kõrval on loomade nägemine palju raskemaks muutunud.

      Kustuta
  6. Anonüümne23/6/23 10:08

    Ma juba 10 aastat lastega iga aasta Tallinna loomaaias käinud (no vanim laps on 11 ja noorim 1,5) ja meile väga meeldib. Tore on ja areng on nende aastatega olnud märgatav. Alusta hommikul vara (kohe avamisel) laste loomaaiast, sest keskpäeval on jah palav ja kedagi ei ole, aga siis on hea just majades käia. Aga omad söögid kaasa!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma salamisi loodan, et meie reisi ajal mingit suurt kuumust ei ole, sest Eestis on selline niiske kuumus, mida on eriti raske taluda. Meil siin on hästi kuiv kuumus ja see on kergem üle elada. Pluss siin on paljudes kodudes AC, mida Eestis ikka naljalt ei leia.

      Kustuta
  7. Anonüümne23/6/23 10:42

    Loomaaias ja Vabaõhumuuseumis on sellised vanaaegsed nagu hobuvankrid laste transpordiks,
    2 tk mahub sisse, päris palju kasutati, googelda, ikka palju lihtsam. Esmasp. ja teisip. oli mingites majades hooldus ja suletud 2022.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on küll hea teada, et esmaspäeval-teisipäeval siis ei lähe!

      Kustuta
  8. Anonüümne23/6/23 16:09

    Loomaaeda ikka tasub minna. Mul poisid 5 ja 3. Meelib väga lasteloomaaed, kus kitsi kammida saab. Jääkarud ka on ägedad, kui veab ja nad ujuvad parasjagu, on eriti äge. Ja siis meeldivad neile kalad. On madalaid akvaariume, mida laps ise mugavalt uudistada saab. Nojah, ja avati ka uus vihmametsamaja. See avaldas ka muljet.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tahaks isegi kitsi kammida!

      Kustuta
  9. Kui ilusiti küsid saad alla kahesele voodikohaga iste ja juurde maksma ei pea, tähendab voodike kinnitatakse sinu istme ette. Iseküsimus palju alla kahene tahab voodis olla kui lennukis nii palju põnevat. Minu oma patseeris pidevalt ringi.

    Kohvri koha pealt ollakse viimasel ajal üsna pedantsed, paarsada grammi ülekaaalu lastakse üle. Mäletan aegu kui 2 X 32kg käis economy class hinna sisse - olid ajad. Teisest küljest nüüd hea kurta sugulastele, et kingitusi ei saa kaalupiirangu tõttu tuua. Keahakaal ja kohvrikaal võidaks summeerida ja selle pealt piletihinda võtta ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ta on sellest voodi kaalu- ja pikkuselimiidist üle, nii et see ei olnud variant paraku.

      Kustuta
  10. Mind kaalutakse Ameerikas iga arsti juures, v.a. hambaarst. Ja mõõdetakse vererõhku.

    VastaKustuta
  11. Suvel võiks loomaaeda minna võimalikult hilja, siis on lootust loomi näha kõige suurem. Jah, lasteloomaaed ei tööta hilja aga samas kõiki teisi loomi näeb kordades rohkem. Kui aga vähe kõndida tahta aga rohkem loomi näha, siis Riia loomaaed on selles suhtes märksa parema liigendusega. Kuigi loomade seisukohast vaadata siis Tallinnas on enamusel loomadel ikka ruumi ja avarust. Tallinnas on need kassa juurest renditavad puidust kärud ka ülihead, saab kotte panna ( lastega on ju alati juua ja vahel ka lisariideid vaja jms.) ja lapsi sõidutada. Me viimasel korral tulime Paldiski maantee väravast sisse ja Õismäe poolsest väravast läksime välja. Oma auto jätsin üldse ööbimiskoha parkimismajja ja liiklesime Boldiga. Muidu see parkimine seab kindlad piirid kuhu peab pärast tagasi jõudma, sellisel juhul on vabadust rohkem.

    VastaKustuta