30 juuni, 2014

Üllatuskülaline

Umbes kaks kuud tagasi, kui Matt oma suvistest Eesti-plaanidest rääkis, hakkas Kustavil kripeldama, et tahaks ka Pärnusse ja Hiiumaale... Lennukipiletid olid tal ostetud septembri keskpaika, siis saab siinne turistiviisa läbi, ainult et kellele õigupoolest meeldiks sügisel Eestisse minna? Täpselt siis kui ilm üha koledamaks ja päev lühemaks muutub...

Mina olin esimese hooga täiesti vastu - hetkel teame ju ainult seda, et Kustav saab viisa lõppemiseni Kanadas olla, kas talle pärast seda uus turistikas antakse, on lahtine. Kui ta juba juunis ära läheb, ei tea me üldse, kas ja millal tagasi pääseb ning elamisloa saamiseni kulub veel vähemalt aasta.

Võtsin siis natuke mõtlemisaega ja otsustasin, et mis seal ikka. Mulle ju ka ei meeldiks kui keegi minu plaanid maha laidaks. Ja võib-olla saab sügisel uue turistiviisa ilma igasuguse probleemita ning siis ongi kõik jälle hästi.

Kusti vahetas seepeale septembri piletid juunisse ja teatas, et teeb sõpradele oma saabumisega üllatuse. Saladused on aga varmad välja tulema ja nii otsustasime, et ei pühenda oma plaanidesse mitte kedagi peale Matti ja Kadri. Ahjaa, kuna lend läks üle Toronto, otsustas ta paariks päevaks sealsetele sugulastele külla minna, seega neile ütlesime ka.

Peab mainima, et sellist saladust, mis iseenesest kogu aeg üle ääre kipub voolama, sest nii põnev on, on väga keeruline hoida. Kaks-kolm korda tekkisid ärevad hetked, kus keegi meist neljast kogemata seltskonnas mõne repliigi puistas, mis plaane reetis. Õnneks ei pannud teised neid hetki üldse tähelegi.

Kord, kui Matt end pärast pidu koduteele asutas, seisime Kustavi, Anna ja Alejandroga esikus, et teda ära saata ning Anna ütles, et võib oma Eesti sõpru paluda, et need Mattile ümbruskonda näitaks. Matt mainis vastuseks, et noh, pole hullu, Kustav on ju ka nagunii seal...


Poisid jäid tardunult üksteisele otsa vaatama, Anna keeras hoobilt ringi ja küsis minult: "Oot, te lähete suvel Eestisse või?" Mina hästi veendunult vastu: "Ei-ei, mina ei lähe küll kuhugi!"

Vestlusele eelnenud vein töötas sedapuhku Anna kahjuks, õnneks ei nokkinud välja, et Kustavi kohta ei öelnud ma ju mitte midagi!

Mida lähemale jõudis ärasõidupäev, seda tulisemaks muutus jalgealune. Kustav, kes vennale tööd teeb, pidi natuke kavalust kasutama, et uueks nädalaks mõeldud ülesanded varem kätte saada, sest ilmselgelt oli treilereid kodus lihtsam kokku lõigata kui kuskil Islandi liustike vahel. Lisaks kahele Torontos veedetavale päevale matkas ta kolm päeva mööda Islandit ringi. See aga tähendas, et pidi pea nädal aega ka Skype'i vältima - natuke kahtlane oleks telgis videokõnesid teha ja väita, et oled endiselt Vancouveris... Pealegi on Kustav maailma kõige halvem valetaja!

Nagu kirsiks tordil, saime kaks nädalat enne äralendu Kustavi emalt kirja, et vanemad tahavad sügisel reisile minna ja planeerivad Kustavit Eestisse koera hoidma. Et kas võib paketi ära osta, sest see on üldse viimane, mis septembris läheb?! Osta tuleb tingimata kohe, sest paari nädala pärast on juba hilja.

Ragistasime päev otsa ajusid, mida vastata, et usutav tunduks. Nad ju teadsid, et viisa saab kuue kuuga läbi ja septembri keskpaik on viimane aeg, mil Kustavil tuleb liikuma hakata. Lõpuks konstrueerisime loo sellest, kuidas paar nädalat pärast elamisloa paberite sisseandmist saame infot juurde ja tõenäoliselt lubatakse Kustavil Kanadasse edasi jääda. Sel juhul tuleksime koju alles jõuludeks, siis saab ka Anu mõned nädalad töölt vabaks. Kirjale järgnes vaikus. Ütlesin, et näe, nüüd on mul ämma silmis ports miinuspunkte, ei luba Kustavit enne Eestisse kui ise ka tulen...

Vahemärkusena mainin, et mina, põlise talvevihkajana, ei plaani kohe kindlasti detsembris Eestisse lennata!


Järgmiseks oli vaja teada saada, kas Kustavi vanemad on tema saabumise ajal Pärnus või Tallinnas. Kuna Matt tuuritas mööda Euroopat ja jõudis Eestisse Kustaviga samal päeval (ainult et juba hommikul), kasutasime teda vabandusena, miks uurida, kus Piia-Peeter olla plaanivad? Saime teada, et Tallinnas.

Siis ütlesime, et Matt tuleb reedeõhtuse laevaga Soomest, äkki saaks Piia talle sadamasse vastu minna ja üheks ööks peavarju pakkuda? Piia neelas kenasti konksu alla! Printis Matti pildi suurele paberile ja muretses, kuidas teineteist ära tunnevad ning mismoodi räägitud saavad, sest Piia inglise keele oskus on umbes samal tasemel, kus Matti eesti keele võimed.

Matt mõnules päev otsa Tallinna vanalinnas ja läks samuti Kustavile sadamasse vastu. Kustav on ju aus poiss - kui oli lubatud, et Matt tuleb ööbima ja teda on vaja sadamast peale korjata, siis nii see ka on! Kuna Piial oli Matti pilt ja 2 meetrit pikana paistab ta ilmselgelt liiga hästi silma, tuli tal mööda seinaääri käia, et Piia teda enne Kustavi saabumist ei märkaks.


Kustav tõmbas kapuutsi pähe ja pani päikeseprillid ette, et ema teda kaugelt ära ei tunneks. Piia ütles hiljem, et kõigepealt tuli ports purjus soomlasi ja hunnik jaapanlasi ning lõpuks hakkas rahvavoog juba otsa saama, aga tema oodatavat välismaalast ikka ei kuskil.

Viimaste tulijate seas püüdis pilku üleni musta riietatud meesterahvas, kapuuts peas, suured prillid ees. Ja nagu ta mulle järgmisel päeval kirjutas: "...jättis täpselt sellise mulje nagu telekas näidatavad pangaröövlid". Seesama õudne mees talle aga lõpuks läheneski ja osutus hoopis kauaoodatud pojaks. Vedas!

11 kommentaari:

  1. Ema oli tõesti nii üllatunud! Kujutan ta rõõmu ette!

    VastaKustuta
  2. Sellised üllatused on NII toredad! Ema reaktsioon oli muidugi ka super :)

    VastaKustuta
  3. Oi, Anu! Olete teie vast mõttemeistrid! :) Aga see kohtumine oli nii-nii armas...tõesti :)

    VastaKustuta
  4. Tõesti armas üllatus!

    VastaKustuta
  5. Supper üllatus emale ja muidugi kõigile sõpradele!
    Minul igatahes, teades lõppu ette, kiskus silmad märjaks :)

    VastaKustuta
  6. Oi-oi, teist keegi ei kujuta ette, mida sellistel hetkedel tuntakse. Tundes üsna hästi oma poega, olin juba tükk aega mures, et tema jutt ja käitumine on kuidagi kummaline. See ehmatus, rõõm ja pisarad olid nii ägedad, et terve õhtu läbi oli mul süda paha, justkui oleks pea põrutuse saanud :( ja :)

    VastaKustuta
  7. No nii armas ja tõesti võttis vesiseks :)))
    Mirje

    VastaKustuta
  8. Arvatavasti parim üllatus, mis ühele vanemale osaks võib saada :)
    Nii armas!

    VastaKustuta
  9. Mul võttis ka see video silmamunad ikka märjaks, missest, et ma (tööl) hääletuna seda vaatasin :)

    VastaKustuta
  10. Anonüümne2/7/14 02:16

    Kuigi olin juba kuulnud seda lugu ja videotki n2inud, on seda ikka nii lahe uuesti lugeda/vaadata:-)

    VastaKustuta